Ανδρέας Παπαεμμανουήλ: Η... ταμπακιέρα που τον έβαλε σε μπελάδες

Η ένσταση που κατέθεσε ο Ολυμπιακός μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στις 14 Φεβρουαρίου 1960, έκρυβε από πίσω της μια περίεργη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ.

Οι απόψεις για το πότε η ταμπακιέρα θεωρήθηκε κάτι τόσο σπουδαίο, ώστε να μείνει και ως έκφραση στην καθομιλουμένη, διίστανται. Δύσκολα, πάντως, θα έπαιξε ρόλο για την καθιέρωσή της το παρασκήνιο που συνόδευσε το πρώτο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στην ιστορία της Α’ Εθνικής, στις 14 Φεβρουαρίου 1960.

Το ματς διεξήχθη στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του α’ γύρου, έληξε 0-0 και κύλησε… ανησυχητικά ήσυχα, διαψεύδοντας τις Αρχές που φοβούνταν επεισόδια. Ένα δοκάρι του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ για τους «πράσινους» ήταν η μοναδική πραγματικά αξιόλογη φάση του ματς. Η κερκίδα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θύμιζε «εκκλησία» και μετά το σφύριγμα της λήξης οι παίκτες των δύο μεγάλων αντιπάλων έφυγαν αγκαλιασμένοι από τον αγωνιστικό χώρο.

Κι όμως, αμέσως μετά, ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των διοικήσεων για μία… ταμπακιέρα! Στην κυριολεξία. Πριν από την έναρξη του ντέρμπι, ο Ολυμπιακός είχε καταθέσει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Παπαεμμανουήλ, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε τιμωρηθεί από την Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας με διαγραφή από τα μητρώα των ποδοσφαιριστών.

Ο λόγος; Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Παπαεμμανουήλ είχε παίξει στη Σόφια με την Εθνική Ενόπλων. Και οι Βούλγαροι τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε κλέψει μια ταμπακιέρα απ’ το ξενοδοχείο όπου διέμενε η ελληνική αποστολή. Το θέμα μπορεί να φαίνεται αστείο σήμερα, τότε όμως είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και λίγο έλειψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών! Ίσως γι’ αυτό η ΕΦΙ έσπευσε να τιμωρήσει τον νεαρό επιθετικό, χωρίς να διαθέτει απτές αποδείξεις. Για να δείξει η Ελλάδα στους γείτονες ότι ήταν άτεγκτη σε θέματα ηθικής.

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει όταν ενεπλάκη στην υπόθεση ο τότε διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνος, ο οποίος και έκανε γνωστό ότι την τελική απόφαση για το ποδοσφαιρικό μέλλον του Παπαεμμανουήλ θα λάμβανε η ολομέλεια της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, της οποίας ήταν πρόεδρος. Ως αθλητής της ιστιοπλοΐας ο ίδιος, δεν έκρυψε τη συμπάθειά του προς τον άσο του Παναθηναϊκού. Κι αυτή η στάση του έμελλε να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ο Κωνσταντίνος δεν μπορούσε βάσει νόμου να μετάσχει σε συνεδρίαση της ΕΟΑ που θα προσέβαλλε απόφαση της ΕΦΙ. Όμως, η ευμενής στάση του προς τον Παπαεμμανουήλ, επηρέασε τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ώστε να βγάλουν απαλλακτική απόφαση για τον νεαρό κυνηγό στις αρχές Μαρτίου. Ο Ολυμπιακός έχασε την ένσταση και… φώναζε, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο γλίτωσε από τη βιαστική καταδίκη ενός νέου και ελπιδοφόρου ποδοσφαιριστή.

Δεν θα είναι υπερβολή αν ισχυριστούμε ότι η απόφαση της ΕΟΑ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση εκείνου του πρώτου πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Στο ντέρμπι του β’ γύρου στο Φάληρο, ο Παναθηναϊκός συνέτριψε με 4-1 τον Ολυμπιακό με τρία γκολ του Παπαεμμανουήλ και έπιασε στην κορυφή την ΑΕΚ, η οποία την ίδια ώρα ηττήθηκε με 3-2 από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

Λίγες μέρες αργότερα, ο επονομαζόμενος «Κούνελος» (ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2020) πέτυχε το νικητήριο γκολ του τριφυλλιού και στο μπαράζ με την ΑΕΚ για τον τίτλο. Τα χρόνια που ακολούθησαν, θα έβαζε την υπογραφή του και σε πολλές άλλες επιτυχίες του Παναθηναϊκού.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου

2018: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που φτάνει τα 100 γκολ στο Champions League, όταν πετυχαίνει το πρώτο γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης στη νίκη με 3-1 επί της Παρί Σεν Ζερμέν.

2013: Ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης των σπριντ, Όσκαρ Πιστόριους, δολοφονεί τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, στο σπίτι τους στην Πραιτώρια.

2005: Ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1, Μίνως Κυριακού, εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και διαδέχεται στον θώκο τον Λάμπη Νικολάου.

2002: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Ναντόρ Χιντεγκούτι, βασικό επιθετικό στέλεχος της Εθνικής Ουγγαρίας που άγγιξε την κορυφή του κόσμου το 1954. Είχε πετύχει τρία γκολ στο θρυλικό 6-3 επί της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ, τον Νοέμβριο του 1953.

1996: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ύστερα από μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ο Μπομπ Πέισλι. Ήταν ο προπονητής-θρύλος της Λίβερπουλ, ο οποίος την οδήγησε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης, με την κατάκτηση τριών Κυπέλλων Πρωταθλητριών (1977, 1978, 1981). Στο παλμαρέ των επιτυχιών του είχε ακόμα ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1976), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1976), έξι πρωταθλήματα Αγγλίας (1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983), τρία Λιγκ Καπ (1981, 1982, 1983) και έξι Τσάριτι Σιλντ (1974, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982). Πριν από την επιτυχημένη θητεία του ως πρώτος προπονητής (1974-83), υπήρξε άμεσος συνεργάτης του μεγάλου Μπιλ Σάνκλι (1959-74), ενώ είχε υπηρετήσει τη Λίβερπουλ για αλλά δεκαπέντε χρόνια ως ποδοσφαιριστής (1939-54).

1992: Ο Φινλανδός Τόνι Νιέμινεν γίνεται ο νεότερος χρυσός νικητής στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όταν κερδίζει το άλμα με σκι στην Αλμπερτβίλ σε ηλικία 16 ετών και 261 ημερών.

1952: Αρχίζουν στο Όσλο οι 7οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες με τη συμμετοχή 623 αθλητών και 109 αθλητριών από 30 χώρες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News