Αντώνης Καρπετόπουλος: Ελ Καμπί, ο «Αναστό» από το Μαρόκο

Δεν νομίζω ότι υπήρξε κάποιος που στις πρώτες εμφανίσεις του Ελ Καμπί, περίμενε ότι θα δει απ’ τον Μαροκινό φορ όσα κάνει αυτόν τον μήνα. Όλοι βλέπαμε έναν τύπο που ήταν αδύνατον να συγκριθεί με τον Ελ Αραμπί, του οποίου ως διάδοχος εμφανίστηκε. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος στη SportDay της Παρασκευής (29/09).

Στο πρώτο ματς με τους Βέλγους μπήκε ως αλλαγή. Το κοντρόλ του ήταν μέτριο, στην περιοχή πατούσε λίγο, έτρεχε προς την μπάλα αμέριμνος. Στο εικοσάλεπτο που αγωνίστηκε το πόρισμα είχε βγει: ακόμα κι αν αποδειχτεί καλός παίκτης δεν είναι φορ.

Στο ματς στο Βέλγιο όταν ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ τον ξεκίνησε οι πιο πολλοί αναρωτήθηκαν «γιατί;» κι όταν στο 70’ τον έβγαλε για να βάλει τον Ελ Αραμπί όλοι αναστέναξαν από ανακούφιση. Μετά βρήκε γκολ με την Τσουκαρίτσκι. Μετά και με τη Λαμία. Κι αφού πήρε μπροστά δεν μοιάζει να έχει σκοπό να σταματήσει ποτέ! Πέντε γκολ σε έξι αγώνες στο πρωτάθλημα και τέσσερα σε πέντε στο Γιουρόπα Λιγκ είναι επιδόσεις που θα ζήλευε κι ο Ελ Αραμπί, που σε προσφορά και γκολ είναι ο μεγαλύτερος ίσως ξένος φορ στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Δρόμος

Ποιος είναι τελικά ο Αγιούμπ ελ Καμπί; Γεννημένος στις 26 Ιουνίου 1993 στην Καζαμπλάνκα, ο Ελ Καμπί δηλώνει Μαροκινός διεθνής ποδοσφαιριστής, που αγωνίζεται ως σέντερ φορ στον Ολυμπιακό. Αλλά αυτό είναι η φωτογραφία της στιγμής. Πιο ενδιαφέροντα είναι άλλα πράγματα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην εργατική συνοικία Ντερμπ Μίλα της Καζαμπλάνκα. Είναι μοναχοπαίδι, πράγμα σπάνιο για όποιον έχει γεννηθεί εκεί. Η οικογένειά του έχει καταγωγή απ’ τη Ζαγκόρα του νότιου Μαρόκου.

Η οικογένεια του πατέρα του μετακόμισε στη Μεντιούνα, κοντά στην Καζαμπλάνκα, αλλά δεν βρήκε εκεί τις ευκαιρίες ζωής που έψαχνε. Ο Αγιούμπ δεν πήγε σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες: μπάλα έπαιζε στον δρόμο. Για να συντηρήσει τον εαυτό του και να προσφέρει κάτι στην οικογένειά του, εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 15 ετών και βρήκε δουλειά σε ένα εργαστήριο ως μαθητευόμενος ξυλουργός. Αλλά την μπάλα δεν την ξέχασε.

Γειτονιά

Άρχισε να παίζει σε έναν σύλλογο στη γειτονιά, τη Χάι Χαντίγια. Ήταν τόσο καλός ώστε σε έξι μήνες τον εντόπισαν οι σκάουτερ της Ρασίνγκ Καζαμπλάνκα, οι οποίοι τον έπεισαν ν’ αφήσει το επάγγελμα του ξυλουργού για να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο, υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό του συμβόλαιο. Ήταν μόλις 21 ετών: ούτε ταλέντο για το οποίο όλοι μιλούσαν έχει υπάρξει, ούτε σε μικρές εθνικές του Μαρόκου αγωνίστηκε ποτέ. Ούτε και στη Ρασίνγκ τον περίμενε κάποια θέση: δύο χρόνια δανεικό τον έδωσαν: πρώτα στη Σαμπ ντε Καζαμπλάνκα και στη συνέχεια στην Ετιφάκ Λαλά Μεριέμ. Αλλά δεν τον πτόησε τίποτα.

