Αντώνης Καρπετόπουλος: Το κυνήγι έφερε τον Κούγια
Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι, ακόμα και οπαδοί του Ολυμπιακού, μου γράφουν τελευταία για τον Αλέξη Κούγια και την συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Διαβάστε το άρθρο στην Sportday της Τρίτης (16/1).
Τον έφερε τον Κούγια στον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης; Τυπικά ναι. Αλλά η πρόσληψή του μου μοιάζει απάντηση στο κυνήγι. Η ιστορία θα δείξει αν είναι η καλύτερη ή η χειρότερη.
Το βέβαιο είναι πως ο Κούγιας την δουλειά για την οποία τον θέλει ο Ολυμπιακός την έχει κάνει κι άλλες φορές. Δυο εισαγγελικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο: τη μία την έβαλε μπροστά ο κ. Γιώργος Φλωρίδης το 2001 και τη δεύτερη ο κ. Αριστείδης Κορρέας και η κ. Πόπη Παπανδρέου το 2011.
Και στις δυο ο Κούγιας έπαιξε ρόλο. Καταγγέλλοντας, εξηγώντας, προκαλώντας, φτάνοντας σε γραφεία εισαγγελέων, ακόμα και υπουργών. Σίγουρα μεγάλωσε την ένταση στο πρωτάθλημα.
Αλλά υπήρξε και αποτελεσματικός – τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του Κράτους. Αυτό ζητά ο Ολυμπιακός σήμερα.
Τι άλλο να κάνει ο Ολυμπιακός;
Το παρακάνει μου λέτε σε δηλώσεις. Μπορεί να είναι και αλήθεια. Αλλά ενώ έβλεπα την διαιτησία του Μανούχου, αναρωτιόμουν τι διάβολο μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός πέρα από το να καταγγείλει ότι τελεί υπό διωγμό.
Για δεύτερο ματς παραλίγο να φύγει από το γήπεδο: οι παίκτες δηλώνουν πως παράκουσαν μία σχετική διοικητική εντολή. Αν η πρακτική του δεν ήταν καταγγελτική θα έπρεπε να βγάλει ανακοίνωση και να πει του Μανούχου και των υπολοίπων «μπράβο παιδιά κι αν κάνατε λάθη δεν πειράζει».
Και θα πηδούσαν οι οπαδοί του από τα μπαλκόνια. «Να μην πει τίποτα», θα πει κάποιος. Είναι εύκολο. Όμως εδώ που φτάσαμε η σιωπή θα μοιάζει με αδυναμία και η αδυναμία κάνει όλο αυτό το συστηματάκι που εμφανώς κάθε Κυριακή στέλνει μηνύματα, να αισθάνεται πανίσχυρο.
Πέντε γκολ έβαλε ο Ολυμπιακός στην Κηφισιά
Ο Ολυμπιακός για να κερδίσει την Κηφισιά χρειάστηκε να βάλει πέντε γκολ για να μετρήσουν τρία και είδε ένα διαιτητή να αποβάλει τον Ρέτσο με δυο κίτρινες κάρτες σε ένα δεκάλεπτο, εφαρμόζοντας τον κανονισμό όπως θέλει κι όχι απαραίτητα όπως προβλέπεται.
Ο Μανούχος πήρε πίσω και απόφαση καταλογισμού πέναλτι δίνοντας ερμηνείες που δεν υπάρχουν. Στο κράτημα -χτύπημα στον Ροντινέι π.χ. υπάρχει φάουλ εκτός φάσης: δεν εξετάζεται το αν υπάρχει θέση οφσάιντ – είναι κάρτα και πέναλτι.
Αλλά ο πανικόβλητος διαιτητής έφτιαξε κανονισμούς. Από το ματς στο Βόλο και μετά κάθε απόφαση των διαιτητών του VAR είναι εναντίον του Ολυμπιακού.
Μόνιμος με τον Ολυμπιακό ο VAR Παπαδόπουλος
Τα δυο πέναλτι που έχει πάρει (ένα στις Σέρρες κι ένα στην Καισαριανή) τα έδωσαν οι διαιτητές – όχι οι VARίστες. Οι VARίστες ψειρίζουν φάσεις επιλεκτικά. Στο Κηφισιά–Ολυμπιακός, στο γκολ με το οποίο οι γηπεδούχοι μειώνουν σε 1-2 υπάρχει οφσάιντ: ο διαιτητής Παπαδόπουλος, μόνιμος στο VAR στα εκτός έδρας ματς του Ολυμπιακού, απλά δεν το τσεκάρει γιατί δεν νιώθει πίεση να το κάνει, ενώ ψάχνει αναλυτικότατα κάθε γκολ του Ολυμπιακού.
Η ένσταση η οποία γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η τεχνολογία και η χρήση της. Το ακούω. Μόνο που τη χρήση της τεχνολογίας την έχουν κάνει ύποπτη πρώτοι οι ίδιοι οι διαιτητές και οι προϊστάμενοί τους.
Φέτος, και όχι πριν δέκα χρόνια, η ΚΕΔ τιμώρησε τους διαιτητές που ήταν στο VAR γιατί οδήγησαν σε λάθος τους διαιτητές του ματς ΑΕΚ – Ατρόμητος ακυρώνοντας σφύριγμα υπέρ της ομάδας του Περιστερίου.
Οπότε πως κάποιος να δεχτεί μετά από αυτά που είδε στο Ολυμπιακός-Κηφισιά, πως όλες αυτές οι ασταμάτητες αποφάσεις εναντίον του Ολυμπιακού (που θύμισαν πολύ όσα είδαμε στο Βόλο στο Βόλος – Ολυμπιακός (2-2), υπακούουν σε κάποιο κανόνα δικαιοσύνης;
Δύσκολο να υπάρξει πλέον καλή διαιτησία σε ματς που δίνει ο Ολυμπιακός
Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι μοιάζει ολοένα και πιο δύσκολο να υπάρξει μία καλή διαιτησία στα ματς του Ολυμπιακού. Η ρητορική του Κούγια, οι ανακοινώσεις, η ένταση αφορούν γεγονότα.
Ο Ολυμπιακός λέει πως οι ξένοι διαιτητές που επιλέγονται για τα παιχνίδια του μοιάζουν δασκαλεμένοι από όποιους τους στέλνουν ή τους υποδέχονται στο αεροδρόμιο. Μπορείς να του δώσεις άδικο, αλλά στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν στο VAR ο ανιψιός του πρώην διευθύνοντα συμβούλου του ΠΑΟΚ Λούμπος Μίχελς.
Οι δε Έλληνες μοιάζουν να υπερασπίζονται τα μεγάλα τους συμβόλαια παίζοντας για να δείξουν στους προϊστάμενούς τους ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν καθόλου από τις φωνές του Ολυμπιακού.
Το απόλυτο αδιέξοδο είναι ότι υπάρχει η βεβαιότητα πως όσο ο Ολυμπιακός φωνάζει τόσο πιο πολύ θα τον κυνηγάνε: τον ίδιο τον Κούγια και τις ομάδες του τον κυνηγάνε κοντά τριάντα χρόνια. Είναι εύκολο να σταματήσει να φωνάζει ο Ολυμπιακός. Αλλά άλλο τόσο εύκολο είναι να προβλέψεις πως αν σταματήσει, θα τον κυνηγάνε ακόμα περισσότερο…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορείΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»