Παναθηναϊκός: Ποιος αξέχαστος άσος του παρελθόντος έχει καλύτερο ξεκίνημα απ' τον Γερεμέγεφ
Πολύς λόγος έγινε για τα τέσσερα γκολ του Αλεξάντερ Γερεμέγεφ στις τρεις πρώτες συμμετοχές του με τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, ο Σουηδός δεν έσπασε το ρεκόρ που κατέχει εδώ και 62 χρόνια ένας αξέχαστος διεθνής άσος του «τριφυλλιού».
Κι όμως, το εκπληκτικό σερί παραγωγικότητας του Αλεξάντερ Γερεμέγεφ, ο οποίος έχει πετύχει τέσσερα γκολ στις τρεις πρώτες συμμετοχές του με τον Παναθηναϊκό στη Super League, δεν είναι ρεκόρ!
Από τα πρώτα χρόνια καθιέρωσης της εθνικής μας κατηγορίας, υπήρξε ποδοσφαιριστής που συστήθηκε στον κόσμο του «τριφυλλιού» με περισσότερα γκολ στον αντίστοιχο αριθμό συμμετοχών. Πρόκειται για τον αείμνηστο Γιάννη Χολέβα, ο οποίος είχε σκοράρει έξι φορές στις τρεις πρώτες συμμετοχές του με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1961-62.
Ο Χολέβας είχε κάνει ντεμπούτο με τα πράσινα σημειώνοντας χατ τρικ στην εκτός έδρας νίκη επί του Εθνικού με 5-1. Πέτυχε άλλα δύο γκολ στη δεύτερη συμμετοχή του, στη νίκη επί του Πανιωνίου με 3-1 στη Νέα Σμύρνη κι άλλο ένα στην τρίτη, στον θρίαμβο με 6-3 επί της Δόξας Δράμας στη Λεωφόρο. Σύνολο, έξι τέρματα.
Βέβαια, ο Γερεμέγεφ μπήκε και στα τρία ματς ως αλλαγή μετά το 60′ και πέτυχε γκολ σε όλα: δύο στον Βόλο προχθές (3-0), ένα στο εντός έδρας ματς με τον Ατρόμητο (5-0) και ένα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο (2-2). Κι αυτό αντισταθμίζει κάπως το ότι υστερεί έναντι του Χολέβα, ο οποίος είχε παίξει βασικός και στα τρία -άλλωστε τότε δεν επιτρέπονταν οι αλλαγές.
Ποιος ήταν ο Χολέβας
Ο Γιάννης Χολέβας ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιθετικούς των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Γεννήθηκε το 1936 και από τα 14 του εντάχθηκε στον Απόλλωνα, στην πρώτη ομάδα του οποίου έκανε ντεμπούτο το 1953.
Μαζί με τον Γιώργο Καμάρα και τον Σάββα Παπάζογλου και τον Λάμπη Σεραφείδη (αδελφός του Στέλιου της ΑΕΚ), συγκρότησαν μια αξεπέραστη επιθετική γραμμή, η οποία οδήγησε την «Ελαφρά Ταξιαρχία» στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Αθηνών της περιόδου 1957-58.
Στον Παναθηναϊκό μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 1961, μαζί με το ανερχόμενο αστέρι του Απόλλωνα, τον μέσο Αριστείδη Καμάρα. Είχε ήδη χριστεί πέντε φορές διεθνής με την Εθνική Ανδρών, ενώ είχε συμμετοχές και με την Εθνική Ενόπλων και ισχυροποιούσε αισθητά την επίθεση των «πρασίνων», δίπλα στους Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, Βαγγέλη Πανάκη, Δημήτρη Θεοφάνη, Μίμη Μπενάρδο και Κώστα Τουμπέλη.
Με 15 γκολ σε 17 συμμετοχές είχε καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1961-62. Έκτοτε, όμως, ο ρόλος του περιορίστηκε και αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό το 1964, έχοντας αγωνιστεί σε λίγα παιχνίδια του αήττητου πρωταθλήματος που κατέκτησε η ομάδα του Στέπαν Μπόμπεκ εκείνη τη χρονιά.
