Φραντς Μπεκενμπάουερ: Πως βγήκε το παρατσούκλι «Κάιζερ», η ταραχώδης προσωπική ζωή και η... κηλίδα!

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ πέθανε σε ηλικία 78 ετών . Είχε ένα τα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιογραφικά όλων των εποχών, όμως η ζωή του εκτός γηπέδου πλαισιώθηκε από διαμάχες και σκάνδαλα. Η μεγάλη του αγάπη Μπάγερν και ο διττός μύθος για το παρατσούκλι του.

Το ποδόσφαιρο έχει βυθιστεί στο πένθος μετά τον θάνατο του θρύλου της Γερμανίας και της Μπάγερν Μονάχου, Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Ο δύο φορές νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 78 ετών την Κυριακή μετά από επιδείνωσης της υγείας του. Αφήνει πίσω του μια ποδοσφαιρική κληρονομιά που λίγα άτομα στην ιστορία του αθλήματος μπορούν να ανταγωνιστούν, με πολλούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους στην κατοχή του με την Μπάγερν Μονάχου, καθώς και νίκες σε Παγκόσμια Κύπελλα τόσο ως παίκτης, αλλά και ως προπονητής.

Οι δύο εκδοχές για το παρατσούκλι του

Το παρατσούκλι «Κάιζερ» τον ακολούθησε στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να πει με σιγουριά για το πώς το απέκτησε. Για την ακρίβεια υπάρχουν δύο εκδοχές που κυριαρχούν.

Η πρώτη έγινε το 1969, τότε σε αγώνα της Μπάγερν απέναντι στην Σάλκε για τον τελικό του Κυπέλλου, όταν ο Μπεκενμπάουερ σταμάτησε με ένα δυνατό τάκλιν τον Ράινχαρντ Λιμπούντα, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «βασιλιάς της Βεστφαλίας».

Αυτή η ενέργεια δεν άρεσε καθόλου στο κοινό της Σάλκε που άρχισε να τον αποδοκιμάζει έντονα. Εκείνος, πήρε την μπάλα και άρχισε να κάνει διάφορα ζογκλερικά με τους δημοσιογράφους να τον ανακηρύττουν  «αυτοκράτορα» μετά την «προκλητική» συμπεριφορά του  στον «βασιλιάς της Βεστφαλίας».

Η δεύτερη ιστορία χρονολογείται περίπου δύο χρόνια αργότερα και είναι εκείνη που επικρατεί της πρώτης. Η Μπάγερν έδινε ένα φιλικό παιχνίδι στη Βιέννη και ο Μπεκενμπάουερ θέλησε να ποζάρει για τους φωτογράφους δίπλα σε μια προτομή του Αυστριακού αυτοκράτορα Φραγκίσκου του Α’. Έκτοτε δεν μπόρεσε να αποτινάξει ποτέ από πάνω του το παρατσούκλι «Κάιζερ».

Η ημέρα που έγινε συνώνυμο της αυτοθυσίας

Ανεξάρτητα από το παρατσούκλι του  ο Φραντς Μπεκενμπάουερ κατάφερε να μπει στις καρδιές των φίλων του ποδοσφαίρου και κυρίως των Γερμανών για την αυτοθυσία που επέδειξε στην αναμέτρηση με την Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970.

Τότε η Δυτική Γερμανία είχε επικρατήσει εύκολα στα τρία ματς της φάσης των ομίλων και έπειτα αντιμετώπισε την Αγγλία η οποία βρέθηκε να προηγείται με 2-0. Στη συνέχεια όμως ο  Μπεκενμπάουερ με δικό του γκολ «σάλπισε» την αντεπίθεση των δυτικογερμανών οι οποίοι πήραν την πρόκριση στην παράταση.

Ωστόσο, η πορεία της Δυτικής Γερμανίας σταμάτησε στα ημιτελικά όπου αντιμετώπισε την Ιταλία στο «παιχνίδι του αιώνα». Ο «Κάιζερ Φραντς» μπορεί να έφυγε από το γήπεδο με σκυμμένο το κεφάλι, όμως κέρδισε για πάντα τις καρδιές των Γερμανών.

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού ο Μπεκενμπάουερ δέχτηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα με αποτέλεσμα να σπάσει η δεξιά κλείδα του. Ο Χέλμουτ Σεν, είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές και ο «Κάιζερ» ήταν ξεκάθαρος, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.

Έτσι συνέχισε να παίζει με δεμένο το χέρι ως το φινάλε της παράτασης. Η Ιταλία επικράτησε 4-3, πήρε την πρόκριση για τον τελικό, αλλά ο Μπεκενμπάουερ έμεινε στην ιστορία.

Η εξωγηπεδική ζωή, οι τρεις γάμοι και τα παιδιά

Ο Μπεκενμπάουερ παντρεύτηκε τρεις φορές. Αρχικά, με την πρώτη του σύζυγο, Μπριζίτ, το 1966. Χώρισαν 24 χρόνια αργότερα και ο Μπεκενμπάουερ παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, τη Σίμπιλ, το 1990. Ωστόσο, αυτή η σχέση έληξε το 2004 και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη Χάιντι, με την οποία και παρέμεινε παντρεμένος μέχρι το θάνατό του.

Ο δύο φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας έχει πέντε παιδιά, δύο με την πρώτη σύζυγό της Μπριζίτ. Έχει επίσης ένα με τη Σίμπιλ, πριν γίνει πατέρας ενός εξώγαμου παιδιού μετά από παράνομη σχέση με τη γραμματέα του συλλόγου του, Χάιντι, την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Μαζί απέκτησαν αργότερα ένα ακόμα παιδί και έμειναν μέχρι το τέλος της ζωής του Γερμανού, ο ένας στο πλάι του άλλου.

Οι μαύρες κηλίδες της παραγοντικής ιστορίας του

Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης καριέρας τους ως ποδοσφαιριστής στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική πριν ακολουθήσει την καριέρα του παράγοντα. Ακόμα και εκεί ήταν επιτυχημένος αφήνοντας έργο τόσο στην Μπάγερν, όσο και στην ομοσπονδία της Γερμανίας.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα ρόδινα. Εκ των υστέρων ομολόγησε την εμπλοκή του, ως πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης, σε υπόθεση χρηματισμού μελών της FIFA στην ψηφοφορία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Υποστήριξε ότι είχε εγκριθεί αυτό το κονδύλι, σε έγγραφο που έφερε την υπογραφή του, όπως είχε αποκαλύψει το Der Spiegel, αλλά αρνήθηκε ότι εν τέλει δωροδοκήθηκε κάποιος παράγοντας.

Αργότερα το όνομά του ενεπλάκη και με το σκάνδαλο της ανάθεσης τόσο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 (Ρωσία) όσο και σε εκείνο του 2022 (Κατάρ). Η FIFA του επέβαλε πρόστιμο για τη μη συνεργασία του με τις Αρχές, ενώ αργότερα οι κατηγορίες αποσύρθηκαν για όλους τους εμπλεκόμενους.

Παρότι υπήρχαν ύποπτες κινήσεις και καταθέσεις στο λογαριασμό του από την Ομοσπονδία της Νοτίου Αφρικής, μέσω Γιβραλτάρ, δεν αποδείχθηκε πως ήταν δωροδοκία αλλά κάποιο ποσό που ήταν η αμοιβή των συμβούλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη χώρα της «βουβουζέλας».

Το αντίο της αγαπημένης του Μπάγερν στον άνθρωπο που «χωρίς εκείνον η ομάδα δεν θα ήταν ποτέ ίδια»

«O κόσμος της Μπάγερν δεν θα είναι αυτός που συνήθιζε να είναι. Ξαφνικά είναι πιο σκοτεινός, πιο ήσυχος πιο φτωχός. Οι Γερμανοί πρωταθλητές θρηνούν τον θάνατο του Φραντς Μπεκενμπάουερ, του μοναδικού Κάιζερ, χωρίς τον οποίο η Μπάγερν ποτέ δεν θα γινόταν αυτό που είναι σήμερα» αναφέρουν οι Βαυαροί.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη θλίψη μας, το κενό που αφήνει πίσω του είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της Μπάγερν, Χέρμπερτ Χάιντερ.

Ο Ούλι Χένες, ο άλλοτε συμπαίκτης του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήταν η πιο σπουδαία φιγούρα που είχε ποτέ η Μπάγερν. Ήταν φίλος μου, μία ξεχωριστή παρέα και ένα δώρο σ’ όλους εμάς».

Ο Καρλ Χάινς Ρούμενιγκε είπε επίσης το αντίο του στον Μπεκενμπάουερ: «Είμαι σοκαρισμένος. Ο Μπεκενμπάουερ ξανάγραψε την ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου και άφησε σημάδι. Ήταν ο αρχηγός μου, ο προπονητής μου στην εθνική ομάδα, ο πρόεδρος μου. Δεν ήταν μονάχα πετυχημένος, αλλά και ξεχωριστός».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News