ΜΕΣΙ - ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ.: Το απόλυτο blockbuster με χρήματα που ζαλίζουν!
Πώς θα επωφεληθεί εκείνος, τί δίνει στο κλαμπ, στην λίγκα και στο… Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Λιονέλ Μέσι δεν είναι μονάχα μια… μηχανή που γεμίζει όλες τις στατιστικές κατηγορίες – τις προσωπικές, αλλά και τις ομαδικές. Είναι και μια μηχανή παραγωγής χρήματος. Το οικονομικό επιτελείο της Μπαρτσελόνα εκτιμούσε πως πριν την πανδημία του κορωνοϊού ήταν υπεύθυνος για το 30% των εσόδων του κλαμπ, δηλαδή σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές που εξειδικεύονται στο ισπανικό ποδόσφαιρο υπολόγιζαν πως το 20% του τζίρου της La Liga από σπόνσορες και τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν για… χάρη του. Τώρα, καθώς είναι έτοιμη η απόβασή του στο Παρίσι και στην Παρί Σεν Ζερμέν, είναι ώρα να κοιτάξουμε και την άλλη πλευρά του. Όχι μόνο αυτή του αθλητικού asset, αλλά του οικονομικού και… διπλωματικού.
Τί κερδίζει ο ίδιος
Παρόλο που το ποδοσφαιρικό κοινό είναι πιο… παραδοσιακό και υποστηρίζει το appeal που έχει ένας παίκτης πιστός σε μια ομάδα, η αλήθεια είναι πως, πλέον, ο όρος του one club man σε οικονομικό επίπεδο δεν δέχεται κάποιο μεγάλο «χτύπημα». Κι αυτό με τον Μέσι να πηγαίνει σε μια ομάδα που δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής από τους ποδοσφαιρόφιλους μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Μέσι στην Π.Σ.Ζ. θα παίρνει περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για το συμβόλαιο 2+1 χρόνων. Ωστόσο, αναμένεται να έχει το 100% του ελέγχου των δικαιωμάτων εικόνας του, ενώ στη Μπαρτσελόνα είχε περί το 80%. Το άνοιγμα σ’ ένα καινούριο κοινό και μια καινούρια αγορά είναι πολύ πιθανό να τον ωθήσει στο επίπεδο των εσόδων που είχε μέχρι τις 30 Ιουνίου – από τη Μπαρτσελόνα λάμβανε 74,9 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τα μπόνους. Η Παρί Σεν Ζερμέν, δε, λόγω της συμφωνίας με το Jordan brand έχει διεισδύσει στις μικρότερες ηλικίες. Ο Μέσι την περασμένη σεζόν, αναφέρει το Forbes, αποκόμισε 28 εκατομμύρια ευρώ από τις διάφορες συμφωνίες του με σπόνσορες.
Τί κερδίζει η Π.Σ.Ζ.
Ο Μέσι είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή που έχει κάνει η Παρί Σεν Ζερμέν αφότου πέρασε στον έλεγχο της QSI. Δεν είναι κάποιος που απλά διεκδικεί την Χρυσή Μπάλα (Ιμπραΐμοβιτς, Νεϊμάρ) ή κάποιος που θεωρείται ο «εκλεκτός» της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας για να κυριαρχήσει στο άθλημα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (Εμπαπέ). Είναι ο καλύτερος του κόσμου και για πολλούς ο καλύτερος όλων των εποχών. Αυτό φέρνει μια οικονομική άνθηση. Η Παρί Σεν Ζερμέν αναμένεται ν’ αυξήσει τις τιμές των πακέτων hospitality και VIP εισιτηρίων στο «Παρκ ντε Πρενς». Περιμένει πως στους πρώτους μήνες θα αυξηθούν οι πωλήσεις της φανέλας κατά 500.000 κομμάτια. Παράλληλα, από τους σπόνσορες με τους οποίους οι συμφωνίες της βρίσκονται στον τελευταίο χρόνο τους θα ζητήσει 20 με 30% περισσότερα χρήματα. Με την εμπορικότητα του Μέσι στις Η.Π.Α., στην Αμερική γενικότερα, καθώς και στην Ασία αναμένεται να προσελκύσει και νέους χορηγούς από εκεί.
Όπως προαναφέραμε στη Μπάρτσα ήταν υπεύθυνος για το 30% των εμπορικών συμφωνιών. Στην Παρί Σεν Ζερμέν το ποσοστό δεν θα είναι τόσο μεγάλο εξαρχής, αλλά μέχρι το τέλος του συμβολαίου του, εφόσον παραμείνει για τρία χρόνια, και συνεχίζει ν’ αποδίδει σε υψηλά στάνταρ, λογικά, θα αγγίξει παρόμοια επίπεδα. Το κλαμπ έκλεισε την σεζόν 2019-20 με έσοδα 540,6 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη Money League της Deloitte και οι απώλειες που της προκάλεσε η πανδημία υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μέσι δεν είναι μόνο αγωνιστική «επένδυση»…
Τί κερδίζει η λίγκα
Η μεγάλη κερδισμένη, περισσότερο κι από τον ίδιο τον Μέσι ή την Παρί Σεν Ζερμέν, είναι η Ligue 1. Η λίγκα την περασμένη σεζόν υπέστη ένα ισχυρό χτύπημα με την κατάρρευση του deal των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματά της. Με τον Μέσι να… ευλογεί τα γήπεδά της, αυτομάτως η αξία των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων αυξάνεται. Αυτό είναι υπέρ και του beIN Sports, του αθλητικού τηλεοπτικού δικτύου ιδιοκτησίας Κατάρ, που κατέχει τα διεθνή δικαιώματα του πρωταθλήματος για 480 εκατομμύρια ευρώ ως το 2024. Αν θα παραμείνει κι ο Κιλιάν Εμπαπέ, η Ligue 1 θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση του ποσού που λαμβάνει, ιδίως από την εγχώρια αγορά. Κι αυτό είναι ένα κομμάτι που ενδιαφέρει και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσφατα ενδιαφέρθηκε για την κατάσταση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των κλαμπ – μια και τα έσοδα φέρνουν… φόρους. Ένα άλλο παρακλάδι είναι πως και οι άλλες ομάδες, λογικά, θα ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων όποτε τις επισκέπτεται η Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ γενικά θα αυξηθεί και η αξία των κλαμπ.
Τί κερδίζει το Κατάρ
Μια από τις παραμέτρους που έχουν περάσει απαρατήρητες είναι πως μεταξύ των χορηγών του Λιονέλ Μέσι είναι η Ooredoo, εταιρία τηλεπικοινωνιών του Κατάρ και είναι και σπόνσορας της Παρί Σεν Ζερμέν. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 να διεξάγεται στη χώρα υπάρχει η σιγουριά πως ο Αργεντινός θα είναι το «πρόσωπο της διοργάνωσης». Η Ooredoo θα παρέχει τεχνολογική υποστήριξη στη FIFA στο διάστημα διεξαγωγής του Μουντιάλ, ενώ σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe» δεν αποκλείεται η οργανωτική επιτροπή να του έχει προσφέρει και ρόλο πρεσβευτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το οποίο σε θέματα εικόνας και marketing μπορεί να βοηθήσει πολύ μια διοργάνωση που την περιβάλλει ο σκεπτικισμός τόσο για τα ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων όσο και για την περίοδο διεξαγωγής της μέσα στον χειμώνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»