Γιώργος Σπανέας: Το πέναλτι που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Ο αγώνας Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 1-3 στις 18 Φεβρουαρίου 1996 στιγματίστηκε από το πέναλτι που είδε μόνο ο διαιτητής Γιώργος Σπανέας και αποτελεί έκτοτε σημείο αναφορές. Ποιες ήταν οι οριγσμένες αντιδράσεις του «κυανέρυθρου» (τότε) Στράτου Γιδόπουλου και το παραγοντικό ντεμπούτο του Αχιλλέα Μπέου.

Αν ζητήσεις από οποιονδήποτε φίλαθλο να ξεχωρίσει τρία απ’ τα αναρίθμητα πέναλτι που προκάλεσαν μεγαλύτερο ντόρο στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι βέβαιο ότι σχεδόν όλοι θα συμπεριλάβουν σ’ αυτά κι εκείνο που καταλόγισε ο Γιώργος Σπανέας στις 18 Φεβρουαρίου 1996, στον αγώνα Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 1-3.

Είκοσι οχτώ χρόνια μετά, η απόφαση του Αθηναίου διαιτητή παραμένει σημείο αναφοράς κι ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της χρήσης του VAR ακόμα κι απ’ όσους θεωρούν ότι «καταστρέφει» το ποδόσφαιρο. Στο 72′ κι ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ των «κυανέρυθρων», ο Γιώργος Χ. Γεωργιάδης μπήκε στην περιοχή και έπεσε μόνος του ύστερα από ένα μαρκάρισμα του Τάσου Κατσαμπή που μετά βίας χαρακτηρίζεται τζαρτζάρισμα.

Ο Σπανέας, ωστόσο, «είδε» πέναλτι, το οποίο όταν κόπασαν οι διαμαρτυρίες των παικτών του Πανιωνίου εκτέλεσε εύστοχα ο Στράτος Αποστολάκης και ισοφάρισε. Οι «πράσινοι» είχαν πάρει πλέον τα ηνία του αγώνα και στο 90′ πήραν προβάδισμα με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος «χτύπησε» άλλη μία φορά στο 94′, διαμορφώνοντας το τελικό 1-3.

Ο ντόρος ήταν τεράστιος επειδή το αποτέλεσμα έκρινε πολλά. Με τη νίκη αυτή, ο Παναθηναϊκός διατήρησε το προβάδισμα ενός βαθμού από τη δεύτερη ΑΕΚ. Κι όταν στο τέλος κατέκτησε το πρωτάθλημα, αρκετοί στάθηκαν σε εκείνη την εξόφθαλμη εύνοια της διαιτησίας, παρότι μεσολάβησαν πολλοί αγώνες μέχρι το τέλος. Αντίστοιχα, ο Πανιώνιος έμεινε στο -6 από τον ΠΑΟΚ, την τελευταία ομάδα που σωζόταν (ναι, τόσο χαμηλά είχε φτάσει ο «Δικέφαλος» τότε). Κι ακόμα οι οπαδοί του συνδέουν τον υποβιβασμό με τον Σπανέα. Κι ας είχαν κάνει οι διοικήσεις τους πολλά λάθη για να φτάσει η ομάδα σε τόσο δύσκολη θέση, πριν από αυτήν τη «σφαγή».

Η ιστορική υπόσταση που έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο πέναλτι αποτυπώνεται κι απ’ το γεγονός ότι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν δίστασαν τα επόμενα χρόνια να κάνουν… σύνθημα την ιστορία για να πικάρουν τους οπαδούς του Πανιωνίου στα μεταξύ τους παιχνίδια! «Περνάγαμε ωραία, μαζί με τον Σπανέα, σας ρίξαμε στη Β’ Εθνική…»).

Οι απειλές του Γιδόπουλου

Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και για να φτάσει ο διαιτητής σώος στα αποδυτήρια, χρειάστηκε να μπει μπροστά ο γενικός αρχηγός του Πανιωνίου, ο γνωστός και μη εξαιρετέος σήμερα Αχιλλέας Μπέος! Από απλός οπαδός του Πανιωνίου έκανε τότε ντεμπούτο ως παράγοντας, υπό την εποπτεία του πρώην προέδρου της ΑΕΚ, Στράτου Γιδόπουλου, ο οποίος είχε αναλάβει λίγες ημέρες νωρίτερα το μάνατζμεντ της «κυανέρυθρης» ΠΑΕ!

