LA LIGA: Χάνει την λάμψη

Ο Κιλιάν Εμπαπέ κι ο Έρλινγκ Χάαλαντ θα μπορούσαν να αναβιώσουν την αίγλη ενός πρωταθλήματος σε πτώση από το 2017.

Σε μια βραδινή εκπομπή του ισπανικού ραδιοφώνου ο παρουσιαστής απεύθυνε την ερώτηση στους καλεσμένους του, πρώην ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφους: «τώρα που φεύγει ο Λιονέλ Μέσι, ποιος θα είναι το πρόσωπο της La Liga;». Δεν ακούστηκε τίποτα για μερικά δευτερόλεπτα. Σιωπή. Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει. Αυτό το περιστατικό, είναι μια μικρή και ίσως ασήμαντη ιστοριούλα που δείχνει, όμως, την πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια από το ισπανικό ποδόσφαιρο έχουν φύγει οι μεγαλύτεροι σταρ του. Ο Νεϊμάρ το 2017, ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι ο Ανδρές Ινιέστα ένα καλοκαίρι μετά. Ο Σέρχιο Ράμος κι ο Λιονέλ Μέσι στο τρέχων. Παράλληλα, έχουν φύγει και νεαροί παίκτες που θα μπορούσαν ν’ αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες της La Liga. Ο Φεράν Τόρες κι ο Ντάνι Όλμο, για παράδειγμα, παίζουν στη Μάντσεστερ Σίτι και την Λειψία, αντίστοιχα. Ο Μπράιαν Χιλ, επίσης πολλά υποσχόμενος μεσοεπιθετικός, μόλις πήγε στην Τότεναμ από την Σεβίλλη και θα είναι συμπαίκτης μ’ έναν άλλον αξιόλογο νεαρό συμπατριώτη του, τον Σέρχιο Ρεγιλόν.

Η διαφορά μεταξύ του ισπανικού πρωταθλήματος και της Premier League θα μπορούσε να είναι μικρότερη από όση τώρα. Να μην χρειάζεται να πουλήσει στο επενδυτικό fund CVC το 11% της εκμετάλλευσης των εμπορικών δικαιωμάτων του και το 10,95% των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων του για 50 χρόνια με αντάλλαγμα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ – μια συμφωνία που ολοένα παρουσιάζει νέες λεπτομέρειες και… ψιλά γράμματα σε σχέση με όταν έγινε γνωστή πριν από μια εβδομάδα. Βρίσκει, δε, απέναντι τις τρεις πιο παραδοσιακές ομάδες της Ισπανίας: την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την Αθλέτικ Μπιλμπάο, οι οποίες δεν θα πάρουν κομμάτι από την πίτα. Τουλάχιστον 38 (μένει να φανεί τί θα κάνει η Οβιέδο) από τα 42 μέλη του συνεταιρισμού, κλαμπ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας, θα μοιραστούν 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ μια και τα υπόλοιπα 600 εκατομμύρια ευρώ θα πήγαιναν στις τρεις προαναφερθείσες. Αντίθετη είναι και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ισπανίας.

Η «ψαλίδα» Premier League – La Liga, ήταν, μάλιστα, ο λόγος που ο Πεπ Γκουαρδιόλα, προπονητής της Σίτι, επιτέθηκε με μια σειρά από tweets στον πρόεδρο της λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας στις αρχές του Ιουλίου. Είχε προηγηθεί μια συνέντευξή του Γκουαρδιόλα όπου είπε πως ο παράγοντας θα έπρεπε να μάθει περισσότερα από το αγγλικό πρωτάθλημα. Το επιχείρημα του Καταλανού τεχνικού είναι πως όλες οι επιτυχίες της Εθνικής ομάδας και των συλλόγων, η μονομαχία Μέσι – Ρονάλντο και η πρωτοπορία του ισπανικού ποδοσφαίρου σε θέματα τακτικής, η λίγκα δεν τα εκμεταλλεύτηκε όπως θα έπρεπε.

