Τόμας Άλστρομ: Οι Ολυμπιακοί τον θυμούνται ως χασογκόλη, αλλά είχε... συστηθεί με χατ τρικ

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού που πρόλαβαν αγωνιζόμενο τον Τόμας Άλστρομ, τον θυμούνται ως υπέρβαρο και… χασογκόλη. Ο Σουηδός άσος, ωστόσο, κατέχει ένα ρεκόρ χάρη στο χατ τρικ που πέτυχε στο ντεμπούτο του, στις 6 Ιανουαρίου 1980.

Σε ολόκληρη την ιστορία του Ολυμπιακού στην Α’ Εθνική, υπάρχει μόνο ένας ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει χατ τρικ στην παρθενική του εμφάνιση. Πρόκειται για τον Τόμας Άλστρομ, ο οποίος είχε ντεμπουτάρει σκοράροντας τρεις φορές στο 5-0 επί της Ρόδου στο «Γ. Καραϊσκάκης», στις 6 Ιανουαρίου 1980.

Πέρα από το χατ τρικ, ο Σουηδός επιθετικός είχε δώσει και μία ασίστ στον Τάκη Νικολούδη, κάνοντας τους πάντες στον Πειραιά να πιστεύουν ότι είχαν βρει τον παίκτη που θα έκανε τη διαφορά. Στον Τύπο της εποχής, μάλιστα, δεν έλειψαν και οι «μπηχτές» για τον προπονητή, Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο οποίος είχε αφήσει στον πάγκο τον Άλστρομ στα προηγούμενα παιχνίδια (είχε αποκτηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου από την Έλφσμποργκ).

Ο πολύπειρος τεχνικός στήριξε έκτοτε τον Σκανδιναβό άσο, εκείνος όμως δεν δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει με το ντεμπούτο του, αλλά και με το βιογραφικό του. Πέρα απ’ τα πολλά γκολ και τους τίτλους με την Έλφσμποργκ, ο Άλστρομ είχε συμμετάσχει με την Εθνική Σουηδίας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Και τότε δεν έρχονταν εύκολα στην Ελλάδα μουντιαλικοί άσοι.

Αν και ήταν μόλις 27 ετών, ο Άλστρομ είχε αρκετά περιττά κιλά, ενώ δεν ήταν αποτελεσματικός μες στην περιοχή. Σε αντίθεση με ό,τι έκανε στο ματς με τη Ρόδο, οι ευκαιρίες που έχανε ήταν περισσότερες από αυτές που αξιοποιούσε.

Έστω κι έτσι, πάντως, τελείωσε την πρώτη (μισή) σεζόν σημειώνοντας επτά γκολ στο πρωτάθλημα. Μάλιστα ήταν ο παίκτης που «κλείδωσε» τη νίκη στο μπαράζ τίτλου με τον Άρη στον Βόλο, όταν διαμόρφωσε στο 60′ το 2-0, που ήταν και το τελικό σκορ.

Την επόμενη σεζόν ο Άλστρομ ξεκίνησε βασικός, χωρίς όμως να ξεφύγει από τη «χρυσή» μετριότητα. Έκανε μεν καλά τη δουλειά του, αλλά δεν εντυπωσίαζε όσο οι παίκτες που κάλυπταν τις πολύτιμες θέσεις ξένων στις υπόλοιπες ομάδες. Μετά την απόκτηση του Νίκου Αναστόπουλου από τον Πανιώνιο, τον Δεκέμβριο του 1980, ο προπονητής, Κάζιμιρ Γκόρσκι, τον έβγαλε από το βασικό σχήμα.

Ο Σουηδός άσος έχει συμβολή στον δεύτερο διαδοχικό τίτλο που κατακτά ο Ολυμπιακός, αλλά συνάμα καταλαβαίνει ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του. Η στιγμή αυτή θα έλθει τον Ιανουάριο του 1982, όταν και επιστρέφει στην Έλφσμποργκ έχοντας αγωνιστεί μόνο σε ένα ματς πρωταθλήματος των «ερυθρόλευκων».