Την οργή των «κυανέρυθρων» την πλήρωσαν δύο άνθρωποι που δεν έφταιγαν. Ο Γιάννης Καλιτζάκης, ο οποίος δέχθηκε κλοτσιά στο κεφάλι από οπαδό του Πανιωνίου, σε μια στιγμή που πήγε προς τα κάγκελα για να πάρει την μπάλα και να εκτελέσει ένα πλάγιο άουτ, στις καθυστερήσεις (παρόλα αυτά, συνέχισε τον αγώνα)! Και ο φωτορεπόρτερ, Κώστας Μακρυδήμας, ο οποίος δέχθηκε μία πέτρα που πέταξε άλλος οπαδός απ’ την κερκίδα.

Ο Γιδόπουλος αποκάλεσε «εγκληματία» και «χτικιάρη» τον Σπανέα στις on camera δηλώσεις του, ενώ η ανακοίνωση του Πανιωνίου έκανε λόγο για «απίστευτο διαιτητικό ανοσιούργημα». Ο Αθηναίος ρέφερι, απ’ την πλευρά του, έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι ο παράγοντας του Πανιωνίου εκτόξευσε εναντίον του απειλές ότι θα τον σκότωνε και, αργότερα, ότι θα έβαζε άλλους να τον αφήσουν παράλυτο! Το μόνο που συνέβη τελικά (όχι ότι ήταν λίγο) ήταν ότι ο Σπανέας βρήκε… καλοκαιρινό το κατάστημά του στον Άγιο Δημήτριο, το επόμενο πρωί.

Ο Αθηναίος διαιτητής τέθηκε εκτός πινάκων με συνοπτικές διαδικασίες. Aρκετά χρόνια αργότερα έκανε τακτικές τηλεοπτικές εμφανίσεις ως «ειδικός» σε θέματα διαιτησίας.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 18 Φεβρουαρίου

2015: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο «πατριάρχης» της ελληνικής υδατοσφαίρισης και του Εθνικού Πειραιά, Ανδρέας Γαρύφαλλος.

2014: Η παγκοσμίου φήμης βιολίστρια Βανέσα Μέι συμμετέχει στο γιγαντιαίο σλάλομ των Χειμερινών Αγώνων του Σότσι, με τη σημαία της Ταϊλάνδης (με το πραγματικό της όνομα, Βανέσα Βάνακορν). Με χρόνο 1:44.86 καταλαμβάνει την 67η και τελευταία θέση ανάμεσα σε όσες αθλήτριες τερματίζουν στον προκριματικό.

2007: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον 17χρονο, Σωτήρη Νίνη, ο Παναθηναϊκός συντρίβει με 4-1 την ΑΕΚ ως τυπικά φιλοξενούμενος και παραμένει στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού. Ο Νίνης πετυχαίνει στο 8′ το δεύτερο γκολ του «τριφυλλιού» και γίνεται ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι μεταξύ των ομάδων του τέως ΠΟΚ από καταβολής Α’ Εθνικής.

1990: Οι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου ταξιδεύουν με τα δικά τους αυτοκίνητα στον Βόλο για να αντιμετωπίσουν τον τοπικό Ολυμπιακό, ακυρώνοντας την τελευταία στιγμή την αποχή που είχαν αποφασίσει λόγω οφειλών της διοίκησης. Μάλιστα, κερδίζουν το παιχνίδι με 2-0, χάρη σε γκολ που σημειώνουν από το πρώτο ημίχρονο ο Γιώργος Καπουράνης κι ο Θωμάς Μαύρος.

1961: Στο 80′ του αγώνα Προοδευτική-ΑΕΚ κι ενώ το σκορ είναι 1-1, ο Γκούβας της φιλοξενούμενης σκοράρει με δυνατό σουτ. Η μπάλα βρίσκει στο εσωτερικό σίδερο που συγκρατεί τα δίχτυα και επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο, ξεγελώντας τον διαιτητή Μπακιρτζή ο οποίος διατάζει να συνεχιστεί το παιχνίδι! Η Ένωση κάνει ένσταση και πετυχαίνει την επανάληψη του ματς, τέσσερις μήνες αργότερα, οπότε και γνωρίζει την ήττα με 4-2!

1888: Η Αγγλία συντρίβει τη Βόρειο Ιρλανδία με 13-0, με πέντε τέρματα του Όλιβερ Βότον και τέσσερα του Άρθουρ Μπράουν. Πρόκειται για την ευρύτερη έως και σήμερα επίσημη νίκη των Άγγλων και τη βαρύτερη των Βορειοϊρλανδών, για τους οποίους αυτός ήταν ο παρθενικός αγώνας στην ιστορίας τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News