Ολυμπιακός: Μία ακόμη σεζόν μαμούθ και οι μύθοι για τη φυσική κατάσταση των big4

Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ
eurokinissi

Τα κλισέ που αναπαρήχθησαν με ευκολία για μία ακόμα σεζόν και… αγνόησαν σημαντικά δεδομένα για τη φυσική κατάσταση του Ολυμπιακού και του ανταγωνισμού του.

Το φινάλε της Stoiximan Super League βρήκε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια, τον Παναθηναϊκό στη 2η θέση και τον Ολυμπιακό στην . Παράλληλα βρήκε και τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν τις τελευταίες (όχι τις πιο σημαντικές βεβαίως) εντυπώσεις στον μαραθώνιο. Κι αυτό γιατί σε τρία ντέρμπι που κλήθηκαν να δώσουν στις ισάριθμες τελευταίες αγωνιστικές, τα δύο μάλιστα εκτός έδρας σε ΟΠΑΠ Αρένα και Τούμπα, κέρδισαν δύο φορές και παραχώρησαν μία ισοπαλία σ’ ένα ματς που μπορούσαν εύκολα να το κερδίσουν.

Και σ’ αυτή τη σεζόν, στις πολλές κακές στιγμές, έγινε κουβέντα για τη φυσική κατάσταση του Ολυμπιακού και συγκρίσεις με τους άλλους. Κάθε σεζόν συμβαίνει αυτό (!) απλά φέτος έγινε περισσότερο από ποτέ αφού οι κακές στιγμές των ερυθρόλευκων ήταν περισσότερες. Έγινε αναπαραγωγή με χαρακτηριστική ευκολία ενός κλισέ περί κακής φυσικής κατάστασης του Ολυμπιακού και κακής προετοιμασίας. Βεβαίως αυτό αποτελεί (κατά τη γνώμη του υπογράφοντα βεβαίως) έναν μεγάλο μύθο.

Την προετοιμασία του ο Ολυμπιακός εξάλλου την έκανε με τον καθ’ όλα πετυχημένο και μακροβιότερο προπονητή του, τον Πέδρο Μαρτίνς, που για όλους όσοι έχουν ρωτήσει ξέρουν την απάντηση: δεν άλλαξε τίποτα, έγιναν τα ίδια με τα καλοκαίρι που η ομάδα κατακτούσε περίπατο το πρωτάθλημα και έκανε σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη.

Ότι οι ερυθρόλευκοι μπορεί να εμφάνισαν σημάδια κόπωσης ή μείωση σε αντοχές λόγω των τακτικών αλλαγών στον τρόπο δουλειάς αφού υπήρξαν τρεις αλλαγές προπονητών (από τον Μαρτίνς στον Κορμπεράν, από τον Κορμπεράν στον Μίτσελ και από τον Μίτσελ στον Ανιγκό) είναι ΑΠΟΛΥΤΑ λογικό. Ωστόσο και πάλι, ως γενική μεγάλη εικόνα, ο Ολυμπιακός κακή φυσική κατάσταση δεν είχε, κάθε άλλο και φάνηκε και τώρα στο φινάλε.

Η… λεπτομέρεια που αγνοήθηκε

Μια σημαντική παράμετρος εξάλλου που άπαντες αγνόησαν για αδιευκρίνιστο λόγο αφορά στο «φορτίο» που «κουβαλάνε» οι ομάδες. Ο Ολυμπιακός, λόγω προκριματικών στην Ευρώπη, άρχισε προετοιμασία στις 14 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου έδωσε το πρώτο από τα συνολικά 54 επίσημα ματς του.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ άρχισε προετοιμασία στις 3 Ιουλίου, έδωσε πρώτο επίσημο ματς 20 Αυγούστου και με τον επερχόμενο τελικό Κυπέλλου τα ματς της είναι μόλις 44!

Ο ΠΑΟΚ άρχισε προετοιμασία στις 21/6, έδωσε πρώτο επίσημο στις 21/7 και με τον τελικό κυπέλλου τα δικά του επίσημα ματς είναι 45.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε προετοιμασία στις 21/6, έδωσε πρώτο επίσημο ματς στις 4/8 και συνολικά τα επίσημα ματς του είναι μόλις 42!

Πριν απ’ όλους, περισσότερα απ’ όλους

Ο Ολυμπιακός δηλαδή και νωρίτερα απ’ όλους άρχισε προετοιμασία και περισσότερα απ’ όλους ματς (σ.σ.: και τα έξτρα ήταν απαιτητικά ευρωπαϊκά…) έδωσε ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ σεζόν. Είναι λογικό λοιπόν και κόπωση να παρουσιάσει σε κάποιες στιγμές μιας ακόμα σεζόν μαμούθ και να χάσει ρυθμό και ανάσες από τις διαρκείς αλλαγές προπονητών και, άρα, δουλειάς. Αντιθέτως δεν ήταν καθόλου λογικό να… κλατάρουν οι άλλοι τρεις που όντως κλάταραν και στο φινάλε αλλά και σε διαστήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News