Ζιοβάνι: Ο τραυματισμός που «πάγωσε» τα χαμόγελα

Ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα είχε μαγέψει όλους τους Έλληνες φιλάθλους στο πρώτο τρίμηνο που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Στις 4 Δεκεμβρίου 1999, όμως, οι παραστάσεις του διακόπηκαν με βίαιο τρόπο στο Καυτανζόγλειο.

Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με 4-0 του Ηρακλή στο 39′, με τον Ζιοβάνι να σημειώνει το τελευταίο γκολ. Ωστόσο, ο Γηραιός άρχισε μια εντυπωσιακή αντεπίθεση προτού τελειώσει το πρώτο ημίχρονο και από το 51′ είχε μειώσει το σκορ σε 4-3!

Δεκαεπτά λεπτά αργότερα, έγινε το κακό. Σε μια προσπάθεια αντεπίθεσης των «ερυθρόλευκων», ο Λάζαρος Σέμος άπλωσε άγαρμπα το πόδι του πάνω στον Ζιοβάνι και τον έριξε στο έδαφος. Από τη σκληρότητα του φάουλ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σφάδαζε ο Βραζιλιάνος σταρ, όλοι κατάλαβαν ότι η ζημιά ήταν σοβαρή. Ο διαιτητής Νίκου απέβαλε τον αμυντικό του Ηρακλή. Όχι με απ’ ευθείας κόκκινη, ως όφειλε, αλλά με δεύτερη κίτρινη κάρτα!

Με την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, ο Ζιοβάνι οδηγήθηκε στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου. Εκεί, ο γιατρός του Ολυμπιακού, Χρήστος Δάρας, επιβεβαίωσε μέσω της μαγνητικής τα κακά μαντάτα. Ο 27χρονος άσος είχε υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού, ολική ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου και ολική ρήξη έσω μηνίσκου στο αριστερό του γόνατο. Και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα έμενε εκτός δράσης για τέσσερις μήνες!

Το σοκ ήταν τεράστιο – και όχι μόνο στον Ολυμπιακό. Ο Σέμος ζήτησε συγγνώμη και ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να προκαλέσει τόσο σοβαρή ζημιά στον αντίπαλό του. «Θέλω να πιστεύω ότι ο αμυντικός του Ηρακλή δεν το έκανε επίτηδες», δήλωσε ο Ζιοβάνι, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει την κακοτυχία του, αλλά ούτε κι ότι θα υπήρχε αντίπαλος που θα ήθελε να του κάνει κακό.

Το σοκ ήταν μεγάλο για όλους τους Έλληνες φιλάθλους, ανεξάρτητα από τις οπαδικές προτιμήσεις του καθενός. Ο Ζιοβάνι είχε κερδίσει τους πάντες, ως γνήσιος αρτίστας της μπάλας. Είχε ομορφύνει το ελληνικό πρωτάθλημα με την παρουσία του και ο τραυματισμός του ισοδυναμούσε με επιστροφή στη μιζέρια.

Αλλά δεν υπήρχε μεγαλύτερος ζημιωμένος από τον Ολυμπιακό. Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ο άλλος σούπερ σταρ που είχε φέρει στον σύλλογο ο Σωκράτης Κόκκαλης, είχε αρχίσει… τα νούμερα και το μέλλον του προβλεπόταν δυσοίωνο. Όλοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την υπέρβαση στον Ζιοβάνι κι αυτός θα έμενε τόσους μήνες έξω…

Ο Βραζιλιάνος άσος έκανε τελικά την επανεμφάνισή του με τον Ολυμπιακό στις 3 Μαΐου 2000, στον εντός έδρας αγώνα με τον Ιωνικό (2-0). Στις 21 Μαΐου του ίδιου μήνα, έπαιξε βασικός στο εκτός έδρας ματς με την Ξάνθη και πέτυχε με απ’ ευθείας φάουλ το γκολ της νίκης, που εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο στους «ερυθρόλευκους».

