Παναθηναϊκός: Η Γιουβέντους, η Σίτι και ο Πάλμερ-Μπράουν που ψάχνει για ένα σπίτι
Η πρόταση της Γιουβέντους, η βιαστική απόφαση να ενταχθεί στη Μάντσεστερ Σίτι και οι διαδοχικοί δανεισμοί. Ο Έρικ Πάλμερ-Μπράουν ήρθε στον Παναθηναϊκό για να στεριώσει.
Με συμπληρωμένα τα 26 χρόνια του από τις 24 Απριλίου του τρέχοντος έτους, ο Έρικ Πάλμερ-Μπράουν θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει το step up. Στα εφηβικά χρόνια του υπήρξε ένα τεράστιο prospect του αμερικανικού ποδοσφαίρου που μια δεκαετία αργότερα ψάχνει στον Παναθηναϊκό την έκρηξή του.
Προφανώς δεν ήταν τυχαίο πως υπήρξε ο νεαρότερος παίκτης που είχε υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στη Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι. Τέτοιο ήταν το hype που είχε δημιουργήσει γύρω από το όνομά του που η προσφορά του ενός εκατομμυρίου ευρώ την οποία η Γιουβέντους είχε καταθέσει στο κλαμπ του MLS για την αγορά του απορρίφθηκε ασυζητητί.
Η αμερικανική Σπόρτινγκ σκόπευε να βγάλει πολλαπλάσιο κέρδος από ένα δικό της παιδί και όχι να το ξεπουλήσει στον πρώτο τυχόντα που θα προσφέρει φραγκοδίφραγκα. Ο Πάλμερ-Μπράουν άλλωστε ήταν ήδη διεθνής σε όλα τα κλιμάκια της US Soccer Team κι έφτασε να γίνει και αρχηγός της U20, παίζοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Η Μάντσεστερ Σίτι τον αγόρασε χωρίς σχέδιο
Γι’ αυτό και τον δάνεισε στην Πόρτο, με τους επιτελείς της ομάδας να θεωρούν ότι αποτελεί την τέλεια βιτρίνα για ν’ αναδείξουν την πραμάτεια τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Άδικο δεν είχαν, φυσικά. Ο Πάλμερ-Μπράουν έπαιξε στη β’ ομάδα, αρκετά καλά μάλιστα, κι όταν θεωρητικά η Κάνσας Σίτι θα μπορούσε να καρπωθεί κάτι περισσότερο από τα τροφεία του, εμφανίστηκε η Μάντσεστερ Σίτι για να τον ξελογιάσει.
Ελεύθερος ήταν ο νεαρός Αμερικανός, το πεδίο ανοικτό και χωρίς εμπόδια, ο αντίπαλος επικοινωνιακά και ταμειακά ανίσχυρος. Γι’ αυτό και στην Κάνσας Σίτι του καταλογίζουν ως και σήμερα αντιεπαγγελματική στάση, θεωρώντας πως τους άφησε στα κρύα του λουτρού.
Εκ των υστέρων πάντως αποδείχθηκε πως ο Πάλμερ-Μπράουν βιάστηκε να κάνει το επόμενο βήμα. Ένα μεγάλο βήμα για την ακρίβεια.
Πήρε το ρίσκο να κυνηγήσει τα πολλά αφήνοντας τα λίγα κι ενώ είχε αρχίσει να φτιάχνει το όνομά του, να πλέκει πόντο – πόντο τη φήμη του, η αλλαγή πλεύσης ταρακούνησε τη βάρκα και τον έριξε στο νερό.
Οι “πολίτες” δεν χρειάζεται να πεισθούν για να επενδύσουν σ’ ένα πρότζεκτ και να αναμένουν αποτελέσματα – αν έρθουν. Έχοντας χρήμα για ξόδεμα αγοράζουν ταλέντα απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του ποδοσφαιρικού πλανήτη, ποντάροντας στις πιθανότητες να πετύχουν λαβράκι.
Κατόπιν μοιράζουν την περιουσία τους από ‘δω, σε ομάδες – δορυφόρους ή μη, κι από ‘κει και περιμένουν να δρέψουν καρπούς.
Οι διαδοχικοί δανεισμοί και η ανάγκη μονιμότητας
Ο Έρικ Πάλμρ-Μπράουν έγινε άλλο ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θα μπορούσε να πει “όχι” και να εξελιχθεί πρώτα, αναπτύσσοντας ταλέντα του και διορθώνοντας ατέλειες. Αφέθηκε στη μοίρα του και τόλμησε χωρίς προηγουμένως να έχει απλώσει καν τα πόδια του στο μακρύ κρεβάτι. Ήταν ένας φιλόδοξος 20άρης που πίστευε πως ο κόσμος του ανήκει.
Καλώς ή κακώς στη Σίτι ο Αμερικανός δεν αγωνίστηκε ποτέ. Άμεσα παραχωρήθηκε δανεικός στη βελγική Κορτράικ, προτού συνεχίσει την επόμενη σεζόν στην ολλανδική Μπρέντα κι από ‘κει φύγει για τη Βιέννη προκειμένου να ενταχθεί στη φημισμένη Αούστρια.
Το ότι στην Αυστρία έμεινε για δύο και όχι μια σεζόν δεν επηρέασε το σκηνικό, αφού ακολούθησε άλλος ένας δανεισμός, ο διετής, στη γαλλική Τρουά. Τουλάχιστον στην ESTAC έπαιξε πολύ για 1,5 χρόνο, είτε ως σκούπα είτε ως δεξιός στόπερ σε τριάδα, και τέλειωσε τη θητεία του με σχεδόν 60 συμμετοχές.
Ο Παναθηναϊκός τον επέλεξε για να συμπληρώσει την τετράδα των στόπερ (Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Γεντβάι). Ο ίδιος διάλεξε τον Παναθηναϊκό διότι κουράστηκε να περιφέρεται ποδοσφαιρικά και μην έχει ένα μόνιμο σπίτι για ν’ αράξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται