Νίκος Σαρίδης: Χώρια τα κλειδιά της σοφίας απ’ το πορτοφόλι
Στο περιθώριο της επιτυχημένης, τωόντι, διοργάνωσης του Σούπερ Καπ Ευρώπης στο Καραϊσκάκη, ο Πεπ Γκουαρντιόλα μίλησε και για τη βία, τον ρατσισμό κι όλα όσα επανέφερε στο τραπέζι της συζήτησης η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη. Γράφει ο Νίκος Σαρίδης στη Sportday (18/8)
Οπως είπε, on camera, ο «αρχιτέκτονας» της απροσμάχητης Μάντσεστερ Σίτι: «Φταί ει η κοινωνία, δεν είναι πρό- βλημα του ποδοσφαίρου. Ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα, είναι κοινωνικό φαινόμενο. Είναι παντού, όπως κι η βία. Διότι η διαφορά του πλούσιου με τον φτωχό είναι πολύ μεγάλη. Δεν υπάρχει μεσαία τάξη για να ισορροπήσει την κατάσταση. Στον κόσμο οι ανισότητες είναι που δημιουργούν προβλήματα». Πρόσθεσε:
«Ο μισός πλανήτης υποφέρει απ’ την πείνα, ο άλλος μισός πεθαίνει λόγω ανεβασμένης χοληστερίνης. Οσα συνέβησαν στην Ελλάδα, συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας πρέπει να πληρώνονται καλύτερα, αλλά τελικά όσοι είναι στην εξουσία κλέβουν τα πάν- τα κι έτσι δυσκολεύει η κατάσταση». Κανονικά δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν κανέναν τα λόγια του τεχνικού της υπερ- πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αριστερών πεποιθήσεων, γαρ· άθεος, θερμός υποστηρικτής της απόσχισης της Καταλωνίας απ’ την Ισπανία, άνθρωπος που «όργωνε» τις νεοϋορκέζικες γκαλερί στο διάλειμμά του απ’ το ποδόσφαιρο όταν έμενε στο Μανχάταν και πολλά ακόμη. Διαθέτει, δηλαδή, όλο το «πακέτο» για να εκστομίζει τέτοια πράγματα.
Αρκετοί εδώ στην Ελλάδα, πάντως, δεν έκρυψαν τον κακοφανισμό τους -κυρίως από σοσιαλμιντιακού βήματος- για το γεγονός ότι ο Γκουαρντιόλα αμείβεται αδρότατα, με κάμποσα εκατομμύρια ευρώ ετησίως, οπότε… άσε να μιλήσει κάποιος άλλος, ρε μεγάλε. Ομως, είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με τις θέσεις του Καταλανού τεχνικού, είναι ελαττωματική η άποψη πως υπάρχει κάποιο εισοδηματικό κριτήριο που καθορίζει το δ καίωμα έκφρασης για θέματα της δημόσιας ζωής.
Αλλωστε, παραλήδες είναι κι οι κύριοι που συγκεντρώθηκαν την ίδια μέρα των δηλώσεων Γκουαρντιόλα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προτείνουν λύσεις κατά της βίας που ασκείται στο όνομα του ποδοσφαίρου. Τεράστια η οικο- νομική επιφάνεια του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Γιάννη Αλ φούζου και του Δημήτρη Μελισσανίδη. Ομως κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατέχει σαφώς μεγαλύτερη περιουσία απ’ του μέσου πολίτη. Ούτε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν είναι κανένας μπατίρης. Το αν τα είπαν καλά ή το ποιος τα είπε καλύτερα στη συγκεκριμένη σύσκεψη, είναι άλλο ζήτημα.
Πάντως, δεν προσδίδει αξία στις προτάσεις τους, ούτε τις αποδυναμώνει, η φορολογική τους δήλωση. Τα κλειδιά της σοφίας δεν έχουν σχέση με το πορτοφόλι, είναι σε άλλη τσέπη. Για να το κλείσουμε με τον Γκουαρντιόλα: ξέχωρα απ’ τον βαθμό που ο καθένας συμμερίζεται ή απορρίπτει την ανάλυσή του για τη βία, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, είναι πάντα ενδιαφέρων ο παρεμβατικός λόγος ενός προπονητή.
Κάποια στιγμή, θα θέλαμε κι απ’ τους Ελληνες συναδέλφους του να αρχίσουν να ξεφεύγουν πότε-πότε στις συνεντεύξεις τους απ’ τις νόρμες του στενού επαγγελματικού τους πλαισίου, απ’ τα «είχαμε προβλήματα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου» και «κάναμε φάσεις, αλλά δεν είχαμε καθαρό μυαλό να τις τελειώσουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»