Βασίλης Χατζηπαναγής: Η αργοπορημένη τιμή της ΕΠΟ στον «Νουρέγεφ»

Αν και ο Βασίλης Χατζηπαναγής δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ελλάδας, μια και είχε αγωνιστεί με εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης το 1975, είπε το οριστικό «αντίο» στα γήπεδα στις 14 Δεκεμβρίου 1999 φορώντας τη φανέλα της.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής είχε κρεμάσει τα παπούτσια του από τον Νοέμβριο του 1990. Στα 36 του, ταλαιπωρημένος από σοβαρούς τραυματισμούς, πήρε την απόφαση να σταματήσει παρότι δεν είχε εκπληρώσει όλα τα όνειρά του με τη φανέλα του Ηρακλή.

Στις 17 Οκτωβρίου 1991 είχε διεξαχθεί ένα αποχαιρετιστήριο φιλικό για τον «Νουρέγεφ» των ελληνικών γηπέδων, ανάμεσα στον Ηρακλή και μια ομάδα επιλέκτων ποδοσφαιριστών που προπονούσε ο Αλκέτας Παναγούλιας. Το 1999, όμως, η τότε διοίκηση της ΕΠΟ με πρόεδρο τον Σωτήρη Αλημίση, ήθελε να τιμήσει με μεγαλύτερη επισημότητα τον μεγάλο άσο. Και έκλεισε διεθνές φιλικό της Εθνικής Ελλάδας με την Γκάνα, στις 14 Δεκεμβρίου στην έδρα του «Βάσια», το Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Ο Χατζηπαναγής, βέβαια, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής με την Εθνική, αφού το 1975 είχε παίξει έξι φορές με εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης στο προολυμπιακό τουρνουά για το Μόντρεαλ. Ωστόσο, εκείνος ο αγώνας ήταν επίσημος φιλικός. Η FIFA όρισε ξένο διαιτητή, τον Ισπανό Αρτούρο Ιμπάνιεθ και οι συμμετοχές όλων των παικτών, Ελλήνων και Γκανέζων, προσμετρήθηκαν κανονικά.

Έτσι, ο «Βάσια» κατέγραψε εκείνη τη μέρα τη δεύτερη συμμετοχή του με το εθνόσημο, ύστερα από εκείνη στις 6 Μαΐου 1976 κόντρα στην Πολωνία (πριν αποκαλυφθεί το πρόβλημα των συμμετοχών με τη Σοβιετική Ένωση και το απαγορευτικό της FIFA).

Τότε ο Χατζηπαναγής ήταν 45 ετών και 49 ημερών, καθώς γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1954. Και τυπικά λογίζεται ως ο δεύτερος γηραιότερος Έλληνας διεθνής, πίσω από τον Γιώργο Κούδα, ο οποίος με αντίστοιχο τρόπο (αργοπορημένο φιλικό προς τιμήν του) είχε παίξει το 1995 με την Εθνική κόντρα στη Γιουγκοσλαβία όντας 48 ετών και 301 ημερών!

Έστω κι έτσι, οι 5.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο Καυτανζόγλειο (μια και η καμπάνια της ΕΠΟ για το ματς ήταν ελλιπής) πήραν μια μικρή γεύση απ’ το ανεπανάληπτο ταλέντο του. Μόλις 20 λεπτά αγωνίστηκε ο Χατζηπαναγής (και για να αντέξει τόσο, όπως είπε, είχε κόψει για δύο μήνες το τσιγάρο!) πρόλαβε όμως να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Στο 13′ έβγαλε μια εξαιρετική κάθετη πάσα στον Στέλιο Βενετίδη, από σέντρα του οποίου ο Θωμάς Κυπαρίσσης πέτυχε στη συνέχεια το γκολ της Εθνικής. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1, αφού η Γκάνα ισοφάρισε στο 41′ με τον Ακονόρ.

Νεαροί φίλαθλοι σήκωσαν στα χέρια τον 45χρονο άσο όταν αντικαταστάθηκε στο 21′ από τον Κώστας Φρατζέσκο. Στις δηλώσεις του, ωστόσο, ο «Βάσια» δεν έκρυψε την πικρία του για την καριέρα του που έμεινε με ένα σωρό «αν». Αν είχε παίξει σε μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας, αν είχε τη δυνατότητα να παίξει σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έστω κι αυτό το αν είχε παίξει με τη φανέλα της Εθνικής.

«Οι πόρτες για την Ευρώπη ήταν πάντα κλειστές για μένα. Δεν πειράζει όμως», αρκέστηκε να πει με παράπονο εκείνο το βράδυ.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο στις 14 Δεκεμβρίου

2020: Ο πρώην Γάλλος προπονητής της Λίβερπουλ, Ζεράρ Ουγιέ πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών, μία ημέρα αφότου είχε επιστρέψει σπίτι του έπειτα από επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Ο Ουγιέ ήταν προπονητής της Λίβερπουλ απ’ το 1998 έως το 2004 και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, του Κυπέλλου Αγγλίας και του Λιγκ Καπ τη σεζόν 2000-01. Συνολικά κατέκτησε έξι τίτλους με τους «Κόκκινους», ενώ το 2001 αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς από την UEFA. Στη συνέχεια, ως προπονητής της Λιόν, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2006, 2007), καθώς και το γαλλικό Σούπερ Καπ το 2005 και το 2006. Έκανε διάλειμμα από την προπονητική από το 2007 έως το 2010, οπότε ανέλαβε την Άστον Βίλα. Αυτή αποδείχθηκε και η τελευταία του δουλειά, καθώς από τον Απρίλιο του 2011 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

2003: Ο Αργεντινός Κάρλος Μπιάνκι γίνεται ο πρώτος τεχνικός που κατακτά 3 Διηπειρωτικά Κύπελλα όταν η ομάδα του, Μπόκα Τζούνιορς, νικά με 3-1 τη Μίλαν στα πέναλτι, στο στάδιο Γιοκοχάμα του Τόκυο.