Ο Ζιοβάνι θα παρέμενε στο Λιμάνι και τα πέντε χρόνια που ακολούθησαν και συνέβαλε στην κατάκτηση κι άλλων τίτλων, χαρίζοντας αμέτρητες μαγικές στιγμές στους οπαδούς του Ολυμπιακού (και όχι μόνο). Το σοκ της 4ης Δεκεμβρίου 1999 παραμένει μια κακή ανάμνηση.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Δεκεμβρίου

2011: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών από σηπτικό σοκ ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες, ένας από τους κορυφαίους μέσους στον κόσμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1954 και έκανε όνομα με τη φανέλα της Κορίνθιανς, ενώ αγωνίστηκε για μία σεζόν (1984-85) και στην Ιταλία με τη Φιορεντίνα.

Υπήρξε ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Βραζιλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986, ενώ κατέγραψε συνολικά 60 συμμετοχές και 22 γκολ με τη φανέλα της. Άνθρωπος μορφωμένος (είχε σπουδάσει φαρμακοποιός) και οξύ πνεύμα, έμεινε στην Ιστορία και για τις δράσεις που είχε αναλάβει εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης της Βραζιλίας.

2004: Στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» που διεξήχθη στο νέο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 1-0, χάρη σε τέρμα που σημείωσε ο Ριβάλντο στο 30ό λεπτό.

1997: Το ΝΒΑ τιμωρεί με αποκλεισμό ενός έτους τον γκαρντ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Λατρέλ Σπρούελ, επειδή γρονθοκόπησε έχοντας πιάσει απ’ τον λαιμό τον προπονητή του, Πι Τζέι Καρλέσιμο. Ο Σπρούελ έκανε έφεση και η ποινή του μετατράπηκε σε αποκλεισμό 68 αγωνιστικών, που ήταν και πάλι η βαρύτερη ποινή που είχε επιβληθεί σε παίκτη από τα αρμόδια όργανα του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ.

1993: Ο Απόλλων Σμύρνης ολοκληρώνει τη μεταγραφή του 18χρονου επιθετικού του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, Ντέμη Νικολαΐδη. Ο πρόεδρος της αθηναϊκής ΠΑΕ, Κώστας Αλαμάνος, δαπανά 15 εκατομμύρια δραχμές για να αποκτήσει τον νεαρό ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει ήδη ξεχωρίσει στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κι έχει συμμετοχές με την Εθνική Νέων.

Ο Νικολαΐδης καθιερώθηκε γρήγορα στο βασικό σχήμα του Απόλλωνα και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία του μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας του 1996. Λίγο καιρό αργότερα μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, με την οποία έφτασε στο απόγειο της καριέρας του.

1980: Κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας ληστείας σε κατάστημα του Κλίβελαντ, σκοτώνεται η 69χρονη Στέλλα Γουόλς, η οποία στα νιάτα της ως Πολωνή υπήκοος με το ονοματεπώνυμο Στανισλάβα Βαλασίεβιτς είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 και το ασημένιο σε εκείνους του 1936.

Η νεκροψία, ωστόσο, αποκάλυψε ότι η Γουόλς ήταν ερμαφρόδιτη, αφού διέθετε και ανδρικά γεννητικά όργανα, αν και όλα της επίσημα έγγραφά της πιστοποιούσαν ότι ήταν γυναίκα. Η ειρωνεία είναι ότι το 1936, μια πολωνική εφημερίδα είχε καταγγείλει ότι η Έλεν Στίβενς, η Αμερικανίδα σπρίντερ που είχε νικήσει τη Βαλασίεβιτς στον τελικό των 100μ., ήταν άνδρας και ζητούσε να της αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο. Για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς, η Στίβενς δέχθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις που επιβεβαίωσαν ότι ήταν γυναίκα.

1956: Ο Αυστραλός κολυμβητής Μάρεϊ Ρόουζ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (4:27.3).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News