Τσέλσι: Και τώρα ο Γκρέιαμ Πότερ πρέπει να γίνει... Χάρι

Σ’ ένα άθλημα όπου δεν υπάρχουν λύσεις δια μαγείας, οι «μπλε» ψάχνουν αυτό ακριβώς

Το μεταγραφικό «παράθυρο» έκλεισε, η Τσέλσι ξανάγραψε τους κανόνες του… μεταγραφικού παιχνιδιού δίνοντας 358,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο τον Ιανουάριο – 611,5 εκατομμύρια στην τρέχουσα σεζόν – και τώρα είναι η ώρα του Γκρέιαμ Πότερ. Ο προπονητής των «μπλε» καλείται να δημιουργήσει μια ομάδα για το παρόν και το μέλλον, υπό πίεση και κυρίως χωρίς την απαραίτητη ηρεμία.

Η μεταγραφή του Έντσο Φερνάντες για 121 εκατομμύρια ευρώ – η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου – είναι το σύμβολο αυτής της προσέγγισης. «Ψάχνουμε να “χτίσουμε” κάτι για το τώρα, αλλά και για το μετά», είπε χαρακτηριστικά ο Πότερ που θα πρέπει να… μεταμορφώσει τις μεταγραφές σε αποτελέσματα. Ώρα να δείξει αν έχει μαγικό ραβδί.

Η στρατηγική

Ο τρόπος που κινήθηκε η Τσέλσι ήταν πολύ ξεκάθαρος και καθώς λόγω Financial Fair Play το πιθανότερο είναι να μην μπορέσει να κάνει παρόμοιες κινήσεις στα επόμενα μεταγραφικά «παράθυρα» έπαιξε ρέστα (και σε αυτό). Δίνοντας περισσότερα λεφτά από ότι όλες οι ομάδες των υπόλοιπων τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μαζί, η Τσέλσι αγόρασε ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς παίκτες της αγοράς.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων αποκτημάτων είναι 20,8 χρόνια. Μια τακτική που λίγο – πολύ ακολούθησε η Μπράιτον όταν «κατασκευάστηκε» υπό τον Πότερ. Μα κι ένα στοίχημα – αν δεν… βγει άμεσα το πλάνο, μπορεί να συνεχίσει να ποντάρει πάνω τους ή σε περίπτωση που αλλάξει κατεύθυνση όλοι τους έχουν μεταπωλητική αξία. Συν το ότι τα συμβόλαιά τους δεν είναι… φαραωνικά, αλλά μάλλον προσιτά τόσο για την Τσέλσι, αλλά και για πιθανούς ενδιαφερόμενους.

Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική είναι διαφορετική από εκείνη του καλοκαιριού όπου με την αγορά παικτών όπως ο Κουλιμπαλί κι ο Στέρλινγκ η Τσέλσι έψαξε άμεση απόδοση και έμπειρους παίκτες για να της δώσουν το κάτι παραπάνω.

Η μαγεία

«Είναι ξεκάθαρο πως όταν δίνεις πολλά λεφτά σε μεταγραφές, οι προσδοκίες μεγαλώνουν αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Γιατί μετά πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα, ένα δυνατό σύνολο και μια κουλούρα για να μπορέσει να ακολουθήσει η επιτυχία», ανέφερε ο Πότερ.

Παρόλο που η διοίκηση έχει μακροχρόνιο πλάνο και δεν είναι… χθεσινή στον αθλητισμό (αν και από ποδόσφαιρο και δη στην ελίτ τώρα μαθαίνει) μια πιθανή απουσία από το επόμενο Champions League θα ζημιώσει τα οικονομικά δεδομένα.

Το μεγάλο πρόβλημα του Πότερ είναι οι πολλοί παίκτες στη διάθεσή του, 33 για την ακρίβεια. Έχει ένα τεράστιο ρόστερ για να δουλέψει και ήδη… μπόλικη γκρίνια. Γιατί οι νέοι αποκτήθηκαν για να παίξουν και υπάρχουν μόλις 11 θέσεις στην ομάδα. Επίσης κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να μείνουν εκτός της λίστας του Champions League. «Θα πρέπει να κάνουμε άβολες συζητήσεις με κάποιους από αυτούς», είπε ο Πότερ.

Οπότε ο Πότερ πρέπει να γίνει… Χάρι και να κάνει τα «μαγικά» του για να πιάσει η επένδυση του κλαμπ και η Τσέλσι να γίνει και πάλι ανταγωνιστική.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News