Όταν τον Ιούνιο του 2015 τον ενημέρωσαν πως θα μείνει στη Ρασίνγκ Καζαμπλάνκα κατάλαβε ότι έφτασε η στιγμή του κι ας τον προόριζαν για τη δεύτερη ομάδα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι αρχικά αγωνιζόταν ως αριστερός μπακ, αλλά ξεχώρισε τόσο γρήγορα για την ικανότητά του στο γκολ ώστε ο πρόεδρος (!) της ομάδας, Αμπντελίκ Μεντόζα είπε στους προπονητές του ότι θα τον χρησιμοποιούν ως σέντερ φορ και μόνο. Ο Αγιούμπ απέδειξε με 25 γκολ σε 33 αγώνες ότι ο πρόεδρος είχε δίκιο.

Με τα γκολ του η ομάδα του ανέβηκε τη σεζόν 2016-17 στην πρώτη κατηγορία μετά από 15 χρόνια απουσίας. Το καλοκαίρι του 2017 τον πώλησε για 1,9 εκατ ευρώ στην Μπερκάνε. Ακολούθησε η πώλησή του στην κινεζική Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ όπου είχε συμπαίκτες τον Ζερβίνιο που πέρασε απ’ τον Αρη, αλλά και τους Χαβιέρ Μαστσεράνο και Εζεκιέλ Λαβέτσι.

Ο covid κι η διακοπή του πρωταθλήματος τον οδήγησαν στη Σουδική Αραβία για να καταλήξει το 2021 στη Χαταϊσπόρ στην Τουρκία. Για την οποία έχει πετύχει 26 γκολ σε 55 ματς πριν επιστρέψει στο Μαρόκο και στη Γουιντάντ Καζαμπλάνκα ως δανεικός. Οι Τούρκοι πέρυσι τον θέλησαν πίσω, αλλά ο ίδιος δεν ήθελε να μείνει εκεί. Τι τον έφερε στον Ολυμπιακό; Καθώς φαίνεται οι σεισμοί που χτύπησαν την περιοχή. Ηθελε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Απολύτως λογικό.

«Αναστό»

Ο Κώστας Κατσουράνης είπε ότι του θυμίζει τον Νίκο Αναστόπουλο. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι κοινά. Ο Ελ Καμπί σκοράρει με μία επαφή. Τα δύο γκολ στη Φράιμπουργκ και το γκολ στον Αρη έχουν πολύ από «Αναστό»: φαίνεται να ξέρει πού θα καταλήξει η μπάλα κι είναι στην ώρα του στο ραντεβού. Η άμυνα σε κάθε περίπτωση τον χάνει λόγω γρήγορων αντιδράσεων. Πού διαφέρει απ’ τον «Αναστό»; Σε πολλά. Πρώτα απ’ όλα είναι αριστεροπόδαρος. Επειτα δεν έχει ντρίμπλα και δεν είναι μπουκαδόρος. Είναι και λίγο πιο ψηλός και κατά συνέπεια καλύτερος στο ψηλό παιχνίδι. Αλλά αν τον μάθουν να χτυπά πέναλτι, όχι α λα Πανένκα, αλλά φρενάροντας λίγο πριν απ’ το σουτ κι αν κυκλοφορεί με Ζegna και τραγιάσκες, τον «Αναστό» απ’ το Μαρόκο τον βρήκαμε…

Ο ίδιος ο «Αναστό»

Μιλώντας για τον Νίκο Αναστόπουλο, χθες έγινε γνωστό ότι την επόμενη Τρίτη στην μπουτίκ του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη θα παρουσιάσει τη ρέπλικα της φανέλας του Ολυμπιακού που φορούσε όταν ακριβώς σαράντα χρόνια πριν κέρδισε το χάλκινο παπούτσι. Θα υπάρξουν λόγω της επετείου και συλλεκτικά t shirt, ενώ υπάρχουν και δύο πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν ιστορικά του κατορθώματα από εκείνη την περίοδο. Θα τα παρουσιάσει όλα και θα μιλήσει ο ίδιος ο «Αναστό». Οι πιστοί ήδη περιμένουν την εκδήλωση και δεν είναι και λίγοι.

