Ολυμπιακός: Όταν γέμισε το ΟΑΚΑ ως... ουραγός της βαθμολογίας!
Ποια άλλη ποδοσφαιρική ομάδα εκτός από τον Ολυμπιακό θα μπορούσε να γεμίσει τις κερκίδες του μεγαλύτερου σταδίου της χώρας όντας ουραγός της βαθμολογίας και μάλιστα με αντιεμπορικό αντίπαλο; Ναι, στις 27 Δεκεμβρίου 1987 το είδαμε και αυτό.
Η εκκαθάριση του αγώνα Ολυμπιακός-Παναχαϊκή 2-0, που διεξήχθη στις 27 Δεκεμβρίου 1987 στο ΟΑΚΑ, έδειξε ότι είχαν κοπεί 60.976 εισιτήρια. Κάτι που δεν θα προξενούσε ιδιαίτερη εντύπωση αν η πειραϊκή ομάδα δεν ήταν… ουραγός στη βαθμολογία!
Μην απορείτε. Διαβάσατε σωστά. Πριν από εκείνη την αναμέτρηση, ο Ολυμπιακός φιγούραρε στη 16η και τελευταία θέση της βαθμολογίας της Α’ Εθνικής και ήταν η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που δεν είχε σημειώσει ούτε μία νίκη! Η εντυπωσιακή προσέλευση των οπαδών του στον αγώνα με την Παναχαϊκή οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο. Στο όραμα που είχε δώσει στον κόσμο με τις πολλές (και ακριβές) μεταγραφές του ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Κοσκωτάς.
Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος διαρκούσε τότε από την 1η μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου. Και ο Κοσκωτάς, ο οποίος είχε αγοράσει τον Νοέμβριο του 1987 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της πειραϊκής ΠΑΕ από τον Σταύρο Νταϊφά, όντας ήδη γνωστός για τις πολυδάπανες επενδύσεις του στον εκδοτικό και τον τραπεζικό χώρο, έδωσε… ρεσιτάλ.
Δεν υπάρχει οπαδός του Ολυμπιακού που είναι άνω των 45 ετών και να μην αναπολεί το τρελό πρώτο δεκαπενθήμερο εκείνου του Δεκέμβρη. Ο Κοσκωτάς αγόρασε μέχρι και προπονητή, τον Ολλανδό Τάις Λίμπρεχτς του ΠΑΟΚ, ύστερα από τη συντριβή με 6-1 απ’ τον «Δικέφαλο», δείχνοντας ότι ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να βγάλει απ’ τη δύσκολη θέση την ομάδα.
Πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές της εποχής όπως ο τερματοφύλακας της ΑΕΛ Γιώργος Πλίτσης της ΑΕΛ, ο εξτρέμ του Πανιωνίου Νίκος Τσιαντάκης, ο μέσος της Βέροιας Γιώτης Τσαλουχίδης και ο αμυντικός του ΠΑΟΚ, Χάρης Μπανιώτης, ντύθηκαν στα ερυθρόλευκα με συνοπτικές διαδικασίες. Δύο ξένοι επιθετικοί, ο Αργεντινός Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες κι ο Ουρουγουανός, Ντιέγκο Αγκίρε, αποτέλεσαν τα… κερασάκια στη χορταστική τούρτα, συστατικά της οποίας αποτέλεσαν και λιγότερο δυνατά ονόματα από μικρότερες ελληνικές ομάδες.
Ο λόγος για τους Σάκη Μουστακίδη και Θοδωρή Παχατουρίδη, βασικά στελέχη της πρωτοπόρου της Β’ Εθνικής Δόξας Δράμας σε επίθεση και άμυνα αντίστοιχα. Αποκτήθηκαν ακόμα ο Νίκος Νεντίδης του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο εξτρέμ Τόλης Δρακόπουλος της Παναχαϊκής, μέχρι και οι ελάχιστα γνωστοί στο ευρύ κοινό επιθετικοί Νίκος Κριεζής (Ξάνθη) και Αχιλλέας Αδαμόπουλος (Αναγέννηση Καρδίτσας). Ο τελευταίος, βέβαια, είχε δοθεί ήδη δανεικός στον Πανιώνιο ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Τσιαντάκη.
