ΑΕΚ: Το νόμισμα του Αλμέιδα πριν την Τούμπα έχει δύο όψεις

Δεν υπάρχει δίλημμα για τον Ματίας Αλμέιδα σχετικά με τον τρόπο που η ΑΕΚ πρέπει να παίξει κόντρα στον ΠΑΟΚ σε σχέση με παλαιότερα ματς. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου.

Υπάρχει για την ΑΕΚ η μία όψη του νομίσματος, σύμφωνα με την οποία το πιο μυαλωμένο ντέρμπι της στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν ούτε εκείνο που επικράτησε του ΠΑΟΚ 2-0, ούτε το 3-0 επί του Ολυμπιακού για το Κύπελλο.

Ηταν το παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό, με την «Ενωση» να βρίσκεται στο -7 απ’ τον αντίπαλό της πριν από εκείνη την αναμέτρηση, με τη γνώση δηλαδή ότι σε περίπτωση ήττας θα έμενε οριστικά εκτός πρωταθλήματος. Μολαταύτα, η ανάγκη για νίκη ώστε να μειώσει τη διαφορά δεν την οδήγησε σε απείρου ρίσκου, σαν αυτές κόντρα στον Ολυμπιακό στο παιχνίδι πρωταθλήματος όταν εκείνος άνοιξε το σκορ.

Το ματς εκείνο που επικράτησε του Παναθηναϊκού 1-0 είχε πολλή τακτική κι ο Ματίας Αλμέιδα έδωσε μεγάλη βάση στα προτερήματα και στα μειονεκτήματα του αντιπάλου, καθοδηγώντας την ΑΕΚ με το σκεπτικό ότι θα είναι ένα ντέρμπι που θα κρινόταν στο γκολ, όπως κι έγινε.

Παρ’ όλο που είναι μία στρατηγική που ίσως σε έναν βαθμό περιορίζει τη μεσοεπιθετική δράση της ομάδας, μοιάζει για κάποιους με πιο λογικό δρόμο στα παιχνίδια που έρχονται. Διότι η ΑΕΚ πρέπει να έχει μόνιμα στο μυαλό της ότι απέναντι σε ομάδες συμπαγείς, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα αν βρεθεί πίσω στο σκορ.

Αποδείχτηκε στο ματς πρωταθλήματος στην Τούμπα. Υπάρχει όμως κι η άλλη όψη του νομίσματος, που πρεσβεύει ότι η «Ενωση» δεν πρέπει να αλλάξει το σκεπτικό και τον τρόπο παιχνιδιού της, δεν πρέπει να απεμπολήσει τις αδιαπραγμάτευτες αρχές του Αλμέιδα για πίεση ψηλά, μεγάλη ένταση και συμμετοχή όλων στην ανάπτυξη, αλλά και στην προσπάθεια ανάκτησης της μπάλας, που προϋποθέτει να είναι η άμυνά της πολύ ψηλά.

Αν η ΑΕΚ επιχειρήσει να πάει σε δραστική αλλαγή των όσων πράττει έως σήμερα, τότε κινδυνεύει να μπερδευτεί στο ίδιο το πλάνο της. Γι’ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι και στην Τούμπα θα παραταχθεί με το ίδιο σκεπτικό, προσπαθώντας να κυριαρχήσει, να είναι εκείνη που θα πατήσει περισσότερες φορές την αντίπαλη περιοχή και θα βγάλει τις περισσότερες φάσεις.

Δεν ξέρει να παίζει πίσω απ’ την μπάλα κι αν το κάνει, ίσως να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος απ’ το να παραμείνει ως έχει, με όποια ρίσκα κι αν παίρνει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News