Αντώνης Καρπετόπουλος: Ο δεύτερος γύρος στην Εφέσεων για τον Ολυμπιακό

Αντώνης Καρπετόπουλος: Ο δεύτερος γύρος στην Εφέσεων για τον Ολυμπιακό

Σήμερα έχει Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στην Εφέσεων. Θα το παρακολουθήσουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες, που θα διαβάσουν όλα όσα θα ειπωθούν. Τι ισχύει όμως; Γράφει στη SportDay ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Oι δηλώσεις των μαρτύρων κι οι ερωτήσεις των δικηγόρων θα ενθουσιάσουν το κοινό που είναι εξασφαλισμένο. Ενώπιον της επιτροπής Εφέσεων έχουν υπάρξει μερικές αθλητικές δίκες με απίστευτη διάρκεια: η δίκη για την έφεση που είχε κάνει τον Μάρτιο του 2018 ο ΠΑΟΚ, μετά την πρωτόδικη τιμωρία του για τον τραυματισμό του προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία, είχε κρατήσει πάνω από δέκα ώρες! Δεν είμαι βέβαιος αν εκείνη ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει γίνει ποτέ. Ελπίζω να μην τους μπει σήμερα στο μυαλό ότι μπορεί να κάνουν νέο ρεκόρ. Το λέω διότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν όλες.

Κροτίδα

Ας θυμηθούμε τι ειπώθηκε στην πρώτη δίκη. Μάθαμε ότι ένας ποδοσφαιριστής που ισχυρίζεται ότι μία κροτίδα τού προκάλεσε πρόβλημα ακοής δεν πήγαινε στα εφημερεύοντα ιατρεία που βρίσκονται πέντε λεπτά μακριά απ’ το Καραϊσκάκη, αλλά περίμενε δυόμισι ώρες στα αποδυτήρια αρκεί να μεταφερθεί σε συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο. Μάθαμε πως παράγοντας ενός ματς (σε σημείο που να το κρίνει και με την εισήγησή του) είναι ο γιατρός του αγώνα, που τρία-τέσσερα χρόνια πριν δεν έμπαινε ούτε καν στα αποδυτήρια των ομάδων.

Μάθαμε ότι οι διαιτητές μπορεί να μη συντάσσουν το φύλλο αγώνα (το κύριο τεκμήριο κρίσης της υπόθεσης) στο γήπεδο, αλλά να το κάνουν στο ξενοδοχείο και μετά από τρεις μέρες να στείλουν και συμπληρωματική έκθεση σε όποιον τη ζητήσει. Μάθαμε επίσης ότι μολονότι ο έλεγχος των οπαδών των ομάδων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο έχει περάσει στην αστυνομία αποκλειστικά (με διακήρυξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν) εντούτοις για ρίψεις εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη αποκλειστικά η γηπεδούχος ομάδα: μάλιστα οι ευθύνες της αστυνομίας από τους δικηγόρους του Ολυμπιακού ούτε καν επισημάνθηκαν. Μάθαμε επίσης ότι μπορεί να ψάχνεις τα προσωπικά δεδομένα του γιατρού, αλλά αν ψάξεις τη σελίδα μιας δικαστίνας στο facebook βγάζει ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και σε απειλεί.

Ένσταση

Πέρυσι όταν είχε προκύψει η αστεία εκείνη ιστορία με τις μετρήσεις των δοκαριών στο γήπεδο του Περιστερίου και την ένσταση της ΑΕΚ να κερδίσει το ματς με τον Ατρόμητο στα χαρτιά, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό αποφασίστηκε απ’ τα πειθαρχικά όργανα πως τα ματς πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα. Τότε είχε υπάρξει και ψηφοφορία στη λίγκα με τις 12 απ’ τις 14 ομάδες να δηλώνουν αντίθετες στις νίκες στα χαρτιά και μόνο την ΑΕΚ με τον Παναιτωλικό να απουσιάζουν. Φέτος ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού (και πρώην πρόεδρος της λίγκας) Λεωνίδας Μπουτσικάρης είπε ότι ναι μεν ο Παναθηναϊκός είναι αντίθετος στο να κρίνονται τα ματς στα δικαστήρια πλην όμως υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Και τι να έλεγε; Αν κάποιος στον Παναθηναϊκό τολμούσε να πει ότι θέλει το ματς να συνεχιστεί θα έπεφτε θύμα λιντσαρίσματος απ’ τους οπαδούς της ομάδας που περιμένουν πώς και πώς τη νίκη στα χαρτιά.

Σεμινάριο

Στην εκδίκαση της υπόθεσης πρωτόδικα ακούστηκαν πάρα πολλά. Στιγμές στιγμές νόμιζες ότι παρακολουθείς ιατρικό σεμινάριο με θέμα τα προβλήματα ακοής – ακούστηκαν εκφράσεις όπως «ο νυσταγμός είχε βελτιωθεί στο 60λεπτο, είναι διαταραχή του λαβυρίνθου», πράγματα δηλαδή εντελώς ακατανόητα, ενώ κάποια στιγμή υπήρξε διαφωνία και για το τι ακριβώς αποτελεί πάθηση και τι τραυματισμό! Υπήρξαν επίσης αναφορές σε «νυσταγματογραφήματα το αποτέλεσμα των οποίων δεν μπορεί να αλλοιωθεί», σε «ακουόγραμμα με σόναρ, που είναι αντικειμενική εξέταση (sic)», σε πίτσες που οι παίκτες του Παναθηναϊκού έτρωγαν, ενώ εκκρεμούσε η απόφαση του διαιτητή. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι θέμα θεατρικής παράστασης: σίγουρα δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.