 

Μετά τις αποχωρήσεις του Νεϊμάρ και του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Τέμπας ανέφερε πως η La Liga δεν θα ένιωθε το «χτύπημα». Οπότε, ούτε η διάλυση της τριάδας «MSN» της Μπαρτσελόνα και της «BBC» της Ρεάλ Μαδρίτης επηρέασαν τον όγκο της μπίζνας. Μάλιστα, ο Τέμπας υπερασπίζεται πως δεν υπάρχει πρωτάθλημα με την ανάπτυξη του ισπανικού. Όλα αυτά πριν φύγει ο Μέσι, ο οποίος σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές στην Ισπανία είναι υπεύθυνος για το 20% των περισσότερων των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα που παρουσίαζε η La Liga πριν την πανδημία. Άρα, όταν η Disney πόνταρε σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τα δικαιώματα της La Liga στις Η.Π.Α. ως την σεζόν 2028-29 ήλπιζε πως ο Μέσι θα έπαιζε στη Μπαρτσελόνα

 

Το όνειρο

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, προκειμένου να αναβιώσουν τις δοξασμένες ημέρες της προηγούμενης 10ετίας, είναι έτοιμες να ποντάρουν τα ρέστα τους στο να πείσουν τους επόμενους μεγάλους σταρ του ποδοσφαίρου να φορέσουν τις φανέλες τους. Η «βασίλισσα» είναι αποφασισμένη να πάρει τον Κιλιάν Εμπαπέ και η Μπάρτσα τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Υπάρχουν επαφές εδώ και καιρό με το περιβάλλον τους. Ο στόχος είναι να τους αποκτήσουν το επόμενο καλοκαίρι. Βέβαια, το όνειρο μόνο εύκολο δεν είναι να πραγματοποιηθεί.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει χρέη που ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ κι ακόμη δεν έχει αρχίσει να πληρώνει τα δάνεια άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ για το «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Με γερασμένο ρόστερ θα χρειαστεί εκ βαθέων ανανέωση για να δώσει στον Εμπαπέ την εγγύηση πως θα διεκδικεί κάθε χρόνο το Champions League ή όποια άλλη διοργάνωση συλλόγων. Αυτό σημαίνει μεταγραφές κι αυτές χρειάζονται χρήματα για να γίνουν. Υποτίθεται πως μεταξύ του αποθεματικού της, νέου δανεισμού και πουλώντας μεγαλύτερα κομμάτια από τα εμπορικά της δικαιώματα – ήδη έχει παραχωρήσει ένα ποσοστό στο επενδυτικό fund Providence για ν’ αποκτήσει ρευστότηταμπορεί να βρει περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ. Η ελπίδα της είναι πως το νέο γήπεδο θα δημιουργεί τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν αυτό θα είναι αρκετό για να πειστεί ο Εμπαπέ, θα το δείξει ο χρόνος.

Η Μπαρτσελόνα είχε απώλειες 487 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη σεζόν. Ο οικονομικός έλεγχος που έκανε η διοίκηση του Τζουάν Λαπόρτα δείχνει πως τα χρέη αγγίζουν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ200 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα υπολόγιζαν. Η διοίκηση Μπαρτομέου κληροδότησε τεράστια προβλήματα που ούτε οι δανεισμοί ακόμη και η υποθήκη των ακριβών «Barça Studios», της media company του κλαμπ, μπορούν να αμβλύνουν άμεσα. Η είδηση των ημερών, τελικά, στο «Καμπ Νόου» είναι πως ο σύλλογος συνεχίζει να υπάρχει κι όχι πως δεν συνεχίζει ο Λιονέλ Μέσι σ’ αυτόν. Οπότε, το να πάρει τον Χάαλαντ και να τον πλαισιώσει με παίκτες κι ένα σύνολο που θα φιλοδοξεί να κατακτήσει τα σημαντικότερα τρόπαια, δεν μοιάζει εφικτό.