Τα τελευταία χρόνια μέχρι τον θάνατό του, στις 28 Απριλίου 2002, διατηρούσε ταβέρνα στην περιοχή της Ριζούπολης μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Κώστα.
Ίδιο ξεκίνημα κι ο Ντε Μέλο
Υπάρχει όμως κι άλλος αξέχαστος επιθετικός του «τριφυλλιού» που είχε πραγματοποιήσει ίδιο ξεκίνημα με τον Σουηδό. Ο Βραζιλιάνος Αρακέν Ντε Μέλο έκανε ντεμπούτο την περίοδο 1972-73 με δύο γκολ στο 6-3 επί του Ολυμπιακού Βόλου στη Λεωφόρο και σκόραρε άλλες δύο φορές στην τρίτη συμμετοχή του (4-2 την Ομόνοια εντός). Ενδιάμεσα ο Παναθηναϊκός είχε μείνει στο 0-0 με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη.
Όπως κι ο Χολέβας, ο Ντε Μέλο δεν μακροημέρευσε στον Παναθηναϊκό. Αν και ήταν παραγωγικός με 19 τέρματα σε δύο σεζόν και συνέβαλε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1972-73, αποχώρησε το καλοκαίρι του 1974. Οι «πράσινοι» τον είχαν αποκτήσει από την Ουρακάν της Αργεντινής, με χρήματα που είχε διαθέσει ο Παύλος Γιαννακόπουλος.
Ο Ντε Μέλο αυτοκτόνησε στις 19 Οκτωβρίου 2001, στο Καράκας της Βενεζουέλας όπου διέμενε. Ήταν μόλις 57 ετών. Η είδηση είχε προκαλέσει σοκ στη χώρα μας, καθώς μόλις ένα χρόνο νωρίτερα ο παλαίμαχος άσος είχε έρθει στην Αθήνα και είχε βραβευτεί από τον ΠΣΑΠ.
Καλύτερα κι απ’ τον Βαζέχα!
Μπορεί ο Γερεμέγεφ να μην έσπασε το ρεκόρ του Χολέβα και απλώς να ισοφάρισε την επίδοση του Ντε Μέλο, έχει πραγματοποιήσει όμως πιο παραγωγικό ξεκίνημα από επιθετικούς-μεγαθήρια. Ακόμα κι από τον αρχισκόρερ του Παναθηναϊκού στην Α’ Εθνική, τον Κριστόφ Βαζέχα, που πέτυχε τρία γκολ στις πρώτες τρεις συμμετοχές του στο πρωτάθλημα.
Ο Πολωνός άσος είχε κάνει ντεμπούτο στο μέσον της περιόδου 1989-90, σε ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ που έληξε 0-0. Άνοιξε λογαριασμό στη νίκη με 1-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη και πέτυχε άλλα δύο τέρματα στο εντός έδρας 2-1 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς.
Ακόμα κι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος -όπως κι ο Χολέβας- είχε κάνει ντεμπούτο με χατ τρικ με την πράσινη φάνελα στο πρωτάθλημα (στο εκτός έδρας 4-1 επί του Αιγάλεω στις 20 Αυγούστου 2006), «σίγησε» στις δύο επόμενες συμμετοχές του.
Τρία γκολ στα τρία πρώτα ματς που έπαιξαν με τον Παναθηναϊκό σημείωσαν άλλοι έξι παίκτες. Ο λόγος για τους Σεμπαστιάν Λέτο (2010-11), Φάνη Γκέκα (2004-05), Μιχάλη Κωνσταντίνου (2001-02), Χουάν Ορε (1979-80), Οσκαρ Αλβαρέζ (1976-77) και Γιώργο Γονιό (1968-69).
Άλλα εμβληματικά ονόματα που πέρασαν απ’ τον σύλλογο, όπως ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο Μάρκους Μπεργκ, είχαν ακόμα λιγότερα γκολ στο ξεκίνημά τους, αλλά πήραν για τα καλά μπρος αργότερα. Η αρχή δεν είναι πάντοτε το ήμισυ του παντός, χρειάζεται και διάρκεια. Αυτό είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο Γερεμέγεφ, ώστε να μνημονεύεται στο μέλλον και για άλλους λόγους δίπλα σ’ αυτούς τους μεγάλους άσους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'