Παναθηναϊκός: Όταν ο Δομάζος πήρε ρεβάνς από τον Άγιαξ για το Γουέμπλεϊ

Στις 20 Δεκεμβρίου 2000 ο Μίμης Δομάζος εκδικήθηκε τον Άγιαξ για τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, σε έναν αγώνα επίδειξης που οργάνωσε ο ολλανδικός σύλλογος για τον εορτασμό των εκατό χρόνων του.

To 2000 ήταν έτος-ορόσημο για τον Άγιαξ, έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της της Ευρώπης, αφού στις 18 Μαρτίου συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής. Ο εορτασμός για την εκατονταετηρίδα, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του έτους με τα τρία μηδενικά. Και επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Παναθηναϊκός!

Η επιλογή του αντιπάλου παραξένεψε πολλούς, όμως η εξήγηση των Ολλανδών έλυσε τις απορίες. Ήθελαν να γιορτάσουν την επέτειο κόντρα στον σύλλογο που αντιμετώπισαν όταν κατέκτησαν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους. Γι’ αυτό μάλιστα οργάνωσαν κι ένα… ριμέικ του αγώνα που είχε διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου 1971, το οποίο θα διαρκούσε 24 λεπτά (δύο δωδεκάλεπτα) και θα φιλοξενούνταν στην Amsterdam Arena, ακριβώς πριν από την έναρξη του… κανονικού φιλικού Άγιαξ-Παναθηναϊκός.

Οι παλαίμαχοι των «πράσινων» πήραν πολύ ζεστά αυτόν τον αγώνα επίδειξης. Ειδικά ο Μίμης Δομάζος που παρέμενε ακμαιότατος στα 57 του, γκρίνιαζε για τη μικρή διάρκειά του: «Δεν θα προλάβουμε να δέσουμε ούτε τα κορδόνια μας» έλεγε, αφού εκείνη την εποχή έβγαζε με άνεση ενενηντάλεπτα σε αγώνες παλαιμάχων!

Δεν ήταν παράξενο, λοιπόν, ότι ο «Στρατηγός» έκλεψε την παράσταση σε εκείνο το ιδιαίτερο ματς, το οποίο τελικά διήρκεσε ακόμα λιγότερο απ’ την προγραμματισμένη του διάρκεια. Με ένα καλοζυγισμένο σουτ έξω απ’ την περιοχή, νίκησε τον Χάινς Στάι (ή «Στούι», όπως τον ξέραμε τότε) κι έγραψε το 1-0.

Πολύ καλά στάθηκαν και οι δύο επιστήμονες της ομάδας, ο γιατρός Φραγκίσκος Σούρπης κι ο δικηγόρος Αριστείδης Καμάρας. Καλά τα πήγε κι ο πρώτος σκόρερ εκείνης της ομάδας, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος μάλιστα πέτυχε ένα γκολ με ωραία κεφαλιά-ψαράκι που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Έστω κι έτσι, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0. Και πήρε μια κάποια ρεβάνς για την ήττα που είχε υποστεί στο Γουέμπλεϊ (2-0).

Με την ίδια εντεκάδα

Η αναπαράσταση ήταν όσο το δυνατόν πιο ακριβής. Οι παλαίμαχοι και των δύο ομάδων παρατάχθηκαν με εμφανίσεις που ήταν πιστές ρεπλίκες εκείνων του 1971, ενώ ο Παναθηναϊκός κατέβασε την ίδια ακριβώς εντεκάδα: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καψής.

Το «παρών» έδωσαν και οι αναπληρωματικοί Δημητρίου, Δεληγιάννης, Αθανασόπουλος και Κωνσταντίνου, οι οποίοι πήραν χρόνο συμμετοχής. Ο τελευταίος, μάλιστα, πραγματοποίησε και δύο καλές αποκρούσεις, κρατώντας την τιμητική νίκη για τον Παναθηναϊκό.

Απουσίαζε μόνο ο προπονητής, Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, όπως και ο άμεσος συνεργάτης του, Γαβρήλος Γαζής. Καθήκοντα προπονητή άσκησε ο έτερος βοηθός, Νίκος Τζουνάκος. Για προσωπικούς λόγους δεν ταξίδεψαν ούτε οι αναπληρωματικοί Μητρόπουλος, Καλλιγέρης, Ροκίδης, Παπαδημητρίου και Πανόπουλος.

Πού είσαι, Γιόχαν;

Ο… εορτάζων Άγιαξ, αντίθετα, παρουσιάστηκε ελλιπής. Ο άνθρωπος-σύμβολο του συλλόγου, ο Γιόχαν Κρόιφ, δεν ήταν εκεί, προς απογοήτευση και των 25.000 φιλάθλων που κατέκλυσαν το γήπεδο που θα έφερε αργότερα το όνομά του. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, βρισκόταν σε κόντρα με την τότε διοίκηση του «Αίαντα» κι έμεινε στη Βαρκελώνη.

