ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η ιστορία στους «μπλαουγκράνα» επαναλαμβάνεται υπό την καθοδήγηση του νυν προέδρου. Ακολουθεί το μονοπάτι που χάραξε στο παρελθόν και οδήγησε σε επιτυχίες…

Για 3η φορά ως πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, ο Τζουάν Λαπόρτα, άρχισε μια… επανάσταση στην ομάδα. Η πρώτη, το 2003, έγινε για ν’ αφήσει ο σύλλογος τα παλιά κόμπλεξ του και να ξεφύγει από τη σκιά του Τζουζέπ Λιουΐς Νούνιεθ. Η δεύτερη, το 2008, «γέννησε» την «Pep Team», την καλύτερη ομάδα του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η τρίτη, αυτή του 2021, έγινε από οικονομική ανάγκη. Σε κάθε μια από αυτές, όμως, άνοιξε ένας καινούριος κύκλος, ενώ έκλεισε ένας άλλος. Πρώτα, με την αποχώρηση του Φρανκ ντε Μπουρ άρχισε το τέλος της «Μπάρτσα των Ολλανδών» κι ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά όταν έφυγαν ο Πάτρικ Κλάιφερτ, ο Μαρκ Όφερμαρς κι ο Φιλίπ Κοκού. Έπειτα, εκείνος του Ροναλντίνιο που άνοιξε πέντε χρόνια πριν. Τέλος, αυτός του Λιονέλ Μέσι που διαδέχθηκε τον Βραζιλιάνο.

 

Το χαμόγελο του Ροναλντίνιο

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ αυτής της εποχής και του 2003. Ο σύλλογος βρισκόταν σε μεγάλη κρίση. Αγωνιστικά (πέντε χρόνια χωρίς τίτλο) και οικονομικά. Το κλαμπ δεν μπορούσε να ξεπεράσει την αποχώρηση του Λουΐς Φίγκο και με τον πρόεδρο Τζουάν Γκασπάρ, διάδοχο του Τζουζέπ Λιουΐς Νούνιεθ, το μέλλον ήταν δυσοίωνο. Τα λεφτά από τη μεταγραφή του Πορτογάλου σπαταλήθηκαν. Όπως ακριβώς συνέβη μ’ αυτά του Νεϊμάρ από τον Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Τότε εμφανίστηκε ο Λαπόρτα και η ομάδα του «Elefant Blau». Κέρδισε τις εκλογές και επέστρεψε το χαμόγελο στο «Καμπ Νόου» με τον Ροναλντίνιο να λάμπει. Με τον Φρανκ Ράικαρντ στον πάγκο, τον Γιόχαν Κρόιφ να τον συμβουλεύει και μια εξαιρετική ομάδα, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και το Champions League.

 

«Το ποδόσφαιρο σου επιστρέφει αυτό που του δίνεις»

Μετά από την κατάκτηση της Ευρώπης το 2006, η Μπαρτσελόνα μπήκε σε μια δίνη. Ο Φρανκ Ράικαρντ έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων. Τα ξενύχτια του Ροναλντίνιο διέλυσαν την ομάδα και ούτε ο Σαμουέλ Ετό ή η άνοδος του Λιονέλ Μέσι σταμάτησαν την πτώση της ομάδας που έμεινε δύο χρόνια άτιτλη. Τότε ο Γιόχαν Κρόιφ υπέδειξε τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία. Οι «μπλαουγκράνα» έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Πλέον, υπάρχει «πριν» και «μετά» την «Pep Team», που σάρωσε τους τίτλους και έκανε σύμβολό της την «Λα Μασία» και μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αυτό αποτυπώθηκε και στο σλόγκαν της εποχής: «το ποδόσφαιρο σου επιστρέφει αυτό που του δίνεις».

 

Ο συνδυασμός του 2003 και του 2008

Ο Λαπόρτα, αφότου κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Μάρτιο, συνηθίζει να επαναλαμβάνει πως εκείνος και οι παράγοντες που έχει στο πλευρό του έχουν εμπειρία και ξέρουν να διαχειρίζονται κρίσεις. Αυτή του 2021, όμως, είναι ο συνδυασμός του 2003 και του 2008 αν και σ’ έναν διαφορετικό κόσμο σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Άδεια ταμεία και διαλυμένα αποδυτήρια. Οι πράξεις, ασχέτως με τις αιτίες, ακολουθούν το… μονοπάτι που χαράχτηκε στο παρελθόν: όπως το 2003, έφυγαν αστέρες. Την πρώτη φορά, ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε κι ο Φρανκ ντε Μπουρ. Στην παρουσίασή του ο Γκουαρδιόλα ανακοίνωσε πως θα έφευγαν ο Ροναλντίνιο, ο Ντέκο κι ο Ετό. Οι δύο πρώτοι πουλήθηκαν άμεσα. Ο τρίτος ένα χρόνο μετά κι αφού η ομάδα έκανε treble. Φέτος, ο Λιονέλ Μέσι κι ο Αντουάν Γκριεζμάν.

Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το… καταφύγιο ήταν η «Λα Μασία» και οι διδαχές του Κρόιφ. Πριν από 18 χρόνια εδραιώθηκαν στην πρώτη ομάδα παίκτες όπως ο Βίκτορ Βαλδές κι ο Ανδρές Ινιέστα και το 2005 μπήκε στο… χορό κι ο Μέσι. Το 2008 αυτός έλαβε τα ηνία, επέστρεψε ο Τζεράρ Πικέ κι ο Γκουαρδιόλα έριξε στα βαθιά τους Σέρχιο Μπουσκέτς και Πέδρο. Τώρα, το νέο «10» είναι ο Άνσου Φάτι. Γύρισε ο Έρικ Γκαρθία σε μια άμυνα που υπάρχουν οι Αραούχο και Μινγκέθα. Ο Πέδρι κι ο Ντεμίρ μπορεί να μην «γεννήθηκαν» στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα, αλλά ήδη θεωρούνται πολύτιμοι, ενώ ο σύλλογος ποντάρει πολλά στους «δικούς του» Νίκο και Γκάβι. Κι όλα αυτά με τον Τζόρντι Κρόιφ, γιο του Γιόχαν, να συμβουλεύει τον πρόεδρο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News