Ρίψη

Πριν απ’ την αρχή της δεύτερης διαδικασίας θυμίζω τι υποστηρίχτηκε στην πρώτη. Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι έπεσε μια κροτίδα – όλοι το καταδίκασαν συμφωνώντας ότι αποτελεί δυσάρεστη πράξη, αλλά ο Ολυμπιακός τόνισε ότι για ρίψεις κροτίδων δεν χάνονται ματς: αμφισβήτησε τη ζημιά που ο Παναθηναϊκός δηλώνει πως έπαθε ο Χουάνκαρ. Ο Ολυμπιακός ζήτησε η όποια απόφαση να στηριχτεί στο φύλλο αγώνα, στο οποίο δεν καταλογίζονται ευθύνες στον γηπεδούχο και όχι στη συμπληρωματική έκθεση του ρέφερι που εμφανίστηκε κάτι μέρες μετά. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο γιατρός του αγώνα δεν εισηγήθηκε ποτέ τη διακοπή του λόγω του προβλήματος του Χουάνκαρ. Η πρωτόδικη απόφαση λέει ότι οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτοί. Η συνέχεια στην επιτροπή Εφέσεων σήμερα. Όρεξη να υπάρχει και θα ειπωθούν ακόμα πιο περίπλοκα πράγματα…

Eλπίδες

Η μπασκετική Μπαρτσελόνα μετά από ένα καλό ξεκίνημα έχει προβλήματα απόδοσης. Θα ήμουν αισιόδοξος για τον Παναθηναϊκό απόψε: η ομάδα του Αταμάν κέρδισε την Μπασκόνια με την επίθεσή της και τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με την άμυνά της – αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ καλά. Αλλά η απουσία του Σλούκα (που έχει και παράδοση σπουδαίων εμφανίσεων κόντρα στους Καταλανούς) προέκυψε την τελευταία στιγμή και καθώς λείπει και ο Βιλντόσα αυτό είναι πρόβλημα. Βέβαια ο Παναθηναϊκός δεν έχει άγχος, ο Γκραντ μπορεί να παίξει 35 λεπτά κι υπάρχει κι ο Καλαϊτζάκης που μπορεί να δώσει πολλά στην άμυνα. Ποτέ δεν ξέρεις…

Δεν υπάρχει

Πριν ακριβώς από έναν χρόνο, στις 20 Οκτωβρίου του 2022, με μία εμβόλιμη αγωνιστική στην Πρέμιερ Λιγκ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία σκηνή σπάνια: είχαμε δει τον Κριστιάνο Ρονάλντο να φεύγει για τα αποδυτήρια του «Ολντ Τράφορντ» δείχνοντας σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση τη δυσαρέσκειά του. Είχε γίνει τότε χαμός. Για το «γιατί» αυτής της συμπεριφοράς, που δεν είναι καθόλου συνηθισμένη όταν μιλάμε για έναν πολύ προσεκτικό σταρ όπως ο Κριστιάνο, είχαν προκύψει δύο εξηγήσεις.

Αρχικά είχε ειπωθεί πως ο παίκτης αποχώρησε δυσαρεστημένος επειδή ο προπονητής του, ο Τεν Χαγκ, επέλεξε να δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούν στο ματς στους Έρικσεν και Ελάνγκα, που ήταν οι αρχικές επιλογές του, αλλά όχι και σ’ αυτόν. Η δεύτερη εξήγηση ήταν πως ο Πορτογάλος δεν είχε αισθανθεί καλά: οι Άγγλοι είχαν μάλιστα αρχίσει να ψάχνουν τι έπαθε. Την επόμενη η Daily Mail είχε ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο προπονητής ζήτησε απ’ τον Ρονάλντο να περάσει αλλαγή, ωστόσο ο Πορτογάλος αρνήθηκε κι αποχώρησε. Επειδή οι αλλαγές του Τεν Χαγκ έγιναν στο 87’ του παιχνιδιού ήταν φανερό ότι ο Ρονάλντο είχε θυμώσει θεωρώντας μειωτικό ότι ο προπονητής του τού ζήτησε να πατήσει το χορτάρι για πέντε-έξι λεπτά.

Με δεδομένο ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη συγκεκριμένη στιγμή δεν είχε καν ανάγκη τις υπηρεσίες του, καθώς κέρδιζε την Τότεναμ με 2-0, αρνήθηκε. Η άρνησή του αυτή έγινε η αρχή του τέλους του. Λίγο καιρό αργότερα ο Τεν Χαγκ τον έδιωξε. Πιστώθηκε στα μάτια των Άγγλων αυτή την απόφαση. Θέλει σαφώς δύναμη για να τα βάλεις με τον Κριστιάνο και να τον διώξεις. Αλλά το να διώχνεις κάποιον δεν σημαίνει ότι κάνεις και μία καλύτερη ομάδα. Σήμερα στο Μάντσεστερ Ρονάλντο δεν υπάρχει. Και όλοι συζητούν για τον Τεν Χαγκ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News