Ολυμπιακός: Πρωτοχρονιάτικο «διπλό» στη Λεωφόρο με Κρητικόπουλο

Τα παλιά χρόνια η παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν ήταν απαγορευτική για τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου. Λίγο πριν την έλευση του 1979, λοιπόν, είχαμε ντέρμπι «αιωνίων» και ο Ολυμπιακός πέτυχε μια σπουδαία νίκη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα θύμισε Αγγλία ποδοσφαιρικά, με πλήρη αγωνιστική δράση λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου, ήταν σαν σήμερα το 1978. Και η αγωνιστική δεν ήταν… όποια κι όποια, μια και περιλάμβανε μέχρι και ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός!

Πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα πλέον κλασικά ματς στην ιστορία του ντέρμπι των «αιωνίων» στην Α’ Εθνική. Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν μια πολύ σπουδαία νίκη με σκορ 3-2, όντας καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και δικαιολόγησε τον τίτλο του φαβορί για τον τίτλο, μαζί με την ΑΕΚ του Φέρεντς Πούσκας.

Ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στο 15′ με τον Μάκη Κατσαβάκη, αλλά ο Όσκαρ Αλβαρέζ απάντησε σχεδόν αμέσως (21′) με ωραία κεφαλιά. Το πρώτο ημίχρονο, όμως, επιφύλασσε κι άλλες συγκινήσεις στους φιλάθλους που είχαν γεμίσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Στο 36′ ο Χούλιο Λοσάντα πέτυχε ένα υπέροχο τέρμα με το οποίο έδωσε ξανά προβάδισμα στον Ολυμπιακό, όμως ο Αλβαρέζ είχε και πάλι την απάντηση, ισοφαρίζοντας σε 2-2 στο 43′. Το γκολ προήλθε από τραγικό λάθος του τερματοφύλακα, Χρήστου Αρβανίτη, τη θέση του οποίου πήρε στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναγιώτης Κελεσίδης.

Το νικητήριο γκολ των Πειραιωτών πέτυχε στο 53′ ο εικονιζόμενος Μιχάλης Κρητικόπουλος με πλασέ. Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για οφσάιντ, όμως στο βίντεο με τα στιγμιότυπα του αγώνα βλέπουμε ότι ο αείμνηστος κυνηγός μάλλον καλυπτόταν από τον Δημήτρη Κίζα ακόμα και με τον κανονισμό που ίσχυε εκείνη την εποχή: ο επιτιθέμενος τότε θεωρούνταν «εκτός παιδιάς» ακόμα κι όταν βρισκόταν στην ίδια νοητή ευθεία με τον αμυνόμενο.

Με ηγέτη τον Μάικ Γαλάκο και εξαιρετικούς τους Γιάννη Κυράστα και Νίκο Βαμβακούλα, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο και θα μπορούσε να είχε πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ ακόμα. Όμως ο Κρητικόπουλος έχασε δύο κλασικές ευκαιρίες.

Το 1978 έκλεισε με πρωτοπόρο στη βαθμολογία την ΑΕΚ, η οποία την ίδια ώρα συνέτριψε με 5-0 τον Πανσερραϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο ματς αυτό συνέβη κάτι σπάνιο: ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πέτυχε τέσσερα γκολ, εκ των οποίων τα τρία ήταν με πέναλτι!

Εντυπωσιακά αποτελέσματα σημειώθηκαν σε άλλα δύο παιχνίδια εκείνης της πρωτοχρονιάτικης αγωνιστικής. Ο ΠΑΣ Γιάννινα συνέτριψε την ΑΕΛ με 5-0 και η Καβάλα τον ΟΦΗ με 4-0. Επίσης, ο ισχυρότατος τότε Εθνικός νίκησε με 2-0 τον μέχρι εκείνη τη μέρα πρωτοπόρο Άρη στο Καραϊσκάκη (52′ Καραΐσκος, 86′ Μαρκουλής) και τον έριξε στην τρίτη θέση, ενώ ο ίδιος εδραιωνόταν στην τέταρτη, πάνω από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 31 Δεκεμβρίου

2020: H 43χρονη Μπέκι Χάμον, συνεργάτιδα του Γκρεγκ Πόποβιτς στον πάγκο των Σαν Αντόνιο Σπερς, αναλαμβάνει την τεχνική ευθύνη της ομάδας όταν ο Πόποβιτς αποβάλλεται κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους Λος Άντζελες Λέικερς (107-121). Η Χάμον γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα head coach στην ιστορία του NBA.

2019: Η Κίνα ειδοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για αρκετά κρούσματα μίας περίεργης πνευμονίας στην πόλη Γουχάν. Στις 11 Ιανουαρίου η χώρα θα ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο και στις 11 Φεβρουαρίου θα ονομάσει τον κορονοϊό ως «COVID-19», ο οποίος θα εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία και θα σταματήσει την αθλητική δράση σε όλο τον κόσμο για περισσότερους από τρεις μήνες.

