Ζίζι Ρόμπερτς: Το γκολ που «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό και την έπαρση του Αναστασιάδη

Στις 4 Φεβρουαρίου 2001, ο Πανιώνιος νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με γκολ του Ζίζι Ρόμπερτς στις καθυστερήσεις. Πώς το αποτέλεσμα συνέβαλε στην απομάκρυνση του Άγγελου Αναστασιάδη από τον «πράσινο» πάγκο και τι απέγινε ο Λιβεριανός κυνηγός.

Η ιστορική ατάκα περί… πόρνης μπάλας του Ίβιτσα Όσιμ, την εποχή που ήταν προπονητής του Παναθηναϊκού, έμελλε να επιβεβαιωθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2001 και να πληγώσει έναν επίγονό του στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού». Τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Στις 31 Ιανουαρίου 2001, ο Παναθηναϊκός είχε συντρίψει με 7-2 τον Πανιώνιο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εξασφαλίζοντας πανηγυρικά την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου. «Την Κυριακή οκτώ», φώναζαν ρυθμικά στα τελευταία λεπτά οι οπαδοί των «πρασίνων»,  μια και ακολουθούσε νέα αναμέτρηση των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα. Η παράσταση που είχε δώσει εκείνο το βράδυ η ομάδα του Αναστασιάδη ήταν τόσο εντυπωσιακή, που δεν άφηνε περιθώρια να πιστέψει κανείς ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό.

Άλλωστε, ο Παναθηναϊκός ήταν αήττητος στο πρωτάθλημα κι έδειχνε ικανός να επιστρέψει στον θρόνο στον οποίο είχε να βρεθεί το 1996. Ειδικά ο Μακεδόνας τεχνικός βρισκόταν… καβάλα στ’ άλογο, μια και λίγες εβδομάδες νωρίτερα το «τριφύλλι» είχε αποκλείσει τη Γιουβέντους στην πρώτη φάση των ομίλων του Champions League. Οι επιτυχίες και το καλό ποδόσφαιρο που απέδιδε η ομάδα, έκανε και όσους τον επέκριναν για τις παραξενιές του, όπως την κόντρα του με τον Πάουλο Σόουσα, να τον συγχωρέσουν.

Οι θεοί του ποδοσφαίρου, όμως, είχαν διαφορετικά σχέδια. Ο Παναθηναϊκός ήταν καταφανώς ανώτερος και στο παιχνίδι πρωταθλήματος της 4ης Φεβρουαρίου, αλλά… η μπάλα δεν έμπαινε στα δίχτυα. Ο τερματοφύλακας Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος έπιανε τα άπιαστα, ενώ κι όταν δεν μπορούσε να επέμβει, οι επιθετικοί των «πρασίνων» αστοχούσαν με κάθε πιθανό τρόπο.

Στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν όλοι είχαν συμβιβαστεί με το 0-0, ήρθε το σοκ. Ο Στέλιος Χασιώτης έβγαλε στην κόντρα τον Ζίζι Ρόμπερτς, ο οποίος είχε φύγει πίσω από τη σέντρα και δεν ήταν οφσάιντ. Ο Τάκης Φύσσας τον καταδίωξε χωρίς να τον προλάβει και ο Λιβεριανός επιθετικός σούταρε. Η μπάλα αφού χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Αντώνη Νικοπολίδη, κατέληξε στα δίχτυα!

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού «πάγωσε» με το 0-1. Το ίδιο κι ο Αναστασιάδης, ο οποίος μόλις δύο ημέρες νωρίτερα είχε νιώσει πιο ισχυρός από ποτέ, κατά την παρουσίαση των χειμερινών  μεταγραφικών αποκτημάτων (ανάμεσά τους ήταν ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε κι ο Γιούρκας Σεϊταρίδης). Τότε που είχε κάνει και την περιβόητη δήλωση περί… θανάτου για όποιον τολμούσε να διαταράξει την ηρεμία στα αποδυτήρια

«Έχουμε αποφασίσει όλοι με πρώτον εμένα ότι όποιος διανοηθεί να διαταράξει το κλίμα εκεί μέσα, θα πεθάνει. Θάνατος! Την ξέρετε τη λέξη; Θάνατος. Υπακοή σημαίνει ζωή», είχε πει.

Το απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου, όμως, ο Αναστασιάδης είχε διαρκώς σκυμμένο το κεφάλι στη συνέντευξη Τύπου, την ώρα που μιλούσε ο υπηρεσιακός προπονητής του Πανιωνίου, Δημήτρης Μπαρμπαλιάς (τότε οι δύο τεχνικοί έκαναν δηλώσεις μαζί). Ο οποίος Μπαρμπαλιάς είχε παραιτηθεί ύστερα από το 7-2 του Κυπέλλου, αλλά είχε δεχθεί να καθίσει στον πάγκο και σ’ αυτό το ματς, μέχρι να αναλάβει ο Φινλανδός, Μάρτι Κουούζελα.