 

«Ελπίδες» και ανεπιθύμητοι

Οι δύο «γίγαντες» του ισπανικού ποδοσφαίρου επί του παρόντος κινούνται μεταξύ «ελπίδων» και… ανεπιθύμητων. Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, εκτιμούσε πως ως τώρα ο Βινίσιους Ζούνιορ, ο Ροδρίγο Γκόες κι ο Μάρτιν Όντεγκααρντ θα είχαν γίνει αστέρες. Αυτό το καλοκαίρι έχουν προσφερθεί σε διάφορες ομάδες. Στη Μπαρτσελόνα, εύχονται να παραμείνει υγιής ο Πέδρι μετά από μια σεζόν «μαραθώνιο» και να επιστρέψει από τον τραυματισμό του χωρίς προβλήματα ο Άνσου Φάτι. Αμφότεροι είναι 18 ετών…

Αυτό που μένει σ’ εκείνες, άρα και στην La Liga, είναι οι «ανεπιθύμητοι». Οι παίκτες που τους έμειναν αμανάτι γιατί αμείβονται με τεράστια ποσά και δεν τους θέλει κανείς. Κι αυτοί είναι οι πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του πρωταθλήματος! Στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν περιμένουν πολλά από τον Εντέν Αζάρ (160 εκατομμύρια ευρώ με τα μπόνους). Τον Γκάρεθ Μπέιλ (105 εκατομμύρια ευρώ) εδώ και χρόνια προσπαθούν να τον δώσουν και τώρα θα σηκώσουν τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Πέρυσι, η «βασίλισσα» έδωσε δωρεάν τον Χάμες Ροντρίγκες στην Έβερτον (75 εκατομμύρια ευρώ) για ν’ απαλλαχθεί από την αμοιβή του…

 

Στη Μπαρτσελόνα, θέλουν να πουλήσουν τον Φιλίπ Κοουτίνιο (160 εκατομμύρια ευρώ με τα μπόνους) και σκόπευαν ν’ ανανεώσουν με τον Ουσμάν Ντεμπελέ ώστε να τον πουλήσουν με κάποια άξια μια και κινδυνεύουν να τον χάσουν τζάμπα. Ο Αντουάν Γκριεζμάν βρίσκεται στη «βιτρίνα» (135 εκατομμύρια ευρώ). Όσο για την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ζοάο Φέλιξ δεν έχει γίνει ο παιχταράς που νόμιζαν (126 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ο Τομάς Λεμάρ είναι ένας αξιόλογος ρολίστας (72 εκατομμύρια ευρώ).

Πώς έφτασαν οι κορυφαίες ισπανικές ομάδες σ’ αυτό το σημείο; Η πανδημία έπαιξε ρόλο, αλλά υπερχρεωμένες ήταν και πριν τον Covid-19. Οι κακές επιλογές έπαιξαν σημαντικό ρόλο, καθώς επίσης και το περιθώριο λάθους που έδιναν οι… σταρ. Η Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι πέρυσι βασιζόταν στον «κορμό» που την οδήγησε στα τρία σερί Champions League. Η Μπαρτσελόνα, είχε τον Λιονέλ Μέσι. Οι διοικήσεις πίστεψαν πως δεν θα χρειαζόταν να περάσουν από το μεταβατικό στάδιο που βρίσκονται τώρα.

Τα αστέρια της La Liga κάποτε ήταν τα πιο λαμπρά στον ουρανό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε βαθμό που η λίγκα λάνσαρε το σλόγκαν: «La Liga de las estrellas», δηλαδή, «η λίγκα των αστέρων». Πλέον, το σλόγκαν δεν υπάρχει. Όπως και τ’ αστέρια. Το πρωτάθλημα, αρχίζει.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News