Super League: Χρήμα ή «χημεία»; Που θα κριθεί η μάχη του φετινού τίτλου;

ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ακολουθούν ολοκληρωτικά αντίθετες συνταγές για να φτάσουν στην κατάκτηση του φετινού τίτλου της Super League.

Με το ημερολόγιο να δείχνει 25 Ιανουαρίου και να απέχουμε πλέον κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα μέχρι το κλείσιμο της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, είναι προφανές ότι οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου στη Super League ακολουθούν… ανά δυάδες εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική, σε ό,τι αφορά τη συνταγή που θα τους οδηγήσει στην κορυφή του πρωταθλήματος.

AEK και ΠΑΟΚ επενδύουν στη «χημεία» τους

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είναι ηλίου φαεινότερο ότι επενδύουν στους προπονητές τους και στη χημεία που κουβαλούν από την περσινή σεζόν. Στρατηγικά οι δύο «Δικέφαλοι» παίζουν τα ρέστα τους για την κούπα ρίχνοντας στο τραπέζι το «δέσιμο» και τις αρχές που κουβαλάνε οι δύο ομάδες μέσα από το χτίσιμο πολλών μηνών.

Ανεξαρτήτως αν οι Ματίας Αλμέιδα και Ραζβάν Λουτσέσκου δουν τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη να προσθέτουν ένα δύο (το πολύ) μεταγραφικά αποκτήματα στο «οπλοστάσιό» τους, τόσο ο Αργεντινός όσο και ο Ρουμάνος θα ποντάρουν σχεδόν αποκλειστικά στους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο ρόστερ από το ξεκίνημα της σεζόν και στις αρχές που τους διδάσκουν όλο το προηγούμενο διάστημα στις προπονήσεις.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός επενδύουν στις μεταγραφές τους

Αντίθετα, η στρατηγική όπου επενδύουν οι δύο «αιώνιοι» είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Στον Παναθηναϊκό είναι προφανές ότι τα πάντα κινούνται στον αστερισμό του Φατίχ Τερίμ. Σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθούσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς (σύμφωνα με την οποία οι ισορροπίες στα αποδυτήρια ήταν το παν και δεν ήθελε με τίποτα να διαταραχθούν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου), ο Τούρκος έδωσε εντολή για ριζική ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ.
Ο Παναθηναϊκός έχει ανακοινώσει ήδη πέντε προσθήκες με τους Μπακασέτα, Ντραγκόφσκι, Ακαϊντίν, Ούγκο, Λημνιό (παίκτες που είτε αποκτήθηκαν ως απόλυτοι πρωταγωνιστές είτε ως ισχυροί διεκδικητές θέσης στην ενδεκάδα), παλεύει να φέρει από τώρα τον Μαξίμοβιτς για να… πάρει στο σπίτι του φανέλα βασικού και δεν αποκλείεται να επιφυλάσσει τουλάχιστον ένα «χτύπημα» στους φίλους του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με την πίεση του χρόνου να είναι αδυσώπητη, ο Τερίμ επενδύει περισσότερο στην εκτόξευση των δεικτών ατομικής ποιότητας και στη μετάγγιση προσωπικότητας στο ρόστερ (με τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών όπως ο Μπακασέτας) και λιγότερο στη χημεία που ούτως ή άλλως μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθεί στα μισά της σεζόν.

Ο όρος… all in για τον τίτλο -που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα ελληνικά media για να περιγράψει το οικονομικό άνοιγμα που επιχειρεί ο Γιάννης Αλαφούζος- παραπέμπει σε παίκτη πόκερ που έχει πάρει μπροστά του πέντε έξι κάβες και χρησιμοποιεί τα χρήματά του για να αποκτήσει το πάνω χέρι στην παρτίδα.

Κάτι ανάλογο -και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό- συμβαίνει και στον Ολυμπιακό, με τις διαφοροποιήσεις στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Χωρίς ίχνος υπερβολής, η ενδεκάδα με την οποία θα διεκδικήσει τον τίτλο η ομάδα του Πειραιά ενδέχεται να είναι κατά τα 6/11 με 7/11 διαφοροποιημένη από εκείνη που ξεκίνησε τον φετινό «μαραθώνιο» στα τέλη Αυγούστου.

Πλην των Πασχαλάκη, Ροντινέι, Έσε, που θεωρούνται ακλόνητοι στην ενδεκάδα, όλες οι άλλες θέσεις αποκτούν πολύ ισχυρό ανταγωνισμό. Ήδη τα τέσσερα πρώτα αποκτήματα που έχουν ανακοινωθεί (Ναβάρο, Μαρτίνς, Όρτα, Τσικίνιο) έχουν έρθει στον Πειραιά για… πρώτους ανδρικούς ρόλους, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να προστεθούν δεδομένα δύο στόπερ, ένας επιθετικός και ενδεχομένως ένας μέσος, που επίσης θα κουβαλάνε «βιογραφικό βασικού». Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, οι συνεργάτες του και ο Κάρλος Καρβαλιάλ επενδύουν και αυτοί με τη σειρά τους εκατομμύρια προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ως όπλο στη διεκδίκηση του τίτλου την ατομική ποιότητα με την οποία θα εμπλουτιστεί το «ερυθρόλευκο ρόστερ.

Ποια στρατηγική θα αναδείξει το φετινό πρωταθλητή της Super League;

Συνήθως πάντως η ορθολογική στρατηγική των ομάδων σε μια χειμερινή περίοδο σχετίζεται περισσότερο με διορθωτικές κινήσεις και κάλυψη κενών που παρατηρούνται στα ρόστερ τους. Από τη μία πλευρά οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ παραμένουν ουσιαστικά αδρανείς στο «παζάρι», από την άλλη οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κινούνται περισσότερο σε ρυθμούς… καλοκαιρινών μεταγραφών. Μοιάζουν δηλαδή να βρίσκονται σε αντίθετα άκρα. Και πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποιο «μοντέλο» θα επιβραβευτεί στις αρχές Μαΐου.

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News