Ολυμπιακός: Η επέτειος της εξάρας στην ΑΕΚ και του «βάλτε τον Ηλία στο ρολόι...»
Με ηγέτη τον Ζιοβάνι ο Ολυμπιακός συνέτριψε με 6-1 την ΑΕΚ στη ρεβάνς του «αγώνα του Ποντίκη», στις 24 Ιανουαρίου 2001 και οι οπαδοί του τραγούδησαν ένα από τα πιο εμπνευσμένα συνθήματα που έχουν ακουστεί στα ελληνικά γήπεδα.
Ως τυπική διαδικασία αναμενόταν η ρεβάνς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στις 24 Ιανουαρίου 2001 στο ΟΑΚΑ, αφού η κατακύρωση του πρώτου αγώνα υπέρ των «ερυθρόλευκων» με 2-0, δεν άφηνε περιθώρια ανατροπής.
Ωστόσο, τη βραδιά εκείνη έμελλε να καταγραφεί μία από τις πιο εμβληματικές νίκες του Ολυμπιακού στην ιστορία των αγώνων του κόντρα στην Ένωση, με το ευρύ 6-1, αλλά και ένα από τα πλέον εμπνευσμένα συνθήματα που φώναξαν ποτέ οι οπαδοί του. Μάλιστα, το «βάλτε τον Ηλία στο ρολόι, να μετράει πόσα τρώει» , που είχε στόχο να πικάρει τον τερματοφύλακα, Ηλία Ατματσίδη, ακούστηκε προτού διαμορφωθεί το τελικό σκορ.
Η συντριβή της ΑΕΚ οδήγησε στη λύση της συνεργασίας με τον προπονητή της, τον αείμνηστο Γιάννη Παθιακάκη. Διαισθανόμενος πόσο βαρύ ήταν το κλίμα που είχε διαμορφωθεί εις βάρος του (και λόγω κάποιων επιλογών του που είχαν οδηγήσει στην εξάρα), ο έμπειρος τεχνικός κατέβηκε από το πούλμαν πριν αυτό φτάσει στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου είχαν συγκεντρωθεί οργισμένοι οπαδοί της Ένωσης.
Η ΑΕΚ πλήρωσε με πολύ σκληρό τρόπο την επιλογή της διοίκησής της να σνομπάρει τη ρεβάνς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία του Δημήτρη Ποντίκη στον πρώτο αγώνα. Τότε που ο διευθύνων σύμβουλος των «κιτρινόμαυρων», Πέτρος Στάθης, είχε δώσει εντολή στους παίκτες του να πέσουν κάτω, προσποιούμενοι τους τραυματίες.
Ο Ποντίκης είχε αποβάλει ήδη τον Άκη Ζήκο και τον Ντέμη Νικολαΐδη, οπότε μόλις ο γιατρός του αγώνα βεβαίωσε ότι τρεις παίκτες της ΑΕΚ δεν μπορούσαν να συνεχίσουν λόγω τραυματισμού, το ματς διακόπηκε εις βάρος της, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί για κάθε ομάδα που μένει με έξι παίκτες στο γήπεδο.
Αν και ο αγώνας ήταν ισόπαλος 1-1 τη στιγμή της διακοπής, ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε νικητής με 2-0. Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, ωστόσο, όρισε τη ρεβάνς.
Πώς «κάηκε» ο Πίτος
Η ΑΕΚ είχε δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία του πρώτου αγώνα, όμως η επιλογή της να κατεβάσει εντεκάδα με αρκετούς αναπληρωματικούς στη ρεβάνς δεν είχε καμία λογική. Ουσιαστικά, έδωσε το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να τη ρεζιλέψει.
Τον τόνο του αγώνα όρισε η φάση του πρώτου γκολ, μόλις στο 6ο λεπτό. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς «χόρεψε» τους Βασίλη Λάκη και Θοδωρή Ζαγοράκη στη γραμμή του πλαγίου, προτού βγάλει τη σέντρα ακριβείας για τον Γρηγόρη Γεωργάτο που ήταν εντελώς αμαρκάριστος στην καρδιά της περιοχής της Ένωσης. Με καλοζυγισμένη κεφαλιά, ο διεθνής (ακόμα) αριστερός μπακ-χαφ άνοιξε το σκορ.
Στη συνέχεια, ανέλαβε δράση ο μεγάλος σταρ του Ολυμπιακού, ο Ζιοβάνι. Η έμπνευση του Παθιακάκη να αναθέσει το μαρκάρισμά του στον Χρήστο Πίτο, ο οποίος είχε αποκτηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα από τη Νάουσα της Γ’ Εθνικής, αποδείχθηκε εντελώς ατυχής.
Ο 20χρονος αμυντικός ήταν πολύ ταλαντούχος, αλλά και εντελώς ανέτοιμος να σταθεί απέναντι σε έναν ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης όπως ο Βραζιλιάνος. Αυτό φάνηκε και στα δύο γκολ που πέτυχε ο Ζιοβάνι, στο 21′ και στο 32′, αφού στο μεταξύ (25′) είχε μεσολαβήσει η μείωση του σκορ από τον Μαλαδένη.
Ο Πίτος «κάηκε» ουσιαστικά σ’ αυτό το ματς. Δεν έπαιξε ξανά σε επίσημο αγώνα της ΑΕΚ, αλλά ούτε και στον Εθνικό Αστέρα στον οποίο δόθηκε δανεικός στα μισά της επόμενης σεζόν. Για κάποια χρόνια σταμάτησε εντελώς το ποδόσφαιρο και επανήλθε αργότερα αγωνιζόμενος σε συλλόγους μικρών κατηγοριών.
Πάρτι στο δεύτερο ημίχρονο
Ακόμα και μετά το 3-1, ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι η ομάδα του Τάκη Λεμονή θα συνέχιζε με πατημένο το γκάζι και στο δεύτερο ημίχρονο. Η πρόκριση ήταν εξασφαλισμένη, όμως οι οπαδοί (που μετά βίας ξεπερνούσαν τους 15.000) ζητούσαν κι άλλα γκολ μετά το 4-1 από τον Πίτερ Οφορίκουε, στο 52ο λεπτό.
Στο βίντεο με τα στιγμιότυπα του αγώνα δεν έχει καταγραφεί το «βάλτε τον Ηλία στο ρολόι», αλλά το «κι άλλο, κι άλλο», που φώναζε επιτακτικά ο κόσμος μετά το πέμπτο γκολ του Γκάμπριελ Άλβες (79′) και το έκτο του Στέλιου Γιαννακόπουλου (83′). Το 6-1, όμως, ήταν το τελικό αποτέλεσμα και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν λίγο. Αντιθέτως, συνιστούσε την ευρύτερη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ ύστερα από το «ματωμένο» (λόγω της τραγωδίας της Θύρας 7, με τους 21 νεκρούς) 6-0 της 8ης Φεβρουαρίου 1981.
Οι «ερυθρόλευκοι» θα συνέτριβαν με 6-0 την ΑΕΚ τον Μάρτιο του 2011 για το πρωτάθλημα. Όμως, στη μνήμη των οπαδών του, το 6-1 της 24ης Ιανουαρίου 2001 έχει υψηλότερη αξία.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Ιανουαρίου
2009: Ο 43χρονος δικηγόρος Σοφοκλής Πιλάβιος εκλέγεται πρόεδρος της ΕΠΟ, αφού κερδίσει τις εκλογές με ψήφους 44-11 έναντι του Βίκτωρα Μητρόπουλου.
2004: Πεθαίνει στα 90 του ο Λεονίντας ντα Σίλβα, ο κορυφαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής της δεκαετίας του 1930 κι ένας απ’ τους σημαντικότερους σε όλο τον κόσμο στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Λόγω της ευλυγισίας του το παρατσούκλι του ήταν «Λαστιχάνθρωπος», ενώ έμεινε γνωστός και ως «Μαύρο Διαμάντι». Θεωρείται ένας από τους ποδοσφαιριστές που τελειοποίησαν το ανάποδο ψαλίδι.
2003: Πεθαίνει ο ιδιοκτήτης της FIΑΤ και επί χρόνια πρόεδρος της Γιουβεντους, Τζάνι Ανιέλι, σε ηλικία 81 ετών.
1998: Ο Κριστόφ Βαζέχα πετυχαίνει το 181ο γκολ του με τον Παναθηναϊκό στην Α’ Εθνική και αναρριχάται στην πρώτη θέση της κατάταξης των σκόρερ του συλλόγου στην κατηγορία, πάνω απ’ τον Αντώνη Αντωνιάδη (180). Ο Βαζέχα παίρνει την πρωτιά στον αγώνα με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, όπου οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε… ανοίξει τον λογαριασμό του. Ο Πολωνός επιθετικός θα κλείσει την καριέρα του το 2004 έχοντας σημειώσει 244 τέρματα, που τον φέρνουν στη 2η θέση των σκόρερ της Α’ Εθνικής, πίσω απ’ τον Θωμά Μαύρο (261).
1997: Η Ελβετίδα Μαρτίνα Χίνγκις κατακτά το Αυστραλιανό Όπεν νικώντας τη Μαίρη Πιρς με 2-0 σετ (6-2, 6-2) και γίνεται η νεότερη νικήτρια τουρνουά γκραν σλαμ στην ιστορία του τένις, αφού είναι 16 ετών και 117 ημερών. Η Χίνγκις παίρνει το ρεκόρ από τη Μόνικα Σέλες, η οποία ήταν 16 ετών και 189 ημερών όταν κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός το 1990.
1981: Διεξάγεται στο κλειστό γυμναστήριο του Πλάτωνα, στη Νίκαια, ένας από τους πιο εμβληματικούς αγώνες στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Ο Άρης νικά τον Ιωνικό με 114-113 στην παράταση με τον Νίκο Γκάλη να σημειώνει 62 πόντους, όμως ο Παναγιώτης Γιαννάκης των ηττημένων τον ξεπερνά, καθώς σημειώνει 73.
1930: Ο θηριώδης Ιταλός πυγμάχος, Πρίμο Καρνέρα, δίνει τον πρώτο αγώνα του στις ΗΠΑ και νικά με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο τον Μπιγκ Φλόιντ Πάτερσον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Ολων: Τον Ολυμπιακό δεν θα τον δείτε ποτέ «όμηρο» και «σκλαβωμένο»
- Ολυμπιακός: Τι χάνει από τον Βεζένκοφ, τι κερδίζει με τον Πίτερς
- Εβανς: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του στα παρκέ
- Λάσο: Η επική αντίδραση όταν έμαθε για την απουσία του Βεζένκοφ
- Ολυμπιακός: Το απίθανο 19/19 και το σπάνιο... 11/19 του Βεζένκοφ