Ολυμπιακός: Ο μύθος του φιλικού με τον Άγιαξ και το πρώτο «καμπανάκι» για τη Θύρα 7

Στη σφαίρα του μύθου έχει αναχθεί το φιλικό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Άγιαξ στις 16 Φεβρουαρίου 1973. Όμως, τα ρεπορτάζ της εποχής δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το ατύχημα που εκτυλίχθηκε στα σκαλιά της Θύρας 7 με τη λήξη του αγώνα, ήταν ένα ηχηρό «καμπανάκι» που δεν άκουσαν οι αρμόδιοι.

Σε μια εποχή που το διαδίκτυο αποτελούσε επιστημονική φαντασία, η τηλεόραση μετέδιδε ποδόσφαιρο στη χάση και τη φέξη και η όποια επαφή του Έλληνα φιλάθλου με τα μεγάλα αστέρια του εξωτερικού περιοριζόταν στα όσα διάβαζε στις εφημερίδες, τα φιλικά παιχνίδια που έδωσε ο Άγιαξ με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, τον Φεβρουάριο του 1973, ήταν τεράστιο γεγονός.

Δύο μήνες μετά την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, ο δις πρωταθλητής Ευρώπης έφτασε στη χώρα μας, έχοντας επικεφαλής το μεγάλο αστέρι του. Τον Γιόχαν Κρόιφ. Ωστόσο, μόνο μετά το δεύτερο ματς με τον Ολυμπιακό, στις 16 Φεβρουαρίου 1973, γράφτηκε στις εφημερίδες η αλήθεια για την… αγγαρεία που έκανε ο «Αίαντας» και στις δύο φιλικές αναμετρήσεις που έδωσε επί ελληνικού εδάφους.

Δύο ημέρες νωρίτερα, οι ανταποκρίσεις από τη Θεσσαλονίκη για το 1-1 των πρωταθλητών κόσμου με τον ΠΑΟΚ είχαν κάνει λόγο για… τιτανομαχία. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Κρόιφ ζήτησε να βγει μόλις στο 26ο λεπτό λόγω του κακού αγωνιστικού χώρου του γηπέδου της Τούμπας, δείχνει ότι μάλλον είχε δώσει το «παρών» για να βγάλει την υποχρέωση. Η λογική λέει ότι και οι υπόλοιποι άσοι του Άγιαξ θα δίστασαν να βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο 36′ με γκολ του Σταύρου Σαράφη, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε κι ένα σουτ στο δοκάρι. Όμως, ο Άγιαξ έφτασε στην ισοφάριση τρία λεπτά πριν από τη λήξη, «παγώνοντας» τους 45.000 θεατές. Το γκολ, μάλιστα, σημείωσε με απ’ ευθείας φάουλ ο Άρι Χάαν, ο οποίος είκοσι ένα χρόνια αργότερα θα περνούσε από τον πάγκο του «Δικεφάλου».

Στο Καραϊσκάκη η προσέλευση των φιλάθλων ξεπέρασε τις 40.000, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-1, αλλά οι δημοσιογράφοι των αθηναϊκών εφημερίδων έγραψαν τα πράγματα με το όνομά τους. Στην «Αθλητική Ηχώ», για παράδειγμα, διαβάζουμε για «προκλητική υπεροψία των πρωταθλητών Κόσμου» και ειρωνικά σχόλια για τη διαιτησία που ήταν άκρως φιλελληνική.

Αντίστοιχα, στην εφημερίδα «Τα Νέα» γίνεται λόγος για «περίεργη περιοδεία» των Ολλανδών, ενώ εκφράζεται απογοήτευση επειδή δεν πήραν το ματς στα σοβαρά, ενώ είχαν εισπράξει αμοιβή 900.000 δραχμών για να έρθουν στην Αθήνα (χρήματα που προήλθαν από συνεισφορά του τότε προέδρου των «ερυθρόλευκων», Νίκου Γουλανδρή και το ταμείο της γγΑ της χούντας). Αντίστοιχο ποσό είχε εισπράξει ο Άγιαξ και για το φιλικό στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, το γεγονός ότι οι Έλληνες φίλαθλοι διψούσαν για ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι ο Τύπος και ο Ολυμπιακός είχαν καλλιεργήσει τις προσδοκίες ότι ο Άγιαξ θα αντιμετώπιζε τον φιλικό αγώνα στο Καραϊσκάκη σαν να ήταν… τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μιλάμε για την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, η οποία είχε να δώσει λίγες μέρες αργότερα δύσκολα επίσημα παιχνίδια εντός και εκτός συνόρων.

