Premier League: Ξεπέρασε και τη Super League σε απολύσεις προπονητών!
Με τους Πότερ και Ρότζερς τελευταία θύματα της προπονητοθηρίας, οι απολύσεις στο τρέχον πρωτάθλημα της Premier League έφτασαν τις 12! Πώς και γιατί έφτασαν οι αγγλικές ομάδες σε αυτό το αρνητικό ρεκόρ;
Έχει χαθεί η… μπάλα φέτος στη Premier League κι αυτό δεν συμβαίνει αποκλειστικά λόγω των μαγικών ενεργειών των ποδοσφαιριστών στο χορτάρι, αλλά, βασικά, εξαιτίας των… ζογκλερικών των διοικήσεων των συλλόγων.
Οι ομάδες του, κατά πολλούς κορυφαίου πρωτάθλημα στον κόσμο, που κάποτε φημιζόντουσαν για την υπομονή τους και την πίστωση χρόνου που έδειχναν στους προπονητές τους, φέτος έχουν σπάσει τα κοντέρ!
Μετά τη λύση της συνεργασίας του Μπρένταν Ρότζερς με τη Λέστερ νωρίς την Κυριακή (2/4), αργά το βράδι της ίδιας μέρας έφυγε και ο Γκρέιαμ Πότερ από την Τσέλσι και οι απολύσεις στην Premier League έφτασαν τις 12! Ένας αριθμός μοναδικός για τα δεδομένα της μεγάλης κατηγορίας στην Αγγλία, που παραπέμπει σε άλλα πρωταθλήματα με πολύ χαμηλότερο πρεστίζ.
Οι αλλαγές στους πάγκους είναι μάλιστα 13, αν συνυπολογίσουμε την οικειοθελή αποχώρηση του Πότερ από την Μπράιτον για να αναλάβει την Τσέλσι μετά την απόλυση του Τούχελ.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 10 αποχωρήσεις σε μία χρονιά και είχε σημειωθεί τις σεζόν 2013-14, 2017-18, και 2021-22.
▪️ 13 in-season managerial departures
▪️ 12 Premier League managers sacked
▪️ Only eight remaining managers have been in charge for more than a year.It’s tough being a Premier League boss. We look at the departures from 2022-23 so far. ⬇️
— Opta Analyst (@OptaAnalyst) April 3, 2023
Ο Ρότζερς έκλεισε 4 χρόνια και 33 μέρες στη Λέστερ, έφερε στην ομάδα το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας της, αλλά είδε την πόρτα της εξόδου, καθώς οι «αλεπούδες» είναι μία από τις πολλές ομάδες που έχουν εμπλακεί στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Ο Πότερ έμεινε μόλις 206 μέρες στην Τσέλσι, λιγότερες κι από τις 223 του Φελίπε Σκολάρι – νέο αρνητικό ρεκόρ για τους «μπλε». Πήγαν, έτσι, χαμένα τα 21.5 εκ. λίρες που έδωσε η Τσέλσι για να τον αποσπάσει από την Μπράιτον.
Πριν από την απόλυση των δύο, είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν η επεισοδιακή έξοδος του Αντόνιο Κόντε από τους Σπερς και η αξέχαστη τελευταία συνέντευξη Τύπου.
A look back at Antonio Conte’s 𝐄𝐗𝐏𝐋𝐎𝐒𝐈𝐕𝐄 final press conference as Tottenham manager. 💥 pic.twitter.com/jPqMxnZmEi
— Football Daily (@footballdaily) March 26, 2023
Οι Survivors
Μακροβιότερος προπονητής στην Premier League από τους νυν παραμείνει ο Γίργκεν Κλοπ με 7 χρόνια και 179 μέρες. με τους Γκουαρδιόλα (6-277), Φρανκ (4-171), Αρτέτα (3-134) και Μόις (3-197) να είναι οι μοναδικοί με πάνω από τρία χρόνια παραμονής στην ίδια ομάδα, αν και ο πρώτος και ο τελευταίος δεν αισθάνονται και πολύ άνετα τελευταία.
Μάλιστα, ο Κλοπ παραδέχτηκε ότι αυτή την περίοδο λογίζεται ως το «πρόβλημα» στη Λίβερπουλ, αλλά κανείς δεν τολμά να το αναφέρει ενώπιον του.
🗣 “I think the elephant in the room is why am I still sitting here? In this crazy world. The last man standing.”
Jurgen Klopp admits that Liverpool are not where they are expected to be. Also reflecting on two managers leaving their roles yesterday pic.twitter.com/dZ54URGt2r
— Football Daily (@footballdaily) April 3, 2023
«Είμαι ο τελευταίος επιζών», συμπλήρωσε ο Γερμανός και είπε κυνικά πως, αν αυτή ήταν η πρώτη σεζόν του με τη Λίβερπουλ, θα είχε απολυθεί.
Ο δε Πότερ, αν και κατά γενική ομολογία είναι καλός προπονητής και προσπαθούσε να περάσει ένα πιο θελκτικό ποδόσφαιρο στους «μπλε», πλήρωσε τα ανεπιτυχή αποτελέσματα, καθώς με μέσο όρο 1,27 πόντους ανά παιχνίδι, δεν κάνεις πρωταθλητισμό.