Το 1983 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του σουηδικού πρωταθλήματος, αλλά ένα χρόνο αργότερα, όταν η ομάδα του υποβιβάστηκε, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη δράση. Σήμερα, ο Άλστρομ εξακολουθεί να έχει status θρύλου στην πατρίδα του, αλλά στην Ελλάδα το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό έχει ουσιαστικά ξεχαστεί.

Δεν ήταν σε καμιά περίπτωση αποτυχημένος, αλλά οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» έχουν να θυμούνται πολύ καλύτερους ξένους παίκτες από εκείνον. Το ρεκόρ του πιο παραγωγικού ντεμπούτου με τον Ολυμπιακό, πάντως, εξακολουθεί να είναι δικό του.

Σκάνδαλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ

Στις 6 Ιανουαρίου 1994 η Αμερικανίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Νάνσι Κέριγκαν, δέχεται επίθεση από άγνωστο που τη χτυπάει με λοστό στο δεξί πόδι, την παραμονή της έναρξης του εθνικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, που λειτουργεί και ως προκριματικός για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ. Η Κέριγκαν δεν συμμετέχει στον αγώνα και τον τίτλο κατακτά στις 8 του μήνα η μεγάλη αντίζηλός της, Τόνια Χάρντινγκ, οι αινιγματικές δηλώσεις της οποίας κινούν υποψίες.

Ύστερα από ενδελεχείς έρευνες του FBI αποκαλύπτεται ότι την επίθεση έχουν σχεδιάσει ο πρώην σύζυγος της Χάρντινγκ, Τζεφ Τζιλούλι και ο σωματοφύλακάς της, Σον Έκαρντ, οι οποίοι συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται. Η ίδια η πρωταθλήτρια ομολογεί ότι μετά την επίθεση είχε μάθει ότι ο Τζιλούλι ήταν ο ηθικός αυτουργός, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι τον είχε βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Το σκάνδαλο παίρνει διεθνείς διαστάσεις, όμως η ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ δεν αποκλείει τη Χάρντινγκ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ συμπεριλαμβάνει τιμής ένεκεν στην ομάδα και την Κέριγκαν, η οποία στο μεταξύ έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό της. Η Κέριγκαν κατακτά το ασημένιο μετάλλιο, ενώ η Χάρντινγκ μένει στην όγδοη θέση.

Τον Ιούνιο του 1994 η ομοσπονδία του καλλιτεχνικού πατινάζ των ΗΠΑ θα επιβάλει ισόβιο αποκλεισμό στη Χάρντινγκ, η οποία στο μεταξύ είχε ομολογήσει την ενοχή της για το αδίκημα της παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης (για το οποίο θα της επιβληθεί τριετής επιτήρηση, πρόστιμο 100.000 δολλαριών και 500 ώρες κοινωνικής εργασίας).

Το 2017 κυκλοφορεί στους κινηματογράφους η  ταινία «Ι, Tonya» («Εγώ, η Τόνια»), η οποία καταπιάνεται με τη ζωή της Χάρντινγκ (την οποία υποδύεται η Μάργκο Ρόμπι) αλλά και τη δική της εκδοχή των γεγονότων πριν και μετά τις 6 Ιανουαρίου 1994.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 6 Ιανουαρίου

2023: Πεθαίνει στα 58 του ύστερα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο ο Τζανλούκα Βιάλι, ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς επιθετικούς των δεκαετιών του ’80 και του ’90.

2010: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νάτσο Σκόκο, ο οποίος πετυχαίνει δύο γκολ (34′, 40′), η ΑΕΚ νικά 2-1 τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο μεγάλο ντέρμπι πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν προηγηθεί στο 26′ με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Με την ήττα αυτή αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του Ζίκο από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού.

2002: Διακόπτεται εις βάρος του Ολυμπιακού το ντέρμπι της Α1 μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό, στο κλειστό της Γλυφάδας, λόγω ρίψης αντικειμένων από τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς που τραυματίζουν παίκτες του «τριφυλλιού», τον προπονητή, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον διαιτητή Λάζαρο Βορεάδη.

1999: Ο Ουρουγουανός αμυντικός της Γιουβέντους, Πάολο Μοντέρο, αποβάλλεται για δωδέκατη φορά στο πλαίσιο της Serie A, στον αγώνα με τη Μίλαν στο Σαν Σίρο (1-1). Καταρρίπτει έτσι το αρνητικό ρεκόρ του Τζουζέπε Μπέργκομι, ο οποίος είχε αντικρίσει την κόκκινη κάρτα σε έντεκα αγώνες πρωταθλήματος.

1995: Ο Λένι Γουίλκενς γίνεται ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην κανονική διάρκεια του ΝΒΑ, αφού φτάνει τις 939 στον αγώνα Ατλάντα Χοκς-Γουόσινγκτον Μπούλετς 112-90 και προσπερνά τον Ρεντ Άουερμπαχ. Ο Γουίλκενς θα τερματίσει την καριέρα του το 2005 με 1.332 νίκες, αλλά πλέον φιγουράρει στην τρίτη θέση της κατάταξης πίσω από τους Ντον Νέλσον (1.335) και Γκρεγκ Πόποβιτς (1.371-συνεχίζει).

1951: Διεξάγεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας στο ΝΒΑ, με τους Ιντιανάπολις Ολύμπιανς να νικούν  τους Ρότσεστερ Ρόγιαλς με 75-73 στην έκτη παράταση! Ο κανονικός αγώνας λήγει 65-65 και στη συνέχεια οι δύο ομάδες παίζουν πολύ συντηρητικά, αφού δεν έχει εισαχθεί ακόμα περιοριστικό όριο για την εκδήλωση επίθεσης. Σε δύο από τα έξι έξτρα πεντάλεπτα δεν σημειώνεται ούτε ένας πόντος, ενώ το νικητήριο καλάθι που αποτρέπει την έβδομη παράταση πετυχαίνει ο Ραλφ Μπιρντ.

1934: Πεθαίνει από πνευμονία σε ηλικία 55 ετών ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, ένας από τους κορυφαίους Άγγλους προπονητές των αρχών του 20ού αιώνα. Θεωρείται από τους πρωτοπόρους στην εξέλιξη της ποδοσφαιρικής τακτικής, αφού την εποχή που ήταν προπονητής της Άρσεναλ (από το 1925 έως τον ξαφνικό θάνατό του) εμπνεύστηκε τη μετατροπή του παραδοσιακού συστήματος 2-3-5 σε 3-4-3, με την οπισθοχώρηση του σέντερ χαφ σε ρόλο σέντερ μπακ και τη μετατόπιση των δύο οπισθοφυλάκων στα άκρα, ώστε να μαρκάρουν τους αντίπαλους εξτρέμ. Το 2013, το περιοδικό World Soccer τον κατέταξε ένατο ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών.

1928: Πεθαίνει στα 51 του χρόνια ο Αμερικανός Άλβιν Κρέντσλαϊν, ο μοναδικός αθλητής στίβου που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε ατομικά αγωνίσματα μίας διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων. Το κατάφερε το 1900 στο Παρίσι, όπου πρώτευσε στα 60 μέτρα, στα 110 μέτρα με εμπόδια, στα 200 μέτρα με εμπόδια και στο άλμα εις μήκος.

1681: Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος πυγμαχικός αγώνας της σύγχρονης εποχής στην Αγγλία, ανάμεσα… στον αρχιυπηρέτη και τον χασάπη του Δούκα του Άλμπεμαρλ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News