Παναιτωλικός Τορεχόν: Κι όμως, δεν είναι ο πρώτος αριστερός μπακ που πέτυχε χατ τρικ

Εύλογα θα αναρωτηθήκατε, όταν είδατε τον Πέδρο Τορεχόν να σημειώνει χατ τρικ στον αγώνα Παναιτωλικός-Πανσερραϊκός 3-2, αν υπάρχει άλλος αριστερός μπακ που να έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στη Super League. Η απάντηση είναι «ναι».

Αναμφίβολα είναι σπάνιο αυτό που πέτυχε ο Πέδρο Τορεχόν χθες στο Αγρίνιο, αλλά όχι πρωτοφανές. Τουλάχιστον στην ελληνική Super League ή Α’ Εθνική, όπως ονομαζόταν από το 1959 έως και το 2006, έχουμε ξαναδεί άλλες τρεις φορές αριστερό μπακ να πετυχαίνει χατ τρικ.

Αν κάτι κάνει τον Αργεντινό άσο του Παναιτωλικού να υπερισχύει έναντι των υπόλοιπων πλάγιων αμυντικών που θα παρουσιάσουμε πιο κάτω, είναι ότι το χατ τρικ του δεν περιλάμβανε γκολ με πέναλτι. Σκόραρε με σουτ στο 35′ και το 64′ και με κεφαλιά στο 84′ στο 3-2 επί του Πανσερραϊκού και, όσο να ‘ναι, αυτό κάνει το επίτευγμά του πιο ξεχωριστό.

Πριν παρουσιάσουμε τα stories των «παλιών», όμως, πρέπει να κάνουμε δύο επισημάνσεις. Ο Τορεχόν έγινε μόλις  δεύτερος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού που σημειώνει χατ τρικ στην κορυφαία κατηγορία, μετά τον Έρικ Μορένο στην εντός έδρας νίκη επί του Πανθρακικού στις 26 Οκτωβρίου 2014. Συνήθως η αγρινιώτικη ομάδα δέχεται τα χατ τρικ, όπως συνέβη στο 0-5 από τον Παναθηναϊκό τον περασμένο Σεπτέμβριο (τρία γκολ ο Μπερνάρντ)!

Επίσης, θα συνεχιστεί το σερί που άρχισε από το 2011 και θέλει να σημειώνεται τουλάχιστον ένα χατ τρικ ή καρέ σε κάθε ημερολογιακό έτος μετά το «στείρο» 2010.

Ας θυμηθούμε τώρα ποιοι αριστεροί μπακ είχαν κάνει παλιότερα ό,τι κι ο Τορεχόν χθες.

Κάρλος Μιλιάζες (ΟΦΗ)

Ο Πορτογάλος αριστερός μπακ αποχαιρέτησε στις 11 Ιανουαρίου 2015 τους οπαδούς του ΟΦΗ με χατ τρικ, το οποίο χάρισε στην ομάδα του Ηρακλείου τη νίκη με 3-2 επί της Κέρκυρας. Ο Μιλιάζες είχε συμφωνήσει με τον Λεβαδειακό, αφού τα οικονομικά προβλήματα που ταλάνιζαν τον ΟΦΗ θα προκαλούσαν την απόσυρσή του από το πρωτάθλημα λίγες μέρες αργότερα. Ο Μιλιάζες, ο οποίος έπαιξε κι εκείνος ως μπακ-χαφ εκείνη τη μέρα, πέτυχε ένα γκολ με σουτ στο 27′ κι άλλα δύο με πέναλτι, στο 68′ και το 83′ (δείτε το βίντεο).

Λεπτομέρεια: Πρόκειται για το ζευγάρι που στον δεύτερο γύρο εκείνου του πρωταθλήματος, στο νησί των Φαιάκων, μάς πρόσφερε ένα άλλο παράξενο στατιστικό. Τα δύο πέναλτι που απέκρουσε ο τερματοφύλακας των Κρητικών, Γκιόργκι Λόρια, στα οποία αναφερθήκαμε χθες, με αφορμή το αντίστοιχο επίτευγμα του Νόαμ Μπάουμαν.

Γρηγόρης Γεωργάτος (Ολυμπιακός)

Ο σπουδαίος άσος του Ολυμπιακού δεν χρειάζεται συστάσεις. Την εποχή που το 3-5-2 ήταν ακόμα… της μόδας στο ελληνικό πρωτάθλημα, έκανε θραύση ως αριστερός μπακ-χαφ και στις 11 Φεβρουαρίου 1999 πέτυχε το μοναδικό χατ τρικ της καριέρας του, στην άνετη νίκη επί της Βέροιας με 5-0 στο ΟΑΚΑ. Και τα τρία γκολ τα πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 54′ με σουτ, στο 80′ πάλι με σουτ και στο 84′ με πέναλτι.

