Νίκος Σαρίδης: Από τον... Δανιήλ στον Μαρτίνεθ και τον Αλμέιδα

Το αποτέλεσμα ενός αγώνα επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους και το «αριθμητικό πλεονέκτημα» είναι απλώς μία απ’ αυτές. Ο Νίκος Σαρίδης γράφει στη SportDay της Πέμπτης (24/08) για την αποβολή ποδοσφαιριστή, που δεν είναι πανάκεια για τον αντίπαλο, αλλά απλά και μόνο αριθμητικό πλεονέκτημα.

Παλιά στο… Τέξας υπήρχε ο Βασίλης Δανιήλ, διαπρεπής Ελληνας προπονητής, αν και φοβικός στην ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Που μία περίοδο είχε αναλάβει και την Εθνική, για να συγκεντρώσει τη χλεύη του κόσμου όταν μετά από ένα Ελλάδα-Γερμανία 2-4 ξεφούρνισε το περίφημο «μας αποσυντόνισε η αποβολή του αντιπάλου». Το ματς, βλέπετε, ήταν 2- 2 στο ημίχρονο κι εν συνεχεία, παρά την κόκκινη κάρτα στον Σεμπάστιαν Ντάισλερ, η «νατσιονάλμανσαφτ» πέτυχε δύο γκολ.

Εκτοτε, υπήρξαν κι άλλοι προπονητές, που προκειμένου να απολογηθούν για την ανικανότητα των ομάδων τους να «χτίσουν» παιχνίδι υπεροχής πάνω στο αριθμητικό πλεονέκτημα, εκστόμισαν διάφορα ωραία. Ο Γιάννης Πετράκης, επί παραδείγματι, μετά από έναν αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, όπου ο «κιτρινόμαυρος» Χρήστος Αραβίδης είχε ρίξει κουτουλιά στον Θοδωρή Μπέριο κι είχε αποβληθεί στο 10’, είχε πει: «Το ότι ο αντίπαλος έμεινε με δέκα παίκτες από νωρίς ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε κι αντιμετωπίσαμε προβλήματα να το διαχειριστούμε. Εμείς επηρεαστήκαμε αρνητικά».

Πιο πρόσφατα, συγκεκριμένα, μετά την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα και τη μετά κόπων και βασάνων νίκη του επί του Πανσερραϊκού, ο οποίος έμεινε στο 4’ με δέκα παίκτες, εξαιτίας κόκκινης στον Τόμας Χάγεκ, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δήλωσε: «Το παιχνίδι επηρεάστηκε απ’ την αποβολή, όμως για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα στο σημείο αυτό να γίνει το 1-0, παρά η αποβολή».

Φυσικά, ο Ισπανός τεχνικός δεν έγινε κακός προπονητής επειδή ζορίστηκε να κάμψει την αντίσταση των Σερραίων και καλός διότι ακριβώς στο προηγούμενο παιχνίδι, στο Βέλγιο με την Γκενκ, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επωφεληθεί της αποβολής του Γιόζεφ Πέιντσιλ και στο φινάλε να πάρει την πρόκριση με γκολ του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου. Για κάποιο λόγο, όμως, είτε οι ίδιοι οι προπονητές, είτε κάποιοι αυτόκλητοι συνήγοροί τους, αντιμετωπίζουν ενοχικά την αποτυχία της ομάδας σε περιπτώσεις που αποκτά το περίφημο «αριθμητικό πλεονέκτημα».

Ετσι, κάποιοι «κιτρινόμαυροι» δημοσιολογούντες έσπευσαν με επιχειρήματα… Δανιήλ να υπερασπιστούν τον Ματίας Αλμέιδα για το γεγονός ότι η ΑΕΚ ηττήθηκε στην Αμβέρσα, μολονότι απ’ το 51’ η Αντβέρπ έπαιξε χωρίς τον αποβληθέντα Μπατάιγ. Ομως, ούτε ο Αλμέιδα ήταν… μάπα προπονητής στο «Μποσουίλ», ούτε υπήρξε σούπερ ντούπερ τον περασμένο Μάιο στον τελικό του Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό, όπου σήκωσε το τρόπαιο χωρίς τον αποβληθέντα στο 6’ Λάζαρο Ρότα. Αντιστοίχως, ούτε ο Λουτσέσκου στο ίδιο ματς στο Πανθεσσαλικό έγινε… νούλα κόουτς, αλλά ούτε εξελίχθηκε και σε προπονηταρά μερικούς μήνες αργότερα, στην Ιερουσαλήμ επειδή απέκλεισε την Μπεϊτάρ παίζοντας απ’ το α’ ημίχρονο με δέκα παίκτες (κόκκινη ο Ντάγκλας Αουγκούστο).

Το «αριθμητικό πλεονέκτημα» είναι αυτό ακριβώς που λένε οι λέξεις, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν είναι πανάκεια. Ειδάλλως, όλα τα ματς θα έληγαν μόλις διαταρασσόταν η αριθμητική ισορροπία. Συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει: άλλες φορές οι ομάδες με τον παραπανίσιο ποδοσφαιριστή θα κερδίζουν κι άλλες όχι. Το αποτέλεσμα ενός αγώνα επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους και το «αριθμητικό πλεονέκτημα» είναι απλώς μία απ’ αυτές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News