Ντέιβιντ Νίλσεν: Ο άγνωστος Δανός που ανέλαβε να σώσει την Κηφισιά

Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Νίλσεν που διαδέχθηκε τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο της Κηφισιάς; Το παρασκήνιο γύρω απ’ την πρόσληψη του Δανού τεχνικού, οι αμαρτίες που έκανε ως παίκτης και τον στοιχειώνουν ακόμα και η προπονητική φιλοσοφία του.

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Ντέιβιντ Νίλσεν είναι ο νέος προπονητής της Κηφισιάς, οι περισσότεροι θα αναφωνήσατε «ποιος είναι αυτός;». Έτσι, όμως, δεν συμβαίνει συνήθως με όλους τους ξένους προπονητές που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας;

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι είδαν οι ιθύνοντες της ομάδας των Βορείων Προαστίων και ανέθεσαν τις τύχες της στον 47χρονο Δανό. Διότι το προπονητικό βιογραφικό του Νίλσεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς σε όποια ομάδα κι αν εργάστηκε, έκλεισε τουλάχιστον ένα χρόνο στο τιμόνι της. Στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η δουλειά του έφερε αποτελέσματα και εκτιμήθηκε.

Όπως προκύπτει κι από την πρώτη κιόλας προπόνηση που έκανε στην Κηφισιά, την Παρασκευή (8/12), ο Νίλσεν είναι ένας προπονητής που τους αρέσει να μιλάει πολύ στους παίκτες. Είναι ιδιαίτερα παραστατικός και δεν διστάζει να συμμετέχει κι ο ίδιος στις ασκήσεις για να εξηγήσει επακριβώς αυτό που θέλει. Από τα σχόλια των Δανών φιλάθλων στα social media, συμπεραίνουμε ότι θα έχουν πολύ ενδιαφέρον και οι δηλώσεις που θα κάνει στην τηλεόραση.

Γνωρίζει, άλλωστε, πολύ καλά το μέσο, αφού τον τελευταίο ενάμισι χρόνο εργάστηκε ως αναλυτής του εγχώριου πρωταθλήματος στο κρατικό κανάλι TV2. Η συχνή τηλεοπτική παρουσία του και τα εύστοχα σχόλιά του, τον κατέστησαν πολύ δημοφιλή στους Δανούς φιλάθλους.

Η Ομόνοια και ο ρόλος του Κοτσόλη

Πρώτη για τον Νίλσεν ενδιαφέρθηκε πριν από λίγο καιρό η Ομόνοια Λευκωσίας. Η κυπριακή ομάδα, μάλιστα, φέρεται να του πρόσφερε ένα συμβόλαιο με υψηλές ετήσιες αποδοχές, καθυστέρησε όμως πολύ να προχωρήσει στα περαιτέρω.

Κάπως έτσι έμαθαν και οι ιθύνοντες της Κηφισιάς για τον Δανό τεχνικό κι άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία για το πρόσωπό του. Όταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Χρήστος Πρίτσας, έκρινε ότι ήταν επιβεβλημένη η αντικατάσταση του Γιάννη Αναστασίου, εκμεταλλεύθηκε το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων του Νίλσεν με την Ομόνοια και τού έκανε κρούση.

Μάλιστα, τον έφερε και στην Αθήνα όπου τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της ομάδας, μαζί με τον τεχνικό διευθυντή, Στέφανο Κοτσόλη. Ο 47χρονος τεχνικός είδε σαν πρόκληση το να σώσει μια ομάδα που μετέχει για πρώτη φορά στην ελληνική Super League και αποδέχθηκε την πρόταση, παρότι τα χρήματα που του πρόσφερε ήταν λιγότερα από εκείνα της Ομόνοιας.

Καθοριστικό ρόλο, όμως, έπαιξε και η παρουσία του Κοτσόλη σε καίριο πόστο. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Δανούς πρώην συμπαίκτες του, Ρενέ Χένρικσεν και Γιαν Μικάελσεν. Και άκουσε τα καλύτερα για την προπονητική αξία και τον χαρακτήρα του Νίλσεν, τον οποίο γνωρίζει καλά κι ένας νυν «πράσινος». Ο Ζέκα, ο οποίος φόρεσε τα προηγούμενα χρόνια τη φανέλα της Κοπεγχάγης.

«Ο Στέφανος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία και χειρίστηκε τα πάντα με ικανότητα και επαγγελματισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δανός τεχνικός σε δηλώσεις που δημοσιεύει σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Β.Τ.

Πριν πει το τελικό «ναι», πάντως, ο Νίλσεν ήθελε να πάρει μια πρώτη γεύση απ’ την Κηφισιά. Έτσι, πήγε ινκόγκνιτο στο Ηράκλειο και παρακολούθησε απ’ τα επίσημα τον αγώνα Κυπέλλου της Τετάρτης με τον ΟΦΗ. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην ήταν καλό (ήττα με 3-1), δεν επηρέασε όμως την απόφασή του. Το ίδιο κιόλας βράδυ συμφώνησε και χθες ανακοινώθηκε κι έπιασε δουλειά.

Ιστορία μου, αμαρτία μου

Στην ίδια συνέντευξη στην B.T., ο 47χρονος τεχνικός παραδέχεται ότι η αμαρτωλή πορεία που είχε ως ποδοσφαιριστής, τον στοιχειώνει μέχρι σήμερα κι έχει δυσκολέψει σημαντικά την προσπάθειά του να κάνει καριέρα του ως προπονητής.

