Βασίλης Χατζηπαναγής: Η παραγνωρισμένη μαγική ντρίμπλα στην ιστορική εξάρα
Ορισμένες φορές τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια. Είναι αδύνατο, άλλωστε, να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψεις την ντρίμπλα που έκανε ο Βασίλης Χατζηπαναγής στις 30 Δεκεμβρίου 1979, στον ιστορικό αγώνα Ηρακλής-Παναθηναϊκός 6-0.
Μόνο ο Βασίλης Χατζηπαναγής θα μπορούσε να επισκιάσει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, όπως αυτό που σημειώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1979. Ο Ηρακλής συνέτριψε τον Παναθηναϊκό με 6-0 (ναι, καλά διαβάσατε), όμως όποιος δει σήμερα το βίντεο με τις φάσεις του αγώνα, θα μείνει άφωνος με μια απίθανη ντρίμπλα του ομογενή μεσοεπιθετικού, σε φάση που δεν απέφερε γκολ.
Για να μην μπερδευόμαστε, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτό που σκαρώνει ο «Βάσια» στον Χρήστο Υφαντίδη και τον Σπύρο Λιβαθηνό στο 1:46 του παρακάτω βίντεο, ΔΕΝ είναι η επονομαζόμενη ντρίμπλα του αιώνα. Ως τέτοια έχει επικρατήσει να λέγεται η ντρίμπλα με τακουνάκι που έσκασε ο Χατζηπαναγής στον Τάκη Στυλιανόπουλο της ΑΕΚ, στον αγώνα που είχε διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου 1982 στο Καυτανζόγλειο (3-2 ο Γηραιός).
Δεν θα μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης για το ποια απ’ τις δύο είναι πιο εντυπωσιακή ή πιο δύσκολη. Το βέβαιο είναι ότι αυτή που σας παρουσιάζουμε εδώ, είναι λιγάκι παραγνωρισμένη. Τη μνημονεύουν πολύ λιγότεροι απ’ την αντίστοιχη στον Στυλιανόπουλο και, σίγουρα, δεν στιγμάτισε τις καριέρες των αντιπάλων του «Νουρέγεφ» – όπως συνέβη με τον αμυντικό της Ένωσης.
Για ιστορικούς λόγους οφείλουμε να γράψουμε δυο λόγια και για το παιχνίδι, αφού το αποτέλεσμα είναι κι αυτό απ’ τα πολύ σπάνια. Πρόκειται, άλλωστε, για τη βαρύτερη ήττα που έχει υποστεί ο Παναθηναϊκός στα 65 χρόνια που μετέχει στην Α’ Εθνική!
Ο Ηρακλής βρέθηκε σε δαιμονισμένη μέρα κι από το πρώτο λεπτό που ο Χατζηπαναγής άνοιξε το σκορ, δεν σταμάτησε να… σφυροκοπά τον αντίπαλό του. Ο Χατζηελευθερίου στο 23′, ο Γκέσιος στο 35′, ο Καλαμπάκας στο 47′, ο Παπαϊωάννου στο 65′ και ο Βούλγαρης στο 80′, πέτυχαν τα υπόλοιπα γκολ που διαμόρφωσαν αυτό το εκπληκτικό 6-0.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός επιχειρούσε τότε νέο ξεκίνημα, έχοντας προσλάβει ως προπονητή τον καταξιωμένο Ιταλοαργεντινό Μπρούνο Πεζάολα. Εκείνο το απόγευμα, όμως, οι «πράσινοι» παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις της παρέας του Χατζηπαναγή.
Το παράδοξο είναι ότι ύστερα από άλλες δύο γκέλες, το 0-0 με τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Λεωφόρο και τη συντριβή με 4-1 στα Γιάννινα, το «τριφύλλι» έκανε εντυπωσιακή ρελάνς. Αρχής γενομένης από την εντός έδρας νίκη με 2-0 επί του Ολυμπιακού, στις 13 Ιανουαρίου 1980, «έγραψε» ένα σερί 17 αγώνων χωρίς ήττα (και μάλιστα χωρίς να δεχθεί γκολ στους εννιά πρώτους), χάρη στο οποίο έφτασε να διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο! Η ομάδα του Πεζάολα τέθηκε τελικά νοκ άουτ όταν έχασε 1-0 στο Καραϊσκάκη, στο ντέρμπι «αιωνίων» του β’ γύρου.
Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι η λήξη του πρωταθλήματος βρήκε τον Ηρακλή… υποβιβασμένο στη Β’ Εθνική! Όχι φυσικά για αγωνιστικούς λόγους, αφού η ομάδα του ήταν εξαιρετική – αν και ο Μιχάλης Μπέλλης, που ήταν προπονητής στο 6-0 επί του Παναθηναϊκού, αντικαταστάθηκε λίγες μέρες αργότερα από τον Κώστα Καραπατή. Αλλά για την περιβόητη απόπειρα δωροδοκίας του Φιλώτα Πέλλιου του ΠΑΟΚ, πριν από τον μεταξύ τους ημιτελικό για το Κύπελλο Ελλάδας.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 30 Δεκεμβρίου
2008: Πεθαίνει σε ηλικία 100 ετών ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, τερματοφύλακας του Ολυμπιακού στα πρώτα χρόνια της ιστορίας του (1926-44). Είχε συνεισφορά στα πέντε πρώτα πρωταθλήματα Ελλάδας που κατέκτησαν οι «ερυθρόλευκοι» (1933, 1934, 1936, 1937, 1938), ενώ φόρεσε πέντε φορές τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας έγινε διαιτητής, καταφέρνοντας να διευθύνει πολλούς αγώνες στην Α’ Εθνική, ενώ το 1967 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ακαδημίας ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, την οποία υπηρέτησε με μεράκι μέχρι τα βαθιά του γεράματα.
2007: Ο Θέμης Χολέβας, βασικό στέλεχος της «χρυσής» πεντάδας του Πανελληνίου που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα μπάσκετ του 1953 χωρίς να γνωρίσει καμία ήττα, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών.
1997: Διεξάγεται στο Τελ Αβίβ το δεύτερο Eurostars (το ευρωπαϊκό All Star Game). Η ομάδα της Ανατολής με τους «δικούς» μας Αρτούρας Καρνισόβας, Νίκο Οικονόμου, Ντίνο Ράτζα, Μπάιρον Σκοτ και προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, νικά την ομάδα της Δύσης με 129-107. Ο Καρνισόβας ανακηρύσσεται MVP του αγώνα.
1996: Διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο Eurostars. Από την Ελλάδα αγωνίζονται για την ομάδα της Ανατολής οι Παναγιώτης Φασούλας, Γιώργος Σιγάλας, Ντέιβιντ Ρίβερς, Νίκος Οικονόμου και Γιούρι Ζντοβιτς, ενώ προπονητής είναι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς.
1994: Δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές διακρίνονται με τη φανέλα της Μικτής Κόσμου (υπό την επωνυμία Christmas Stars) στη νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μίλαν με 3-2 στο Σαν Σίρο. Τα δύο τελευταία γκολ της Μικτής πετυχαίνει ο διεθνής επιθετικός του ΟΦΗ, Νίκος Μαχλάς, ενώ ο αμυντικός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Καλλιτζάκης, αγωνίζεται σε ολόκληρο το 90λεπτο κι έχει πολύ καλή απόδοση. Ο αγώνας διεξάγεται στο Σαν Σίρο με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών της ιταλικής πόλης Αλεσάντρια.
1984: Η ΑΕΚ νικά με 1-0 τον Ολυμπιακό στο μεγάλο ντέρμπι πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ. Το γκολ πετυχαίνει στο 77ο λεπτό ο Θωμάς Μαύρος, εκμεταλλευόμενος άστοχη έξοδο του Νίκου Σαργκάνη σε σέντρα του Μάρτον Εστερχάζι. Παρά το γιορτινό κλίμα και τον άστατο καιρό, οι κερκίδες του σταδίου του Αμαρουσίου γεμίζουν ασφυκτικά (κόβονται 72.153 εισιτήρια).
1973: Η διοίκηση του Άρη θέτει εκτός ομάδας τον Νίκο Χρηστίδη ύστερα από την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό 4-2. Οι «κίτρινοι» αφήνουν υπονοούμενα για μειωμένη απόδοση του διεθνή τερματοφύλακα, ο οποίος όμως θα κυνηγήσει στα δικαστήρια τον πρόεδρο, Νίκο Καμπάνη, και θα δικαιωθεί πανηγυρικά. Το 1976 ο Χρηστίδης θα πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ, με την οποία θα κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1978, 1979) κι ένα Κύπελλο (1978), ενώ θα πρωταγωνιστήσει στην πρόκρισή της στους «4» του Κυπέλλου UEFA του 1977, αποκρούοντας δύο πέναλτι στη σχετική διαδικασία του αγώνα με την αγγλική ΚΠΡ.
1970: Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας, Σόνι Λίστον, βρίσκεται νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Λας Βέγκας από υπερβολική χρήση αναβολικών. Ο Λίστον είχε κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο στις 25 Σεπτεμβρίου 1962 νικώντας με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο τον Φλόιντ Πάτερσον και τον διατήρησε μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 1964, όταν ηττήθηκε από τον Κάσιους Κλέι (μετέπειτα γνωστό ως Μοχάμεντ Αλί).
1954: Ο Bρετανός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Κρις Τσάταγουεϊ κερδίζει το πρώτο έπαθλο του BBC για την «Αθλητική Προσωπικότητα της Χρονιάς» (Sports Personality of the Year).
1894: Με προσωπική επιστολή στον Δημήτριο Βικέλα, ένας φοιτητής δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα δεσμευόμενος να συνεισφέρει 10 δραχμές από το υστέρημά του από την 1η Ιανουαρίου 1895 έως τον Ιούνιο του 1896, ώστε να συμβάλει και αυτός στην εκπλήρωση του κοινού σκοπού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης