Χαρτάκια Panini: Η φωτογραφία που ενέπνευσε το σήμα της

Τα χαρτάκια της Panini τα γνωρίζουν όλοι (τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλαθλοι). Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το σήμα της, με τον ποδοσφαιριστή που κάνει ανάποδο ψαλίδι, προέρχεται από πραγματική φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 15 Ιανουαρίου 1950;

Η εικόνα είναι αποτυπωμένη στο μυαλό κάθε φιλάθλου που μάζεψε «χαρτάκια» της ιταλικής εταιρείας Panini. Ο ποδοσφαιριστής που οριζοντιώνεται στον αέρα και κάνει ανάποδο ψαλίδι έχει μπει σε εκατομμύρια σπίτια σε όλον τον κόσμο, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι υπήρξε στ’ αλήθεια.

Πρόκειται για τον Ιταλό αμυντικό, Κάρλο Παρόλα, ο οποίος απαθανατίστηκε σ’ αυτό το στιγμιότυπο στις 15 Ιανουαρίου 1950, σε έναν αγώνα της ομάδας του, της Γιουβέντους, κόντρα στη Φιορεντίνα (0-0). Με αυτήν την εντυπωσιακή ενέργεια ο Παρόλα δεν επιχειρεί σουτ προς την αντίπαλη εστία, αλλά διώχνει την μπάλα απ’ τη δική του περιοχή, όπως συνήθιζε στην καριέρα του.

Ο άνθρωπος που τράβηξε το ιστορικό στιγμιότυπο ήταν ο Κοράντο Μπάνκι, ένας ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ από τη Φλωρεντία, ο οποίος δεν ευτύχησε ποτέ να αποκομίσει τα κέρδη που δικαιούταν. Ο Φράνκο Κόζιμο Πανίνι, ο μικρότερος από τους τέσσερις αδελφούς της γνωστής εταιρείας που κυκλοφορούσε τα ποδοσφαιρικά άλμπουμ, είχε αγοράσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα δικαιώματα όλων των φωτογραφιών από τα παλιά πρωταθλήματα Ιταλίας.

Η φωτογραφία με το ψαλιδάκι του Παρόλα επιλέχτηκε για να κοσμήσει (επεξεργασμένη, μια και απεικονίζει τον παίκτη με μαύρη φανέλα αντί για την κλασική ριγέ της Γιουβέντους) το εξώφυλλο του άλμπουμ Figurine Calciatori της περιόδου 1965-66. Η χάρη στις κινήσεις του αμυντικού της Γιουβέντους, εντυπωσιάζει τους εκδότες που το 1970 αναθέτουν σε γραφίστα την περαιτέρω επεξεργασία της εικόνας.

Το σκίτσο που προκύπτει, παραμένει πιστό αντίγραφο της φωτογραφίας, αλλά απεικονίζει τον Παρόλα με κόκκινη φανέλα, που δεν παραπέμπει σε καμία άλλη ισχυρή ομάδα της εποχής στην Ιταλία. Η Panini διατηρεί και το άλλο σήμα της, με τον ιππότη που κραδαίνει το δόρυ του και το ψαλιδάκι του Παρόλα κυριαρχεί στα φακελάκια που περιέχουν τα πολυπόθητα αυτοκόλλητα.

 

Όπως κι ο Μπάνκι, έτσι κι ο Παρόλα δεν είχε δικαιώματα επί της φωτογραφίας που τον κάνει ακόμα και σήμερα διάσημο. Δεν ήταν άγνωστος στην εποχή του, αφού εκτός από βασικό στέλεχος της Γιουβέντους με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο, ήταν και δέκα φορές διεθνής με την Ιταλία. Συμμετείχε, μάλιστα, με τη Σκουάντρα Ατζούρα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Ο Παρόλα συνήθιζε να διώχνει την μπάλα απ’ την περιοχή της ομάδας του με εντυπωσιακά ψαλιδάκια, όπως θα δείτε και στο ανωτέρω βίντεο. Μετά το τέλος της καριέρας του, το 1955, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως προπονητής, περνώντας τρεις φορές και από τον πάγκο της αγαπημένης του Γιουβέντους. Πέθανε στις 22 Μαρτίου 2000 στο Τορίνο, σε ηλικία 78 ετών.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 15 Ιανουαρίου

2006: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο, ο Ολυμπιακός νικά 3-2 τον Παναθηναϊκό, στο ντέρμπι πρωταθλήματος που διεξάγεται στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ σκοράρει δύο φορές, στο 37′ και το 58′, ενώ το τρίτο γκολ των «ερυθρόλευκων» σημειώνει στο 73′ ο μέχρι πριν μερικούς μήνες «πράσινος», Μιχάλης Κωνσταντίνου. Τα τέρματα του Παναθηναϊκού πετυχαίνουν ο Έκι Γκονζάλες (20′, πέν.) και ο Φάνης Γκέκας (74′).