Ο Γεωργάτος έπαιζε ως εξτρέμ στην Παναχαϊκή, μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995 που πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Οπότε δεν λογίζεται ως καθαρόαιμος αμυντικός έτσι κι αλλιώς. Τη σεζόν του χατ τρικ (1998-99) πέτυχε συνολικά 15 τέρματα, εκ των οποίων τα 12 στο πρωτάθλημα.

Γιάννης Γραβάνης (Πανιώνιος)

Ο διεθνής αριστερός μπακ του Πανιωνίου είχε την ιδιαιτερότητα ότι ήταν… δεξιοπόδαρος. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδιζε να είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του στο πρωτάθλημα, ακόμα και σε δύσκολες εποχές για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Τέτοια εποχή πέτυχε και το χατ τρικ, στο κρίσιμο εντός έδρας παιχνίδι με τον Μακεδονικό στις 12 Ιουνίου 1983.

Ο Γραβάνης πέτυχε και τα τρία γκολ της νίκης με 3-1, που βοήθησε τον Πανιώνιο να ισοβαθμήσει με τους Θεσσαλονικείς και να κρατηθεί στην Α’ Εθνική νικώντας τους τρεις εβδομάδες αργότερα σε μπαράζ στον Βόλο. Στο 13′ με πέναλτι, στο 21′ με φάουλ και στο 80′ με σουτ.

Δεν σκόραρε σε άλλο ματς εκείνης τη σεζόν, ενώ και στις τέσσερις προηγούμενες που έπαιζε στους «κυανέρυθρους» είχε πετύχει μόλις δύο τέρματα. Δεν ήταν αυτή η δουλειά του στο γήπεδο.

Ο Βράνιες, ο Πέστροβας κι οι άλλοι

Όσο δύσκολο είναι να σκοράρει τρεις φορές σε ένα ματς ένας αριστερός μπακ, άλλο τόσο είναι δύσκολο και για τον κεντρικό αμυντικό. Γι’ αυτό πρέπει να αναφέρουμε το επίτευγμα του Όγκνιεν Βράνιες, ο οποίος αγωνιζόμενος ως στόπερ πέτυχε χατ τρικ στον αγώνα ΑΕΚ-Ξάνθη 4-0 στις 18 Φεβρουαρίου 2018. Ο Κροάτης άσος είχε τρομερή ρέντα εκείνο το απόγευμα και σκόραρε με σουτ στο 5′ και με κεφαλιές στο 19′ και το 33′.

Ειδική μνεία αξίζει ο Σωτήρης Πέστροβας του Εθνικού. Διότι στις 6 Μαρτίου 1960 έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Α’ Εθνικής που σημείωσε τέσσερα γκολ, στην εκτός έδρας νίκη της ομάδας του επί της ΑΕ Νικαίας με 7-2! Ο Πέστροβας ήταν αμυντικός, στο πρωτόγονο 3-2-5 που έπαιζαν τότε οι περισσότερες ομάδες. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να γνωρίζουμε σε ποια ακριβώς θέση είχε αγωνιστεί εκείνη την ημέρα.

Ο Γιάννης Μουσούρης, ο οποίος έχει μείνει στη συλλογική μνήμη ως πλάγιος μπακ, από τα χρόνια του στην ΑΕΚ, είχε πετύχει χατ τρικ ως παίκτης του Εθνικού, στις 30 Δεκεμβρίου 1973 (3-2 την Καβάλα στο «Γ. Καραϊσκάκης»). Τότε όμως αγωνιζόταν ακόμα ως επιθετικός.

Ως δεξιός μπακ είχε αρχίσει την καριέρα του στη Ρόδο ο Γιώργος Σκαρτάδος. Στον ΠΑΟΚ, όμως, γύρισε στη θέση του κεντρικού χαφ και ως τέτοιος (με το Νο 6 στην πλάτη) σημείωσε χατ τρικ στο 5-2 επί του Εθνικού στην Τούμπα, στις 10 Φεβρουαρίου 1985.

Αγωνιζόμενος ως αμυντικός χαφ είχε πετύχει χατ τρικ και ο Γιώτης Τσαλουχίδης, στον αγώνα Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης 7-1, που είχε διεξαχθεί στο Ναύπλιο στις 14 Απριλίου 1991.

Τέλος, πολλοί θυμούνται τον Νίκο Σακελλαρίδη ως αριστερό μπακ, κυρίως την εποχή που αγωνιζόταν στον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Πανιώνιο. Στις 28 Αυγούστου 1994, όμως, όταν πέτυχε τρία γκολ στον αγώνα Ηρακλής-Ιωνικός 6-1, κάλυπτε ακόμα τη θέση του αριστερού χαφ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News