Γιώργος Χελάκης: Να μπούμε ξανά στο κλαμπ των σπουδαίων εθνικών ομάδων

EUROKINISSI

O Γιώργος Χελάκης πιστεύει ότι αν και τα εμπόδια είναι υψηλά, ίσως έχει έρθει η ώρα μετά την πολύ καλή παρουσία στο Νations League, να μπει και πάλι η εθνική μας ομάδα στο κλαμπ των υπολογίσιμων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Η αρχή μοιάζει εύκολη, αν κι όταν έχεις «καεί στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι». Το Γιβραλτάρ δεν είναι ομάδα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην Εθνική μας ομάδα. Ολα αυτά βεβαίως στη θεωρία του πράγματος. Στο – όχι μακρινό- παρελθόν έχει καεί η… γούνα μας από τέτοιου είδους ομάδες.

Εχει λοιπόν δίκιο ο Πογέτ που ζητεί απ’ όλους σοβαρότητα για να μην πέσουμε… σε βαθιά περισυλλογή απόψε το βράδυ. Ο όμιλος, στον οποίο βρίσκεται η Εθνική μας, αφήνει περιορισμένα περιθώρια ούτως ώστε να πάρουμε απ’ αυτόν την πρόκριση για τα τελικά του Εuro 2024.

Δύσκολο πράγμα να σπάσει το δίδυμο της Ολλανδίας με τη Γαλλία απ’ την Εθνική ομάδα, που φαίνεται ότι μόλις τώρα έχει αρχίσει να βρίσκει τον βηματισμό της. Βεβαίως η Εθνική, αν δεν τα καταφέρει απ’ τον όμιλο, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την παρουσία της στα τελικά και μέσω της διαδικασίας του Νations League.

Ωστόσο, αυτό που οφείλει τώρα να κάνει είναι να προσπαθήσει να φτάσει στα τελικά μπαίνοντας σφήνα ανάμεσα στους Γάλλους και τους Ολλανδούς. Για να φτάσουμε να συζητάμε κάτι τέτοιο, οι διεθνείς μας πρέπει να μην αφήσουν βαθμούς με το Γιβραλτάρ αλλά και με την Ιρλανδία, η οποία είναι σαφώς υψηλότερης δυναμικότητας.

Ο,τι και να πούμε για τις επιλογές του Γκουστάβο Πογέτ, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν κλήθηκε κι η απουσία του να συνιστά σκάνδαλο. Μπορεί να γίνεται κριτική για την κλήση του ενός και του άλλου, αλλά επί της ουσίας το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτούς διαθέτει. Το θέμα είναι να παρουσιαστεί απόψε ένα συμπαγές σύνολο με διάθεση κι αποτελεσματικότητα.

Δυστυχώς, είναι αρκετές οι φορές που η Εθνική μας ομάδα έχει… φτύσει αίμα για να πάρει τη νίκη απέναντι σε ομάδες εμφανώς κατώτερης δυναμικότητας. Ορισμένες μάλιστα έχει υποστεί οδυνηρές απώλειες. Ελπίζουμε ότι το βράδυ δεν θα μας προκύψει μία ανάλογη κατάσταση.

Είναι κέρδος η συμμετοχή του Κώστα Φορτούνη, που έχει αγωνιστικό βηματισμό και μετά από δύο χρόνια είναι και πάλι σε θέση να την ενισχύσει. Από την αποστολή απουσιάζουν -με εξαίρεση τον Δημήτρη Λημνιό- οι κλασικοί εξτρέμ, αλλά αυτό είναι κυρίως θέμα τού τι παράγει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μακάρι να αποδειχτεί ότι ο Κωνσταντέλιας είναι σε θέση να βοηθήσει την Εθνική και να πετύχει με αυτήν όσα έχει ήδη πετύχει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Οι διεθνείς, πέρα απ’ τη συλλογική, έχουν και ατομική ανάγκη να διακριθούν με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Αν και τα εμπόδια είναι υψηλά, ίσως έχει έρθει η ώρα μετά την πολύ καλή παρουσία στο Νations League να μπει και πάλι η εθνική μας ομάδα στο κλαμπ των υπολογίσιμων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων.

Υ.Γ.: Ανεξάρτητα από προθέσεις η φανέλα της Εθνικής πρέπει να αποσυρθεί. Δυστυχώς, για όσους τη δημιούργησαν και για όσους την ενέκριναν, ο σταυρός στη μέση θυμίζει σβάστικα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News