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Ούγγρος σφυροβόλος Γιόζεφ Τσέρμακ, ο πρώτος αθλητής που έσπασε το φράγμα των 60 μέτρων στο αγώνισμα, με βολή στα 60.34 μ. Είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952.

2000: Ο τερματοφύλακας της Περούτζια, Άντζελο Παγκότο, τιμωρείται με επ’ αόριστον αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, όταν εντοπίζεται ότι έχει κάνει χρήση κοκαΐνης.

2000: Η Κορίνθιανς κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων όταν επικρατεί της Βάσκο ντα Γκάμα στα πέναλτι με 4-3 (0-0 στα 120′), στον τελικό που διεξάγεται στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο.

1996: Ο ΠΣΑΤ βραβεύει στο ΣΕΦ τους κορυφαίους αθλητές του 1995. Για πρώτη φορά παρίσταται πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πύρρος Δήμας γίνεται ο δεύτερος αθλητής μετά τον Νίκο Γκάλη που ψηφίζεται τρεις φορές κορυφαίος Έλληνας αθλητής (οι προηγούμενες ήταν το 1992 και το 1993).

1993: Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Alive» (ελληνικός τίτλος «Οι Επιζήσαντες»), με πρωταγωνιστή τον Ίθαν Χοκ και αφηγητή τον Τζον Μάλκοβιτς. Η υπόθεση βασίζεται στην αληθινή ιστορία της συντριβής της πτήσης 571 της Uruguayan Air Force στις Άνδεις, στις 13 Οκτωβρίου 1972, όπου επέβαιναν και τα μέλη της ερασιτεχνικής ομάδας ράγκμπι Όλντ Κρίστιανς της Ουρουγουάης.

1992: Αρχίζει τη λειτουργία του ο πρώτος ICS εξυπηρετητής διαδικτύου για σκάκι που έχει προγραμματιστεί από τον Μάικλ Μουρ και τον Ρίτσαρνς Νας. Οι παίκτες συνδέονται μέσω “telnet” (ένα πρωτόκολλο δικτύου που χρησιμοποιείται για την παροχή αμφίδρομης επικοινωνίας και αναπτύχθηκε το 1969) και η σκακιέρα εμφανίζεται ως κείμενο ASCII.

1989: Στον πρώτο τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 5×5 που διεξάγεται στην Ολλανδία, η Βραζιλία νικά την Ολλανδία με 2-1.

1985: Η 15χρονη Στέισι Χίλιαρντ γίνεται η πρώτη γυναίκα που σημειώνει century break σε επίσημο αγώνα σνούκερ (114 πόντοι).

1967: Στο πρώτο Super Bowl στην ιστορία του αμερικάνικου φούτμπολ που φιλοξενείται στο Memorial Coliseum, οι Γκριν Μπέι Πάκερς του NFL νικούν με 35-10  τους Κάνσας Σίτι Τσιφς του AFL.

1927: Το ραδιόφωνο του BBC μεταδίδει για πρώτη φορά σε ζωντανή μετάδοση μια αθλητική αναμέτρηση. Πρόκειται τον αγώνα ράγκμπι ανάμεσα στην Αγγλία και την Ουαλία (11-9).

1892: Οι κανόνες του μπάσκετ, διατυπωμένοι από τον Καναδό εμπνευστή του αθλήματος, Τζέιμς Νέισμιθ, δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Triangle» της Μασσαχουσέτης. Οι πρωτόλειοι κανονισμοί δεν προβλέπουν ακόμα την ντρίμπλα, το κάρφωμα και τα τρίποντα, ενώ επιτρέπουν το κόψιμο της μπάλας όταν αυτή έχει πάρει καθοδική πορεία προς το καλάθι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News