Ο Γιόχαν Νέεσκενς είχε υποχρεώσεις με τη Ναϊμέχεν, στην οποία εργαζόταν ως προπονητής και δεν ήταν ούτε αυτός παρών στη γιορτή. Για διάφορους λόγους έλειπαν άλλα δύο βασικά στελέχη: ο αρχηγός Βέλιμπορ Βάσοβιτς και ο Πιτ Κάιζερ.

Ως απόντες καταγράφηκαν τυπικά και δύο εκλιπόντες άσοι του Άγιαξ. Ο Νίκο Ράιντερς, ο οποίος «έσβησε» μόλις στα 28 του, πριν συμπληρωθεί πενταετία από τον τελικό του 1971. Και ο Ντικ φαν Ντάικ, ο οποίος πέθανε το 1997 στα 51 του.

Ήταν όμως εκεί ο εμπνευστής του Total Football, ο Ρίνους Μίχελς, στα 82 του χρόνια τότε. Στο χορτάρι βρέθηκαν οι γνωστοί μας (και) απ’ τα περάσματά τους απ’ την Ελλάδα ως προπονητές, Άρι Χάαν και Μπάρι Χουλσόφ. Ακόμη, οι Ρούντι Κρολ, Τζόνι Ρεπ, Τζέρι Μιούρεν, Βιμ Σουρμπίρ, Σιάκ Σβαρτ, Χορστ Μπλάνκεμπουργκ και Ρουντ Σούρεντοκ.

Για να καλύψουν τα πολλά κενά τους, οι Ολλανδοί κάλεσαν και άσους που δεν έπαιξαν ποτέ στον Άγιαξ, όπως ο Ντικ Νάνινχα ή που φόρεσαν τη φανέλα του πολύ αργότερα,  όπως ο Τσου Λα Λινγκ. Ο τελευταίος επιλέχθηκε λογικά επειδή έπαιξε και στον Παναθηναϊκό (1982-84).

Είναι περιττό να πούμε ότι ο αγώνας των παλαιμάχων και ειδικά ο Δομάζος, με το γκολ και την απόδοσή του, επισκίασαν το «κανονικό» φιλικό που διεξήχθη αμέσως μετά. Ο Άγιαξ, στον οποίο αγωνιζόταν και ο Νίκος Μαχλάς, νίκησε 2-0 τον Παναθηναϊκό με γκολ που πέτυχαν ο Βαμπέρτο και ο (μετέπειτα βοηθός του Τζον φαν’τ Σιπ στην Εθνική Ελλάδας) Άρον Βίντερ.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 20 Δεκεμβρίου

2020: Ο 21χρονος Πορτογάλος επιθετικός της Μίλαν, Ραφαέλ Λεάο, σκοράρει έξι δευτερόλεπτα και δύο δέκατα μετά την έναρξη της εκτός έδρας αναμέτρησης με τη Σασουόλο (2-1) και καταρρίπτει το ρεκόρ για το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της Serie A.

2016: Σε ηλικία 75 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» ο Μάκης Γερμανάκος, ο παλαίμαχος διαιτητής που βρισκόταν από τον Οκτώβριο σε κώμα, ύστερα από ατύχημα που είχε μέσα στο σπίτι τουν. Εκτός από κορυφαίος διαιτητής, είχε διατελέσει και πρόεδρος στην ΚΕΔ την περίοδο 2004-06. Στα νιάτα του υπήρξε και ποδοσφαιριστής (τερματοφύλακας) και είχε καταγράψει και δύο συμμετοχές στην Α’ Εθνική με τη φανέλα του Εθνικού Πειραιώς.

2015: Η 14χρονη κολυμβήτρια του ΑΟ Ωκεανός, Νικολέτα Παυλοπούλου, σημειώνει 1:02.92 στα 100μ μεικτής ατομικής στο γκραν πρι Χριστουγέννων που πραγματοποιείται στο Καρπενήσι. Ο συγκεκριμένος χρόνος, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι και την κατηγορία των νεανίδων, την τοποθετεί στο Νο 2 παγκοσμίως μεταξύ των αθλητριών που έχουν γεννηθεί το 2001. Η 14χρονη σαρώνει τα ρεκόρ σε 50άρα και 25άρα πισίνα. Ενδεικτικό είναι πως με το τέλος του 2015 κατέχει 22 πανελλήνια ρεκόρ κατηγορίας κορασίδων, παγκορασίδων και νεανίδων.

2014: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά τη Σαν Λορένσο με 2-0 (37′ Ράμος, 81′ Μπέιλ) και κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που διεξάγεται στο Μαρόκο. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι γίνεται η δεύτερη ισπανική ομάδα –μετά την Μπαρτσελόνα– που κατακτά το τρόπαιο, ενώ στον τελικό συμπληρώνει 22 διαδοχικές νίκες σε επίσημους αγώνες.

2000: Οι Σάρλοτ Χόρνετς νικούν τους Μαϊάμι Χιτ με 65-56, στον αγώνα με το δεύτερο χαμηλότερο σύνολο πόντων (122) στην ιστορία του ΝΒΑ, από τη σεζόν 1954-55 οπότε και εισήχθη το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων για την εκδήλωση επίθεσης. Το αρνητικό ρεκόρ είναι οι 119 πόντοι που σημειώθηκαν στον αγώνα Μπόστον Σέλτικς-Μιλγουόκι Μπακς 62-57, στις 27 Φεβρουαρίου 1955.

