Ζιστ Φοντέν: Πέθανε ο ήρωας της Γαλλίας στο Μουντιάλ του 1958

ΑΠΕ

Πένθος στο γαλλικό ποδόσφαιρο καθώς πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Ζιστ Φοντέν, ο επιθετικός που έγραψε ιστορία με τη φανέλα των «Μπλε» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στα γήπεδα της Σουηδίας.

Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του γαλλικού, αλλά και τους διεθνούς ποδοσφαίρου, η είδηση για τον θάνατο του Ζιστ Φοντέν, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (1/3) από την οικογένεια του, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών.

Ο εκλιπών, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς όλων των εποχών και διατηρεί το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε μία τελική φάση Μουντιάλ, καθώς στην κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων που φιλοξενήθηκε το 1958 στην Σουηδία, σκόραρε 13 (!) φορές με τα «χρώματα» της εθνικής Γαλλίας.

Ο Φοντέν είχε πετύχει τρία γκολ στο 7-3 επί της Παραγουάης, δύο στην ήττα με 3-2 από τη Γιουγκοσλαβία, ένα στη νίκη με 2-1 επί της Σκωτίας, άλλα δυο στο 4-0 επί της Ιρλανδίας, ένα στη βαριά ήττα από τη Βραζιλία με 5-2 και στον μικρό τελικό σκόραρε 4 φορές στη νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας με 6-3.

Με τον θάνατο του Φοντέν, υπάρχουν μόνο τρεις επιζώντες (Ντομινίκ Κολονά, Ρομπέρ Μουϊνέ και Μπερνάρ Σιαρελί) από το έπος του 1958, όταν οι «τρικολόρ» αγωνίσθηκαν για πρώτη φορά σε ημιτελικό Μουντιάλ, όπου αποκλείσθηκαν από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια, Βραζιλία. Γεννημένος στο Μαρακές, ο Φοντέν διακρίθηκε για την δύναμη, την ευφυΐα και την ευχέρεια στο σκοράρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Μουντιάλ όπου «έγραψε Ιστορία», ο Φοντέν προοριζόταν για αναπληρωματικός του Ταντέ Τσισόφσκι, ο οποίος τραυματίσθηκε «ανοίγοντας» του τον δρόμο για την 11άδα της εθνικής Γαλλίας.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του, ο Φοντέν κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Γαλλίας (τρία με την Ρεμς κι ένα με την Νις), δύο Κύπελλα Γαλλίας (με την Νις το 1954 και με την Ρεμς το 1958), ενώ αγωνίσθηκε με την Ρεμς και στον χαμένο (με 2-0 από την Ρεάλ Μαδρίτης) τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης.

Ωστόσο, η καριέρα του Φοντέν, διεκόπη απότομα το 1962 και σε ηλικία μόλις 28 ετών, μετά από διπλό κάταγμα στο πόδι, ενώ στην συνέχεια, ακολούθησε την προπονητική, με θητεία στον πάγκο της εθνικής Γαλλίας, της Παρί Σεν Ζερμέν, της Τουλούζ και του Μαρόκου.

«Μια σκέψη για τον Ζιστ Φοντέν. Είναι ένα μνημείο του γαλλικού ποδοσφαίρου που μας άφησε, και μια θλιβερή μέρα για τους λάτρεις της Παρί Σεν Ζερμέν, ενός συλλόγου που οδήγησε στην πρώτη κατηγορία πριν από 50 χρόνια», ήταν η ανάρτηση της γαλλικής ομάδας για τον Φοντέν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News