Αντώνης Καρπετόπουλος: Οι προγραμματικές δηλώσεις του Καρβαλιάλ

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε νέο αθλητικό διευθυντή, τον Άλβες και νέο προπονητή, τον Καρβαλιάλ. Είναι φανερό πως ο πρώτος έφερε τον δεύτερο: δεν το αρνήθηκε καν. Στις παρουσιάσεις ακούγονται πολλά κι ενδιαφέροντα. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Ο Καρβαλιάλ θέλησε να δείξει αμέσως ότι ξέρει πού βρίσκεται, αλλά και να υπενθυμίσει ποιος είναι. Δεν ξέρω αν έφτασε στα αφτιά του ότι δεν υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός για την πρόσληψή του, αλλά στην παρουσίαση της δουλειάς του ήταν αναλυτικότατος.

«Έχω μεγάλη εμπειρία, σε πολλά και διάφορα πρωταθλήματα» είπε και τόνισε πως έχει δουλέψει σε ομάδες όπως η Μπράγκα, η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας κι η Μπεσίκτας, όπου υπάρχουν φίλαθλοι που απαιτούν πάντα τις νίκες, όπως αυτοί του Ολυμπιακού. «Έχω συνηθίσει πώς είναι να βρίσκομαι σ’ έναν σύλλογο που πάντα θέλει να κερδίζει κι αυτός θα είναι ο στόχος μου: η ομάδα να κερδίζει, να παίζει καλά, οι φίλαθλοι να είναι ικανοποιημένοι και τα αποτελέσματα να είναι αυτά που θέλουμε» είπε.

Ένωση

Ο Καρβαλιάλ έδειξε να έχει μία γνώση για το ποιο είναι το πρόβλημα του Ολυμπιακού. Μίλησε ευθέως για την ανάγκη να ενωθεί η ομάδα. «Η προτεραιότητα είναι να ενώσουμε την ομάδα. Να είμαστε όλοι μαζί, όπως κι οι οπαδοί. Όταν ενωθούμε, μπορούμε να γίνουμε μία μεγάλη δύναμη» είπε.

Τι είναι αυτή η ένωση στην οποία αναφέρθηκε; Προφανώς αφορά τα αποδυτήρια. Ίσως το πρώτο πράγμα για το οποίο ενημερώθηκε ο Καρβαλιάλ είναι ότι υπάρχουν δυσαρεστημένοι παίκτες. Κι ίσως αυτός να είναι κι ο λόγος που έφυγε νωρίς και γρήγορα ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Παιχνίδι

Ο Καρβαλιάλ θέλησε να δείξει πως μετά το πρώτο πέρασμά του απ’ την Ελλάδα άλλαξε πολύ, αλλά κι ότι οι αλλαγές του συνεχίζονται, καθώς συνεχίζει να μαθαίνει. «Μετά το πέρασμά μας απ’ τη Σουόνσι αποφασίσαμε για δικούς μας λόγους να μη δουλέψουμε για ένα μικρό διάστημα, διότι θέλαμε να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Στη συνέχεια αναλάβαμε ομάδες, οι οποίες ήταν γεμάτες επιτυχίες. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε τώρα στον Ολυμπιακό, να συνεχίσουμε την πορεία μας με επιτυχίες. Θέλουμε να κερδίσουμε τελικούς, να πάρουμε τίτλους, ακριβώς όπως κάναμε στις τελευταίες ομάδες που περάσαμε, τη Ρίο Άβε, την Μπράγκα» είπε μιλώντας εκ μέρους και των συνεργατών του.

Μάλιστα επανήρθε στο πέρασμά του από την Αγγλία υπογραμμίζοντας το εξής: «Είναι αλήθεια ότι μετά το πέρασμά μου απ’ την Αγγλία άλλαξε η φιλοσοφία κι ο τρόπος που σκεφτόμουν καθώς και το παιχνίδι των ομάδων μου» είπε. Δεν έδωσε διευκρινήσεις γι’ αυτό το παιχνίδι και καλά έκανε. Ο Καρβαλιάλ ανήκει στην κατηγορία των προπονητών που ασχολείται πολύ με το υλικό μιας ομάδας και προσαρμόζει σε αυτό τις επιλογές του.

Σε αυτό δεν μοιάζει ούτε με τον Μαρτίνεθ, ούτε με τον Μίτσελ π.χ. «Οι ομάδες που συνήθως προπονώ είναι κυρίως επιθετικές, βάζουν πολλά γκολ, αμύνονται πολύ καλά κι οι παίκτες των ομάδων διανύουν την καλύτερη εποχή της καριέρας τους. Αυτό επομένως θέλουμε και στον Ολυμπιακό. Να παίζουμε καλά, οι φίλαθλοί μας να είναι ικανοποιημένοι απ’ το θέαμα, να βάζουμε πολλά γκολ, να έχουμε πολύ καλή επιθετική ομάδα, αλλά να είμαστε και πάρα πολύ καλοί αμυντικά» είπε. Κι αν όλα αυτά είναι πολύ γενικά μοιάζει να αποτελούν τον στόχο του προπονητή που μόλις ανέλαβε. Να βρεθεί μία κάποια ισορροπία.

