Γιώργος Χελάκης: Όταν ο Μπαλτάκος βρίσκει (όσους τον βρήκαν) και τα κάνει...

Το μέγα θέμα είναι ότι η ΕΠΟ εξακολουθεί να περιφρονεί τη βούληση της Σούπερ Λίγκας και να αγνοεί ακόμα και τις υποσχέσεις που της δίνει. Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στη SportDay για όσα συνέβησαν με την επιλογή νέου αρχιδιαιτητή, ενώ αναφέρεται και στα τραγικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα.

Πίτερ Φρόιντφελντ. Αυτός είναι ο εκλεκτός του κυρίου Μπαλτάκου κι όσων τον υποστηρίζουν για τη θέση του αρχιδιαιτητή. Είχε προταθεί για τη θέση αυτή και πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ τον είχαν απορρίψει επιλέγοντας τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αλλά αυτό έχει τη μικρότερη σημασία.

Tότε υπήρχε η δυνατότητα επιλογής. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε. Ενώπιον της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας έφερε έναν υποψήφιο. Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Σούπερ Λίγκας έλεγε ότι η ΕΠΟ θα τους παρουσίαζε, με τη συνδρομή της ΟΥΕΦΑ, τουλάχιστον τρεις υποψηφιότητες και θα έκαναν την επιλογή ανάμεσά τους.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη, αλλά στη συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ δεν εφάρμοσαν την απόφαση κι αποδέχτηκαν την πρόταση για τον Φρόιντφελντ. Το θέμα δεν σχετίζεται με τις ικανότητες του Σουηδού πρώην διεθνούς διαιτητή. Το θέμα είναι ότι μέλη της επιτροπής καταπάτησαν την απόφαση της Σούπερ Λίγκας.

Ο Τάκης Μπαλτάκος τούς είπε ότι αυτόν βρήκαμε, δεν βρήκαμε άλλον και πέρασε με ψηφοφορία την απόφασή του. Είναι σαφές ότι το μπλοκ των ομάδων που τον στηρίζουν στην προεδρία της ΕΠΟ στήριξε και την υποψηφιότητα του Σουηδού, έστω κι αν χρειάστηκε να καταπατήσουν την απόφαση του συνεταιρισμού τους. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ είχε όλο τον χρόνο μετά την απομάκρυνση του Μπένετ να ψάξει και να βρει περιπτώσεις υποψηφίων και να τις καταθέσει στη συνεδρίαση της επιτροπής. Αυτό είχε συμφωνηθεί κι αυτό είχε αποδεχτεί η ΕΠΟ.

Ξαφνικά ο Τάκης Μπαλτάκος -και χωρίς νωρίτερα να έχει ενημερώσει- κατέθεσε μόνο την υποψηφιότητα του Σουηδού και κάλεσε για τη λήψη απόφασης εκείνη την ώρα. Ούτε περιθώρια για διαβούλευση, ούτε περιθώρια για την ανεύρεση και κατάθεση κι άλλων υποψηφιοτήτων. Οι πλευρές της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, αντί να ευθυγραμμιστούν με την ομόφωνη απόφαση του συνεταιρισμού τους και να ζητήσουν να κατατεθούν κι άλλα βιογραφικά με την απευθείας συνδρομή της ΟΥΕΦΑ, συναίνεσαν στην πρόταση του εκλεκτού τους για την προεδρία της ΕΠΟ. Σαν να ήταν έτοιμες να ακούσουν το όνομα που άκουσαν και να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Μοιάζει κάπως σκηνοθετημένο αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα.

Το μέγα θέμα είναι ότι η ΕΠΟ εξακολουθεί να περιφρονεί τη βούληση της Σούπερ Λίγκας και να αγνοεί ακόμα και τις υποσχέσεις που δίνει στον επαγγελματικό συνεταιρισμό. Αυτό, για να ξέρουμε τι κουβεντιάζουμε, συμβαίνει διότι δεν υπάρχει κοινός βηματισμός στη Σούπερ Λίγκα. Οι όποιες ομόφωνες αποφάσεις είναι για τα μάτια του κόσμου. Ορισμένοι απ’ αυτούς που τις παίρνουν το κάνουν για τα μάτια του κόσμου και τις καταπατούν στην επόμενη στροφή.

Με την αποχώρησή τους απ’ τη συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού διασώζουν την αξιοπρέπειά τους και δείχνουν τον σεβασμό στις αποφάσεις του συνεταιρισμού. Ωστόσο, οι αποφάσεις γίνονται κουρελόχαρτα όταν άλλα μέλη της λίγκας ψηφίζουν στα γραφεία του συνεταιρισμού κι άλλα στα γραφεία της ΕΠΟ…

Να φάνε…

Τα στοιχεία είναι απ’ την ΕΛΣΤΑΤ και λένε κάτι εντελώς σοκαριστικό. Ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου επτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας, που στερούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την τροφή. Που δεν μπορούν (δεν έχουν) να φάνε δύο φορές την ημέρα ή ακόμα κι εκείνη την εντελώς απαραίτητη μία φορά.

Μπορεί να τα διαβάζουμε αυτά και να πέφτουμε απ’ τα σύννεφα. Να μην μπορούμε να κατανοήσουμε ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που τους συναντάμε κάθε μέρα στη στάση του λεωφορείου, στο σχολείο, στο πάρκο ή στη δουλειά δεν έχουν να φάνε. Ότι τρώνε λιγότερο από εκείνο που έχουν ανάγκη ή υποσιτίζονται. Που τα γεύματά τους είναι μονίμως ζυμαρικά κι όσπρια. Κι όμως στα στοιχεία λένε πως δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες.

Είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στα ράφια των σούπερ μάρκετ, εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές. Είναι οικογένειες που διαπιστώνουν ότι τα γλίσχρα έσοδά τους φτάνουν μέχρι τα μέσα κάθε μήνα. Που συντηρούνται απ’ τα κοινωνικά παντοπωλεία και περνούν ώρες στα συσσίτια.

Δυστυχώς η δημόσια συζήτηση σπάνια τους συμπεριλαμβάνει. Στις τηλεοπτικές οθόνες συζητούν συνήθως οι χορτάτοι και τα θέματα που συζητούν δεν αφορούν την πείνα. Στην Ελλάδα των πυρκαγιών και των πλημμυρών, τη χώρα που τη σημαδέψαν τα απανωτά μνημόνια κι η ενεργειακή κρίση υπάρχουν επτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας που έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας. Δυστυχώς, η δημόσια (πολιτική) συζήτηση τούς αγνοεί…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News