Ολυμπιακός: Από τα χιόνια του Ζάγκρεμπ, στους «8» της Ευρώπης
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία του Ολυμπιακού… μέχρι την επόμενη. Στις 9 Δεκεμβρίου 1998, οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να μη χάσουν στο παγωμένο «Μάκσιμιρ» για να προκριθούν στους «8» του Champions League. Γράφει ο Ευάνθης Γκόγκουλης
Πέρασαν κιόλας 25 χρόνια, αλλά ξεχνιέται ένα ματς σαν αυτό; Ήταν 9 Δεκεμβρίου 1998 όταν ο Ολυμπιακός ανέβηκε… κατηγορία και στην Ευρώπη, αφού με το 1-1 που απέσπασε από την Κροάσια (νυν Ντιναμό) στο Ζάγκρεμπ, προκρίθηκε στους «8» του Champions League!
Αναγκαία παύση: Μη βιαστεί κανείς να μειώσει τη διάκριση επειδή οι ομάδες μετείχαν τότε στη διοργάνωση ήταν λιγότερες. Διότι οι όμιλοι ήταν μεν έξι, όμως στα προημιτελικά προκρίνονταν μόνοι όσοι τερμάτιζαν πρώτοι. Κι από τους έξι δεύτερους, ξεχώριζαν μόνο οι δύο που θα συγκέντρωναν περισσότερους βαθμούς για να συμπληρώσουν την οκτάδα.
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, τερμάτισε πρώτος σε έναν όμιλο στον οποίο εκτός απ’ την Κροάσια Ζάγκρεμπ (στην οποία αγωνίζονταν παίκτες της Εθνικής Κροατίας που είχε βγει τρίτη στο Μουντιάλ του 1998, ενώ προπονητής της ήταν ο Βέλιμιρ Ζάετς), μετείχαν ακόμα ο Άγιαξ και η Πόρτο! Μόνο εύκολη υπόθεση, λοιπόν, δεν ήταν η πρωτιά. Όπως καθόλου εύκολο δεν ήταν και το ματς που διεξήχθη σαν σήμερα, στο χιονισμένο τοπίο του «Μάκσιμιρ».
Ο αγώνας και… τα σενάρια
Η Κροάσια πήρε προβάδισμα στο 35’ με τον Γέλιτσιτς. Ακόμα και η ήττα με 1-0 δεν ήταν καταδικαστική για τον Ολυμπιακό, ο οποίος ισοβαθμούσε με τους Κροάτες στην 1η θέση και υπερτερούσε χάρη στη νίκη του με 2-0 στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, δεν ήταν δυνατόν να κλειστούν, παρότι η Κροάσια είχε βγει όλη μπροστά, μια και χρειαζόταν το δεύτερο γκολ. Αφήστε που υπήρχε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, αν ο Άγιαξ νικούσε στην Πορτογαλία – σενάριο που θα χάριζε την πρωτιά στην ομάδα του Ζάγκρεμπ.
Η μεγάλη στιγμή του Ολυμπιακού έφτασε τελικά στο 64ο λεπτό. Ο Ανδρέας Νινιάδης σούταρε έξω απ’ την περιοχή και η μπάλα φάνηκε να παίρνει τροχιά προς την κροατική εστία. Όμως, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ενήργησε αστραπιαία και βρήκε όσο χρειαζόταν την μπάλα με το κεφάλι για να της αλλάξει πορεία και να την «καρφώσει» στη γωνία του εμβρόντητου Ντράζεν Λάντιτς!
Ούτως ή άλλως, λίγο πριν το 1-1 η Πόρτο είχε ανοίξει το σκορ επί του Άγιαξ με γκολ του μετέπειτα «ερυθρόλευκου» Ζλάτκο Ζάχοβιτς! Η έκταση που έδωσε στη συνέχεια στη νίκη της (3-0) ήταν αδιάφορη για τους Πειραιώτες, οι οποίοι είχαν πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας που έστελνε… στα σκουπίδια τα σενάρια.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός βρισκόταν ανάμεσα στις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Θα αντιμετώπιζε τη Γιουβέντους, απέναντι στην οποία θα αποδεικνυόταν εξίσου ανταγωνιστικός. Πιο ανταγωνιστικός απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί.
Η εξιλέωση μιας γενιάς
Ήταν μία βραδιά εξιλέωσης για τον σύλλογο του Πειραιά και για μια ολόκληρη γενιά οπαδών του. Ο Ολυμπιακός άφηνε οριστικά πίσω του τα «πέτρινα» χρόνια, αλλά και τις βαριές ήττες της παρθενικής του συμμετοχής στο Champions League, την περίοδο 1997-98.
Ήταν μια βραδιά δικαίωσης και για τον προπονητή του, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, στον οποίο αφιέρωσαν την πρόκριση οι παίκτες του -μια και την επομένη είχε τα 50ά γενέθλιά του.
Οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα:
Κροάσια Ζάγκρεμπ: Λάντιτς, Ντ. Σίμιτς, Γιούριτς, Τόκιτς, Ρουκάβινα, Σάριτς, Μπίστσαν (69′ Γ. Σίμιτς), Γέλιτσιτς (87′ Γιούρτσιτς), Μούιτσιν, Μάριτς, Μίκιτς (72′ Αμπράμοβιτς).
Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος (79′ Αλεξανδρής), Τζόρτζεβιτς (61′ Λουτσιάνο), Νινιάδης, Γεωργάτος, Γκόγκιτς (84′ Οφορίκουε).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο στις 9 Δεκεμβρίου
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Πάολο Ρόσι, ένας από τους κορυφαίους γκολτζήδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έχει μείνει στην Ιστορία κυρίως για τη συμβολή του στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, όταν σημείωσε έξι γκολ στους τρεις πιο κρίσιμους αγώνες και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Την ίδια χρονιά κέρδισε και τη «Χρυσή Μπάλα». Είχε σκοράρει άλλες τρεις φορές στο τουρνουά του 1978 στην Αργεντινή και με εννέα τέρματα είναι ο πρώτος σκόρερ της Ιταλίας σε τελικές φάσεις Μουντιάλ μαζί με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο.
Ζηλευτές ήταν οι επιδόσεις του Ρόσι και σε συλλογικό επίπεδο. Την περίοδο 1976-77 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Serie B με 21 γκολ, βοηθώντας τη Βιτσέντζα να ανέβει κατηγορία. Και την περίοδο 1977-78 κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και στη Serie A με 24 τέρματα.
Η καριέρα του στιγματίστηκε από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων στις αρχές του 1980 (που έμεινε γνωστό με την ονομασία Totonero, ελλ. «μαύρο στοίχημα»). Στον Ρόσι, ο οποίος αγωνιζόταν τότε στην Περούτζια, επιβλήθηκε αρχικά τριετής αποκλεισμός από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα. Αργότερα, όμως, η ποινή μειώθηκε κατά ένα χρόνο κι έτσι ο ταλαντούχος επιθετικός -ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει ότι ήταν αθώος- αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Το 1981 κι ενώ ήταν ακόμα τιμωρημένος, ο Ρόσι μεταγράφηκε στη Γιουβέντους. Με τη φανέλα της Vecchia Signora κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1982, 1984), ένα Κύπελλο Ιταλίας (1983) και τρία ευρωπαϊκά τρόπαια. Το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Σούπερ Καπ του 1984, καθώς και το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1985, στον «ματωμένο» τελικό του Χέιζελ. Ύστερα από μονοετείς θητείες σε Μίλαν και Βερόνα, κρέμασε τα παπούτσια του το 1987, προτού κλείσει τα 31 του χρόνια.
2012: Ο Λιονέλ Μέσι σημειώνει το 86ο του γκολ στο ημερολογιακό έτος, στην εκτός έδρας νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Μπέτις με 2-1 και καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, ο οποίος είχε σκοράρει 85 φορές το 1972. Μέχρι το τέλος του 2012 θα φτάσει τα 91 γκολ (79 με την Μπαρτσελόνα και 12 με την Εθνική Αργεντινής) και θα ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για τους επίδοξους διεκδικητές του ρεκόρ.
2012: Η Εθνική ομάδα Νεανίδων του πόλο, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας νικώντας στον τελικό την Ουγγαρία με 9-5. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση ολοκλήρωσαν τη διοργάνωση χωρίς καμία ήττα.
2008: Ο Παναθηναϊκός νικά 1-0 την Ανόρθωση στο ΟΑKA με γκολ του Καραγκούνη στο 69′ και σε συνδυασμό με την ήττα της Ίντερ από τη Βέρντερ στη Βρέμη, τερματίζει πρώτος στον όμιλό του στο Champions League.
2001: Ο Γιάννης Κυράστας δηλώνει ότι εγκαταλείπει την προπονητική, με αφορμή τις αποδοκιμασίες των οπαδών του Παναθηναϊκού προς το πρόσωπό του ύστερα από την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ με 2-1.
1999: Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ τραυματίζεται στο γόνατο κατά τη διάρκεια του αγώνα των Χιούστον Ρόκετς με τους Φιλαδέλφεια 76ερς (73-83). Ο τραυματισμός αποδεικνύεται σοβαρός και θα τον οδηγήσει στην απόφαση να αποσυρθεί από τα γήπεδα. Στην τεράστια καριέρα του, ο Μπάρκλεϊ κατέκτησε τα πάντα εκτός από το δαχτυλίδι του πρωταθλητή του ΝΒΑ. Υπήρξε μέλος της αυθεντικής Dream Team των ΗΠΑ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, ενώ επιλέχθηκε και στην Dream Team 3, η οποία επανέλαβε την επιτυχία το 1996 στην Ατλάντα.