Το όνειρο κράτησε λίγο
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ονειρεύονταν μεγαλεία σε Ελλάδα και Ευρώπη, αφού ο Κοσκωτάς έμοιαζε να διαθέτει ανεξάντλητες πηγές χρημάτων και υποσχόταν ακόμα μεγαλύτερες μεταγραφές στο τέλος της σεζόν. Θα τις έκανε (βλέπε Λάγιος Ντέταρι), αλλά οι παράνομες δραστηριότητές του θα αποκαλύπτονταν το φθινόπωρο του 1988 και θα γκρέμιζαν το οικοδόμημα.
Στις 27 Δεκεμβρίου 1987, όμως, δεν υπήρχαν τέτοιες υποψίες, παρά μόνο προσμονή για τον ανανεωμένο Ολυμπιακό. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, περισσότεροι από 60.000 «ερυθρόλευκοι» αψήφησαν το κρύο και την οικογενειακή θαλπωρή των ημερών και γέμισαν σε μεγάλο ποσοστό τις κερκίδες του ΟΑΚΑ στο ματς με την Παναχαϊκή. Ήταν πεπεισμένοι ότι η ομάδα τους θα πετύχαινε εφεξής μόνο νίκες που θα την έφερναν από τον πάτο, στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας!
Για να καταλάβετε τη διαφορά, στον αμέσως προηγούμενο εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού, στις 29 Νοεμβρίου 1987 (ήττα από τον Ηρακλή με 2-1) είχαν κοπεί μόλις 16.175 εισιτήρια. Και στις 20 Δεκεμβρίου, παρά το 6-1 από τον ΠΑΟΚ, χιλιάδες οπαδοί της ομάδας ταξίδεψαν ξανά στις Σέρρες για το ματς με τον Πανσερραϊκό (2-2), ακόμα και με τρένα που είχε ναυλώσει ο Κοσκωτάς!
Ο Ολυμπιακός του Λίμπρεχτς δικαίωσε τον ενθουσιασμό, αφού έφτασε σχετικά εύκολα στην πρώτη του νίκη κόντρα στην Παναχαϊκή. Άνοιξε το σκορ με ένα εντυπωσιακό βολέ του Τάσου Μητρόπουλου πριν συμπληρωθεί μισό λεπτό αγώνα και «κλείδωσε» τη νίκη με γκολ που πέτυχε στο 71′ ο Μουστακίδης, ένας απ’ τους επτά νεοφερμένους που έπαιξαν βασικοί εκείνη τη μέρα. Ενδιάμεσα (48′), είχε αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη ο Γιάννης Ψαρράς των φιλοξενουμένων.
Η κάψα του κόσμου δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Στο ματς με τον Διαγόρα, στις 10 Ιανουαρίου 1988, κόπηκαν περισσότερα από 48.000 εισιτήρια αλλά ο Ολυμπιακός θύμισε τον κακό του εαυτό κι έμεινε στο 0-0. Στις 24 Ιανουαρίου, στο ματς με την πρωτοπόρο ΑΕΛ, λίγο έλειψε να γίνει sold out, με 72.687 εισιτήρια! Όμως, οι «ερυθρόλευκοι» απέτυχαν ξανά να νικήσουν (2-2).