Για ιστορικούς λόγους, να αναφέρουμε ότι τα γκολ του «Αίαντα» πέτυχαν οι Πιτ Κάιζερ (9′) και Τζόνι Ρεπ (58′). Ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει στο 20′ με τον Μίλτον Βιέρα – και όχι τον Υβ Τριαντάφυλλο, που αναφέρεται στο βίντεο απ’ τα Επίκαιρα. Αντίθετα, ο γαλλικής καταγωγής επιθετικός έχασε πέναλτι στο 50′ (μπλόκαρε ο Σις Βέφερ).

Όσο για τον «πολύ» Κρόιφ, έγινε και πάλι αλλαγή στο 26′. Προφανώς όχι επειδή φοβόταν… μην γκρινιάξουν οι Θεσσαλονικείς φίλαθλοι, επειδή θα επέτρεπε στους Αθηναίους να τον δουν αγωνιζόμενο έστω και ένα λεπτό παραπάνω.

Το ατύχημα που δεν θορύβησε κανέναν

Ίσως ο μοναδικός σοβαρός λόγος για τον οποίο είναι ιστορικό το φιλικό της 16ης Φεβρουαρίου 1973, είναι για το ατύχημα που σημειώθηκε με τη λήξη στα σκαλοπάτια της Θύρας 7. Ένα ατύχημα που έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με την τραγωδία που έλαβε χώρα οκτώ χρόνια αργότερα, στο ίδιο σημείο του παλιού φαληρικού σταδίου.

Ευτυχώς μετά το φιλικό με τον Άγιαξ δεν υπήρχαν νεκροί, παρά μόνο 34 τραυματίες. Καθαρά από τύχη, προφανώς. Οι μαρτυρίες για το πώς έγινε το κακό ήταν και τότε συγκεχυμένες. Άλλοι έλεγαν για το τουρνικέ που ήταν κλειστό με συνέπεια να υπάρξει συνωστισμός στην έξοδο, άλλοι ότι κάποιος φίλαθλος παραπάτησε στα σκαλιά και παρέσυρε τους υπόλοιπους.

Η ουσία είναι ότι από το «καμπανάκι» δεν ίδρωσαν τα αυτιά των αρμοδίων. Αν και σημειώθηκε παρόμοιο περιστατικό με τραυματίες και τον Φεβρουάριο του 1980, ύστερα από τον αγώνα Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2, δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες, ούτε προβληματίστηκε κανείς για την επαναλαμβανόμενη σύμπτωση. Κι ο φόρος αίματος ήρθε βαρύς, το 1981…

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Φεβρουαρίου

2022: Πεθαίνει από κορωνοϊό σε ηλικία 77 ετών ο παλαίμαχος διεθνής επιθετικός του Ολυμπιακού, Βασίλης Μποτίνος.

2020: Στο All Star Game του ΝΒΑ που φιλοξενείται στο Σικάγο, η ομάδα του Λεμπρόν Τζέιμς νικά την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 157-155. Πολυτιμότερος παίκτης αναδεικνύεται ο Καουάι Λέοναρντ των νικητών.

2013: Ο Λιονέλ Μέσι πετυχαίνει το 300ό γκολ για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα στη La Liga, στην εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Γρανάδα.

1992: Με τη νίκη της επί της Γιάνα Νοβότνα με 2-1 σετ (7-6, 4-6, 7-5) στον τελικό του τουρνουά Virginia Slims στο Σικάγο, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα φτάνει τους 158 τίτλους στο μονό και καταρρίπτει το ρεκόρ της Κρις Έβερτ (157).

1975: Ο ΠΑΟΚ συντρίβει τον Άρη με 5-0, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα που σημειώνει δύο γκολ. Πρόκειται για την ευρύτερη νίκη του «Δικεφάλου» κόντρα στον συμπολίτη του, στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής.

1972: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν γίνεται ο πρώτος παίκτης που συμπληρώνει 30.000 πόντους στο ΝΒΑ, στην ήττα των Λος Άντζελες Λέικερς από τους Φοίνιξ Σανς με 110-109.

1970: Ο Τζο Φρέιζερ διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα υπερβαρέα της πυγμαχίας, αφού νικά με νοκ άουτ στον 5ο γύρο τον διεκδικητή Τζίμι Έλις.

1936: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 6-1 τον Παναθηναϊκό στο Ποδηλατοδρόμιο (η πρώιμη μορφή του μετέπειτα σταδίου Καραϊσκάκη) και παίρνει ρεβάνς για το 8-2 με το οποίο είχε ηττηθεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1930. Από δύο γκολ πετυχαίνουν οι Δεπούντης (5′, 12′) και Βάζος (63′, 84′) κι από ένα οι Αναματερός (15′), Μαλεύρης (56′). Για τους «πράσινους» σκοράρει ο Κρητικός (40′). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός είχε νικήσει και τον Νοέμβριο του 1932 με 6-1 τον Παναθηναϊκό και μάλιστα εκτός έδρας, για το Κύπελλο Ελλάδας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News