1999: Είναι η τελευταία ημέρα που χρησιμοποιείται η άσπρη μπάλα στην Α1 Κατηγορία Ανδρών στο βόλεϊ. Από την καινούργια χρονιά η μπάλα θα έχει κίτρινες και μπλε ρίγες.

1999: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών από ανακοπή καρδιάς ο Αυστραλός θρύλος της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, Ντες Ρέντφορντ, Είχε αρχίσει την κολύμβηση σε ηλικία 39 ετών και διέσχισε τα νερά της Μάγχης 19 φορές.

1995: Μεγάλη έκπληξη σημειώνεται στην Α1 μπάσκετ, καθώς ο Σπόρτιγκ νικά με 87-84 τον Παναθηναϊκό, παρότι είχε μείνει πίσω στο σκορ μέχρι και με 19 πόντους! Κορυφαίοι παίκτες των νικητών είναι οι Αμερικανοί Τόνι Κόστνερ (24 πόντοι, 19 ριμπάουντ) και Μίτσελ Γουίγκινς (33 πόντοι με 19/19 βολές), ενώ καθοριστική συμβολή έχει και ο Αλέξης Παπαδάτος, ο οποίος ευστοχεί σε δύο κρίσιμα σουτ τριών πόντων στα τελευταία λεπτά.

1989: Αρχίζει να εκπέμπει ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Antenna.

1987: Αφαιρείται ένα δευτερόλεπτο από το έτος 1987 για να εξομαλυνθεί μία από τις εγγενείς ανωμαλίες του Γρηγοριανού ημερολογίου.

1986: Ο Νίκος Αλέφαντος αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ στη θέση του απολυθέντα Ολλανδού, Αμπ Φαφιέ. «Κουμάντο πλέον θα κάνω μόνο εγώ», ξεκαθαρίζει στην πρώτη ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές ο ιδιόρρυθμος Έλληνας τεχνικός.

1972: Ο 36χρονος Πορτορικανός άσος του μπέιζμπολ, Ρομπέρτο Κλεμέντε, χάνει τη ζωή του όταν το αεροπλάνο με το οποίο μεταφέρει εφόδια στα θύματα του σεισμού της Νικαράγουα συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του.

1967: Ο διορισμένος από τη Χούντα έφορος του Ολυμπιακού, αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπαποστόλου, διατάζει τον Βασίλη Μποτίνο να μη βγει να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο του εντός έδρας αγώνα των «ερυθρόλευκων» με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Αιτία, είναι η οργισμένη αντίδραση του διεθνή επιθετικού προς τον Πλούμπη, ύστερα από ένα σκληρό φάουλ που του είχε κάνει ο τελευταίος. Ο Ολυμπιακός παρατάσσεται στο δεύτερο ημίχρονο με δέκα παίκτες, ενώ προηγείται με 2-0, καθώς δεν επιτρέπονται ακόμα οι αλλαγές. Οι φίλαθλοι αντιλαμβάνονται την απουσία του Μποτίνου και φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του μέχρι που  ο προπονητής, Σούλης Κίνλεϊ, του λέει να επιστρέψει στο γήπεδο στο 60ό λεπτό. Μάλιστα, ο Βολιώτης επιθετικός θα πετύχει στο 78′ το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού (τελικό σκορ 4-0).

1958: Ο Γουίλι Σουμέικερ γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που κερδίζει το πρωτάθλημα Αμερικής τέσσερις φορές.

1952: To Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΣΑΣ) ως επίσημο σωματείο. Το 1971 θα μετονομαστεί σε ΣΑΤ και στις 17 Απριλίου 1981 σε ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

1836: «Εις το διάστημα των ωρών της αναπαύσεως και των ημερών της διακοπής οι μαθηταί επιδίδονται υπό την επίβλεψιν των διδασκάλων εις γυμναστικάς και άλλας ασκήσεις» ορίζει το Βασιλικό Διάταγμα «περί του κανονισμού των Ελληνικών Σχολείων και Γυμνασίων» ΔΕΚ 87, 31/12/1836, άρθρο 14, για την Μέση Εκπαίδευση. Το πρώτο γυμναστήριο στην Ελλάδα έχει ιδρυθεί το 1834 στο Ναύπλιο υπό την διεύθυνση του Γερμανού γυμναστή Κορκ, και περιλαμβάνει όλα τα γυμναστικά όργανα της εποχής (δίζυγα, μονόζυγα, τραπέζια, αιώρες, κλπ). Τα επόμενα χρόνια θα ιδρυθούν γυμναστήρια στην Αίγινα, τη Σύρο και την Αθήνα. Στην γωνία των οδών Πλουτάρχου και Βασιλίσσης Σοφίας θα ιδρυθεί το 1858 το Δημόσιο Γυμναστήριο από τη βασίλισσα Αμαλία, το οποίο θα διατίθεται για την εκγύμναση φοιτητών και αργότερα πολιτών με εισιτήριο 20 λεπτών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News