Θωμάς Μαύρος: Το ιστορικό πενταρέ κόντρα στο Αιγάλεω

Θα ήταν παραλογισμός αν έλειπε ο κορυφαίος γκολτζής που έχει εμφανιστεί ποτέ στην Α’ Εθνική, από τη λίστα των παικτών που έχουν πετύχει πέντε τέρματα σε έναν αγώνα. Ο Θωμάς Μαύρος, όμως, το κατάφερε στις 27 Ιανουαρίου 1985.

«Καλώς τονε κι ας άργησε».  Αυτός θα ήταν ο σωστός τίτλος εφημερίδας για το επίτευγμα του Θωμά Μαύρου στον αγώνα ΑΕΚ-Αιγάλεω 5-2, στις 27 Ιανουαρίου 1985.

Ο διεθνής επιθετικός πέτυχε και τα πέντε γκολ της ομάδας του και μπήκε έστω και αργά στο κλειστό κλαμπ των παικτών που κατέχουν το σχετικό ρεκόρ στην Α’ Εθνική. Για την ακρίβεια, ο Μαύρος έγινε εκείνη τη μέρα ο όγδοος ποδοσφαιριστής που σημείωσε «πενταρέ» από την καθιέρωση της εθνικής κατηγορίας, την περίοδο 1959-60.

Αν κρίνουμε, όμως, από το πόσες φορές έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του την κατσάδα του πατέρα του, λίγες ώρες μετά το τέλος του ματς με το Αιγάλεω, μάλλον θα αισθάνεται άσχημα που δεν κατέρριψε το ρεκόρ, σημειώνοντας έξι ή και περισσότερα γκολ! Ο Μαύρος περιγράφει εύγλωττα το περιστατικό και στην αυτοβιογραφία του «Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο θεός» (εκδ. Ελληνοεκδοτική, 2017).

«Οκτώ έπρεπε να είχες βάλει!», είχε πει θυμωμένος ο Μιχάλης Μαύρος στον άσο της ΑΕΚ, λίγες ώρες μετά το τέλος του αγώνα με το Αιγάλεω και μάλιστα του ανέλυσε μία προς μία τις τρεις χαμένες ευκαιρίες που θα του χάριζαν το ασύλληπτο ρεκόρ.

Αλλά και τα πέντε γκολ που πέτυχε ο Μαύρος δεν ήταν και λίγα. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι άλλοι σκόρερ-μεγαθήρια, όπως ο Γιώργος Σιδέρης, ο Αντώνης Αντωνιάδης και ο Μίμης Παπαϊωάννου δεν πέτυχαν ποτέ περισσότερα από τέσσερα σε αγώνα Α’ Εθνικής. Μερικές φορές χρειάζεται και η τύχη για ένα τέτοιο επίτευγμα κι εκείνοι δεν την είχαν.

Το Αιγάλεω είχε αιφνιδιάσει την ΑΕΚ στο ματς της 27ης Ιανουαρίου 1985, μια και προηγήθηκε στο 21′ με γκολ του Γιώργου Πανταζή. Ο Μαύρος ισοφάρισε στο 40′ (από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ) έπειτα από ασίστ του Χόκαν Σάντμπεργκ και στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ασταμάτητος. Σκόραρε ξανά στο 46′, το 52′ και το 63′ διασφαλίζοντας τη νίκη της ομάδας του κι έβαλε το κερασάκι στην τούρτα (αφού στο 76′ ο Νίκολα Νίκιτς είχε μειώσει για το «Σίτι») με ένα «ξερό» σουτ στο 90′.

Οι επτά παίκτες που είχαν σημειώσει «πενταρέ» πριν από τον «Θεωμά» ήταν οι Σάββας Τσοκαταρίδης (Δόξα Δράμας-Φωστήρας 5-0, 1961-62), Κώστας Νεστορίδης (ΑΕΚ-Ηρακλής 5-0, 1962-63), Βασίλης Κυριακού (Αιγάλεω-Απόλλων Σμύρνης 2-6, 1966-67), Σάκης Κουβάς (Βύζας Μεγάρων-Ολυμπιακός Λευκωσίας 5-1, 1967-68), Γιώργος Δέδες (Πανιώνιος-Ολυμπιακός Λευκωσίας 8-0, 1969-70), Μιχάλης Δράκος (Ρόδος-Καβάλα 5-1, 1978-79) και Δημήτρης Σεϊταρίδης (Εθνικός-Ατρόμητος 10-0, 1980-81).

Μετά τον Μαύρο, επανέλαβαν το επίτευγμα άλλοι τέσσερις παίκτες. Ο Κριστόφ Βαζέχα (Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 5-3, 1995-96), ο Ντέμης Νικολαΐδης (ΑΕΚ-Καλαμάτα 6-1, 1996-97), ο Γκόραν Βλάοβιτς (Παναθηναϊκός-Παναχαϊκή 8-0, 2001-02) και ο Μάρκους Μπεργκ (Παναθηναϊκός-Πανθρακικός 6-1, 2015-16).

Το γκολ του Σαργκάνη

Την ίδια ημέρα με το «πενταρέ» του Μαύρου, σημειώθηκε άλλο ένα σπάνιο γεγονός. Ο Νίκος Σαργκάνης χρίστηκε σκόρερ στον αγώνα Ολυμπιακός-Ηρακλής 3-1, όταν ευστόχησε σε πέναλτι στο 56ο λεπτό.

