ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Η ποιότητα της Μίλαν και τα λάθη στην ανασταλτική λειτουργία των «πρασίνων»

Το SportDay.gr εξηγεί τι πήγε στραβά στην αμυντική συμπεριφορά του «τριφυλλιού» στο φιλικό ματς με τους «Ροσονέρι».

Ο τρόπος που δέχθηκε τα γκολ ο Παναθηναϊκός και τα λάθη που συνέβησαν στην ανασταλτική λειτουργία ήταν εκείνα που χάλασαν την όποια εικόνα είχε στο φιλικό παιχνίδι με τη Μίλαν το Σάββατο (16/08). Λάθη τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους και σε προηγούμενα φιλικά, αλλά σ’ αυτό με τους «Ροσονέρι» ήταν πιο έντονα εξαιτίας και της ποιοτικής ανωτερότητας του αντιπάλου.

Πολλοί εκ πρώτης όψεως χρέωσαν τα λάθη στο κέντρο της άμυνας των «πρασίνων», όμως το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. Πρώτα, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τι είχαν να αντιμετωπίσουν. Ο Ολιβιέ Ζιρού έχει κάνει δύσκολη τη ζωή πολλών αμυντικών υψηλού επιπέδου, επομένως ήταν ιδιαίτερα φυσιολογικό να δημιουργήσει προβλήματα και στον Σιδερά και στον Βέλεθ, αφού υπάρχει τεράστια ποιοτική διαφορά.

Έπειτα, πέρα από τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας, δεν λειτούργησαν καλά οι βοήθειες των «πρασίνων» με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος αριθμός παικτών που ανέβαζε η Μίλαν προς την περιοχή του «τριφυλλιού». Δεν ήταν λίγες οι φορές που τόσο οι Βιγιαφάνες και Χατζηγιοβάνης στο πρώτο μέρος, όσο και ο Αγιούμπ στο δεύτερο δεν ντούμπλαραν τον μπακ που έχουν πίσω τους με αποτέλεσμα αυτός να βρίσκεται στην μέση από τον εξτρέμ και τον μπακ που έπαιζαν στην συγκεκριμένη πλευρά για τους Ιταλούς.

Ακόμη και στο κέντρο, όπου ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τριάδα αυτή τη φορά για να έχει μεγαλύτερη συνοχή, δεν είχε τις βοήθειες που έπρεπε, αφού και ο Ρούμπεν Πέρεθ, που ήταν επιβαρυμένος με περισσότερο αμυντικά καθήκοντα, πολλές φορές δεν ακολουθούσε την προώθηση του Ρέμπιτς, που έμπαινε ανενόχλητος στην περιοχή. Κάπως έτσι οι «Ροσονέρι» έφταναν με αρκετούς παίκτες κοντά στην περιοχή των «πρασίνων» δημιουργώντας ανισορροπία στην άμυνα με αποτέλεσμα τα λάθη που είδαμε.

Πάμε να δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι συνέβη στα δυο γκολ των Ιταλών, το δοκάρι του Ζιρού, αλλά και στο γκολ που πέτυχε το «τριφύλλι».

Στο πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού και καθώς ο Τομόρι περνάει το κέντρο και αποφασίζει να κάνει την βαθιά μπαλά υπάρχουν τρεις παίκτες της Μίλαν με τέσσερις αμυντικούς. Ο Ζιρού ξεκινάει την κίνηση όντας δίπλα στον Χουάνκαρ και περνάει αστραπιαία πίσω από την πλάτη του Σιδερά τελειώντας εξαιρετικά τη φάση με πλασέ στην κίνηση. 

Ο Λεάο με την κίνηση που κάνει στα αριστερά τραβάει τους Βέλεθ και Κώτσιρα, ο Ρέμπιτς σταματάει το κόψιμο προσφέροντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, που οδηγεί στην στιγμιαία χαλάρωση του άπειρου και νεαρού Σιδερά, την οποία στην συνέχεια εκμεταλλεύεται ο έμπειρος Ζιρού φτάνοντας στο γκολ.

Στο δεύτερο γκολ αν παγώσετε την εικόνα όταν ο Καλάμπρια σηκώνει το κεφάλι και ξεκινάει να σεντράρει υπάρχει δυο παίκτες της Μίλαν με τρεις του Παναθηναϊκού και στο βάθος στα αριστερά και πάλι ο Λεάο, τον οποίο έχει στο νου του ο Κώτσιρας. Η σέντρα γίνεται, ο Ρέμπιτς έχει κρατήσει τον Σιδερά μακριά από την πορεία της, αφού δεν ήταν εκεί ο Πέρεθ για να τον μαρκάρει, ο Λεάο έχει «απομακρύνει» τον Κώτσιρα κι έτσι μένει ο Ζιρού με τον Βέλεθ να τον έχει πλάτη και να μην προλαβαίνει την κίνησή του.

Το δοκάρι της Μίλαν στο δεύτερο ημίχρονο είναι διαφορετική περίπτωση. Εκεί, ο Ερναντέζ ξεκινάει μία επέλαση από τα αριστερά, συγκλίνει στο κέντρο, ο Λεάο κόβει κάθετα τραβώντας την προοχή τόσο των Βέλεθ και Κώτσιρα όσο και του Σιδερά, με τον Ζιρού να ξεκινάει να κινείται κάθετα την ίδια στιγμή από τη δεξιά πλευρά και να περνάει και πάλι ανενόχλητος ανάμεσα σε Σιδερά και Χουάνκαρ. Ευτυχώς, βεβαία, παρ’ ότι πέρασε και τον Διούδη, το σουτ κατέληξε στο δοκάρι.

Πάμε τώρα στο γκολ των «πρασίνων». Θα αναρωτηθεί κανείς τι ουσία έχει να σχολιάσουμε ένα τέτοιο γκολ; Κι όμως έχει μεγάλη σημασία, επειδή έχει έρθει ως αποτελέσμα της πίεσης ψηλά, που ζητάει συχνά ο Γιοβάνοβιτς από τους παίκτες του. Και μάλιστα στην συγκεκριμένη φάση, είναι από τις ιδανικές περιπτώσεις, αφού είναι ίσως η μοναδική φορά στο παιχνίδι που όλο αυτό έχει γίνει οργανωμένα.

Πρώτα, αποκόβουν τις διόδους στους Ιταλούς, μετά ο Αγιούμπ πέφτει πάνω στον Καστιγιέχο, εκείνος γυρίζει την μπάλα στο Γκάμπια, ο Ιωαννίδης τον πιέζει, ο Ιταλός σέντερ μπακ γυρίσει την μπάλα στον Ταταρουσάνου, ο σέντερ του Παναθηναϊκού ακολουθεί την πορεία της μπάλας και όταν αντιλαμβάνεται το ανοιχτό κοντρόλ του Ρουμάνου κίπερ, εντείνει την πίεση του, κλέβει την μπάλα και σκοράρει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News