Ολυμπιακός: Του Φρανσίσκο Ορτέγκα πες του για Survivor, θα καταλάβει

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Ούτε μια ούτε δύο φορές χρειάστηκε να περάσει από τη διαδικασία επιβίωσης ο Φρανσίσκο Ορτέγκα. Η νέα δοκιμασία του είναι η καθιέρωσή του στον Ολυμπιακό.

Του Φρανσίσκο Ορτέγκα τη ζωή στρωμένη με ροδοπέταλα δεν θα την έλεγες. Ο νέος αριστερός μπακ του Ολυμπιακού είναι μια περίπτωση από εκείνες που το ποδόσφαιρο έγινε διέξοδος διότι εναλλακτική επιβίωσης δεν υπήρχε. Ειδάλλως δεν θα είχε λόγο στα 13 του ν’ αφήσει σπίτι και οικογένεια, να φύγει 500 χιλιόμετρα μακριά και να εγκατασταθεί μόνιμα σ’ έναν ξένο τόπο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι φονικές πλημμύρες στη γειτονιά του Ορτέγκα

Ο Ορτέγκα μεγάλωσε σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες, πλην υποβαθμισμένες, περιοχές της Σάντα Φε. Η συνοικία Σάντα Ρόσα δε Λίμα εξακολουθεί να μαστίζεται από ανεργία, εγκληματικότητα, αλλά κυρίως έλλειψη βασικών μέσων διαβίωσης, όπως το πόσιμο νερό και ο φωτισμός! Από την κεντρική διοίκηση είναι μια λίγο – πολύ ξεχασμένη γειτονιά, της οποίας η ανάπτυξη μένει πάντα στα λόγια.

Ιδίως μετά τις φονικές πλημμύρες του 2003 (τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου) θα έπρεπε οι διαδικασίες να έχουν επισπευθεί, αλλά σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το 1/3 της Σάντα Ρόσα δε Λίμα είχε βρεθεί τότε κάτω από το νερό. Τα χαμόσπιτα δεν άντεξαν, περιουσίες χάθηκαν, οικογένειες βρέθηκαν στον δρόμο.

Μετά από πέντε ημέρες αδιάκοπων βροχοπτώσεων, ο ποταμός Σαλάδο είχε υπερχειλίσει και το νερό είχε μπει παντού, καταστρέφοντας ό,τι συναντούσε κι ερχόταν σ’ επαφή μαζί του. Ως επίσημος αριθμός έχουν καταγραφεί οι 23 θάνατοι, ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 150 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ως συνέπεια των όσων συνέβησαν εκείνο το σύντομο διάστημα. Άλλες σχεδόν 75.000 ξεσπιτώθηκαν!

Το ανάθεμα έπεσε φυσιολογικά στην τότε κυβέρνηση που δεν είχε μεριμνήσει ούτε είχε θορυβηθεί από τις έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη του φθινοπώρου και τον Φλεβάρη του ίδιου έτους.

Η ώρα του Μπουένος Άιρες και της Βελέζ

Ο Ορτέγκα ήταν τεσσάρων ετών τότε, γεννημένος στον Μάρτιο του 1999, και εκείνη ήταν η πρώτη μάχη που έδινε για την επιβίωση σε μια ημιδιαλυμένη περιοχή.

Η οικογένειά του συνέχισε να ζει στη Σάντα Μαρία δε Λίμα. Το ίδιο κι ο μικρός που μεγάλωνε σ’ ένα σκληρό περιβάλλον, μαθαίνοντας πως η ζωή δεν σου έρχεται πάντα όπως τη θες. Έχεις βέβαια την ευκαιρία να την κυνηγήσεις και να τη φτιάξεις.

Όπως ο ίδιος έκανε αφήνοντας στα 13 του ό,τι είχε πίσω για να ενταχθεί στις ακαδημίες της Βελέζ Σάρφσιλντ του Μπουένος Άιρες, τρέχοντας πίσω από τη φιλοδοξία να γίνει ποδοσφαιριστής.

«Μην μου μιλάς εμένα για την αγάπη του ποδοσφαίρου από τη στιγμή που άφησα την οικογένεια μου γι’ αυτό», έχει αναρτήσει στο instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Francisco Ortega (@franccisco_ortega)

Τα σχεδόν 470 χιλιόμετρα πολλά δεν είναι, μα για έναν έφηβο σε μια ξένη πόλη και στην αχανή πρωτεύουσα όλα είναι μεγεθυμένα. Λογικό.

Βέβαια ο Ορτέγκα ήταν αποφασισμένος να επιβιώσει για δεύτερη φορά. Πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια στα τμήματα υποδομής ήταν μέλος της πρώτης ομάδας και στα 18,5 έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς – επτά λεπτά κόντρα στην Ολίμπο.

Η θέση του αριστερού μπακ

Άρχισε με τον Μαρσέλο Γκόμες στα ηνία, αλλά με τον Γκαμπριέλ Χάιντσε, που ανέλαβε τις επόμενες εβδομάδες, καθιερώθηκε. Χρειάστηκε βέβαια ν’ αλλάξει θέση και να οπισθοχωρήσει. Ήταν ένας συμβιβασμός που δεν νοιάστηκε να κάνει με δεδομένο ότι του εξασφάλιζε μια μόνιμη θέση στην ενδεκάδα της Βελέζ και τη μετάβαση στο επόμενο βήμα.