Μερικές εβδομάδες αργότερα θα αποχωρούσε και ο Αναστασιάδης από τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχασαν στο καπάκι και το ματς με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά τέθηκαν νοκ άουτ από τη διεκδίκηση του τίτλου. Ύστερα από τις δύο ήττες από τη Στουρμ Γκρατς για τη δεύτερη φάση των ομίλων του Champions League, το κλίμα βάρυνε κι άλλο για τον Μακεδόνα τεχνικό, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Προστατευόμενος του Γουεά

Αξίζει όμως να αφιερώσουμε μερικές αράδες και στον ήρωα εκείνου του απογεύματος. Ο Ζίζι Ρόμπερτς είχε κάνει τη δυναμική εμφάνισή του στο ελληνικό πρωτάθλημα τον Ιανουάριο του 2000, όταν εντάχθηκε στον Ιωνικό ως δανεικός από τη Μίλαν και ξεχώρισε με το «καλημέρα». Έκπληκτοι οι Έλληνες φίλαθλοι έβλεπαν έναν σέντερ φορ με εντυπωσιακά σωματικά προσόντα, να παίρνει παραμάζωμα τους αντίπαλους αμυντικούς.

Τότε είχε διαδοθεί ότι ήταν ανιψιός του κορυφαίου Λιβεριανού ποδοσφαιριστή της εποχής, Τζορτζ Γουεά, ο οποίος διέπρεπε εκείνη την εποχή στα ευρωπαϊκά γήπεδα με τους «ροσονέρι». Όπως αποδείχθηκε αργότερα, ωστόσο, ήταν απλά φίλοι ή πιο σωστά ο Γουεά (ο οποίος είχε κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα το 1995) τον είχε πάρει υπό την προστασία του επειδή είχε εκτιμήσει το ταλέντο του. Εκείνος είχε πείσει τον Αλμπέρτο Τζακερόνι να τον πάρει στη Μίλαν, με τη φανέλα της οποίας όμως ο Ρόμπερτς αγωνίστηκε μόνο σε φιλικά παιχνίδια.

Με την ομάδα της Νίκαιας ο 20χρονος Λιβεριανός διέπρεψε. Πέτυχε οκτώ γκολ σε δεκαπέντε παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά πιο σημαντική ήταν η συνεισφορά στην πρόκριση του συλλόγου στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο Λιβεριανός επιθετικός αγωνίστηκε βασικός στον τελικό με την ΑΕΚ, όπου ο Ιωνικός γνώρισε την ήττα με 3-0 και με το τέλος της σεζόν μπήκε στο στόχαστρο μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων.

Ο Πανιώνιος έκανε την έκπληξη και απέκτησε τον Ρόμπερτς ως ελεύθερο από τη Μίλαν τον Ιούλιο του 2000. Ο Γουεά, ο οποίος στο μεταξύ είχε αποχωρήσει από τους «ροσονέρι», λειτούργησε ουσιαστικά ως μάνατζερ του προστατευόμενου του και ήταν αυτός που έδωσε τα χέρια με τον τότε πρόεδρο των «κυανέρυθρων», Αχιλλέα Μπέο, υπό το βλέμμα του νεαρού επιθετικού! Η «Αθλητική Ηχώ» μάλιστα δημοσίευσε τη σχετική φωτογραφία, η οποία θα είχε γίνει viral αν το διαδίκτυο ήταν διαδεδομένο εκείνη την εποχή.

Με το… σάντουιτς στο χέρι

Στη Νέα Σμύρνη, ωστόσο, ο Ρόμπερτς δεν δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες. Αν και σκόραρε κατά ριπάς στον προκριματικό όμιλο του Κυπέλλου κόντρα σε πιο αδύναμους αντιπάλους, δεν κατάφερε να είναι εξίσου αποτελεσματικός στο πρωτάθλημα. Πριν από το ιστορικό γκολ επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, είχε σκοράρει μόλις μία φορά. Το δεύτερο μισό της σεζόν εξελίχθηκε αρκετά καλύτερα, αλλά και πάλι η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, τον Αύγουστο του 2001, προκάλεσε έκπληξη.

Στην ιστορία έχει μείνει και ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε η μεταγραφή. Η αποστολή του Πανιωνίου ταξίδευε οδικώς για το Πήλιο, όπου θα πραγματοποιούσε το τελικό στάδιο της προετοιμασίας της. Ο Μπέος, ο οποίος στο μεταξύ είχε συμφωνήσει με τον αντιπρόεδρο της πειραϊκής ΠΑΕ, Γιώργο Λούβαρη για το κόστος της μεταγραφής (600 εκατομμύρια δραχμές), έφυγε… σφαίρα με το αυτοκίνητό του και πρόλαβε την αποστολή λίγο έξω από τη Λαμία, όπου είχε κάνει στάση για φαγητό σε ένα από τα εστιατόρια της εθνικής οδού.

Οι φήμες λένε ότι ο Ρόμπερτς έτρωγε αμέριμνος ένα σάντουιτς όταν ο Μπέος τον σήκωσε απ’ το τραπέζι υπό τα έκπληκτα βλέμματα των συμπαικτών του και τον έβαλε στο αυτοκίνητό του για να τον πάει στα γραφεία του Ολυμπιακού. Αν και ο Λιβεριανός έκανε τον δύσκολο στην πρώτη κουβέντα για το οικονομικό, είπε το «ναι» και υπέγραψε. Ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος διένυε την πρώτη του θητεία ως προπονητής στους «ερυθρόλευκους», τον πίστευε πολύ.