1999: Ο Ριβάλντο κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα», το έπαθλο του γαλλικού περιοδικού France Football για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς που αγωνίζεται στην Ευρώπη. Ο Βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα συγκεντρώνει 219 ψήφους, έναντι 154 του δεύτερου Ντέιβιντ Μπέκαμ και 64 του τρίτου Άντριι Σεφτσένκο.

1996: Απονέμεται στη Γαλλίδα σκιέρ, Μαριέλ Γκοϊτσέλ, το χρυσό μετάλλιο της ελεύθερης κατάβασης (downhill) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1966, στο Πορτίγιο της Χιλής. Η ετεροχρονισμένη απονομή οφείλεται στο γεγονός ότι η νικήτρια, η Αυστριακή Έρικα Σίνεγκερ, αποδείχθηκε δύο χρόνια αργότερα ότι ήταν γενετικά άνδρας. Η Σίνεγκερ δεν είχε κάνει κάποια απάτη, απλώς γεννήθηκε με μια μορφή ψευδοερμαφροδιτισμού. Μερικά χρόνια αργότερα θα υποβληθεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου και ζει μέχρι σήμερα ως άνδρας με το όνομα Έρικ Σίνεγκερ. Είναι παντρεμένος κι από το 1978 έχει αποκτήσει μια κόρη που του έχει χαρίσει δύο εγγόνια. Κατέγραψε την περιπετειώδη ζωή του σε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που εξέδωσε το 1988 και το οποίο έδωσε αφορμή και για τη δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ.

1994: Ο 34χρονος Ιβάν Λεντλ ανακοινώνει την απόσυρσή του από το επαγγελματικό τένις. Στη 17ετή καριέρα του, ο Τσεχοσλοβάκος (κι από το 1992 πολιτογραφημένος Αμερικανός) τενίστας, κατέκτησε 94 τίτλους, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν σε τουρνουά γκραν σλαμ. Bρέθηκε στο Νο 1 της κατάταξης για  270 εβδομάδες συνολικά.

Ο Ιωαννίδης σπάει το αήττητο του Άρη

1992: Ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη νικά τον Άρη στο Αλεξάνδρειο με 66-50, στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου του πρωταθλήματος της Α1. Πρόκειται για την πρώτη εντός έδρας ήττα που γνωρίζουν οι «κίτρινοι» από ομάδα του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ύστερα από δέκα χρόνια και εννέα μήνες!

1987: Ο ΟΦΗ συντρίβει με 5-2 τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Πρόκειται για τη δεύτερη βαρύτερη εντός έδρας ήττα του «τριφυλλιού» στην Α’ Εθνική, ύστερα από το 3-6 από τον Εθνικό επτά μήνες νωρίτερα. Από δύο γκολ πετυχαίνουν ο Γιάννης Σαμαράς και ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και ένα ο Γιώργος Βλαστός.

1973: Ο Καναδός άσος του χόκεϊ επί πάγου, Ανρί Ρισάρ,  σημειώνει με ασίστ τον 1.000ό του πόντο του στο NHL, στην ισοπαλία των Μόντρεαλ Καναντιέν με τους Μπάφαλο Σέιμπρς (2-2).

1961: Η Δόξα Δράμας αφήνει ελεύθερο τον Τάκη Λουκανίδη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Ο πολυσύνθετος άσος είχε μεταβεί από το καλοκαίρι του 1961 στην Κύπρο και έκανε προπονήσεις με τον ΑΠΟΕΛ, στο πλαίσιο ενός «φωτογραφικού» νόμου που επέτρεπε στους ποδοσφαιριστές να έχουν δικαίωμα ελεύθερης μεταγραφής εάν είχαν μείνει επί ένα χρόνο στο εξωτερικό. Ήταν ένα τέχνασμα του «τριφυλλιού» για να ασκήσει πίεση στους Δραμινούς, οι οποίοι λύγισαν με τη συμπλήρωση πέντε μηνών και συμφώνησαν να παραχωρήσουν τον παίκτη. Βάσει του ίδιου κανονισμού, πάντως, ο Λουκανίδης θα αποκτούσε δικαίωμα συμμετοχής με τον Παναθηναϊκό τον Μάρτιο του 1962.

1885: Ο Αμερικανός Γουίλιαμ Μπάκιγχαμ Κέρτις υλοποιεί έναν απίστευτο άθλο, καθώς σηκώνει με την πλάτη του 1.470 κιλά. Εκτός από την ικανότητά να σηκώνει βάρη, ο Κέρτις υπήρξε τρεις φορές πρωταθλητής των ΗΠΑ στη σφυροβολία, ενώ ήταν εξαιρετικός και στους αγώνες ταχύτητας (στο αγώνισμα των 100 γυάρδων).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News