Ήταν η νέα δοκιμασία στην οποία χρειάστηκε ν’ ανταποκριθεί. Χωρίς πρόβλημα όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε.

«Η νέα θέση ήταν περίπλοκη, αλλά μού άρεσε αυτή η διαφοροποίηση. Πλέον προσπαθώ να βελτιώσω τον τρόπο και να κρατώ την αυτοσυγκέντρωσή μου, διότι το μπρος-πίσω είναι θεμελιώδες για να παίξεις τη θέση», είχε επισημάνει κάποια στιγμή αργότερα κι αφού πρώτα είχε παίξει επίσης ως φουλ μπακ σε σύστημα 3-5-2, δείχνοντας ευελιξία.

«Έμαθα πολλά από τον Χάιντσε και με ολοκλήρωσε ως ποδοσφαιριστή», συμπλήρωνε σε άλλη περίσταση ο Ορτέγκα, περιγράφοντας τον τότε προπονητή του ως έναν επαγγελματία με πολύ ξεκάθαρες ιδέες για το το τι θέλει η ομάδα και οι παίκτες του να κάνουν στο γήπεδο.

Ο Χάιντσε αποχώρησε το 2020, αλλά ο Ορτέγκα συνέχισε να εξελίσσεται, φτάνοντας στο σημείο να έχει 154 συμμετοχές με την ομάδα της πρωτεύουσας. Ενδιάμεσα είχε κληθεί σε μικρές εθνικές της Αργεντινής, παίζοντας μάλιστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, και είχε κάνει προπονήσεις με την «αλμπισελέστε», υπό τον Χόρχε Σαμπάολι, που τον είχε παρακολουθήσει και ήθελε να τον γνωρίσει προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη άποψη.

Ακόμη και τότε έδειξε πώς έχει τα κότσια να σταθεί δίπλα στους αστέρες του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Ο Λιονέλ Μέσι ήταν φυσικά το ίνδαλμά του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Francisco Ortega (@franccisco_ortega)

Του αποχωρισμού η ώρα για λόγους ασφαλείας

Μέχρι τα 24 του και για 11 χρόνια ο αριστεροπόδαρος Αργεντινός έμεινε πιστός στη Βελέζ, έχοντας ταυτιστεί απόλυτα με ό,τι πρέσβευε. Ως τη στιγμή που ο ίδιος απαίτησε μεταγραφή. Τα νωπά γεγονότα της 31ης Ιουλίου, πριν από περίπου ένα μήνα δηλαδή, τον ταρακούνησαν.

Η ήττα 1-0 από την Ουρακάν, σ’ ένα κρίσιμο βαθμολογικά παιχνίδι, προκάλεσε την οργή των οργανωμένων οπαδών του κλαμπ, που -όχι για πρώτη φορά- μπούκαραν στο προπονητικό κέντρο για να λογαριαστούν με τους ποδοσφαιριστές. Μάλιστα υπήρξαν χειροδικίες και απειλές.

Ο Τζιανλούκα Πρεστιάνι, σε συνέντευξή του στο ESPN, ανέφερε πως του σταμάτησαν το αυτοκίνητο κι αυτός για να τους ακούσει κατέβασε το τζάμι. Κακώς όπως αποδείχθηκε, διότι χτυπήθηκε δύο φορές στο πρόσωπο, τον άρπαξαν από το λαιμό και τον τράβηξαν από το μπουφάν. Από την άλλη ο Λεονάρντο Χάρα είδε να τον σημαδεύουν με όπλο και να τον απειλούν με πυροβολισμούς στα πόδια! Αντίστοιχα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα οι Σαντιάγο Κάστρο και Βαλεντίν Γκόμες.

Ο Φρανσίσκο Ορτέγκα είχε αποφύγει τη λεκτική επαφή με τους εξαγριωμένους οπαδούς της Βελέζ, αλλά τρομοκρατήθηκε εξίσου.

Με δεδομένο ότι περίμενε το πρώτο παιδί του με τη σύντροφό του Αντονέλα, έβαλε σε προτεραιότητα την ασφάλεια της οικογένειάς του. Αυτή ήταν το πρώτο μέλημά του και παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης πως όλα αυτά μένουν στα λόγια, ζήτησε να φύγει. Όπως και τα θύματα της επίθεσης των σκληροπυρηνικών οπαδών της Βελέζ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Francisco Ortega (@franccisco_ortega)

Όταν αυτό κυκλοφόρησε στην αγορά, ήταν πολύ εύκολο να φτάσει και στα αυτιά των ανθρώπων του Ολυμπιακού που με ανοικτές κεραίες στη Λατινική Αμερική αξιολόγησαν την πληροφορία και άρχισαν τις κουβέντες για τον Ορτέγκα. Έως ότου έφτασαν σε συμφωνία με τη Βελέζ έναντι 4,5 εκατ. και αφήνοντάς της μόνο το 10% τον έφεραν στην Ελλάδα για να τεστάρει τις αντοχές του σ’ ένα νέο παιχνίδι ποδοσφαιρικής επιβίωσης, ακόμη πιο απαιτητικό.

Ο «Πάντσο», όπως τον φωνάζουν, είναι… ελεύθερος να πετύχει!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News