Ο διεθνής τερματοφύλακας δεν είχε δοκιμάσει άλλη φορά να σουτάρει από την άσπρη βούλα. Ήταν το παρθενικό του γκολ σε επίσημο αγώνα και ήταν και ιδιαίτερα κρίσιμο, μια και έδωσε προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους» με 2-1. Ωστόσο, ο Σαργκάνης δεν ήταν και ο πρώτος τερματοφύλακας που σκόραρε στην Α’ Εθνική.

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, τον είχε… προλάβει ο Ανδρέας Φιλώτας, ακριβώς 17 χρόνια νωρίτερα. Ενδιάμεσα είχαν σκοράρει κι άλλοι τερματοφύλακες.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Ιανουαρίου

2008: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς γίνεται ο πρώτος Σέρβος τενίστας που κατακτά τουρνουά γκραν σλαμ, όταν νικά στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν τον Γάλλο Τζο-Βιλφρίντ Τσονγκά με 3-1 σετ (4-6, 6-4, 6-3, 7-6). Ο Τζόκοβιτς έχει φτάσει σήμερα τους 24 τίτλους στα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ και κατέχει το σχετικό ρεκόρ.

2007: Ο Σωτήρης Νίνης πετυχαίνει το παρθενικό του γκολ στο πρωτάθλημα της Super League, στον αγώνα Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός είναι μόλις 16 ετών και 299 ημερών και γίνεται ο νεότερος σκόρερ του «τριφυλλιού» στην ιστορία του στην Α’ Εθνική.

2002: Ο Άρης νικά 1-0 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, έχοντας κορυφαίο παίκτη τον τερματοφύλακα Φάνη Κατεργιαννάκη που πραγματοποιεί σωρεία εντυπωσιακών αποκρούσεων. Το γκολ των «κιτρίνων» πετυχαίνει ο Βέλγος Νόρντιν Τζμπαρί στο 79′.

1996: Αγωνιζόμενη με τα χρώματα των ΗΠΑ, η Μόνικα Σέλες κατακτά το Αυστραλιανό Όπεν νικώντας στον τελικό τη Γερμανίδα Άνκε Χούμπερ με 2-0 σετ (6-4, 6-1). Πρόκειται για το πρώτο τουρνουά γκραν σλαμ που κατακτά η Σέλες μετά τον Απρίλιο του 1993, όταν μανιακός θεατής τη μαχαίρωσε στην πλάτη κατά τη διάρκεια αγώνα της στο Αμβούργο. Θα αποδειχθεί και το τελευταίο.

1991: Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου απέχουν από τον αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, λόγω των πολλών χρημάτων που τους οφείλει η διοίκηση της ΠΑΕ. Στη θέση τους, οι «κυανέρυθροι» παρατάσσουν την ερασιτεχνική τους ομάδα, η οποία γνωρίζει την ήττα με 6-1 από τους πρωταθλητές (τρία γκολ πετυχαίνει ο Δημήτρης Σαραβάκος). Ανάμεσα στους μικρούς του Πανιωνίου βρίσκεται και ο 17χρονος Τάκης Φύσσας, ο οποίος θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο το 1993 και θα διαγράψει λαμπρή καριέρα στον χώρο, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στον άθλο της κατάκτησης του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας.

1970: Ο Αμερικανός Άρθουρ Ας νικά στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν τον «γηπεδούχο» Ντικ Κρέιλι με 3-0 σετ (6-4, 9-7, 6-2). Ο Ας γίνεται έτσι ο πρώτος μη Αυστραλός νικητής του τουρνουά μετά το 1959, όταν το είχε κατακτήσει ο συμπατριώτης του, Άλεξ Ολμέντο.

1968: Ο Ανδρέας Φιλώτας γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας που σκοράρει σε αγώνα του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Λευκωσίας αξιοποιεί πέναλτι στο 88ο λεπτό του εντός έδρας αγώνα της ομάδας του με τον Πανσερραϊκό και της χαρίζει τη νίκη με 2-1.

1924: Ο Φινλανδός αθλητής του πατινάζ ταχύτητας, Κλας Τούνμπεργκ κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαμονί. Με τη νίκη του στον τελικό των 1.500 μέτρων, πρωτεύει και στην κατηγορία all round, αφού μία ημέρα νωρίτερα είχε κατακτήσει το χρυσό και στα 5.000 μέτρα.

1913: Ο Αμερικανός Τζιμ Θορπ, χρυσός ολυμπιονίκης του δεκάθλου και του πεντάθλου το 1912 στη Στοκχόλμη, παραδέχεται ότι είχε εισπράξει χρήματα ως παίκτης του μπέιζμπολ τη διετία 1909-10. Με την ομολογία του λογίζεται επαγγελματίας αθλητής και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαιρεί τους τίτλους του και τον υποχρεώνει να επιστρέψει τα μετάλλια που είχε κατακτήσει μερικούς μήνες νωρίτερα στη Στοκχόλμη. Θα αποκατασταθεί το 1982, είκοσι οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του, όταν η ΔΟΕ αποφασίζει να τον αναγνωρίσει ως νικητή των αγωνισμάτων που είχε κερδίσει το 1912. Το 1983 θα απονείμει και αναμνηστικά χρυσά μετάλλια στα παιδιά του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News