Όμως, ο θηριώδης επιθετικός δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του Ολυμπιακού. Στο ντεμπούτο του πέτυχε δύο γκολ κόντρα στην πρώην ομάδα του, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Ένας αρκετά σοβαρός τραυματισμός τον Δεκέμβριο τον έθεσε ουσιαστικά νοκ άουτ απ’ το υπόλοιπο της σεζόν. Μοιραία, το καλοκαίρι του 2002 δέχθηκε να λύσει το συμβόλαιό του.

Προσωρινή «ανάσταση» στην Αμερική

Έκτοτε τα ίχνη του Ρόμπερτς χάθηκαν από την Ελλάδα. Αργότερα μάθαμε ότι φεύγοντας από τον Ολυμπιακό μεταγράφηκε στους Κολοράντο Ράπιντς, ομάδα του MLS κι ότι το 2003 αναδείχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Λιβερία. Τα προβλήματα στο δεξί του γόνατο, ωστόσο, δεν του επέτρεψαν να μακροημερεύσει ούτε στην Αμερική.

Το 2005 μεταγράφηκε στην Κοουλάιλαντ της Βορείου Ιρλανδίας, χωρίς όμως να καταφέρει να βρει τον παλιό καλό εαυτό του. Έτσι, λίγους μήνες αργότερα αναγκάστηκε να κρεμάσει οριστικά τα παπούτσια του προτού κλείσει τα 27 του χρόνια. Ανεπιβεβαίωτες φήμες τον έφερναν να έχει ασχοληθεί με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το βέβαιο όμως είναι ότι το 2016 και το 2017 αποτέλεσε μέλος του τεχνικού επιτελείου των Ατλάντα Σίλβερμπακς.

Το πέρασμα του Ρόμπερτς απ’ την Ελλάδα ήταν βραχύβιο, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητο. Κυρίως χάρη σε εκείνο το γκολ της 4ης Φεβρουαρίου 2001, έχει κερδίσει την ποδοσφαιρική «αθανασία».

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Φεβρουαρίου

2003: Αποκαλύπτεται ότι ο Γιώργος Καραγκούνης είχε ταξιδέψει μερικές ημέρες νωρίτερα στο Μιλάνο προκειμένου να έχει τις τελικές συζητήσεις για την ένταξή του στην Ίντερ. Ο διεθνής μέσος, το συμβόλαιό του οποίου με τον Παναθηναϊκό έληγε τον Ιούνιο του 2003, θα μεταγραφεί πράγματι στους «νερατζούρι» στο τέλος της σεζόν, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο που προβλέπει ετήσιες αποδοχές ενός εκατομμυρίου ευρώ.

2000: Εγκρίνεται η εισαγωγή στο Hall of Fame του μπάσκετ του παλαίμαχου διαιτητή και πρώτου «ιεραπόστολου» του αθλήματος στην Ελλάδα, Συμεών Μαυροσκούφη, παρότι είχε αποβιώσει εννιά χρόνια νωρίτερα. Η διαδικασία, ωστόσο, έμελλε να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

1997: Το αστικό δικαστήριο της Σάντα Μόνικα κρίνει ότι ο θρύλος του αμερικάνικου φούτμπολ, Ο Τζέι Σίμσον, είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες της πρώην συζύγου του, Νικόλ Μπράουν και του φίλου της, Ρον Γκόλντμαν. Ύστερα από την αθώωση του Σίμσον από την ποινική δικαιοσύνη, σε μια δίκη που εξελίχθηκε σε τηλεοπτικό σόου, η οικογένεια Γκόλντμαν κατέθεσε αγωγή επιδιώκοντας μια μικρή ηθική δικαίωση. Το αστικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 8,5 εκατ. ευρώ στους συγγενείς του αδικοχαμένου Ρον.

1993: Οι Μπόστον Σέλτικς αποσύρουν τη φανέλα του Λάρι Μπερντ με το Νο 33. Ο κορυφαίος πάουερ φόργουορντ είχε αποχωρήσει από τη δράση μετά τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

1981: Με γκολ του Δημήτρη Γκέσιου, η ΑΕΚ νικά 1-0 τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας (είχε ηττηθεί με 3-2 στο πρώτο ματς).

1932: Αρχίζουν οι 3οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Λέικ Πλασίντ της Νέας Υόρκης.

1924: Ο Νορβηγός Γιάκομπ Τούλιν κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα με σκι, στους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαμονί. Δώδεκα χρόνια αργότερα θα μετάσχει στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου στην κατηγορία των σκαφών οκτώ μέτρων της ιστιοπλοΐας και θα κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο.

1899: Ιδρύεται η Βέρντερ Βρέμης από μια παρέα 16χρονων μαθητών, οι οποίοι είχαν μόλις κερδίσει ως έπαθλο μια μπάλα ποδοσφαίρου σε έναν διαγωνισμό διελκυστίνδας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News