Έχει αναδειχθεί ως ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ, MVP του All-Star Game το 1991, MVP του πρωταθλήματος του 1992-93, πρώτος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος του 1986-87 με 14.6 μέσο όρο, πέντε φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ (1988, 1989, 1990, 1991, 1992), ενώ επιλέχθηκε σε εννέα All Star Games μεταξύ του 1987 και του 1997.
1998: Το γκολ με το οποίο Ντμίτρι Χοχλόφ ανοίγει το σκορ για την Αϊντχόφεν στον εντός έδρας αγώνα με την Μπενφίκα (τελικό σκορ 2-2), είναι το χιλιοστό στην ιστορία του Champions League.
1998: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Άρτσι Μουρ, καταξιωμένος πυγμάχος της κατηγορίας ελαφρών βαρών. Αποσύρθηκε σε ηλικία 49 ετών έχοντας κατακτήσει 11 τίτλους σε 27 χρόνια κι έχοντας πετύχει 141 νοκ-άουτ σε 228 αγώνες, τα περισσότερα από κάθε άλλο πυγμάχο.
1993: Πεθαίνει στα 67 του ο Ντάνι Μπλάντσφλάουερ, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Τότεναμ. Ο Βορειοϊρλανδός μέσος ήταν αρχηγός των «Σπιρουνιών» όταν κατέκτησαν το ιστορικό νταμπλ του 1961, ενώ είχε καθοριστική συμβολή στις κατακτήσεις ενός ακόμα Κυπέλλου Αγγλίας, το 1962, του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1963 και των Σούπερ Καπ του 1961 και του 1962. Υπήρξε επίσης ένας από τους λίγους που αναδείχθηκε δύο φορές «Βρετανός Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» (1958, 1961).
Η επική ανατροπή του Παναθηναϊκού
1987: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει με 5-1 τη Χόνβεντ και προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αφού ανατρέπει το 5-2 του πρώτου αγώνα. Οι «πράσινοι» είχαν βρεθεί να χάνουν 5-0 στη Βουδαπέστη, προτού ο Δημήτρης Σαραβάκος σημειώσει δύο γκολ και αναπτερώσει τις ελπίδες πρόκρισης. Στη ρεβάνς, δύο γκολ πετυχαίνει ο Βλάχος (23′, 37′) κι από ένα οι Αντωνίου (55′), Σαραβάκος (65′) και Μπατσινίλας (82′). Είχε μειώσει προσωρινά ο Φίτος (60′), ο οποίος ένα χρόνο αργότερα θα πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.
1978: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας της WBL (Women’s Pro Basketball League) μεταξύ των Σικάγο Χαστλ και των Μιλγουόκι Ντόους.
1971: Ο Παναθηναϊκός ηττάται από την Μακάμπι με 81-80 στο Γιαντ Ελιάου του Τελ Αβίβ και προκρίνεται στη φάση των προημιτελικών ομίλων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αφού έχει νικήσει 81-73 στην Αθήνα. Ωστόσο, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και με το σκορ ήδη 81-80, ο Κρις Κέφαλος είχε κερδίσει ελεύθερες βολές. Ο προπονητής του «τριφυλλιού», Κώστας Μουρούζης, του απαγόρευσε με την απειλή προστίμου 100.000 δρχ. να ευστοχήσει, φοβούμενος μήπως το ματς οδηγούνταν στην παράταση όπου οι Ισραηλινοί θα είχαν μία ακόμα ευκαιρία για να ανατρέψουν το -8. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η FIBA θα υποχρεωθεί να αλλάξει τον κανονισμό και να επιτρέψει την ισοπαλία στους αγώνες των νοκ-άουτ φάσεων.
Ο Παναθηναϊκός θα φτάσει μέχρι τους «4» της διοργάνωσης, όπου θα αποκλειστεί από την πανίσχυρη Ίνις Βαρέζε. Πέρα απ’ τον Κέφαλο, οι «πράσινοι» στηρίχθηκαν και σε άλλους εξαιρετικούς παίκτες όπως οι Γιώργος Κολοκυθάς, Χρήστος Ιορδανίδης, Πέτρος Παναγιωταράκος και ο Αμερικανός Γουίλι Κέρκλαντ.
1900: Ο Αμερικανός τενίστας Ντουάιτ Ντέιβις θεσμοθετεί με την ευκαιρία της συνάντησης μεταξύ της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα νέο αργυρό κύπελλο βάρους 18 κιλών. Έτσι ξεκινά το Davis Cup, το οποίο θα εξελιχθεί στην κορυφαία διοργάνωση μεταξύ εθνικών ομάδων στο τένις και η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φίλων του αθλήματος μέχρι και τις μέρες μας.
1892: Ιδρύεται η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ. Αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της Νιούκαστλ Ιστ Εντ, οι άνθρωποι της οποίας αποφάσισαν να δεχθούν στους κόλπους τους ποδοσφαιριστές και στελέχη της διαλυμένης Νιούκαστλ Γουέστ Εντ και να αλλάξουν την ονομασία ώστε να εκφράζουν το σύνολο της πόλης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα