Αντώνης Καρπετόπουλος: Δεκατέσσερα χρόνια θριάμβων για τον Λευτέρη Πετρούνια

Η σημαντικότερη αθλητική είδηση των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα είναι φυσικά το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυμναστικής στην Αμβέρσα, ένα μετάλλιο που του έδωσε και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι στη Γαλλία. Γράφει στη SportDay ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

O Πετρούνιας κουβαλάει πια δεκατέσσερα χρόνια θριάμβων. Το 2010 κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής στη Γάνδη, παιδάκι ακόμα. Το 2011 ήταν δεύτερος στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής στο Κότμπους, τρίτος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και είχε τρεις πρωτιές σε συνεχόμενους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου: πρώτος στη Γάνδη στις 4 Σεπτεμβρίου, πρώτος στο Μάριμπορ στις 24 Σεπτεμβρίου και πρώτος στην Οστράβα στις 3 Δεκεμβρίου.

Το 2012 ήταν πρώτος στο Τσάλεντζ Καπ στην Ιαπωνία στις 21 Νοεμβρίου κι αναδείχτηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους! Το 2013 αναδείχτηκε τέσσερις φορές πρώτος σε Παγκόσμια Κύπελλα και Τσάλεντζ Καπ σε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάνα και Οσιγεκ κι ήταν πάλι νικητής στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG για τους κρίκους. Το 2014 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες ήταν πέμπτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια και έκτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Να Νιγκ στην Κίνα.

Το 2015 η αρμόδια επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας έδωσε το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια σε μία άσκηση στους κρίκους. Η άσκηση αυτή αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς. Την ίδια χρονιά στο Μονπελιέ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής. Στις 27 Σεπτεμβρίου κατέκτησε το χρυσό στο γκραν Πρι του Σομπατέλι με 16.200 βαθμούς, που αποτελεί την κορυφαία επίδοση της καριέρας του. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής στη Γλασκώβη. Το 2016 με 15.875 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ, στις 29 Μαΐου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Βέρνη και στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στις 15 Αυγούστου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, με 16.000 βαθμούς, επίδοση εξωπραγματική.

Χρυσό

Το 2017 κατέλαβε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης και τον Απρίλιο κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο, με 15.433 βαθμούς, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Κλουζ της Ρουμανίας. Το 2018 τον περίμενε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής κι ο τέταρτος συνεχόμενος τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης στη Γλασκώβη. Ακολούθησε η κατάκτηση για τρίτη φορά του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο οποίο αγωνίστηκε όντας τραυματίας κι έχοντας ως εκκρεμότητα ένα χειρουργείο. Το 2019, παρότι ακόμα καλά-καλά δεν είχε συνέρθει, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους τον Νοέμβριο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, πράγμα που του έδωσε δύναμη για να επιστρέψει στις νίκες το 2021, χρονιά που κατέκτησε το χρυσό στους κρίκους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Βασιλεία και την πρωτιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πρωτιά που όπως τώρα του έδωσε ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου στις 2 Αυγούστου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Το 2022 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο, στις 21 Αυγούστου, ξεπερνώντας τον Γιούρι Κέκι, έναν θρύλο του αθλήματος. Φέτος, πριν γυρίσει απ’ την Αμβέρσα με το ασημένιο μετάλλιο, κατέκτησε το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Αττάλεια. Και το καλοκαίρι θα είναι στο Παρίσι σε ένα μεγάλο ραντεβού με την ιστορία.

Ανθεκτικός

Το βιογραφικό του Πετρούνια ζαλίζει. Η απίστευτη ανθεκτικότητά του κατά τη γνώμη μου οφείλεται πολύ σε κάτι που δεν είναι απλό να γίνει κατανοητό: ο Πετρούνιας ανδρώθηκε μέσα στην οικονομική κρίση. Δεν υπήρξε στην καριέρα του τίποτα το εύκολο κι αυτό σημαίνει πως κάθε βήμα του μπροστά τον έκανε ακόμα περισσότερο δυνατό. Ο Πετρούνιας χρειάστηκε για να προχωρήσει να μην περιμένει τίποτα σχεδόν από κανέναν. Δεν τον σκλήρυναν οι συνθήκες, απλώς τον υποχρέωσαν να βασίζεται στον εαυτό του.