Οι δύο «κολλητές» εκτός έδρας ήττες που ακολούθησαν, από ΑΕΚ και Πανιώνιο, προσγείωσαν τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς στη σκληρή πραγματικότητα που ζούσαν από την έναρξη εκείνης της σεζόν. Ο Λίμπρεχτς απολύθηκε, το ΟΑΚΑ έπαψε να γεμίζει και το ενισχυμένο ρόστερ θα βοηθούσε τον Ολυμπιακό απλώς να μη κινδυνεύσει με υποβιβασμό. Αλλά και να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, όπου έχασε στα πέναλτι το τρόπαιο απ’ τον Παναθηναϊκό.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου Κοσκωτά θα έριχνε την ΠΑΕ σε μια δίνη που θα διαρκούσε πολλά χρόνια. Τα «πέτρινα» χρόνια, όπως τα μνημονεύει (χωρίς νοσταλγία) ο κόσμος του Ολυμπιακού.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Δεκεμβρίου
2020: Οι Ντάλας Μάβερικς κλείνουν στο +50 (77-27) το πρώτο ημίχρονο κόντρα στους Λος Άντζελες Κλίπερς, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά στην ολοκλήρωση πρώτου ημιχρόνου σε αγώνα του ΝΒΑ. Για την ιστορία οι Μάβερικς θα επικρατήσουν με 124-73.
2008: Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής επιθετικός της Τσίπεναμ, Ντέιβιντ Πρατ, χτυπά τον Κρις Νόουλς της Μπάσλεϊ σε αγώνα για την Southern Premier Division στο τρίτο δευτερόλεπτο και δέχεται την κόκκινη κάρτα! Πρόκειται για τη δεύτερη ταχύτερη αποβολή στο βρετανικό ποδόσφαιρο, μια και το ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 14 Οκτωβρίου 2000 όταν ο Λι Τοντ αποβλήθηκε στο δεύτερο δευτερόλεπτο του αγώνα Τόντον Ιστ Ριτς Γουόντερερς-Κρος Φαρμ Παρκ Σέλτικ, διότι έβρισε τον διαιτητή στο αυτί την ώρα που πραγματοποιούνταν η σέντρα.
1996: Ο Ιταλός διεθνής άσος, Ρομπέρτο Μπάτζιο, πέφτει θύμα απάτης από εταιρεία επενδύσεων που είχε βάση στο Ρίμινι και, ενώ του είχε υποσχεθεί τεράστια κέρδη από φοροαπαλλαγές, του υπεξαίρεσε συνολικά 6 δισεκατομμύρια λιρέτες.
1995: Με καλάθι του Ντίνου Αγγελίδη στην εκπνοή, ο Άρης νικά τον ΠΑΟΚ με 65-64, στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης για την Α1 μπάσκετ.
1980: Ο τερματοφύλακας της Μπέρμινχαμ, Τόνι Κότον, κάνει το ντεμπούτο του στο 3-2 επί της Σάντερλαντ και αποκρούει πέναλτι στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του.
1974: Σε μια δραματική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού, ο αντιπρόεδρος Ανδριανός Ντάνος διαβάζει στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης το τηλεγράφημα του προέδρου Νίκου Γουλανδρή από τo Γκστάαντ της Ελβετίας, στο οποίο ανακοινώνει την παραίτησή του. Τον Ιανουάριο του 1976 ο Γουλανδρής θα στείλει τηλεγράφημα στα γραφεία του Ολυμπιακού, με το οποίο ζητά να διαγραφεί κι από απλό μέλος του συλλόγου.
1937: Οι γερμανικές τελωνειακές αρχές απαγορεύουν δίχως καμία δικαιολογία την είσοδο στη Γερμανία του Αργεντίνου Χουάν Κάρλος Σαμπάλα, ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο στους Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932. Ο Σαμπάλα είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 χωρίς να καταφέρει να τερματίσει στον Μαραθώνιο.
1934: Η Ελλάδα αναδεικνύεται ισόπαλη 2-2 με τη Ρουμανία, σε αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο. Το τελικό σκορ διαμορφώνει ο Κώστας Χούμης του Εθνικού, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα θα αγωνιστεί και με τα χρώματα της Εθνικής Ρουμανίας (ως παίκτης της Βένους Βουκουρεστίου).
1892: Διεξάγεται σε ένα χιονισμένο λιβάδι στο Σαλίσμπερι ο πρώτος αγώνας αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ πανεπιστημίων στα οποία φοιτούν μόνο μαύροι φοιτητές. Το Τζόνσον Σ. Σμιθ νικά με 5-0 το Λίβινγκστον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»