Στην Αγγλία παρομοιάζουν τη χρονιά του στην Τσέλσι με την παρθενική του Μόις στη Γιουνάιτεντ, όταν μετακόμισε στο Μάντσεστερ από την Έβερτον, στην πρώτη σεζόν των «κόκκινων διαβόλων» χωρίς τον Σερ Άλεξ. Ο οποίος Μόις, ίσως γινόταν ο 14ος απολυμένος της σεζόν, αν η Γουέστ Χαμ δεν κέρδιζε τη Σαουθάμπτον την περασμένη Κυριακή.
Το χρονικό – Ποιοι απολύθηκαν/αποχώρησαν και πότε
Με τους Πότερ και Ρότζερς φτάσαμε τους 12 απολυμένους και τις 13 αποχωρήσεις. Έπεται συνέχεια; Πιθανότατα, ναι. Στα 7-9 ματς που απομένουν, κάποιοι ιδιοκτήτες ίσως πιστεύουν ότι ο χρόνος αρκεί για να αντιστρέψουν το κλίμα με έναν νέο προπονητή.
Η μακρά λίστα:
Σκοτ Πάρκερ (Μπόρνμουθ) 30/8/2022
Τόμας Τούχελ (Τσέλσι) 7/9/2022
Γκρέιαμ Πότερ (Μπράιτον) 8/9/2022 – αποχώρηση για να μετακινηθεί στην Τσέλσι
Μπρούνο Λάγκε (Γουλβς) 2/10/2022
Στίβεν Τζέραρντ (Άστον Βίλα) 21/10/2022
Ραλφ Χαζενχίτλ (Σαουθάμπτον) 7/11/2022
Φρανκ Λάμπαρντ (Έβερτον) 23/1/2023
Τζέσι Μαρτς (Λιντς) 6/2/2023
Νέιθαν Τζόουνς (Σαουθάμπτον) 12/2/2023
Πατρίκ Βιεϊρά (Κρίσταλ Πάλας) 17/3/2023
Αντόνιο Κόντε (Τότεναμ) 26/3/2023
Μπρένταν Ρότζερς (Λέστερ) 2/4/2023
Γκρέιαμ Πότερ (Τσέλσι) 2/4/2023
Διαβάζοντας αυτή τη λίστα, τα 22 χρόνια του Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ και τα 21 του Άλεξ Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ (που έφτασε νιος και γέρασε στο Ολντ Τράφορντ) μοιάζουν με ομηρικά έπη, μια ιστορία μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας.
Sir Alex Ferguson: Before and after Manchester United ⏩
𝙉𝙚𝙫𝙚𝙧 𝙩𝙤 𝙗𝙚 𝙧𝙚𝙥𝙚𝙖𝙩𝙚𝙙. pic.twitter.com/XLUI0JTeS8
— GOAL (@goal) October 21, 2021
Οι λόγοι της έξαρσης των απολύσεων
Για να απολυθεί ένας προπονητής μπορεί να συντρέχει μια σειρά από λόγους. Στην Premier League υπάρχουν και κάποιοι έξτρα, που ανθούν το τελευταίο διάστημα, απόρροια της φρενήρους ανάπτυξης και των νέων οικονομικών δεδομένων του πρωταθλήματος σε πολλούς τομείς.
1. Ο βασικός λόγος απόλυσης, το Α στην αλφάβητο, είναι βεβαίως-βεβαίως τα ανεπιτυχή αποτελέσματα, όπως αυτά ορίζονται από τη δυναμική και τους στόχους της ομάδας.
2. Για τις απολύσεις στην ουρά καθοριστικό ρόλο έχει παίξει το γεγονός ότι πολλές ομάδες έχουν εμπλακεί φέτος στη μάχη για τη σωτηρία, εννέα τον αριθμό. Μόνο η Γουέστ Χαμ ανθίσταται (οριακά) και η Νότιγχαμ του Βαγγέλη Μαρινάκη, προφανώς γιατί παλεύει κόντρα στα προγνωστικά που την ήθελαν να βυθίζεται αύτανδρη.
3. Ο δεύτερος λόγος οδηγεί στον τρίτο. Είναι πολλά τα λεφτά που χάνει μια ομάδα αν υποβιβαστεί στην Championship, πραγματική καταστροφή. Γι’ αυτό βλέπουμε ομάδες χωρίς γερές οικονομικές βάσεις να βυθίζονται και να χάνουν μία και δύο κατηγορίες σε ισάριθμα χρόνια. αν υποβιβαστούν από την Premiership.
4. Το αυτό ισχύει και στα υψηλότερα στρώματα, αφού για μια ομάδα που αγωνίζεται μόνιμα στο Champions League, η αποτυχία εξόδου μειώνει δραματικά το μπάτζετ και αποδυναμώνει το ρόστερ ή οδηγεί σε τεράστιο οικονομικό άνοιγμα.
5. Ο πέμπτος σοβαρός λόγος έχει να κάνει με το σύγχρονο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Νησί. Είναι τόσοι πολλοί οι διεθνείς κροίσοι που κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο των ομάδων της Premier League, ώστε οι παραδοσιακοί Άγγλοι ιδιοκτήτες να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση ή να παίζουν το ρόλο της… γλάστρας.
Με τον πακτωλό των χρημάτων συμβαδίζουν και οι συνήθειες. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν δέχονται εύκολα την αποτυχία. Η απόλυση του επικεφαλής (προπονητή) σε ένα τμήμα (ομάδα) των επιχειρήσεών τους που δεν πιάνει τους στόχους του, είναι η συνήθης τακτική τους.
The coach is “dead”. Long live the coach!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης