Γιώργος Χελάκης: Να βρεθεί νέος Μέλμπεργκ στον Ολυμπιακό είναι δύσκολο, αλλά...

EUROKINISSI

Η «Αχίλλειος πτέρνα» του Ολυμπιακού, ο χρόνος που τον κυνηγάει ενόψει ευρωπαϊκών διοργανώσεων και η υποχρέωση. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη 11 Μαΐου.

Oι ομάδες φτιάχνονται αργά την άνοιξη, νωρίς το καλοκαίρι. Για να μη γίνει παρεξήγηση, μιλάμε για εκείνες τις ομάδες που έχουν ανάγκη να πάρουν μολύβι και χαρτί ώστε να σχεδιαστούν απ’ την αρχή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Ολυμπιακός. Εχει βέβαια ορισμένα πράγματα να κρατήσει απ’ τη φετινή του περιπέτεια, αλλά έχει περισσότερα ν’ αλλάξει.

Και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο νοοτροπίας. Αυτό ανεξαρτήτως απ’ το αποτέλεσμα του τελευταίου, κρίσιμου παιχνιδιού στην Τούμπα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι μαθημένος να βλέπει την ομάδα του πρωταγωνίστρια. Δεν συμβιβάζεται με ρόλο ρυθμιστή μακριά απ’ τους τίτλους. Εχει όμως το κριτήριο ώστε να χειροκροτεί και να ενθαρρύνει όταν βλέπει ότι δημιουργείται μια νέα, καλή ομάδα.

Αυτό έκανε την πρώτη χρονιά του Μαρτίνς, όταν ο Ολυμπιακός μετά το 3-1 στην Τούμπα έχανε το πρωτάθλημα αλλά η ομάδα του έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Εδώ μία απαραίτητη σημείωση. Υπήρξαν και φέτος σκόρπια παιχνίδια, στα οποία οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν θεαματικό ποδόσφαιρο. Ετσι εξηγείται ότι έχουν την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Ωστόσο, η… τρύπα στην άμυνα ήταν που τους στέρησε νίκες και πολύτιμους βαθμούς.

Από εκεί θα χρειαστεί να αρχίσει η προσπάθεια ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση. «Αχίλλειος πτέρνα» ήταν η άμυνά του απ’ το καλοκαίρι, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέχρι τώρα. Αντικειμενικά είναι δύσκολο να βρεθεί και να έρθει ο νέος Μέλμπεργκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βρεθούν αμυντικοί με αξιοπιστία κι ικανότητα στην προώθηση του παιχνιδιού. Oλα αυτά δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ.

Ο Ολυμπιακός, σε όποια ευρωπαϊκή διοργάνωση κι αν συμμετάσχει τελικά, θα έχει την υποχρέωση να εμφανιστεί ανταγωνιστικός και να το πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Κατά συνέπεια, ορισμένα πράγματα θα πρέπει να γίνουν νωρίς, όσο κι αν οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ειδίκευση να ψωνίζουν πολύ καλά προς το τέλος των μεταγραφικών περιόδων. Η ΑΕΚ είναι μία στρωμένη ομάδα, που θα ψάξει για κάποιες πινελιές ποιότητας.

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει συγκεκριμένες ποιοτικές προσθήκες, σε θέσεις που υπέφερε φέτος. Ο ΠΑΟΚ βαδίζει από πέρυσι με συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Απ’ τους τέσσερις, μόνο οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να σχεδιάσουν απ’ την αρχή. Δουλειά που πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον νέο προπονητή τους, που κι αυτός θα πρέπει σύντομα να μπει στο αεροπλάνο.

Οι άλλες ομάδες έχουν τον χρόνο μπροστά τους. Ο Ολυμπιακός, τον διατρέχει ήδη…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News