Αντώνης Καρπετόπουλος: Τι πρωτάθλημα να ξεκινήσει;

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο σκάνδαλο με τα στημένα που αφορά την Super League 2 και πιάνει και την Super League 1 η έρευνα έχει προχωρήσει και γίνεται λόγος για «τροφοδότες λογαριασμούς», για «συλλήψεις αλλοδαπών στο εξωτερικό που κουβαλούσαν τσάντες με μετρητά» και για συμμετοχή στην ιστορία αρκετών ομάδων. Διαβάστε το άρθρο του Αντώνη Καρπετόπουλου στην Sportday της Παρασκευής (14/7).

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτά λέγονται για το ελληνικό ποδόσφαιρο: αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον είναι ότι κυκλοφορούν ιστορίες για «τροφοδότες λογαριασμούς», για «συλλήψεις αλλοδαπών στο εξωτερικό που κουβαλούσαν τσάντες με μετρητά» και για συμμετοχή στην ιστορία αρκετών ομάδων – τόσων πολλών ώστε ένας κορυφαίος δικαστικός έλεγε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πως «αυτή τη στιγμή, οι εμπλεκόμενες ομάδες είναι τόσες πολλές, ώστε δεν μπορεί να γίνει ούτε κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League 2, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να υποβιβαστούν τουλάχιστον δέκα ομάδες».

Τα δεδομένα από τον Άρειο Πάγο για την έρευνα

Κοντά σε αυτά, έγινε γνωστό ότι επιφανής ποδοσφαιρικός παράγοντας έστειλε επιστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και καταγγέλλει πέντε παράγοντες της Σούπερ Λίγκας για στοιχηματισμό σε παιχνίδια των ομάδων τους: ένας μάλιστα καταγγέλλεται ότι έχει παίξει δύο φορές σημαντικά ποσά σε παιχνίδια που η ομάδα του έχασε – σαν να το γνώριζε δηλαδή!

Η λογική λέει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε και να ενημερώνεται και να ανησυχεί, όμως ουδείς απ’ αυτή μοιάζει να ενδιαφέρεται για το παραμικρό! Αυτό, μολονότι η έρευνα αφορά το πρωτάθλημα της β’ κατηγορίας, στο οποίο παίρνουν μέρος θυμίζω ομάδες, που όχι μόνο πριμοδοτούνται απ’ το κράτος (έκαναν μάλιστα κι απεργία διότι τους έδωσαν λιγότερα απ’ όσα υπολόγιζαν…), αλλά τα παιχνίδια τους τα καλύπτει κι η ΕΡΤ, η οποία πληρώνει γι’ αυτά!

Αν αποδειχτεί ότι όντως οι εμπλεκόμενες ομάδες είναι πάνω από δέκα και πως η κρατική τηλεόραση πλήρωνε για να δείχνει στημένα ματς, θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η επιστολή του προεδρεύοντα τξς Super League 1, Βαγγέλη Μαρινάκη

Αντέδρασε μόνο η Σούπερ Λίγκα. Με ανακοίνωσή της και προσωπική δήλωση του προέδρου της, κ. Μαρινάκη, ζητεί το αυτονόητο: ενημέρωση και διαφάνεια. «Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μία αγωνιστική περίοδο μέσα σε κλίμα γενικευμένης καχυποψίας και
σήψης. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συνεχίσει να δηλητηριάζεται από παράνομες πρακτικές: είτε αυτές αφορούν τη δραστηριότητα “παραγόντων” ή κακοποιών στοιχείων, είτε αφορούν κοινούς συκοφάντες κι εκβιαστές που έχουν κάνει τη διαβολή μέσο προσωπικής επιβίωσης.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπει κανείς ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πέραν απ’ την κοινωνική του αξία έχει και μία σοβαρή οικονομική διάσταση: οι ΠΑΕ της Super League 1 και της Super League 2 (όσες τουλάχιστον εξ αυτών είναι πραγματικές ανώνυμες εταιρείες…) είναι εταιρείες με σημαντικό κύκλο εργασιών, που απασχολούν εκατοντάδες υπαλλήλους κι εισφέρουν στην οικονομική ζωή της χώρας πολύ μεγάλα ποσά είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Η απόλυτη απαξίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (…) έχει πολύ μεγάλες και πολυεπίπεδες προεκτάσεις κι εξαπλώνεται σε όλες τις κατηγορίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαρινάκης στη δήλωσή του και ζητεί απ’ την κυβέρνηση, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού και τις αρμόδιες αρχές «η έρευνα να φτάσει σε βάθος άμεσα και γρήγορα ώστε όσοι εμπλέκονται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», τονίζοντας πως παράλληλα «πρέπει όλο το σχετικό υλικό που προκύπτει απ’ τις έρευνες να διαβιβαστεί άμεσα και προς τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, καθώς πέραν απ’ το ποινικό της σκέλος, η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει και σημαντικότατες πειθαρχικές διαστάσεις».

«Είναι αυτονόητο», καταλήγει ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, «ότι θα πρέπει κι οι ποδοσφαιρικές πειθαρχικές αρχές να επιληφθούν για να διακριβώσουν ποιες ευθύνες υπάρχουν και να επιβάλουν τις δέουσες κυρώσεις».

Πως θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα;

Θα τολμούσα να προσθέσω πως σε μία κανονική χώρα χωρίς διερεύνηση του σκανδάλου δεν θα έπρεπε καν να ξεκινήσει πρωτάθλημα!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News