Νίκες

Ο Παναθηναϊκός είχε να κερδίσει στην Τρίπολη απ’ το 2017: λένε και σωστά ότι οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Ο Γιοβάνοβιτς έκανε το πιο μεγάλο ροτέισον που έχει κάνει μέχρι τώρα στη σεζόν σίγουρα και με το μυαλό στο μεθαυριανό ματς με τον ΠΑΟΚ: άλλαξε σε σχέση με το ματς με την ΑΕΚ εννέα παίκτες – ακόμα και τερματοφύλακα, αφού στη θέση του Μπρινιόλι αγωνίστηκε ο Λοντίγκιν, ενώ απ’ αυτούς που ξεκίνησαν με την ΑΕΚ έπαιξαν στο αρχικό σχήμα μόνο ο Τζούριτσιτς κι ο Κώτσιρας.

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν θεαματικός, αλλά είχε φρεσκάδα. Στο 5’ ο Αράο με το στήθος έκανε το 0-1, στο 32’ ο Βέρμπιτς το 1-2. Κι αφού ο Σποράρ αστόχησε σε πέναλτι για να τελειώσει το ματς στο ημίχρονο, το τελείωσε ο Ιωαννίδης στο 81’ με ένα δικό του πέναλτι και μετά έκανε και το 1- 4. Ο Ράσταβατς, απ’ τη μεριά του, έβαλε μόνο τον Καλτσά στη θέση του Σίτο. Η έμπνευση αποδείχτηκε επιτυχημένη: ο Καλτσάς ισοφάρισε προσωρινά σε 1-1. Αλλά ήταν η μόνη. Ο Αστέρας τα είχε με τον διαιτητή Ευαγγέλου, που είχε πολλές αποφάσεις συζητήσιμες.

Κι η ΑΕΚ είχε αλλαγές, έχει πάντα. Ο Πινέδα κι ο Λιβάι ήταν εκτός αποστολής. Αλλά το σημαντικό ήταν να παίξουν καλά αυτοί που ξεκίνησαν. Ο Αμραμπατ άνοιξε το σκορ με πέναλτι, αλλά η ΑΕΚ παρά τις πολλές ευκαιρίες δεν τελειώσε το ματς με ένα δεύτερο γκολ. Ο Ατρόμητος βρήκε ένα γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ στο 83’ και πήρε ένα περιπετειώδες πέναλτι, με το οποίο ισοφάρισε στο 87’. Αλλά η ΑΕΚ με δέκα παίκτες πήρε κι αυτή πέναλτι στο 93’ κι ο Μάνταλος έκανε το 2-1.

Στο πρώτο από τα τρία ματς της δεύτερης μέρας της έκτης αγωνιστικής ο Πανσερραϊκός πήρε μεγάλη νίκη επικρατώντας 3-2 του ΠΑΣ Γιάννινα σ’ ένα σπουδαίο παιχνίδι στις Σέρρες. Ηρωας για τους γηπεδούχους ο Αλεξιτς, που με γκολ στο 90′ έδωσε τους τρεις βαθμούς στην ομάδα του Γκαρσία που ήταν καλύτερη, προηγήθηκε με 2-1 κι έχασε και πέναλτι με τον Πηλέα. Ο Πανσερραϊκός, με αυτή τη δεύτερη σερί νίκη του, «φωνάζει» πως ήρθε για να μείνει. Για τον ΠΑΣ, που δυσκολεύεται στην άμυνα, οι περιπέτειες αρχίζουν από νωρίς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News