Γιώργος Δαρίβας: Η πρώτη και τελευταία φορά που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό

Ο φιλικός αγώνας της Μικτής Μακρονήσου με τον Ολυμπιακό, στις 26 Ιανουαρίου 1949, είναι ιστορικός για έναν ακόμα λόγο. Ήταν ο μοναδικός στον οποίο τέθηκε αντιμέτωπος με τον πειραϊκό σύλλογο ο πιστός «στρατιώτης» του, Γιώργος Δαρίβας, που έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή.

Στις 26 Ιανουαρίου 1949 διεξήχθη στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ένας ιδιαίτερος αγώνας που ήταν γραφτό να χαρακτηριστεί ιστορικός. Διότι ο πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακού δεν αντιμετώπισε μια κανονική ομάδα, αλλά τη Μικτή Μακρονήσου!

Ήταν ένας αγώνας που οργάνωσε η Κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους. Σκοπός ήταν να περάσει προς τα έξω η εντύπωση ότι η ζωή στο νησάκι απέναντι απ’ τα ανατολικά παράλια της Αττικής κυλούσε φυσιολογικά. Κι ότι δεν είχε μετατραπεί σε κολαστήριο για τους κομμουνιστές, όπως υποστήριζε η αντίπαλος παράταξη του Εμφυλίου (ο οποίος βρισκόταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη). Επισήμως, βέβαια, είχε ανακοινωθεί ότι τα έσοδα απ’ τις εισπράξεις θα πήγαιναν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μακρονήσου, ο οποίος μετέδωσε και τον αγώνα.

Στη Μακρόνησο, βέβαια, δεν ζούσαν μόνο πολιτικοί εξόριστοι αλλά και κληρωτοί στρατιώτες οι οποίοι ήταν ανεπιθύμητοι στα τάγματα της υπόλοιπης χώρας – λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων, ασφαλώς. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκαν οι περισσότεροι παίκτες της Μικτής που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιώργος Δαρίβας, ο αξέχαστος άσος του πειραϊκού συλλόγου που έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιανουαρίου 2024.

Ήδη βασικό στέλεχος των «ερυθρόλευκων» που είχαν στεφθεί πρωταθλητές Ελλάδας το 1948, ο Δαρίβας είχε πάρει δυσμενή μετάθεση στο αιματοκυλισμένο νησί λόγω του τσακωμού του με έναν Χίτη στη γειτονιά του, στην Πλατεία Ψυρρή. Έτσι στις 26 Ιανουαρίου 1949 τέθηκε για πρώτη και τελευταία φορά αντιμέτωπος με την αγαπημένη του ομάδα και μάλιστα τη νίκησε με σκορ 2-1!

Με τη Μικτή Μακρονήσου αγωνίζονταν κι άλλοι γνωστοί ποδοσφαιριστές από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους ξεχώριζε ο διεθνής επιθετικός του Παναθηναϊκού, Αντώνης Παπαντωνίου, αλλά και τρεις ακόμα εν ενεργεία «ερυθρόλευκοι», ο Νίκος Πολίτης, ο Διονύσης Γεωργάτος κι ο Ηλίας Μαλαμόπουλος. Ταξίδεψαν με καράβι μέχρι το Λαύριο κι από κει οδικώς για την Αθήνα και η έννοια τους δεν ήταν τόσο η νίκη όσο να δουν ξανά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πήραν ωστόσο και τη νίκη με 2-1, παρότι στο 20′ βρέθηκαν πίσω στο σκορ με γκολ του Αλέκου Χατζησταυρίδη. Ο Ιωαννίδης, βετεράνος επιθετικός του Ηρακλή, ισοφάρισε στο 33′ και ο Πατηνιώτης του Εθνικού διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 85′. Πολλοί από τους 12.000 θεατές που βρίσκονται στην κερκίδα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ζητωκραυγάζουν για τη νίκη των «Μακρονησιωτών» και απειλούν να μετατρέψουν τον αγώνα σε πολιτική διαδήλωση.

Ο Υπουργός Στρατιωτικών, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, απονέμει στους νικητές το κύπελλο που είχε αθλοθετήσει εφημερίδα της εποχής. Ο Τύπος γράφει τα καλύτερα λόγια για την αγωνιστικότητα των παικτών της Μικτής. Όπως είχε δηλώσει, εξάλλου, σε παλιά συνέντευξή του ο Δαρίβας, ο διοικητής του στρατοπέδου της Μακρονήσου έδωσε ένα μήνα άδεια σε όσους στρατιώτες είχαν συμμετάσχει στον αγώνα.

Οι εμπνευστές του αγώνα είχαν δει τον σκοπό τους να εκπληρώνεται.

Η δολοφονία του παλαιστή που έγινε ταινία

Σοκ προκαλεί στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ στις 26 Ιανουαρίου 1996 η δολοφονία του 36χρονου παλαιστή, Ντέιβ Σουλτς, χρυσού ολυμπιονίκη το 1984 στο Λος Άντζελες, έξω απ’ το σπίτι του στο Νιούτον της Πενσιλβάνια. Δράστης είναι ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος Τζον Ντιπόντ, ο οποίος πριν τον πυροβολήσει τρεις φορές μέσα απ’ το αυτοκίνητό του, τού φωνάζει: «Έχεις κάποιο πρόβλημα μαζί μου;».

Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει το κίνητρο της αποτρόπαιας πράξης, αφού ο Σουλτς ασκούσε εκείνη την περίοδο καθήκοντα προπονητή στην ομάδα Foxcatcher που χρηματοδοτούσε ο Ντιπόντ και δεν είχε κάποιο πρόβλημα μαζί του. Παράλληλα προπονούνταν κι ο ίδιος με σκοπό την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Στην ίδια ομάδα είχε εργαστεί παλιότερα ως προπονητής και ο Μαρκ Σουλτς, μικρότερος αδελφός του θύματος και επίσης χρυσός ολυμπιονίκης το 1984.

Το μόνο που είχαν παρατηρήσει άπαντες ήταν η περίεργη συμπεριφορά του Ντιπόντ τους τελευταίους μήνες πριν το έγκλημα. Ο πολυεκατομμυριούχος επικαλέστηκε ψυχασθένεια στη δίκη του, με σκοπό να πέσει στα μαλακά. Αν και επιβεβαιώθηκε ότι έπασχε από ψυχική νόσο, οι δικαστές του επέβαλαν ποινή κάθειρξης 30 ετών. Πέθανε στη φυλακή τον Δεκέμβριο του 2010.

Η τραγική ιστορία των αδελφών Σουλτς έγινε ταινία από τον σκηνοθέτη Μπένετ Μίλερ το 2014, υπό τον τίτλο «Foxcatcher», με διάσημους ηθοποιούς του Χόλιγουντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο Στιβ Καρέλ υποδύεται τον Ντιπόντ, ο Τσάνινγκ Τέιτουμ τον Μαρκ Σουλτς, ο Μαρκ Ράφαλο τον αδικοχαμένο Ντέιβ Σουλτς, ενώ συμμετέχει κι η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στον ρόλο της μητέρας του Ντιπόντ.

Το 2016, κυκλοφόρησε στο Netflix και το ντοκιμαντέρ «Team Foxcatcher», το οποίο προσπαθεί να ρίξει φως στη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Ιανουαρίου

2020: Ο θρύλος του ΝΒΑ, Κόμπι Μπράιαντ, χάνει τη ζωή του σε ηλικία 41 ετών όταν το ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνει συντρίβεται στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια. Μαζί με τον Μπράιαντ χάνουν τις ζωές τους οι υπόλοιποι οκτώ επιβαίνοντες, ανάμεσά τους κι η 13χρονη κόρη του, Τζάνα.

2014: Ο πρωταθλητής του βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, Γιάννης Μπλούτης, κατακτά την πρώτη θέση στις καφέ ζώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Πορτογαλία.

2003: Πεθαίνει στα 60 του στη Μόσχα ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια ο Βαλέρι Μπρούμελ, χρυσός ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος το 1964 στο Τόκιο και ασημένιος τέσσερα χρόνια νωρίτερα στη Ρώμη. Ο Ρώσος αθλητής κατέρριψε έξι φορές το παγκόσμιο ρεκόρ μεταξύ 1961 και 1963, ανεβάζοντάς το από τα 2.23 στα 2.28 μ. Το 1965 υπέστη πολλαπλό κάταγμα στο δεξί πόδι ύστερα από ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του και απειλήθηκε ακόμα και με ακρωτηριασμό. Έσωσε το πόδι του, όχι όμως και την καριέρα του, αφού δεν μπόρεσε να φτάσει ποτέ ξανά στο επίπεδο που βρισκόταν πριν το ατύχημα. Εγκατέλειψε οριστικά τη δράση το 1970.

1997: Ο Άρης χάνει στα χαρτιά τον αγώνα με τον Αθηναϊκό στον Βύρωνα, αφού οι ιθύνοντες της ομάδας αδυνατούν να προσκομίσουν εγκαίρως στον διαιτητή, Γιώργο Μπίκα, τα δελτία των ποδοσφαιριστών τους! Όπως αποδεικνύεται, τα δελτία βρίσκονται σε μια τσάντα που έχει ξεχαστεί στο πούλμαν, το οποίο πραγματοποίησε άλλο δρομολόγιο μετά την αποβίβαση της αποστολής των «κιτρίνων» στο γήπεδο. Τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα τιμωρούν τον Άρη με μηδενισμό και αφαίρεση τριών βαθμών, ποινή που παίζει καθοριστικό ρόλο στο να υποβιβαστεί στο τέλος της σεζόν στη Β’ Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

1979: Ανήμερα των 18ων γενεθλίων του, ο Καναδός άσος του χόκεϊ επί πάγου, Γουέιν Γκρέτσκι, υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τους Έντομοντον Όιλερς. Θα αναδειχθεί καλύτερος rookie της σεζόν και τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί σε μύθο για το άθλημα, αφού θα σαρώσει όλες τις ατομικές και ομαδικές διακρίσεις μέχρι το 1999, οπότε και αποφασίζει να… κρεμάσει το μπαστούνι του.

1977: Η 12χρονη Μαρίνα Τσερκάσοβα κι ο 18χρονος Σεργκέι Σάχραϊ, γίνονται το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ που εκτελεί τετραπλό τουίστ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι. Θα κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο.

1924: Ο 23χρονος Αμερικανός Τσαρλς Τζούτρο κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όταν τερματίζει 1ος στον τελικό των 500 μ. του πατινάζ ταχύτητας στο Σαμονί. Κατά τραγική ειρωνεία, ο Τζούτρο πεθαίνει ακριβώς 72 χρόνια μετά την ιστορική επιτυχία του, στις 26 Ιανουαρίου 1996.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News