Το τιμ του, οι άνθρωποί του, οι λιγοστοί συμπαραστάτες του έγιναν ο μικρός στρατός του: ο Πετρούνιας είναι ένας κατακτητής της επιτυχίας, όχι απλώς ένας προικισμένος αθλητής. Στην Αμβέρσα δεν μπόρεσε να κατακτήσει το χρυσό για ένα τίποτα: ο Κινέζος Γιανγκ, που τερμάτισε πρώτος, βαθμολογήθηκε με 15.233 κι ο Πετρούνιας με 15.066. Στην ανάρτηση που έκανε για να εκφράσει την ευτυχία του, αφού μας έδωσε ραντεβού στο Παρίσι, έγραψε πως το μετάλλιό του αυτή τη φορά «μπορεί να μην ήταν χρυσό, αλλά το εισιτήριο για το Παρίσι είναι ολόχρυσο» κι ότι ο ίδιος είναι «απλώς ευτυχισμένος».

Ώρα

Ο Πετρούνιας έχει κερδίσει πολλά μετάλλια για την Ελλάδα. Σε αυτό το Παγκόσμιο, μπαμπάς δύο παιδιών πλέον και ώριμος άντρας, νομίζω κέρδισε ένα μετάλλιο για τον εαυτό του, κι όσους έχουν την τύχη να τον ξέρουν και να τον αγαπάνε. Ώρα ήταν…

Καλορίζικο το Euro

Η Ιταλίδα Εβελίνα Κρίστιλιν, μέλος της επιτροπής διεκδίκησης του Euro 2032, που δημιούργησαν η Ιταλία κι η Τουρκία πριν από δύο χρόνια, αποκάλυψε χθες ότι η επιτροπή της τα κατάφερε: η διοργάνωση θα γίνει στην Ιταλία και στην Τουρκία. Σήμερα πιθανότατα θα μάθουμε λεπτομέρειες για το πού θα φιλοξενηθούν οι όμιλοι, που θα γίνει το εναρκτήριο ματς, πού ο τελικός κτλ.

«Δεν θα υπάρξει ψηφοφορία καθώς η Μεγάλη Βρετανία κι η Ιρλανδία απέσυραν την υποψηφιότητά τους. Η πρόταση που έκανε η Ιταλία κι η Τουρκία είναι η μοναδική για το Euro 2032. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για αύριο, θα είμαστε στη Νιόν, θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση απ’ την αντιπροσωπεία μας, που αποτελείται απ’ τον πρόεδρο της FIGC, Γκαμπριέλε Γκράβινα, απ’ τον Τζίτζι Μπουφόν και την Ιλάρια Ντ’Αμίκο. Μετά θα δουλέψουμε για τα στάδια», δήλωσε συγκεκριμένα η Κρίστιλιν. Καλορίζικο.

Οι Ιταλοί ήθελαν πώς και πώς μία μεγάλη διοργάνωση για να προχωρήσουν σε ανακαίνιση των γηπέδων τους: τα πιο πολλά έχουν μείνει όπως τον καιρό που χρησιμοποιήθηκαν για το Μουντιάλ του 1990. Aν δεν υπάρξει σήμερα στη Νιόν κάτι θεαματικό κι επικυρωθεί η απόφαση που η Ιταλίδα αποκάλυψε, η Ιταλία θα αναλάβει τη διοργάνωση των τελικών ενός Euro για τρίτη φορά: η πρώτη ήταν μετά το 1968, όταν στα τελικά υπήρχαν τέσσερις ομάδες, η δεύτερη το 1980 όταν οι ομάδες ήταν οκτώ. Η Τουρκία, απ’ την άλλη πλευρά, θα διοργανώσει κάτι τόσο σημαντικό για πρώτη φορά. Συνδετικός κρίκος της παράξενης υποψηφιότητας, που αρχικά φαινόταν να μην έχει τύχη, ο Φατίχ Τερίμ. Αυτός έπεισε δύο χρόνια πριν τους Ιταλούς πως μία κοινή υποψηφιότητα θα έχει τύχη. Τον πίστεψαν μάλλον λίγοι, αλλά το κόλπο έπιασε. Ας είναι καλά βέβαια οι Άγγλοι που έκαναν πίσω. Άγνωστο γιατί.

Sold out

Πάει για sold out το ματς του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα, που είναι στο πρόγραμμα την Παρασκευή για την Ευρωλίγκα. Παρά τα προβλήματα τραυματισμού της τελευταίας στιγμής, τις βέβαιες απουσίες του Σίκμα και του ΜακΚίσικ και τα ερωτηματικά που συνοδεύουν τις παρουσίες του Φαλ, του Μπραζντέικις και του Γκος, ο κόσμος θα γεμίσει το ΣΕΦ και για να αποθεώσει την ομάδα για τις δύο νίκες με τον Παναθηναϊκό. Το τι θα γίνει με την Μπαρτσελόνα έχει άλλωστε μικρή σημασία. Η διοργάνωση είναι μεγάλη, όλα κρίνονται απ’ τα πλέι οφ και μετά κι ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει τον κόσμο του σε θαύματα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News