Ο Νίλσεν δεν ήταν αυτό που λέμε «καλό παιδί» όταν κλοτσούσε την μπάλα στο χορτάρι. Όπως έχει αναφέρει στην αυτοβιογραφία του με τον χαρακτηριστικό τίτλο Sorte Svin («Μαύρο Γουρούνι» στα δανικά, έκφραση αντίστοιχη με το δικό μας «μαύρο πρόβατο»), ήταν εξαρτημένος με τον τζόγο κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας του κι έχασε τεράστια ποσά στο στοίχημα.

Στο ίδιο βιβλίο παραδέχεται ακόμα ότι ως παίκτης Άαλμποργκ, τον Μάιο του 2004, είχε μειωμένη απόδοση σε έναν αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην πρώην ομάδα του, την Κοπεγχάγη. Εκδιώχθηκε, πάντως, από την Άαλμποργκ τον Φεβρουάριο του 2005 για άλλο λόγο. Όταν έσπασε το πόδι του συμπαίκτη του, Άλαν Γκάαρντε, επειδή εκνευρίστηκε που ο τελευταίος… μιλούσε ιταλικά κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης!

Τον Ιούλιο του 2010, τέλος, όταν αγωνιζόταν στη νορβηγική Μπραν, έστειλε στο νοκοσομείο τον Ρόμπερτ Σνόντγκρας της Λιντς, κατά τη διάρκεια ενός φιλικού (!) αγώνα στο Μπέργκεν. Αν και αγωνιζόταν ως σέντερ φορ, ήταν σκληρός και υπέρμετρα ενθουσιώδης στο παιχνίδι του.

«Τα λάθη μου έγιναν αντικείμενο δημόσιου σχολιασμού και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παρελθόν μου παραμένει κομμάτι του εαυτού μου», δηλώνει ο Νίλσεν.

Αφοσιωμένος προπονητής

Αν και ως ποδοσφαιριστής πέρασε απ’ όλες σχεδόν τις μεγάλες ομάδες της Δανίας (Οντένσε, Λίνγκμπι, Κοπεγχάγη, Άαλμποργκ, Μίντιλαντ), ο Νίλσεν δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί στην εθνική ανδρών της Δανίας.

Ούτε στο εξωτερικό έπαιξε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πέρα από μισή σεζόν στην Μπουντεσλίγκα με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ (1996-97), έπαιξε για μερικά χρόνια και στην Α’ Κατηγορία της Αγγλίας (τη σημερινή Championship) με τις φανέλες των Γκρίμσμπι, Νόριτς και Γουίμπλεντον.

Ως προπονητής, ωστόσο, τα πηγαίνει πολύ καλύτερα. Η πενταετής θητεία του στην Άαρχους, ήταν αυτή που τον καταξίωσε ως προπονητή στις συνειδήσεις των συμπατριωτών του. Ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2017 μια ιστορική ομάδα, που προερχόταν από μακρά περίοδο παρακμής και στο τέλος της τρίτης σεζόν (2019-20) την οδήγησε στην τρίτη θέση και την έξοδο στο Europa League.

Η Άαρχους τερμάτισε τέταρτη με προπονητή τον Νίλσεν και στο πρωτάθλημα του 2021-22, κερδίζοντας εκ νέου το ευρωπαϊκό «εισιτήριο» (στο Conference League αυτήν τη φορά). Επιτυχημένη ήταν και η διετής θητεία του στη Λίνγκμπι (2015-17), η οποία τον προσέλαβε ύστερα από το ελπιδοφόρο ξεκίνημά του στη νορβηγική Στρόμσγκοντσετ (2014-15).

Όπως λένε όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, είναι προπονητής που δίνει έμφαση στην ψυχολογία. Και με τα εμψυχωτικά του λόγια καταφέρνει να κερδίζει τους παίκτες του και να τους κάνει να… πεθάνουν στο γήπεδο για χάρη του.

Ο δικός του ο δρόμος

Μετά την αποχώρησή του από την τεχνική ηγεσία της Άαρχους, ο Νίλσεν είχε αποφασίσει να δοκιμάσει για πρώτη φορά την τύχη του εκτός Σκανδιναβίας. Είχε στα χέρια του προτάσεις από ομάδες της Δανίας, αλλά τις απέρριπτε γι’ αυτόν τον λόγο. Η δουλειά στην τηλεόραση του επέτρεπε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και περίμενε υπομονετικά μια πρόταση.

Όπως δήλωσε, βέβαια, σήμερα στην B.T., δεν είναι μόνο το αμαρτωλό παρελθόν του ο λόγος που δεν έχει τόσες ευκαιρίες να δουλέψει ως προπονητής στην Ευρώπη. Ο ίδιος πιστεύει ότι παίζει ρόλο και το χρώμα του δέρματός του. Όντας γεννημένος από Κονγκολέζο πατέρα και Δανή μητέρα σε μια άλλη εποχή, δεν αντιμετώπισε λίγες δυσκολίες μεγαλώνοντας. Και δεν παύει να επισημαίνει το προφανές: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσεις δουλειές ως προπονητής όταν έχεις μαύρο δέρμα. Βλέπετε ότι πουθενά δεν υπάρχουν πολλοί μαύροι προπονητές, ενώ υπάρχουν πολλοί μαύροι ποδοσφαιριστές. Δίνω μια διαφορετική μάχη, γι’ αυτό ακολουθώ και διαφορετικό δρόμο».

Σύντομα, λοιπόν, θα δούμε τι θα καταφέρει ο ενδιαφέρων αυτός τύπος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κάτι μας λέει, πάντως, ότι δεν θα περάσει απαρατήρητος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News