Ατρόμητος - ΑΕΚ: Άλλα μέτρησε ο Μανούχος και άλλα η ΑΕΚ με τη... μεζούρα ακριβείας!

EUROKINISSI

Το sportday.gr αναλύει το περιεχόμενο του φύλλου αγώνα της αναμέτρησης Ατρόμητου – ΑΕΚ το οποίο δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε διαφορές στην εστία 7 εκατοστών, όπως υποστηρίζει η «Ένωση».

Μας χωρίζουν 24 ώρες από την εξαιρετικά κρίσιμη εκδίκαση της περίφημης «υπόθεσης της μεζούρας» που προκαλεί από την Κυριακή αναστάτωση και σωρεία αντιδράσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η διαρροή στον Τύπο ολόκληρου το περιεχόμενου του φύλλου αγώνος που συνέταξε ο διαιτητής Μανούχος προκαλεί αρκετά σοβαρά ερωτηματικά για την έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας, εγείροντας στο μέγιστο βαθμό αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη στο Περιστέρι.

Τι αναφέρει το φύλλο αγώνος της αναμέτρησης Ατρόμητου – ΑΕΚ

«Στις 16.45 η φιλοξενούμενη ομάδα ΠΑΕ ΑΕΚ, δια των εκπροσώπων της, κ. Κονέ και κ. Κοσμά, μας ενημέρωσε προφορικά ότι επρόκειτο να προβεί σε ένσταση αντικανονικότητας του γηπέδου, λόγω λανθασμένων διαστάσεων των τερμάτων.

Στις 16.50 εγώ και η διαιτητική ομάδα βγήκαμε τον αγωνιστικό χώρο και προβήκαμε στον απαραίτητο έλεγχο και των δύο εστιών. Χρησιμοποιήσαμε μεζούρα, η οποία ανήκει στην Αστυνομία και διαπιστώσαμε ότι το ένα τέρμα είχε λάθος διαστάσεις σε ύψος σε ένα σημείο κατά πέντε εκατοστά και σε άλλο σημείο κατά τρία εκατοστά, μικρότερο από τα προβλεπόμενα.
Το άλλο τέρμα είχε λάθος διαστάσεις σε ύψος σε δύο διαφορετικά σημεία κατά δύο εκατοστά μικρότερο από τα προβλεπόμενα.

Εκείνη τη στιγμή ενημέρωσα τους παράγοντες της γηπεδούχου ομάδας ότι θα έχουν έως και 30 λεπτά επιπλέον από την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση των λανθασμένων διαστάσεων των τερμάτων.

Στις 17.20 μας παρέδωσε ο αρχηγός της φιλοξενούμενης ομάδας ΠΑΕ ΑΕΚ, Σέρχιο Αραούχο, υπογεγραμμένη την ένσταση αντικανονικότητας του γηπέδου από πλευράς της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Στις 17.28 δύο λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης έκανα επανέλεγχο των διαστάσεων των τερμάτων και διαπίστωσα ότι ακόμα δεν είχαν διορθωθεί. Δώσαμε παράταση 30 λεπτών όπως προβλέπει ο ΚΑΠ στη γηπεδούχο ομάδα ώστε να διορθώσει τις προβληματικές εστίες.

Στις 18.00 ήμουν στον αγωνιστικό χώρο και έκανα τον τελικό έλεγχο μαζί με την διαιτητική ομάδα και τους δύο αρχηγούς των ομάδων και του παρατηρητή του αγώνα και διαπίστωσα ότι οι διαστάσεις του ενός τέρματος ήταν ορθές, ως προς το προβλεπόμενο, αλλά στην άλλη εστία κατά τον έλεγχο των τεσσάρων σημείων ως προς το ύψος, δύο σημεία βρέθηκαν με απόκλιση μικρότερη από το προβλεπόμενο από τον κανονισμό κατά ένα εκατοστό το ένα σημείο, και κατά 2,5 εκατοστά το άλλο σημείο, ενώ άλλα δύο σημεία ήταν ορθά.

Σημειώνεται ότι όλες οι μετρήσεις έγιναν από το κάτω μέρος της οριζόντιας δοκού κάθετα προς το έδαφος. Ως εκ τούτου έκρινα το γήπεδο αντικανονικό λόγω λανθασμένων διαστάσεων της μια εστίας και αποφάσισα τη μη τέλεση του αγώνα.

Μαζί με το φύλλο αγώνα επισυνάπτονται τόσο η ένσταση της φιλοξενούμενης ομάδας, όσο και το έγγραφο αντιρρήσεων της γηπεδούχου ομάδας, υπογεγραμμένα από τους αρχηγούς τους».

Μεταξύ άλλων στον Ατρόμητο τονίζουν ότι«Αμφισβητούμε την ως άνω μέτρηση του διαιτητή του αγώνα, η οποία έγινε από ένα πρόχειρο μέτρο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι το ενδεδειγμένο σύμφωνα με τους κανονισμούς ποδοσφαίρου και με τις διεθνείς πρακτικές μέτρησης και βεβαίως αμφισβητούμε την προέλευση και κατασκευή του. 

-Επειδή, οι καιρικές συνθήκες του αγώνος ήταν πολύ άσχημες και σίγουρα επηρέασαν και διαμόρφωσαν το ύψος της εστίας, ώστε πιθανόν να υπάρχει αυτή η απειροελάχιστη επίδραση στο έδαφος του γηπέδου. 

-Επειδή, σε κάθε περίπτωση η ομάδα μας δεν θα αποκτούσε κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την αντίπαλη ομάδα. 

-Επειδή, ο αγώνας θα διεξαγόταν και για τις δύο ομάδες με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις. 

-Επειδή, σε κάθε περίπτωση, με αυτές τις καιρικές συνθήκες είναι απολύτως φυσιολογικό το ύψος και των δύο εστιών να αυξομειώνεται και δη γι’ αυτήν την ελάχιστη απόσταση». 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Από την καταγραφή των γεγονότων στο φύλλο αγώνος προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά για την όλη διαδικασία που τηρήθηκε κυρίως σε ότι αφορά τη μέτρηση με… μεζούρα της αστυνομίας.

  1. Τι υποστήριζε η ΑΕΚ στην επίσημη ενημέρωσή της προς τα ΜΜΕ το βράδυ της Κυριακής; «Σημειώσαμε πως ήταν αντικανονικές οι διαστάσεις και στις δύο εστίες από 4 μέχρι και 7 εκατοστά. Κατόπιν της ένστασης, οι διαιτητές μέτρησαν τα δοκάρια και διαπίστωσαν πως έστεκε το επιχείρημά μας. Δόθηκε το εύλογο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο κανονισμός των 30 λεπτών, βγήκαν ξανά οι διαιτητές, μέτρησαν και έχουν διαπιστώσει και πάλι ότι υπάρχει αντικανονικότητα στις διαστάσεις και στις δύο εστίες».Τι αναφέρει ο Μανούχος στο φύλλο αγώνος; «Χρησιμοποιήσαμε μεζούρα, η οποία ανήκει στην Αστυνομία και διαπιστώσαμε ότι το ένα τέρμα είχε λάθος διαστάσεις σε ύψος σε ένα σημείο κατά πέντε εκατοστά και σε άλλο σημείο κατά τρία εκατοστά, μικρότερο από τα προβλεπόμενα».Προσέξτε, η ένσταση της ΑΕΚ κατατέθηκε μισή ώρα μετά τη μέτρηση με τη μεζούρα της Αστυνομίας (την οποία η ίδια η «Ένωση» παρουσιάζει ως αξιόπιστο μέτρο μέτρησης στο… χιλιοστό). Πώς είναι δυνατόν η ίδια η ΑΕΚ να κάνει λόγο για διαφορές από 7 έως 4 εκατοστά στη δική της ενημέρωση και ο Μανούχος να γράφει στο φύλλο αγώνος για αποκλίσεις 3 έως 5 εκατοστών;

2. Ανεξαρτήτως της διαδικασίας που τηρήθηκε από τους ανθρώπους του Ατρομήτου, τελικά ο Μανούχος έκρινε ακατάλληλο το γήπεδο για απόκλιση εντός και 2,5 εκατοστών σε δύο σημεία της εστίας. Προσέξτε. Σε δύο σημεία της μέτρησης στα 7 μέτρα της εστίας, καθώς σε άλλα δύο αναφέρει ότι το πρόβλημα είχε διορθωθεί εξ ολοκλήρου.

Όποιος έχει αγωνιστεί σε γήπεδο με φυσικό χόρτο (ειδικά όταν αυτό είναι βαρύ από κάποια βροχόπτωση) γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι τέτοιου είδους αποκλίσεις (της τάξης του 1 ή των 2 εκατοστών) δημιουργούνται ακόμη και κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης των ποδοσφαιριστών.

Ιδιαίτερα στο χώρο των μικρών περιοχών και των εστιών που τα πατήματα των τερματοφυλάκων είναι διαρκή και έντονα (λόγω της πίεσης που ασκούν στο έδαφος τη στιγμή της εκτίναξής τους) η αλλοίωση που μπορεί να υποστεί ο αγωνιστικός χώρος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Πολλοί τερματοφύλακες μάλιστα… χαράσσουν γραμμές σκάβοντας το χορτάρι με τα πόδια τους, ακόμη και στη γραμμή της εστίας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε πολλά γήπεδα το χορτάρι μπροστά από τις δύο εστίες είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τα υπόλοιπα σημεία του αγωνιστικού χώρου, γιατί επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο.

Φαντάζεστε, πραγματικά, σε μια χώρα που διαθέτει παλιά και κυρίως δημοτικά και όχι ιδιόκτητα γήπεδα (και με αγωνιστικούς χώρους που δεν τους λες και… χαλιά) να κατακυρωθεί παιχνίδι υπέρ οποιασδήποτε ομάδας για… απόκλιση δύο εκατοστών στη μία από τις δύο εστίες; Το 90% των ομάδων που θα αγωνίζονται φιλοξενούμενες θα καταθέτουν ενστάσεις και πιθανότατα θα δικαιώνονται γιατί οι περισσότερες εστίες θα έχουν τουλάχιστον δύο σημεία στα οποία θα έχει αλλοιωθεί η σωστή απόσταση του οριζόντιου δοκαριού από το έδαφος.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News