2003: Ρεκόρ αποβολών στο ισπανικό πρωτάθλημα σημειώνεται στον αγώνα Μπαρτσελόνα-Εσπανιόλ 3-1. Αποβάλλονται συνολικά έξι παίκτες, τρεις από κάθε ομάδα.

1998: Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών βραβεύει στην ετήσια γιορτή του 23 αθλητές και αθλήτριες με μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ολυμπιακών αθλημάτων. Μεταξύ των βραβευθέντων είναι οι: Πύρρος Δήμας, Λεωνίδας Σαμπάνης, Κάχι Καχιασβίλι, Όλγα Βασδέκη, Ιωάννης Μελισσανίδης, η Εθνική Ελπίδων στο ποδόσφαιρο και η Eθνική πόλο ανδρών. Ειδικές βραβεύσεις λαμβάνουν οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Χρήστος Ιακώβου, Γιούρι Σέντιχ, Βαγγέλης Παπαθανασίου και Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

1996: Διεξάγεται το 5ο All-Star Game στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα της Ευρώπης με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη κερδίζει την Αμερική με 83-75. Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς ανακηρύσσεται MVP του αγώνα. Στον διαγωνισμό τριπόντων νικητής είναι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, στα καρφώματα ο Χάρολντ Έλις.

1991: Η Ξάνθη συντρίβει με 5-2 τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής με τον νεαρό αμυντικό της, Μαρίνο Ουζουνίδη, να πετυχαίνει δύο γκολ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αργύρης Σαλιαρέλης, παραχωρεί μνημειώδη συνέντευξη στον Φίλιππο Συρίγο στο Mega, αρνούμενος με παραστατικό τρόπο ότι χρωστάει χρήματα σε «τρίτους», αλλά και στους τρεις διεθνείς Σοβιετικούς ποδοσφαιριστές, Προτάσοφ, Λιτόφτσενκο και Σαβίτσεφ, οι οποίοι γι’ αυτόν τον λόγο απέχουν από τις υποχρεώσεις της ομάδας.

1988: Ξεκινά τις εκπομπές του το τρίτο κανάλι της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης, η ΕΤ3.

1986: Η Έλλη Ρουσσάκη κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα πεταλούδα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μικρής πισίνας (25 μ.), στο Μάλμε της Σουηδίας, συντρίβοντας μάλιστα το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (2:12.93 από 2:15.17). Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα σε επίπεδο ανδρών ή γυναικών, σε κολυμβητική διοργάνωση ευρωπαϊκού ή παγκόσμιου βεληνεκούς.

1967: Οι αρχές του Γουίμπλεντον, αψηφώντας την παράδοση και τις ομοσπονδίες του τένις σε όλο τον κόσμο, ψηφίζουν την κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών παικτών στο τένις με 295 ψήφους υπέρ και 5 κατά.

1947: Η Ρεάλ Μαδρίτης εγκαινιάζει το νέο γήπεδό της, το οποίο έχει χτιστεί στο προάστιο Τσαμαρτίν, νικώντας σε φιλικό αγώνα την πορτογαλική Μπελενένσες με 3-1. Στις 4 Ιανουαρίου 1955 η γενική συνέλευση των μελών της Ρεάλ αποφασίζει να δώσει στο γήπεδο το όνομα του προέδρου του συλλόγου, Σαντιάγο Μπερναμπέου, με το οποίο είναι γνωστό μέχρι σήμερα. Η αρχική χωρητικότητα του γηπέδου ήταν 75.145 θέσεις, λίγα χρόνια αργότερα όμως αυξήθηκε στις 125.000 και σήμερα έχει μειωθεί στις 84.744.

1935: Ο Τεντ Ντρέικ της Άρσεναλ σημειώνει και τα επτά γκολ της ομάδας του στο 7-1 επί της Άστον Βίλα και γίνεται ο πρώτος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε αγώνα πρώτης κατηγορίας μετά τον Τζίμι Ρος της Πρέστον το 1888.

1929: Ο Γκαρνέτ Καρτερ ανοίγει το πρώτο γήπεδο μίνι γκολφ στην Φλόριντα.

1915: Ο Τζακ Τζόνσον, ο πρώτος Αφροαμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία, χάνει τον τίτλο από τον Τζες Γουίλαρντ στην Κούβα.

1914: Ιδρύεται στην Αθήνα η Ένωση Συντακτών, με πρόεδρο τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ιωάννη Κονδυλάκη. Το 1947 θα μετονομασθεί σε ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών).

1901: Διεξάγεται το πρώτο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Royal Aquarium του Λονδίνου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News