Μπαρτσελόνα: Σε πόλεμο με τη λίγκα

ΑΠΕ

Ο συνεταιρισμός εκτιμά πως η Μπαρτσελόνα δεν έχει βιώσιμο οικονομικό πλάνο και οι Καταλανοί πηγαίνουν στα δικαστήρια. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο 28 Ιανουαρίου.

Η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να λύσει τις διαφορές της με τη Λα Λίγκα στο θέμα του financial fair play, που πρακτικά δεν της επιτρέπει να κάνει μεταγραφές σε αυτό το «παράθυρο», αλλά και την εμποδίζει να… περάσει τις ανανεώσεις παικτών, όπως ο Γκάβι κι ο Ρόναλντ Αραούχο.

Θα ακολουθήσουν κι αυτές των Αλεξ Μπαλντέ και Ινιάκι Πένια μετά τη χθεσινή του Μάρκος Αλόνσο ως το 2024, ενώ παίρνει σειρά ο Ουσμάν Ντεμπελέ. «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και το συμφέρον του συλλόγου», εξήγησε ο πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα. Η λίγκα «τιμωρεί» την Μπαρτσελόνα επειδή δεν υπέκυψε στις πιέσεις της να υπογράψει με το επενδυτικό fund CVC, ώστε να αυξηθεί το… περιθώριο της μισθολογικής μάζας της κατά 15%, όπως συνέβη με τις ομάδες που συμφώνησαν.

Αντίθετα, έκανε κινήσεις εκτός αυτού του πλαισίου που μπορεί να της απέφεραν πολλά περισσότερα χρήματα (άνωθεν των 700 εκατ. ευρώ), αλλά για τη λίγκα αυτά δεν μετρούν ως νέα έσοδα. Η Μπαρτσελόνα άρχισε τη σεζόν με 656 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς.

Εκτοτε, όμως, πολλά άλλαξαν – έφυγαν οι Πικέ και Ντεπάι και παρ’ όλο που «έσωσε» περί τα 15 εκατομμύρια, η λίγκα δεν βλέπει το οικονομικό της πλάνο για τις επόμενες δύο σεζόν βιώσιμο, αφού εξαιτίας της αλλαγής έδρας λόγω των έργων του «Καμπ Νου» θα χάσει περί τα 100 εκατομμύρια σε έσοδα. Της ζητάει, λοιπόν, να «κόψει» μεταξύ 150 και 200 εκατομμυρίων. Ετσι, αναμένεται να έχει τεράστια προβλήματα -αν δεν δικαιωθεί- να ενισχύσει το ρόστερ της.

Επί του παρόντος οι μόνοι στόχοι που φαντάζουν εφικτοί είναι παίκτες που μένουν ελεύθεροι. Οπότε ορθώνονται και εμπόδια στον σχεδιασμό της. Θέλει να κρατήσει τους Μπουσκέτς και Σέρτζι Ρομπέρτο, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν. Ο πρώτος είναι αναποφάσιστος και για να μείνει θα πρέπει να αποδεχτεί πολύ μεγάλη μείωση.

Ο δεύτερος είναι ανοιχτός. Επειτα, θα επιχειρήσει να πωλήσει ή να δανείσει παίκτες (Αλμπα, Ουμτιτί, ακαδημία και ίσως κάποια πολύ καλή πρόταση για στέλεχος της πρώτης ομάδας), ενώ δεν αναμένεται να επεκτείνει τη συνεργασία της με τον Εκτορ Μπεγερίν (2023).

Η ομάδα είχε αναφέρει στη λίγκα πως ως τη σεζόν 2024-25 τα έξοδα για μισθούς θα έχουν πέσει στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο συνεταιρισμός είτε δεν το πιστεύει ή δεν θέλει να το πιστέψει επειδή το κλαμπ δεν ακολουθεί το… υπόλοιπο κοπάδι της λίγκας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News