Αλλαγές

Ο Πορτογάλος δεν έκρυψε κι ότι έχει ήδη στο μυαλό του αλλαγές. Νομίζω ότι οι αλλαγές, στις οποίες αναφέρθηκε, έχουν να κάνουν κυρίως με μία προσπάθεια αξιοποίησης του ρόστερ κι όχι με αμιγώς τακτικά ζητήματα. Συγχρόνως έδειξε κι ότι γνωρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητες του Ολυμπιακού. «Προφανώς έχουμε σκοπό να κάνουμε αλλαγές κι η ομάδα να αποκτήσει ένα στυλ παιχνιδιού που θέλουμε. Όλα αυτά όμως θέλουν χρόνο. Απ’ την άλλη θα πρέπει παράλληλα η ομάδα να κερδίζει. Δεν είναι απλό, αλλά ξέρω τι σημαίνει πίεση αποτελέσματος» είπε.

Όταν ρωτήθηκε για το πόσο χρόνο χρειάζεται, δεν ζήτησε καμία πίστωση. «Η υποχρέωση να κερδίζουμε πάντα υπάρχει και θα υπάρχει. Έχω μεγάλη εμπειρία από πολλά και διάφορα πρωταθλήματα, οπότε το μόνο που θα πω είναι οι αλλαγές να γίνουν… χθες, οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σύντομα. Ο πρώτος στόχος είναι να νικήσουμε το επόμενο παιχνίδι που έρχεται» είπε.

Δύσκολα

Προσωπικά δεν θυμάμαι πιο δύσκολη αποστολή προπονητή στον Ολυμπιακό εδώ και χρόνια. Η ομάδα απέχει μόλις τρεις βαθμούς απ’ την κορυφή: δεν παρέλαβε χάος. Αλλά περιθώρια για μακρόπνοα πλάνα ούτε στο πρωτάθλημα δεν υπάρχουν, καθώς οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού πολύ δύσκολα χάνουν βαθμούς. Στο πρωτάθλημα πρέπει συνεχώς να κερδίζει. Και το ματς-τελικός με την Τόπολα για παραμονή στην Ευρώπη είναι σε μία εβδομάδα.

Για κλάματα

Πριν από λίγες μέρες άγνωστοι έβαλαν φωτιά στην επιχείρηση του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη. Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, για την ακρίβεια στις 2:00 το βράδυ, από αγνώστους που με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πλησίασαν την επιχείρηση που έχει ο διαιτητής στο Περιστέρι κι έριξαν μέσα γκαζάκια, τα οποίο εξερράγησαν.

Απ’ τη φωτιά κινδύνευσε και η οικογένεια του 40χρονου, που μένει σε ένα διαμέρισμα πάνω απ’ την επιχείρησή του. Τα μέλη της αφού εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν απ’ τον χώρο, ανέβηκαν στην ταράτσα μέχρι τη στιγμή που έφτασε η πυροσβεστική. Για όλα αυτά οι συνάδερφοι του Γκάμαρη δεν είπαν το παραμικρό. Χθες οι ίδιοι διαιτητές αποφάσισαν ότι θα δηλώσουν κόλλημα και δεν θα αγωνιστούν στα ματς του επόμενου Σαββατοκύριακου επειδή ο διαιτητής Παπαπέτρου μετά το ματς Βόλος-Ολυμπιακός (2-2) δέχτηκε απειλές.

Ο Παπαπέτρου δεν είπε ούτε ποιος τον απείλησε, ούτε πού. Τον άνθρωπο κακώς τον απείλησαν. Αλλά δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί για τους διαιτητές το να απειλείς τον Παπαπέτρου είναι πιο σημαντικό απ’ το να προσπαθείς να κάψεις ζωντανό τον Γκάμαρη. Στην επιστολή που έστειλαν οι διαιτητές θυμήθηκαν, με καμιά εικοσαριά μέρες καθυστέρηση, τον Γκάμαρη και τον αναφέρουν: είναι ν’ απορείς πώς οι άνθρωποι δεν ντρέπονται.

Στην επιστολή τους αναφέρουν πως έχουν πρόβλημα με «ανακοινώσεις που μένουν ατιμώρητες, προπηλακισμούς, μπούλινγκ, καταστροφή χαρακτήρων, απειλές, λεκτικές και φυσικές επιθέσεις, άγνοια βασικών κανονισμών των κανόνων παιχνιδιού, άγνοια βασικών κανόνων λειτουργίας του VAR» και πως αυτά είναι μόνο λίγα απ’ αυτά που έχουν καταστήσει το κλίμα τοξικό για ποδόσφαιρο. Πρέπει νομίζω να αρχίσουν να κάνουν σεμινάρια στους ιδιοκτήτες των ομάδων.

Το ότι ο κεντρικός φορέας του ποδοσφαίρου μας, δηλαδή η ΕΠΟ, τους αντιμετωπίζει ως ανάξιους να διευθύνουν ντέρμπι, δεν τους ενοχλεί. Να κάνουν σεμινάρια στους παράγοντες για να μάθουν πώς λειτουργεί το VAR τούς ενδιαφέρει. Φαντάζομαι, αν είναι δυνατόν, επί πληρωμή.

Ευεργέτες

Αν η χώρα έχει ακόμα όρεξη να τιμά μεγάλους ευεργέτες, κάτι πρέπει να κάνει με την περίπτωση των ιδιοκτητών του Αστέρα και του ACTION24: αναφέρομαι στον Μπάκο και τον Καϋμενάκη. Η Super League 2 ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε με το ACTION 24 για την παραχώρηση των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων, όπως αποφασίστηκε στο διοικητικό της συμβούλιο: δεν είπε για πόσο, αλλά μικρή σημασία έχει. Ανακοίνωσε, όμως, ότι συγκεκριμένα το κανάλι θα προβάλλει δύο παιχνίδια κάθε αγωνιστική. Ελπίζω με το σήμα «απαραίτητη η γονική συναίνεση».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News