Συνέντευξη Σπύρος Θώδης: «Αγόρι μου, θυμάμαι πλέον τις στιγμές της ΑΕΚάρας μας μόνο μέσα από φωτογραφίες!»

EUROKINISSI

Ο Σπύρος Θώδης σε μια συνέντευξη που συγκλονίζει! Ο θρυλικός άσος της ΑΕΚ μιλάει για το πρόβλημα υγείας που του «έσβησε» τις περισσότερες αναμνήσεις του από τα χρόνια που έζησε στη Νέα Φιλαδέλφεια, συγκινεί και εύχεται να καταφέρει να βρεθεί στις εξέδρες της «Αγιά Σοφιάς»!

Η ΑΕΚ βρίσκεται μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και στα σημερινά χαρτάκια μας, αποφασίσαμε να βρούμε άσους του παρελθόντος που έγραψαν τη δική τους ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Η αναζήτησή μας, μας οδήγησε στην Καρδίτσα, εκεί όπου πλέον ζει ο Σπύρος Θώδης.

Ένας επιτελικός μέσος, που “όργωσε” τη δεκαετία του ’70 τα γήπεδα της Β’ και της Γ’ Εθνικής και τελικά κατέληξε στην ΑΕΚ, ενώ η μεταγραφή του έγινε και η αιτία για να μπορέσει να αποκτήσει η Αναγέννηση Καρδίτσας ιδιόκτητα γραφεία.

Η συνέντευξή μας ξεκίνησε με στόχο να κολλήσουμε ένα ακόμα χαρτάκι στο άλμπουμ του sportday.gr. Μετά από λίγη ώρα όμως, άλλαξε μορφή, καθώς ο Σπύρος Θώδης, αποφάσισε να μιλήσει ανοικτά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε πριν από δύο χρόνια.

“Αγόρι μου πέρασα εγκεφαλικό και δεν μπορώ να θυμηθώ παιχνίδια με την ΑΕΚ. Είναι και τόσα πολλά”, ήταν η αποστροφή του λόγου του κάτι που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να έχει απολλέσει ένα μεγάλο μέρος των αναμνήσεών του, ειδικά από την καλύτερη περίοδο της ζωή σας;

Αυτό έχει συμβεί με τον Σπύρο Θώδη, ο οποίος βλέπει τις παλιές φωτογραφίες με τους συμπαίκτες του και τους θυμάται, αλλά δυσκολεύεται να θυμηθεί τα μεγάλα ματς στα οποία έχει αγωνιστεί και τα οποία του χάρισαν το ψευδώνυμο “Θ(ε)ώδης”, έμπνευση και αυτή του Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη και του “Δικέφαλου”.

Ο Σπύρος Θώδης λοιπόν, σε μια εντελώς διαφορετική συνέντευξη με τις αναμνήσεις που του έχουν απομείνει και με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί στο νέο γήπεδο της αγαπημένης του ΑΕΚ.

Photo Credits: Λεωνίδας Τζέκας | Eurokinissi

Κύριε Θώδη είστε γέννημα θρέμμα Καρδιτσιώτης;

Ναι εδώ γεννήθηκα και ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο με τους φίλους μου. Όλη η παρέα μου ήθελε να παίζουμε ποδόσφαιρο και τελικά αποφασίσαμε όλοι μαζί, για να μπορούμε να παίζουμε σε γήπεδο με δοκάρια, να πάμε στην Αναγέννηση Καρδίτσας και να γραφτούμε σε αυτή.

Έχω διαβάσει ότι πολύ μικρός καταφέρατε να παίξετε στην πρώτη ομάδα της Αναγέννησης.

Ήμουν όντως μικρός. Νομίζω ότι ήμουν γύρω στα 15-16 όταν ξεκίνησα να παίζω με την Αναγέννηση και πρέπει να ήταν στην Β’ Εθνική κατηγορία.

 

Στην Αναγέννηση μείνατε αρκετά χρόνια, καθώς ξεκινήσατε το 1971 και τελικά φύγατε από αυτή το 1979.

Πραγματικά έμεινα αρκετά χρόνια και αγωνίστηκα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από την Α’ Εθνική. Θυμάμαι ότι αρκετές ομάδες με είχαν ζητήσει από την Αναγέννηση, αλλά τότε τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα για να φύγεις από μια ομάδα και να πας αλλού.

«Η Αναγέννηση παρά τις προτάσεις που είχε δεν με έδινε και αποφάσισα να πάω μόνος μου στον Μπάρλο!»

Τελικά όμως, έγινε η μεταγραφή σας στην ΑΕΚ το 1979.

Μετά από τόσα χρόνια που η  Αναγέννηση δεν με έδινε σε κάποια ομάδα, αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου. Έτσι έφυγα από την Καρδίτσα και κατέβηκα στην Αθήνα για να βρω τον Λουκά Μπάρλο. Θυμάμαι ότι όταν συναντηθήκαμε τελικά, του είπα ότι θέλω να παίξω στην ΑΕΚ και δέχομαι να με δοκιμάσει ο προπονητής. Ο Μπάρλος αμέσως με δέχτηκε και τελικά με πήρε στην ΑΕΚ.

Ο Σπύρος Θώδης σε αγώνα με την Καστοριά για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής το 1982.

Ήθελε μεγάλη προσπάθεια τότε για να κάνετε κάτι τέτοιο.

Ήμουν αποφασισμένος, γιατί ήθελα να κάνω κάτι καλύτερο για μένα και την καριέρα μου. Πήγα στην ΑΕΚ γιατί το ήθελα και από αυτή τη μεταγραφή τελικά βγήκε μεγάλο όφελος για την Αναγέννηση Καρδίτσας.

