ΑΕΚ: Λιούμπιτσιτς, η περίπτωση που διχάζει

Στις μεταγραφικές περιόδους, η πλειονότητα των μετακινούμενων είναι ποδοσφαιριστές που σε κάποιους προπονητές δεν κάνουν και σε ορισμένους άλλους, το αντίθετο. Γράφει ο Νίκος Σαρίδης.

Για τον Ρόμπερτ Λιούμπιτσιτς δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι φύσει και θέσει επαΐοντες, δηλαδή οι προπονητές του (πρώην κι επόμενος), θα πάρουμε εμείς την ευθύνη να πούμε αν είναι καλός, μέτριος ή κακός ποδοσφαιριστής;

Ο Σεργκέι Γιακίροβιτς, ο Βόσνιος προπονητής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που το καλοκαίρι μετά τον αποκλεισμό απ’ την ΑΕΚ διαδέχτηκε τον Ιγκόρ Μπίστσαν, δεν έδειξε όλους αυτούς τους μήνες να έχει κάποια κάψα για τον Βιεννέζο με τις κροατικές ρίζες. Από τα 26 παιχνίδια (όλων των διοργανώσεων), στα οποία ο Γιακίροβιτς έκατσε ως τώρα στον πάγκο, μόνο στα μισά συμπεριέλαβε τον Λιούμπιτσιτς στο αρχικό σχήμα.

Αντίθετα, του Ματίας Αλμέιδα του γυάλισε ο λεγάμενος, απ’ όταν αναμετρήθηκαν, λέει, οι δύο ομάδες στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον «λόκαρε» και τώρα πλέον θα τον έχει και θα τον χαίρεται. Θα τον χαίρεται; Γιατί όχι; Δεν αποκλείεται να ξέρει ο «Πελάδο» καλύτερα απ’ τον ομότεχνό του της Ντιναμό. Ο τελευταίος, ωστόσο, τον είχε τον παίκτη καθημερινά στα χέρια του (ή στα… πόδια του, αν υποθέσουμε πως τον ενοχλούσε η παρουσία Λιούμπιτσιτς). Μήπως γνωρίζει, λοιπόν, καλύτερα ο Γιακίροβιτς; Αλλά έτσι δεν γίνεται πάντα;

Στις μεταγραφικές περιόδους, η πλειονότητα των μετακινούμενων είναι ποδοσφαιριστές που σε κάποιους προπονητές δεν κάνουν και σε ορισμένους άλλους, το αντίθετο. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Λιούμπισιτς δεν εξελίχθηκε καταπώς προσδοκούσαν στην ομάδα της κροατικής πρωτεύουσας. Δεν ρισκάρεις, άλλωστε, 3 εκατ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2022, για έναν 23χρονο (τότε), προκειμένου ενάμιση χρόνο μετά να τον πουλήσεις 4 εκατ. (αν είναι και τόσα τελικά τα λεφτά που θα δαπανήσει η ΑΕΚ). Σημαίνει ότι κάτι στράβωσε στην πορεία.

Ας μην παραβλέπουμε πως ούτε καν διεθνής δεν χρίστηκε ο Λιούμπιτσιτς με τη «Χρβάτσκα» σ’ αυτό το διάστημα που αγωνίστηκε στη χώρα καταγωγής του. Εντάξει, γαλαξίας αστέρων στην εθνική ομάδα της Κροατίας, αλλά αν δεχτούμε ότι είναι παικταράς, δεν θα έπρεπε κληθεί να παίξει μία φορά, έστω, σε κάποιο φιλικό; Ούτε αυτό, πάντως, προεξοφλεί οτιδήποτε. Εχουμε δει παίκτες και παίκτες ν’ αλλάζουν περιβάλλον και ν’ ανανεώνουν την καριέρα τους.

Η απόκτησή του τροφοδότησε και μία κουβέντα για το αν ήταν πρέπον να πάρει η ΑΕΚ παίκτη από τη συγκεκριμένη ομάδα, της οποίας οι οπαδοί προκάλεσαν (άσχετα από την ταυτότητα του φυσικού αυτουργού), τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη. Εκείνοι που υπεραμύνονται, πάντως, της επιλογής της ΠΑΕ, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να διαγράφεται μονοκοντυλιά από την ατζέντα ένας σύλλογος εξαιτίας των φανατικών οπαδών του, όσο ειδεχθής και αν είναι η δράση τους.

Οι διαφωνούντες ισχυρίζονται ότι από τη μία η επίσημη ΑΕΚ είχε αρνηθεί στο Ζάγκρεμπ, στο περιθώριο του μεταξύ τους αγώνα, πρόσκληση της Ντιναμό σε γεύμα κι από την άλλη έκατσε στο τραπέζι με τους Κροάτες παράγοντες προκειμένου να διαπραγματευθεί την αγορά ενός ποδοσφαιριστή. Ο καθένας επιλέγει την οπτική που τον εκφράζει, αλλά πάντως καμία από τις δύο απόψες περί το «ηθικόν της συναλλαγής» δεν απαντά πειστικά στην ερώτηση για το αγωνιστικό, για το αν δηλαδή ο Λιούμπισιτς είναι ένας παίκτης που θα κάνει τη διαφορά στην «Ενωση». Θα χρειαστεί να περιμένουμε, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι, να τον μετρήσουμε μέσα απ’ τα παιχνίδια με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News