Λάζλο Κλεϊνχέισλερ: Χαφ... τέσσερα σε ένα στα χέρια του Γιοβάνοβιτς!

twitter

Ο Κώστας Γουλής αναλύει τους ρόλους του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού, Λάζλο Κλεϊνχέισλερ στο γήπεδο και πώς και πού μοίρασε τις συμμετοχές του σε Όσιγεκ και εθνική Ουγγαρίας. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.

Πάντα άρεσαν κι αρέσουν στον Γιοβάνοβιτς οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να του δώσουν πολλά πράγματα, σε περισσότερες από μία θέσεις. Οχι οι παίκτες τού «λίγο απ’ όλα», διότι πάντα για τον Σέρβο πρέπει να υπάρχει μία σταθερά και μία βάση σε κάθε ποδοσφαιριστή, αλλά οι παίκτες που -ειδικά απ’ τη μέση και μπροστά- είναι ευέλικτοι και προσφέρουν λύσεις σε δύο ή τρεις θέσεις.

Ως μία τέτοια επιλογή αποκτήθηκε απ’ τον Παναθηναϊκό ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ, ο οποίος αναμένεται να μπει άμεσα στις προπονήσεις κι είναι πολύ πιθανό να τον δούμε ακόμη και στην αποστολή του πρώτου αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Η ουσία είναι πως ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε από χθες στο ρόστερ του έναν δημιουργικό μέσο που τον είχε ανάγκη, όχι μόνο ως μπακ απ του Μπερνάρντ, αλλά και γι’ άλλες θέσεις σε διαφορετικούς σχηματισμούς.

Με τον Ούγγρο να έχει πολύ ενδιαφέρον ποδοσφαιρικό πακέτο, όντας σε θέση να υπηρετήσει τέσσερις διαφορετικές θέσεις. Κοινώς είναι ένας χαφ «τέσσερα σε ένα», ο οποίος μπορεί να δώσει επιπλέον επιλογές σε κάθε πλάνο του Γιοβάνοβιτς. Ο άξονας της μεσαίας γραμμής, είτε ως καθαρός κεντρικός χαφ, είτε (ακόμη περισσότερο) ως επιτελικός μέσος σε 4-2-3-1 ή σε 4- 4-2 σε «ρόμβο», είναι σίγουρα ο χώρος που αισθάνεται κι ο ίδιος (πολύ) καλύτερα.

Εκεί άλλωστε, έχει παίξει στα περισσότερα παιχνίδια της καριέρας του. Παρ’ όλα αυτά είχε αντίστοιχα εξαιρετικές εμφανίσεις στα περισσότερα ματς που χρησιμοποιήθηκε ως αριστερός εξτρέμ ή αριστερός χαφ σε 4-4-2, ενώ έχει παίξει αρκετές φορές κι ως δεξιός εξτρέμ ή δεξιός χαφ, χωρίς να έχει αντίστοιχα δυνατά νούμερα.

Στα αγωνιστικά στοιχεία που έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν του ο Γιοβάνοβιτς στην επιλογή του Κλεϊνχέισλερ ήταν η υψηλή ένταση και τα τρεξίματά του («machine» ήταν το προσωνύμιό του σε Γερμανία και Κροατία), το ασφαλές κουβάλημα της μπάλας σε ψηλά μέτρα στο γήπεδο κι οι ικανότητές του τόσο στη δημιουργία, όσο και στην εκτέλεση, με το δυνατό σουτ να είναι ένα απ’ τα «όπλα» του.

Αναλύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία του Κλεϊνχέισλερ την τελευταία τετραετία στην Οσιγεκ, αλλά και στην εθνική Ουγγαρίας (με την οποία αγωνίστηκε στα δύο τελευταία Euro και είχε αναδειχτεί «man of the match» στο παιχνίδι του Euro 2020 κόντρα στη Γαλλία), υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

• Φέτος σε 20 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με την Οσιγεκ έπαιξε σε τρεις θέσεις: αγωνίστηκε 7 ματς ως «δεκάρι» (κυρίως σε 4-2-3-1) με απολογισμό 4 γκολ, 10 αγώνες ως αριστερός εξτρέμ με 3 γκολ και 2 ασίστ και 3 παιχνίδια ως δεξιός εξτρέμ με 1 γκολ και 2 ασίστ. Σύνολο 8 γκολ και 6 ασίστ. Αριθμούς που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός απ’ τους χαφ του.

• Συνολικά στα 4 χρόνια που έπαιξε στην Οσιγεκ, ο Κλεϊνχέισλερ είχε 131 αγώνες (109 παιχνίδια ως βασικός, 22 ως αλλαγή) με 21 γκολ και 15 ασίστ. Στα 101 ματς έπαιξε στον άξονα της μεσαίας γραμμής, είτε ως καθαρός κεντρικός χαφ, είτε ως «δεκάρι» και είχε 15 γκολ και 8 ασίστ. Άλλα 17 παιχνίδια αγωνίστηκε ως αριστερός εξτρέμ (ιδίως από πέρυσι) με 4 γκολ και 3 ασίστ, ενώ είχε και 13 αγώνες δεξιά με 2 γκολ και 4 ασίστ.

• Στην εθνική Ουγγαρίας οι ρόλοι του είναι πολύ πιο ξεκάθαροι. Απ’ τους 44 αγώνες του με το εθνόσημο, οι 40 είναι στον άξονα ως «8άρι» ή «δεκάρι». Μία φορά έπαιξε αριστερά κι άλλες τρεις δεξιά, με συνολικό απολογισμό 3 γκολ και 5 ασίστ.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News