Οικονομικό όφελος;

Ναι. Από τα χρήματα που πήραν από την ΑΕΚ για τη μεταγραφή μου, κατάφεραν οι άνθρωποι της Αναγέννησης να πάρουν το χώρο όπου στεγάστηκαν τα γραφεία της ομάδας. Καταλαβαίνεις για τι εποχές μιλάμε; Από την μεταγραφή τη δική μου κατάφερε να “στεγαστεί” το σωματείο της πόλης μου.

Μετά την υπογραφή του συμβολαίου σας, πως ήταν για εσάς η μετακόμιση στο περιβάλλον της ΑΕΚ;

Ο Λουκάς Μπάρλος, ήταν ο “πατέρας” μας. Ό,τι θέλαμε σε αυτόν πηγαίναμε για να του το ζητήσουμε. Στην ΑΕΚ τότε υπήρχαν μεγάλοι παίκτες και τους θυμάμαι όταν βλέπω τις φωτογραφίες μας.

“Από τα λεφτά της μεταγραφής μου, απέκτησε ιδιόκτητα γραφεία η Αναγέννηση Καρδίτσας”

Από τις φωτογραφίες τους θυμάστε;

Ναι από τις φωτογραφίες. Έχω κάποιες αναμνήσεις, αλλά θα πρέπει να σου πω ότι πριν από δύο χρόνια πέρασα εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να θυμηθώ με λεπτομέρειες διάφορα πράγματα.

Ο Σπύρος Θώδης (τρίτος από αριστερά στους όρθιους) στην ίδια ενδεκάδα με τους “θεούς” όπως τους αποκαλεί, Μαύρο, Μπάγεβιτς, Αρδίζογλου και Δομάζο.

Δεν θυμάστε δηλαδή να μου πείτε για κάποια μεγάλα παιχνίδια;

Είναι τόσα πολλά, που πραγματικά δεν θυμάμαι. Συγκεκριμένα δεν μπορώ να σου πω για κάποιο, αλλά όταν βλέπω φωτογραφίες ή διαβάζω κάτι για εκείνη την εποχή, μου έρχονται κάποιες αναμνήσεις και θυμάμαι κάποια από αυτά τα πρόσωπα.

Όταν λέτε για πρόσωπα ποιους εννοείται;

Θυμάμαι τον Μπάγεβιτς, Δομάζο και τον Αρδίζογλου. Μεγάλοι παίκτες και ισχυρές προσωπικότητες. Νομίζω ότι κάναμε καλή ομάδα τότε, με τον Μπάγεβιτς και τον Αρδίζογλου.

Τον Θωμά Μαύρο πως τον θυμάστε;

Ο Θωμάς ήταν θεός. Μεγάλος παίκτης, όπως και οι άλλοι δύο που σου ανέφερα. Αυτοί οι παίκτες ήταν που “οδηγούσαν” την ομάδα και ακολουθούσαμε εμείς οι υπόλοιποι.

“Έχω κάποιες αναμνήσεις, αλλά θα πρέπει να σου πω ότι πριν από δύο χρόνια πέρασα εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να θυμηθώ με λεπτομέρειες διάφορα πράγματα”.

Από τη ζωή σας στην Αθήνα και την ΑΕΚ, τι άλλο θυμάστε;

Έρχονταν τότε αρκετά παιδιά που ήταν από την Καρδίτσα στο γήπεδο για να με δουν. Εγώ τους γνώριζα τους περισσότερους και τα χρήματα που έπαιρνα, τα μοίραζα σχεδόν σε όσους είχαν ανάγκη. Ειδικά αν κάποιο παιδί που ήταν από την Καρδίτσα και ήταν φοιτητής στην Αθήνα και το γνώριζα, ερχόταν και μου ζητούσε βοήθεια, πάντοτε το έκανα, γιατί αγαπώ τον τόπο μου και την πόλη μου.

Με την ΑΕΚ καταφέρατε και κατακτήσατε και το κύπελλο Ελλάδος, πριν φύγετε από αυτήν.

Νομίζω ότι εκείνη τη χρονιά δεν έπαιξα πολύ γιατί είχα έναν τραυματισμό. Αλλά το κύπελλο το θυμάμαι. Σε κάθε περίπτωση τα χρόνια που πέρασα στην ΑΕΚ ήταν καλά και είχα σπουδαίους συμπαίκτες.

 

Να αλλάξουμε θέμα και να πάμε σε κάτι νέο. Το καινούργιο γήπεδο πως το έχετε δει;

Είναι γηπεδάρα τι να λέμε; Οι εικόνες που έχω δει από αυτό το γήπεδο είναι φανταστικές. Αξίζει στην ΑΕΚ να έχει ένα τέτοιο γήπεδο και να παίζει εκεί τους αγώνες της.

Εσείς το έχετε δει από κοντά;

Όχι δεν το έχω δει γιατί δεν μπορώ να μετακινηθώ άνετα μόνος μου. Θα πρέπει να βρω κάποιον φίλο μου να με πάρει με το αυτοκίνητο να κατεβούμε στην Αθήνα και να μπορέσω να πάω στο γήπεδο. Θα πληρώσω και το εισιτήριό μου κανονικά, γιατί δεν ξέρω αν με γνωρίζουν τα νέα παιδιά.

Σας γνωρίζουν κύριε Θώδη, σίγουρα σας γνωρίζουν.

Εντάξει δεν ξέρω… Θα ήθελα πάντως να βρεθώ στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ και να παρακολουθήσω ένα παιχνίδι, ειδικά τώρα που η ομάδα πάει πολύ καλά και θα πάρει και το πρωτάθλημα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News