ΠΑΟΚ: Το ρίσκο του ροτέισον που κρίνεται εκ του αποτελέσματος

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει πάρει φέτος μεγάλα ρίσκα με συνεχές ροτέισον με τα όσα έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ να τον έχουν δικαιώσει. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας στην SportDay του Σαββάτου (9/12).

Η πρώτη ατάκα του Ραζβάν Λουτσέσκου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με το Βόλο είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης του Ρουμάνου τεχνικού σε σχέση και με τις επιλογές του στο αρχικό σχήμα: «Η νίκη είναι πάντα μία νίκη. Έχουμε παίξει πολλά παιχνίδια στα… κόκκινα. Είναι πιθανό να έρθει ένα τέτοιο παιχνίδι. Η ομάδα ήταν σοβαρή, αλλά έχασε την επιθετικότητα και την ένταση που θα έπρεπε να έχει. Παίξαμε με σοβαρότητα, με αυτοπεποίθηση, αλλά ίσως να μας έλειπε η αποφασιστικότητα.

Δεν είχαμε το ματς σαν«τελικό» στο μυαλό μας» ανέφερε ο τεχνικός του Δικεφάλου, που είδε την ομάδα του να παίρνει τη νίκη με 1-0 απέναντι στη Βόλο, σε μια αναμέτρηση στην οποία πήρε για πρώτη φορά φέτος χρόνο συμμετοχής ο Ζιβκο Ζίβκοβιτς, και είχαν φανέλα βασικού οι Σάστρε και Νάσμπεργκ που μετρούν μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών ως τώρα.

Μέχρι στιγμής, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του ροτέισον, αν σκεφτεί κανείς πως έχουν καταγραφεί οκτώ φορές μέσα στη σεζόν στην οποία οι αλλαγές στην ενδεκάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι είναι πάνω από έξι. Ο ΠΑΟΚ έχει μέχρι τώρα δώσει 25 επίσημα παιχνίδια, τα περισσότερα από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Οι «ασπρόμαυροι» ξεκίνησαν, όπως και ο Παναθηναϊκός, από τον δεύτερο προκριματικό γύρο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τον Δικέφαλο να έχει δώσει ένα ματς περισσότερο από τους «πράσινους», που είναι αυτό του κυπέλλου.

Στο ασπρόμαυρο ρόστερ υπάρχουν 15 ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στο στο 40% των διαθέσιμων αγωνιστικών λεπτών, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να έχει κάνει εκτενές ροτέισον σε όλες τις θέσεις της ενδεκάδας πλην αυτής του τερματοφύλακα στην οποία η πρώτη φορά που έκανε αλλαγή ήταν στην αναμέτρηση κυπέλλου της περασμένης Πέμπτης με αντίπαλο το Βόλο.

Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο του ροτέισον του προπονητή του Δικεφάλου δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των Ζόαν Σάστρε και Ιβάν Νάσμπεργκ. Αμφότεροι έμειναν τον Σεπτέμβριο εκτός Ευρωπαϊκής λίστας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από τις συνολικά 14 αναμετρήσεις στις οποίες είχαν δικαίωμα συμμετοχής (13 για το πρωτάθλημα και μια για το κύπελλο) ο Σάστρε έχει μετρήσει συνολικά εννέα συμμετοχές που μεταφράζονται σε 662 αγωνιστικά λεπτά και ο Ιβάν Νάσμπεργκ έχει έξι συμμετοχές με 368 αγωνιστικά λεπτά. Ο Λουτσέσκου προσπάθησε να έχει ενεργούς όσους περισσότερους ποδοσφαιριστές μπορούσε, κάτι που ήταν υπεραπαραίτητο από τη στιγμή που είχε στο μυαλό του και εφάρμοσε ένα ροτέισον τέτοιου βαθμούς που παρουσίαζε από παιχνίδι σε παιχνίδι «κατάβαζε» διαφορετική ενδεκάδα ακόμα και κατά 9/11 σε τέσσερις περιπτώσεις.

Εκ του συνολικού αποτελέσματος, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει δικαιωθεί. Ο ΠΑΟΚ είναι σε απόσταση δυο βαθμών από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και έχει εξασφαλίσει την πρωτιά στον όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ μια αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, κάτι που είναι μεγάλο βαθμό δυσκολίας με την κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ του 2022, Αιντραχτ Φρανκφούρτης να βρίσκεται στον όμιλο του και τον ΠΑΟΚ να την κερδίζει δυο φορές με το ίδιο σκορ (2-1).

Το ρίσκο ήταν μεγάλο και ο ΠΑΟΚ το έχει πληρώσει μια φορά. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν μόλις δυο ήττες στα 25 επίσημα παιχνίδια, με μια εξ’ αυτών να έχει καταγραφεί στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ, που ήταν το ένατο παιχνίδι που έδινε ο Δικέφαλος μέσα σε 39 ημέρες, από το ξεκίνημα της σεζόν. Μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, δεν θα υπάρχει Ευρώπη για τον ΠΑΟΚ αλλά το ροτέισον αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το πρόγραμμα είναι γεμάτο με μια σειρά αγωνιστών στο πρωτάθλημα αλλά και το κύπελλο να μπαίνει στη αγωνιστική «καθημερινότητα».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News