Αντώνης Καρπετόπουλος: Πολλά παιχνίδια με την φωτιά για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό
Η μπλαζέ συμπεριφορά της ΑΕΚ που την κοίμισε η Κηφισιά και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς που ψάχνει για στόπερ. Γράφει ο Αντ. Καρπετόπουλος.
Στη διάρκεια ενός πρωταθλήματος οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό είναι δεδομένο πως θα παίξουν και κάποια παιγνίδια με την φωτιά, δηλαδή παιγνίδια στα οποία αν και φαβορί, θα μπλέξουν είτε γιατί έκαναν κάποια λάθος εκτίμηση, είτε γιατί βρήκαν αντιπάλους ψυχωμένους.
Αυτό έπαθαν χθες ο ΠΑΟ που δυσκολεύτηκε πολύ να κερδίσει στη Λαμία και η ΑΕΚ που έφερε μια ισοπαλία με την Κηφισιά δύσκολη να την φανταστείς και να την προβλέψεις. Υπάρχει ωστόσο μεταξύ των δυο αποτελεσμάτων μια διαφορά. Ο ΠΑΟ παραλίγο να πληρώσει ακριβά το ό,τι δεν περίμενε τόσο καλή τη Λαμία. Ενώ η ΑΕΚ απλά πήγαινε γυρεύοντας.
Ψάχνει στόπερ και καλά κάνει
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς συνέχισε το rotation και στη Λαμία, αλλά νομίζω πως αν μπορούσε να πάει τον χρόνο πίσω δεν θα άφηνε εκτός αρχικής ενδεκάδας τουλάχιστον τον Παλάσιος. Η τετράδα που είχε την υποχρέωση της παραγωγής του επιθετικούς παιγνιδιού (Ντζούρισιτς, Μαντσίνι, Ιωαννίδης, Βέρμπιτς) δεν είναι η καταλληλότερη για εκτός έδρας μας. Ο Ντζούρισιτς είναι διαφορετικός παίκτης στα ματς στην ελληνική επαρχεία και διαφορετικός εντός πρωτεύουσας. Ο Βέρμπιτς δεν σκοράρει εξίσου εκτός έδρας κι ο Μαντσίνι δεν σκοράρει γενικώς. Το γκολ είναι κάτι που πρέπει να βρει κι ο Φώτης Ιωαννίδης, αν θέλει να κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Αυτός θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ στην πρώτη φάση το αγώνα: από την στιγμή που δεν το έκανε το ματς έγινε στριφνότερο και γιατί και η άμυνα του ΠΑΟ δεν ήταν στην καλύτερη μέρα της. Ο Σένκεφελντ και ο Γεντβάι παίζουν συνεχώς και μια κάποια κούρασή τους φαίνεται: ο Γιοβάνοβιτς αποκάλυψε πως ο ΠΑΟ ψάχνει στόπερ και καλά θα κάνει. Ο Βαγιαννίδης και ο Μλαντένοβιτς είχαν προβλήματα: και οι δυο, ειδικά σε αυτού του είδους τα ματς που ο αντίπαλος δεν πιέζει, αλλά ψάχνει κάποιες σποραδικές προσπάθειες μοιάζουν να παίζουν μόνο με την μπάλα στα πόδια. Ο Μλαντένοβιτς έχει βέβαια τεχνική και σιγουριά που είναι εντυπωσιακή για αριστερό μπακ: το γκολ με το οποίο ανοίγει το σκορ είναι έργο Τέχνης γιατί το θέλει και για αυτό το ψάχνει.
Νόμιζε ότι το ματς τελείωσε
Σε άλλα ματς αυτό το γκολ θα τελείωνε και το παιγνίδι διότι ο ΠΑΟ θα έβρισκε χώρους. Στη Λαμία συνέβη κάτι άλλο: ο ΠΑΟ νόμιζε πως το παιγνίδι τελείωσε. Όμως δεν ήταν έτσι γιατί η Λαμία είναι πέμπτη στη βαθμολογία κι αυτό δεν είναι τυχαίο και φάνηκε. Ο Νταβίντ Σιμόν που και πέρυσι ήταν από τους καλύτερους δεξιούς μπακ του πρωταθλήματος κι αν δεν ήταν 34 χρόνων θα έπαιζε σε πιο μεγάλη ομάδα, έτρεξε πολύ κι έδωσε πλάτος, τόσο ώστε η άμυνα του ΠΑΟ να μην μπορεί να κλείσει στον Καρλίτος που και στο πρώτο ημίχρονο έβγαινε από παντού. Η Λαμία άλλαζε φορ με τον Τσιλούλη να είναι αυτός που πατούσε περιοχή πιο πολύ και κάπως έτσι βρήκε και το γκολ της ισοφάρισης. Ο Γιοβάνοβιτς ωστόσο έμοιαζε να το περιμένει κι έκανε δυο φορές αλλαγές: την πρώτη όταν πέρασε στο ματς παίκτες που θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει (ο Μπερνάρ, ο Παλάσιος, ο Σπόραρ, ο Κότσιρας – ακόμα κι ο Αϊτόρ δεν μπορούν να αποκαλούνται αναπληρωματικοί) και τη δεύτερη όταν άλλαξε την διάταξη του ΠΑΟ μετά την μάλλον αναίτια αποβολή του Αράο. Στα 15 τελευταία λεπτά ο ΠΑΟ παίζει κάτι σαν 3-4-3, με τον Αϊτόρ να παίζει ψηλά αλλά να έχει όλη την πλευρά, τον Μλαντένοβιτς να γίνεται χαφ μαζί με τον Τσέριν και τους δυο να κινούνται πίσω από τον Μπερνάρ, την ώρα που στην κορυφή έμεινε ο Σπόραρ.
Έκανε την αποβολή αβαντάζ
Η αποβολή είχε κι άλλη μια επίπτωση: υποχρέωσε την Λαμία να βγει πιο μπροστά για να κυνηγήσει το γκολ. Στο 82΄η ομάδα του Λεωνίδα Βόκολου, που είχε γλυτώσει ένα πέναλτι που έκανε ο Παπαδόπουλος στον Παλάσιος χάρη στο VAR που συνέλαβε σε θέση οφσάιντ τον Ιωαννίδη, πανηγύρισε την ολική ανατροπή όταν σκόραρε ο Τσιλούλης, αλλά το VAR αυτή τη φορά δούλεψε για τον ΠΑΟ. Και η φάση αυτή, που έδειξε ότι οι Πράσινοι έχουν αμυντικές αδυναμίες στάθηκε λόγος για να συνεχίσουν οι γηπεδούχοι να πιέζουν σταματώντας να υπερασπίζονται το 1-1. Ο ΠΑΟ βρήκε χώρους κι ο Μπερνάρ την κατάλληλη σέντρα στον Σπόραρ που τελείωσε το ματς. Πριν χάσει ένα πέναλτι στο τελευταίο λεπτό που θα έδινε στη νίκη του ΠΑΟ διαστάσεις θριάμβου.
Μια μπλαζέ συμπεριφορά
Αντίθετα από την Λαμία η Κηφισιά δεν σταμάτησε ποτέ να υπερασπίζεται την ισοπαλία στην οποία έφτασε με γκολ του Βαφέα στο 85΄. Για να μείνει το 1-1 χρειάστηκε η έκτη από τις επεμβάσεις του τερματοφύλακα Αναγνωστόπουλου αλλά δεν ήταν οι επεμβάσεις αυτές ο λόγος που η ΑΕΚ δεν κέρδισε: ο Καπίνο στο πρόσφατο ματς ΑΕΚ – Παναιτωλικός επεμβάσεις έκανε πιο πολλές αλλά η ΑΕΚ έκανε περίπατο. Ο πιο βασικός λόγος που η ΑΕΚ δεν κέρδισε ήταν η μπλαζέ συμπεριφορά της: το έχω δει και στα ματς με τον Πανσερραϊκό, το Βόλο, ακόμα και στην Τρίπολη που κέρδισε μετά από ένα πολύ κακό πρώτο ημίχρονο. Το κοινό σε όλα αυτά τα ματς είναι ότι η ΑΕΚ μπαίνει στο παιγνίδι σαν αυτό να πρόκειται για ματς ενός τελειωμένου πρωταθλήματος – σαν να είναι το κλασικό παιγνίδι του τέλους της σεζόν που η ΑΕΚ δεν κυνηγά τίποτα ενώ ο αντίπαλος καίγεται για βαθμούς. Αν την ξυπνήσει κάτι (ένα γκολ του αντιπάλου πχ ή μια σειρά από χαμένες ευκαιρίες) μπορεί να μεταμορφωθεί, αν όχι το μόνο που μπορεί να αρχίσει να την πιέζει είναι η ανάγκη για νίκη. Αλλά η ανάγκη παίζει περίεργα παιγνίδια μερικές φορές και είναι κακός σύμβουλος.
Η Κηφισιά κοίμισε την ΑΕΚ. Ο Αναστασίου δεν ξεκίνησε τον Τετέι, που είναι μάλλον ο καλύτερος κυνηγός της, για να παίξει με τον Οζέγκοβιτς που είναι φορ αντεπιθέσεων. Γέμισε την μεσαία γραμμή της ομάδας του από παίκτες που τρέχουν, όπως ο εντελώς αδικημένος στην Ελλάδα Γιάννης Μασούρας που όργωσε την δεξιά πλευρά παίζοντας ακραίος χαφ. Δεν είχε στη διάθεσή του τους Μποτία, Παπασάββα, Κρισιούμα, Τσάπα και Ίλιεφ κι άφησε εκτός του συνήθως βασικό Λούμορ, αλλά είχε ένα σχέδιο: το πώς θα κάνει για την ΑΕΚ δύσκολη την κυκλοφορία της μπάλας – η Κηφισιά έτσι κι αλλιώς δεν θα έχτιζε φάσεις ώστε οι κυνηγοί της ΑΕΚ να πρεσάρουν. Όμως το πραγματικό λάθος το κάνει ο Αλμέιδα: ο κόουτς της ΑΕΚ αντιμετώπισε το ματς ως παιγνίδι για δοκιμές με μια ενδεκάδα τόσο μπερδεμένη ώστε ο μόνος από τους επιθετικούς του που πραγματικά διακρίθηκε ήταν ο Ελίασον μάλλον γιατί ήταν κι από τους λίγους που έπαιζαν στη θέση τους. Οι τρεις της μεσαίας γραμμής (Γιόνσον, Πιζάρο και Γαλανόπουλος) δεν ξέρω αν έχουν αγωνιστεί μαζί σε διπλό στην προπόνηση, ο Τζούμπερ κάπου χάθηκε κι ο Πόνσε ακόμα περιμένει τη μπάλα. Η ΑΕΚ δεν πατούσε περιοχή με πιο πολλούς από δυο παίκτες: δείτε τα γκολ της που από το VAR ακυρώθηκαν. Ο Αλμέιδα θα πρεπε να ξεκινήσει το ματς με παίκτες που είχε στον πάγκο (Μάνταλο, Αμραμπατ, Πινέδα, Βίντα) γιατί οι απόντες ήταν πάρα πολλοί (Αραούχο, Σιμάνσκι, Γκατσίνοβιτς, Ρότα, Μουκουντί, Χατζησαφί κτλ) κι ο Λιβάι κρίθηκε πως δεν ήταν έτοιμος να ξεκινήσει – παρεμπιπτόντως η επιστροφή του ήταν το μόνο καλό νέο. Αφησε επίσης να περάσει σχεδόν ένα εικοσάλεπτο για τις πρώτες του αλλαγές παρά το κακό ημίχρονο της ΑΕΚ. Και πέταξε δυο βαθμούς.
Την Πέμπτη καλύτεροι
Θέλω να πιστεύω πως ο λόγος των μέτριων εμφανίσεων του ΠΑΟ και της ΑΕΚ είναι ότι έχουν μπροστά τους κομβικά ματς την Πέμπτη για το Γιουρόιπα λιγκ. Για να συνεχίσουν σε αυτό ο ΠΑΟ δεν πρέπει να χάσει από τη Ρεν και η ΑΕΚ πρέπει επιτέλους να κερδίσει ένα ματς στην έδρα της στην Ευρώπη. Όταν έχεις αλλού το μυαλό σου μπλέκεις στα εύκολα.
Πηγή: Κarpetshow.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»